Στο φως ημερολόγιο του Πικάσο με σπάνια σκίτσα του

Η Μάγια ήταν δεν ήταν 5 χρονών όταν ο πατέρας της ο μεγάλος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο κάθισε δίπλα της και άρχισε να τη διδάσκει πως θα πιάνει το μολύβι και πως θα ζωγραφίζει.

Η Μάγια προσπαθούσε όσο μπορούσε να μιμηθεί τις ζωγραφιές του μπαμπά της ο οποίος της έφτιαχνε σε μπλοκ ζωγραφικής παιχνιδιάρικες σκηνές με ζώα, πουλιά, άλογα, περιστέρια, ακροβάτες, κλόουν και τσίρκα. 

Μάλιστα η μικρούλα κάθε σκίτσο του πατέρα της το βαθμολογούσε στη συνέχεια με τη σκηνή από το τσίρκο να έχει πάρει το άριστα 10. Τα χρόνια πέρασαν, τα μπλοκ καταχωνιάστηκαν σε κάποιο σεντούκι και στη συνέχεια χώθηκαν σε μια αποθήκη.

Μέχρι που η εγγονή του Πάμπλο Πικάσο και κόρη της Μάγια, η Diana Widmaier-Ruiz-Picasso, τα βρήκε σκονισμένα και ξεχασμένα ανάμεσα σε οικογενειακά κειμήλια στο υπόγειο του σπιτιού της. 

Όταν τα είδε δεν πίστευε στα μάτια της. Αμέσως τα έδειξε στην μητέρα της την 86χρονη πλέον Μάγια, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της, στη μελέτη και τη διατήρηση της κληρονομιάς του πατέρα της.

Ξύπνησαν αναμνήσεις

Οι αναμνήσεις πλημμύρισαν τα μάτια της Μάγια, που τις ξετύλιξε σαν κουβάρι και θυμήθηκε τις ημέρες εκείνες που ο μπαμπάς της, της μάθαινε να ζωγραφίζει. Η Diana μίλησε στον Observer για το πώς αντέδρασε η μητέρα της: 

«Είπε “ασφαλώς αυτά είναι τα μπλοκ ζωγραφικής από όταν ήμουν μικρή”. Τείνουμε να οπτικοποιούμε τα πράγματα στην οικογένεια, έτσι αμέσως βυθίστηκε σε εκείνη την εποχή. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή, όχι μόνο γιατί μιλάμε για έναν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες, αλλά και γιατί το έκανε πολύ ανθρώπινο. Ήμουν ενθουσιασμένη και μετά συγκινήθηκα».

Οι ειδικοί που είδαν τα σκίτσα είπαν ότι τα δημιούργησε ο Πικάσο με μονοκοντυλιά, χωρίς δηλαδή να σηκώσει καθόλου το μολύβι από το χαρτί όταν τα ζωγράφιζε. Ειδικά δε ένα σκίτσο με πανέμορφους αετούς που ζωγράφισε, τους ενθουσίασε. 

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα χρωματιστά μολύβια ήταν σε έλλειψη και έτσι ο Πικάσο έπαιρνε τα μολύβια της κόρης του για να ζωγραφίσει. Η ίδια η Μάγια είπε: «Έχω ακόμη έντονες αναμνήσεις από αυτές τις στιγμές, όταν συναντιόμασταν στην κουζίνα να ζωγραφίσουμε μαζί. Ήταν το μόνο σημείο του διαμερίσματος που ήταν ζεστό».

Πηγή:In.gr

Δειτε Επισης

Έφυγε από τη ζωή ο Πάρης Μεταξάς
Επέκταση υποβολής αιτήσεων για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ 2023
Εγκαίνια της 6ης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής τους Αrtiste Andre
Πέθανε ο δημιουργός του γκράφιτι με το φιλί Μπρέζνιεφ-Χόνεκερ στο Τείχος του Βερολίνου
Oι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον Μουτουλλά
Μια πλούσια κυπριακή κοινωνία μαρτυρούν ευρήματα 15ου και 14ου αιώνα στη Δρομολαξιά (pics)
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας πόλης των Μάγια στο Μεξικό (pics)
Η κωμωδία Συμπέθεροι από το Μπάκιγχαμ επιστρέφει δυναμικά
Τέχνη, Μουσική και Φιλανθρωπία στα εγκαίνια της έκθεσης «Εύφορα Πεδία» του Κωνσταντίνου Ζαννέτου
Έκθεση ζωγραφικής του Κύπριου καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Ζαννέτου στις 7 Απριλίου