Έφυγε από τη ζωή ο Πάρης Μεταξάς

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του εικαστικού καλλιτέχνη Πάρη Μεταξά, που απεβίωσε την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023.

Ο Παράσχος (Πάρης) Δήμου Μεταξά γεννήθηκε στη Βατυλή της Αμμοχώστου το 1951. Με βάση του τη Λεμεσό, ο Πάρης Μεταξάς υπήρξε ενεργό μέλος της εικαστικής σκηνής του τόπου κατά τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, παραδίδοντας παράλληλα μαθήματα τέχνης και βοηθώντας, όπως δήλωνε ο ίδιος, τους μαθητές του «να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και ελευθερία μέσα από την έμπνευσή τους».

Το εικαστικό του έργο, που εκτείνεται από τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη χαρακτική μέχρι τις εγκαταστάσεις και τη σκηνογραφία, παρουσιάστηκε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό (Αυστραλία, Κίνα, Κούβα, Νορβηγία, Αυστρία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά.).

Εκπροσώπησε, επίσης, την Κύπρο σε διεθνείς εκθέσεις και Μπιενάλε όπως την 16η και 17η Διεθνή Μπιενάλε Γραφιστικών Τεχνών (Τμήμα Χαρακτικής) στη Λουμπλιάνα – Γιουγκοσλαβία το 1985 και 1987 αντίστοιχα, την 16η Μπιενάλε Αλεξάνδρειας – Αίγυπτος (Τμήμα Χαρακτικής) το 1997, την 9η Τριενάλε Ινδίας (Τμήμα Γλυπτικής), Νέο Δελχί το 1997 κ.α.

Ο Πάρης Μεταξάς διακρινόταν από την εκπληκτικά μεταδοτική θετική του ενέργεια, την αγάπη και την ενσυναίσθησή του για τη φύση και τους ανθρώπους γύρω του και την έντονη αισιοδοξία του απέναντι στη ζωή, χαρακτηριστικά που αντανακλούνταν στην τέχνη του. 

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος δημιουργού.

Δειτε Επισης

Έφυγε από τη ζωή ο Πάρης Μεταξάς
Επέκταση υποβολής αιτήσεων για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ 2023
Εγκαίνια της 6ης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής τους Αrtiste Andre
Πέθανε ο δημιουργός του γκράφιτι με το φιλί Μπρέζνιεφ-Χόνεκερ στο Τείχος του Βερολίνου
Oι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον Μουτουλλά
Στο φως ημερολόγιο του Πικάσο με σπάνια σκίτσα του
Μια πλούσια κυπριακή κοινωνία μαρτυρούν ευρήματα 15ου και 14ου αιώνα στη Δρομολαξιά (pics)
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας πόλης των Μάγια στο Μεξικό (pics)
Η κωμωδία Συμπέθεροι από το Μπάκιγχαμ επιστρέφει δυναμικά
Τέχνη, Μουσική και Φιλανθρωπία στα εγκαίνια της έκθεσης «Εύφορα Πεδία» του Κωνσταντίνου Ζαννέτου