'Χωρίς Μαέστρο' σε τρεις συναυλίες η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

  Στο επίκεντρο μιας Συμφωνικής Ορχήστρας είναι ο μαέστρος της... Τι συμβαίνει όμως όταν η Συμφωνική Ορχήστρα είναι άνευ μαέστρου ; Αυτή την εμπειρία μας καλεί να ζήσουμε η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου στην επόμενη σειρά συναυλιών της από τις 9 μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου με τίτλο “Χωρίς Μαέστρο”.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, η ορχήστρα θα ερμηνεύσει “τη Sinfonia για πνευστά σε Σολ ελάσονα του Gaetano Donizetti, τη Sinfonietta, έργο 188 του Joseph Joachim Raff και τη Σερενάτα, έργο 48 του Pyotr Ilyuch Tchaikovsky.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “ο Donizetti ίσως να είναι σήμερα πιο γνωστός ως ένας απ’ τους κυριότερους συνθέτες όπερων bel canto, αλλά έγραψε και αριθμό ορχηστρικών έργων, μεταξύ των οποίων και τη Sinfonia για πνευστά το 1817”.

Σε μία κίνηση, το έργο είναι στυλιστικά παρόμοιο με εισαγωγή όπερας bel canto όσον αφορά τη μελωδικότητα και τη δραματική ενορχήστρωση του.

Στο μεταξύ, φαίνεται να είναι ο ίδιος ο Γερμανο-Ελβετός συνθέτης Joachim Raff που επινόησε τον όρο “Sinfonietta” ειδικά για το έργο του 118, γραμμένο την άνοιξη του 1873. Περιγράφοντας «μικρές» ή «ελαφρές» συμφωνίες, ο όρος αναμφισβήτητα συνέβαλε στη χρήση του και από άλλους συνθέτες.

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, η Σερενάτα για έγχορδα του Tchaikovsky χρειάζεται λίγη ή καθόλου εισαγωγή. Γραμμένη το 1880, χαρακτηρίζεται από το γνωστό ηχόχρωμα του συνθέτη, με το πιο γνωστό της μέρος να είναι πολύ πιθανόν το δεύτερο, το Moderato-Tempo di Valse.

Συναυλίες θα δοθούν στην Πάφο την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στο Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στη Λεμεσό την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Ριάλτο και στη Λευκωσία την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Παλλάς, παρά την Πύλη Πάφου και με ώρα έναρξης για όλες τις συναυλίες, 20:30.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έφυγε από τη ζωή ο Πάρης Μεταξάς
Επέκταση υποβολής αιτήσεων για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ 2023
Εγκαίνια της 6ης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής τους Αrtiste Andre
Πέθανε ο δημιουργός του γκράφιτι με το φιλί Μπρέζνιεφ-Χόνεκερ στο Τείχος του Βερολίνου
Oι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον Μουτουλλά
Στο φως ημερολόγιο του Πικάσο με σπάνια σκίτσα του
Μια πλούσια κυπριακή κοινωνία μαρτυρούν ευρήματα 15ου και 14ου αιώνα στη Δρομολαξιά (pics)
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας πόλης των Μάγια στο Μεξικό (pics)
Η κωμωδία Συμπέθεροι από το Μπάκιγχαμ επιστρέφει δυναμικά
Τέχνη, Μουσική και Φιλανθρωπία στα εγκαίνια της έκθεσης «Εύφορα Πεδία» του Κωνσταντίνου Ζαννέτου