57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Με χαιρετισμό του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και των βασικών συντελεστών του αλλά και την ταινία Paterson του Τζιμ Τζάρμους άνοιξε το βράδυ της Πέμπτης, και όχι της Παρασκευής όπως γινόταν συνήθως, τις πύλες του το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
 
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξαναβρίσκει μια δυναμική, ανοίγει τα φτερά του στο διεθνή κινηματογραφικό χώρο. Η διοίκηση του Φεστιβάλ και οι σχέσεις που αναπτύσσει δείχνουν ότι κάτι σημαντικό συντελείται στην πόλη» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στην ενίσχυση του θεσμού από την Περιφέρεια μέσω των ΕΣΠΑ (με το ποσό  των 1,4 εκατομμυρίων ευρώ για τα τέσσερα Φεστιβάλ της διετίας).

Η τελετή διήρκεσε περίπου μία ώρα και το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με την ταινία «Paterson» του ανεξάρτητου Αμερικανού κινηματογραφιστή Τζιμ Τζάρμους, ο οποίος απηύθηνε χαιρετισμό δια μέσου διαδικτύου.
 
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν 221 ταινίες, των οποίων η προβολή θα αρχίζει καθημερινά στις 9.30 το πρωί σε 6 συνολικά κινηματογραφικές αίθουσες.
 
Με νέα διοίκηση το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κάνει μια νέα αρχή και φιλοξενεί δεκάδες ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο, πλούσια αφιερώματα, παράλληλες δράσεις και masterclass.
 
Μεγάλη έμφαση δίνεται φέτος στο ελληνικό σινεμά. Στο Φεστιβάλ προβάλλονται  27 ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους: 16 σε πρώτη προβολή καθώς και ακόμα 11 που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα. Στις 16 πρεμιέρες περιλαμβάνονται και 3 ταινίες από την ενότητα «Έλληνες της Διασποράς» (στην ίδια ενότητα θα προβληθεί και μια ταινία μικρού μήκους).
 
Παράλληλα, θα προβληθεί σε πρεμιέρα και το ντοκιμαντέρ «90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον», η τελευταία κινηματογραφική αφιέρωση του Νίκου Τριανταφυλλίδη πριν το θάνατό του.
 
Μικρού μήκους ταινίες, από τη Δράμα και από ξένα Φεστιβάλ πρόκειται να προβληθούν και αυτές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Στα αφιερώματα του Φεστιβάλ οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν το έργο του ανατρεπτικού Γάλλου κινηματογραφιστή Φιλίπ Γκραντριέ και του Αργεντίνου σκηνοθέτη Λεονάρντο Φάβιο, καθώς και του Τούρκου Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ.
 
Ένα παζλ των θεμάτων που απασχολούν τις χώρες των Βαλκανίων θα έχουν οι θεατές τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στο πάντα ενδιαφέρον τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια».
 
Φέτος το Φεστιβάλ φιλοξενεί και ένα αφιέρωμα στους διαφορετικούς ρόλους των γυναικών -με τον τίτλο «2, 3 πράγματα που ξέρω γι` αυτήν».
 
Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου -αντί για Σάββατο. Η ταινία που θα ρίξει την αυλαία του Φεστιβάλ είναι το Dancer και η πρωταγωνίστρια Soko θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση της ταινίας.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έφυγε από τη ζωή ο Πάρης Μεταξάς
Επέκταση υποβολής αιτήσεων για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ 2023
Εγκαίνια της 6ης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής τους Αrtiste Andre
Πέθανε ο δημιουργός του γκράφιτι με το φιλί Μπρέζνιεφ-Χόνεκερ στο Τείχος του Βερολίνου
Oι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον Μουτουλλά
Στο φως ημερολόγιο του Πικάσο με σπάνια σκίτσα του
Μια πλούσια κυπριακή κοινωνία μαρτυρούν ευρήματα 15ου και 14ου αιώνα στη Δρομολαξιά (pics)
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας πόλης των Μάγια στο Μεξικό (pics)
Η κωμωδία Συμπέθεροι από το Μπάκιγχαμ επιστρέφει δυναμικά
Τέχνη, Μουσική και Φιλανθρωπία στα εγκαίνια της έκθεσης «Εύφορα Πεδία» του Κωνσταντίνου Ζαννέτου