Σάρκα και οστά παίρνει η Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών

Τέθηκαν σήμερα τα θεμέλια ίδρυσης της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

 
Κατά την επίσημη τελετή έγινε παρουσίαση του προσχεδίου ίδρυσης Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών και έγινε παρουσίαση της διαδικασίας ίδρυσης της Ακαδημίας, στην παρουσία των τριών από των τεσσάρων μελών της ιδρυτικής Επιτροπής της Ακαδημίας, του Λουκά Χριστοφόρου, Κυριάκο Νικολάου και Βάσο Καραγιώργη. Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορούσε να παρευρεθεί.
 
Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής είπε ότι η Κύπρος, παρά το γεγονός ότι διαθέτει αρκετούς επιστήμονες παγκοσμίου εμβέλειας, αποτελεί μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχει ιδρύσει μέχρι σήμερα τη δική της Ακαδημία, ένα ανώτατο πνευματικό ίδρυμα, που να αναγνωρίζει τα επιστημονικά και πολιτιστικά επιτεύγματα των ανθρώπων του τόπου μας και που να δίνει παράλληλα ώθηση και προοπτική στην ανάπτυξη των επιστημών και των τεχνών, της έρευνας και της καινοτομίας.
 
Όπως είπε, το κενό αυτό αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο σε διεθνές επίπεδο, όπου η Κύπρος απουσιάζει από ευρωπαϊκές και διεθνείς συναντήσεις ακαδημιών, μέσα από τις οποίες προάγεται η γνώση και διαμορφώνονται σημαντικές προτάσεις πολιτικής με μεγάλη βαρύτητα. Συνεπώς, η δημιουργία της δικής μας Ακαδημίας προσδοκούμε ότι θα ανατρέψει με θετικό τρόπο αυτό το σκηνικό.
 
Η Κυπριακή Ακαδημία, συνέχισε ο κ. Καδής, αναμένεται να λειτουργήσει στη βάση εσωτερικών κανονισμών κατά το πρότυπο των Ακαδημιών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

 
Ανέφερε, επίσης, ότι μέσα από τη λειτουργία της Ακαδημίας επιδιώκεται η αξιοποίηση και διεθνής προβολή του έργου των επιστημόνων της Κύπρου, η ανάδειξη της κοινωνικής και πνευματικής προσφοράς συμπατριωτών μας, η προώθηση της αριστείας, η αγαστή συνεργασία ανάμεσα σε πνευματικούς ανθρώπους προς όφελος του τόπου και της κοινωνίας, η ουσιαστική ενίσχυση της Παιδείας και του Πολιτισμού μας, η παροχή επιστημονικής και συμβουλευτικής υποστήριξης προς την πολιτεία με έγκυρες απόψεις γύρω από σημαντικά θέματα και η αναβάθμιση της συμμετοχής της Κύπρου στο διεθνές επιστημονικό γίγνεσθαι.
 
Για την επίτευξη των σημαντικών αυτών στόχων και επιδιώξεων, ο κ. Καδής είπε ότι η Κυπριακή Ακαδημία θα προωθήσει, μεταξύ άλλων, τη θεσμοθέτηση βραβείων, την εκπροσώπηση της Κύπρου σε διεθνή επιστημονικά φόρα, την έκδοση επιστημονικού περιοδικού και την προβολή ανακοινώσεων, επιστημονικών άρθρων και ερευνών, τη διεξαγωγή συνεδρίων και γενικότερα τη διάχυση και αξιοποίηση της σημαντικής επιστημονικής πληροφορίας.
 
Ο καθηγητής Λουκάς Χριστοφόρου, εκ μέρους της τετραμελούς Ιδρυτικής Επιτροπής, παρουσιάζοντας το προσχέδιο ίδρυσης της Ακαδημίας, χρακτήρισε την Ακαδημία ως το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της Κύπρου, που θα αγκαλιάσει ολόκληρη την Κύπρο και θα εργαστεί για την επιστήμη, τον πολιτισμό της και την προβολή τους διεθνώς.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι η Κυπριακή Ακαδημία έχει πλήρη αυτονομία και τη δική της νομική προσωπικότητα, παρουσία και ικανότητα προς το κληρονομείν, είναι ανεξάρτητος οργανισμός με πλήρη ελευθερία σε ότι αφορά το έργο τη, και η λειτουργία της βασίζεται κατά μέγα μέρος στα μέλη και επικοινωνεί με το κράτος μέσω του Υπουργείου Παιδείας.
 
Οι αναγκαίοι πόροι για την αποτελεσματική λειτουργία της Ακαδημίας, συνέχισε ο κ. Χριστοφόρου, είναι δημόσιοι, όπως η ετήσια κρατική οικονομική επιχορήγηση, και ίδιοι πόροι όπως κληροδοτήματα, δωρεές από ιδρύματα και ιδιώτες, αθλοθέτες, ευεργέτες, ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα.
 
Η Κυπριακή Ακαδημία, είπε, υποδιαιρείται στην Τάξη των Θετικών Επιστημών (Α’ Τάξη), στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών (Β’ Τάξη), στην Τάξη των Ηθικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (Γ’ Τάξη).
 
Τα μέλη της Ακαδημίας, συνέχισε, θα είναι τακτικά, εξωτερικά, επίτιμα και αντεπιστέλλοντα και πρόσθεσε ότι η εκλογή στην Ακαδημία συνιστά αποκλειστική αναγνώριση των Κυπρίων που διακρίθηκαν στις επιστήμες ή τα γράμματα ή τις καλές τέχνες με σπουδαία επιστημονικά ή λογοτεχνικά ή καλλιτεχνικά έργα και υψηλής καθόλα προσφοράς .
 
Όσον αφορά την διαδικασία εκλογής των τακτικών Ιδρυτικών Μελών, ο κ. Χριστοφόρου είπε η Ιδρυτική Επιτροπή εκλέγει τα 12 Τακτικά Ιδρυτικά Μέλη, θα καταρτιστεί κατάλογος προταθέντων υποψηφίων, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι Πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και να διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο.
 
Η πρόταση, είπε, πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέχρι και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 στη διεύθυνση mpapapolyviou@moec.gov.cy και συμπλήρωσε ότι η τελική εκλογή αναμένεται να ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2017.
 
ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Έφυγε από τη ζωή ο Πάρης Μεταξάς
Επέκταση υποβολής αιτήσεων για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ 2023
Εγκαίνια της 6ης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής τους Αrtiste Andre
Πέθανε ο δημιουργός του γκράφιτι με το φιλί Μπρέζνιεφ-Χόνεκερ στο Τείχος του Βερολίνου
Oι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον Μουτουλλά
Στο φως ημερολόγιο του Πικάσο με σπάνια σκίτσα του
Μια πλούσια κυπριακή κοινωνία μαρτυρούν ευρήματα 15ου και 14ου αιώνα στη Δρομολαξιά (pics)
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας πόλης των Μάγια στο Μεξικό (pics)
Η κωμωδία Συμπέθεροι από το Μπάκιγχαμ επιστρέφει δυναμικά
Τέχνη, Μουσική και Φιλανθρωπία στα εγκαίνια της έκθεσης «Εύφορα Πεδία» του Κωνσταντίνου Ζαννέτου