Έφυγε ο θεατρικός συγγραφέας Βαγγέλης Γκούφας

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και ποιητής Βαγγέλης Γκούφας. Γεννημένος στην Αθήνα το 1925, ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική, τις οποίες διέκοψε λόγω της κατοχής και της αντιστασιακής του δράσης. Το 1945, μετά τα Δεκεμβριανά, συνελήφθη από τους Άγγλους και εκτοπίστηκε στο αφρικανικό στρατόπεδο Ελ Ντάμπα. Από το 1946 ως το 1952 υπηρέτησε στο στρατό.
 
Μετά το στρατιωτικό, ο Β. Γκούφας εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, ενώ έγραφε και θεατρικά και ραδιοφωνικά θεατρικά κείμενα. Οι ραδιοφωνικές σειρές του, «Οικογένεια Παπαδοπούλου» και «Πικρή μικρή μου αγάπη», άφησαν εποχή στην ιστορία της ελληνικής ραδιοφωνίας.
 
Το 1959 ίδρυσε τον θίασο-κίνημα «Δωδεκάτη Αυλαία», που συγκροτήθηκε από συγγραφείς, ηθοποιούς και σκηνοθέτες, και αποτέλεσε μια ουσιαστική προσπάθεια ανανέωσης του θεατρικού λόγου και του νεοελληνικού θεάτρου. Έργα του παρουσιάστηκαν από μεγάλη γκάμα θιάσων με την καθοδήγηση πολλών Ελλήνων σκηνοθετών όπως ο Ντ. Δημόπουλος, ο Ν. Κούνδουρος, ο Κ. Κουτσομύτης κ.α.
 
Έγραψε το σενάριο και της ταινίας «Πρόσωπο της Μέδουσας» (1967) του Ν. Κούνδουρου, ταινία που ολοκληρώθηκε στην Ιταλία αργότερα και πρωτοπαρουσιάστηκε στη Γαλλία με τον τίτλο «Vortex». Επίσης, υπήρξε φίλος του Φιλοποίμενα Φίνου και έγραψε το σενάριο των ταινιών «Η Λίζα και η Άλλη», «Το Ταξίδι», «Ένας Μεγάλος Έρωτας». Μεγάλη είναι η παρουσία του και στην τηλεόραση καθώς έγραψε 16 τηλεοπτικές σειρές, τις περισσότερες εκ των οποίων σκηνοθέτησε ο Κ. Κουτσομύτης.
 
Εκτός από τα θεατρικά έργα και τα κινηματογραφικά σενάρια, τις διασκευές για την τηλεόραση και τις παρλάτες, ο Β. Γκούφας έγραψε και στίχους τους οποίους «έντυσαν» με μουσική πολλοί γνωστοί Έλληνες συνθέτες, μεταξύ των οποίων οι Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Κουνάδης, Πλέσσας κ.ά.. Τα γνωστότερα εξ αυτών είναι τα τραγούδια «Όνειρο δεμένο», «Χάθηκε το φεγγάρι», «Τα δάκρυά μου είναι καυτά», «Το σύννεφο έφερε βροχή» κ.ά.
 
Ανάμεσα στα θεατρικά του έργα ξεχωρίζουν τα μονόπρακτα: «Το κρατητήριο», «Η επιστροφή του ευεργέτη», «Η οργή», «Μικρή παρένθεση», καθώς και τα «Μια πόρτα δραχμές 500», «Το έμπα και έβγα του κόσμου», «Μη πατάτε τη χλόη» που συνέγραψε με τον Β. Ανδρεόπουλο. Παράλληλα έγραψε και πολλές ποιητικές συλλογές.
 
Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Επίσης υπήρξε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Το 2006 η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος τον τίμησε για τη συνολική προσφορά του στην τέχνη.

Δειτε Επισης

Έφυγε από τη ζωή ο Πάρης Μεταξάς
Επέκταση υποβολής αιτήσεων για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ 2023
Εγκαίνια της 6ης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής τους Αrtiste Andre
Πέθανε ο δημιουργός του γκράφιτι με το φιλί Μπρέζνιεφ-Χόνεκερ στο Τείχος του Βερολίνου
Oι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον Μουτουλλά
Στο φως ημερολόγιο του Πικάσο με σπάνια σκίτσα του
Μια πλούσια κυπριακή κοινωνία μαρτυρούν ευρήματα 15ου και 14ου αιώνα στη Δρομολαξιά (pics)
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας πόλης των Μάγια στο Μεξικό (pics)
Η κωμωδία Συμπέθεροι από το Μπάκιγχαμ επιστρέφει δυναμικά
Τέχνη, Μουσική και Φιλανθρωπία στα εγκαίνια της έκθεσης «Εύφορα Πεδία» του Κωνσταντίνου Ζαννέτου