2η Πλατφόρμα Μουσικής Τζαζ και Μουσικών του Κόσμου: Συνέντευξη με τον Μιχάλη Καρακατσάνη

Η 2η Πλατφόρμα Μουσικής Τζαζ και Μουσικών του Κόσμου είναι γεγονός. 9 συγκροτήματα, 40 και πλέον μουσικοί σε ένα διήμερο με πρωτότυπη τζαζ και μουσικές του κόσμου από Κύπριους και ξένους δημιουργούς. Εμείς βρήκαμε τον Μιχάλη Καρακατσάνη, υπεύθυνο για το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης Κύπρου, για να μας πει όλα τα σχετικά.

Μιχάλη καταρχάς πες μας λίγα λόγια για το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης, διοργανωτή της 2ης Πλατφόρμα Μουσικής Τζαζ και Μουσικών του Κόσμου.
Το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης Κύπρου άρχισε τη λειτουργία του το 2008 μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, με στόχο να προωθεί και να ενθαρρύνει την δημιουργία, εκτέλεση και κατανόηση της μουσικής Κυπρίων δημιουργών. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό στην ιστοσελίδα
http://www.cymic.org.cy.
 
Ποιος είναι ο στόχος του Κέντρου;
Το Κέντρο έχει ως στόχο να καθιερωθεί ως ο κύριος παροχέας πληροφοριών, ειδικών εκδόσεων και μουσικών παρτιτούρων, σχετικών με το σύνολο της Κυπριακής μουσικής δημιουργίας. Εκτός από την σύγχρονη κλασική μουσική το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης δραστηριοποιείται και σε άλλα μουσικά είδη όπως η τζαζ, world music, electroacoustic music κτλ.
 
Υπάρχει παραγωγή κλασικής μουσικής στην Κύπρο;
Φυσικά, κλασική όμως με τον όρο της σύγχρονης ‘κλασικής’. Η ορολογία που χρησιμοποιείται στα αγγλικά σήμερα είναι το contemporaryartmusic που είναι μουσική βασισμένη σε ευρωπαϊκές δομές. Σημαντικό ρόλο παίζει το Κέντρο Κύπριων Συνθετών, οργανισμός με μέλη Κύπριους συνθέτες, και που αυτές τις μέρες διεξάγεται και το 4ο τους φεστιβάλΝέας Μουσικής. Το Κέντρο Πληροφόρησης συνεργάζεται στενά μαζί για ψηφιοποίηση και καταλογογράφηση της μουσικής τους.
 
Το showcase στα πλαίσια ποιου στόχου σας πραγματοποιείται;
Το Κέντρο έχει ως γενικό στόχο να προωθεί και να προβάλλει την κυπριακή μουσική δημιουργία διεθνώς, μέσα από την παρουσία μας σε μουσικές θεματικές εκθέσεις και διοργανώσεις αυτού του είδους. Στα πλαίσια αυτά διοργανώνεται και το jazzshowcase, όπου καλλιτέχνες της Κύπρου παρουσιάζουν δική τους δουλειά στο κυπριακό κοινό, αλλά και σε επαγγελματίες του μουσικού κλάδου από το εξωτερικό (διοργανωτές φεστιβάλ, μάνατζερ κλπ.), τους οποίους καλούμε να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ, να γνωρίσουν τη μουσική και τους μουσικούς και να αναπτύξουν συνεργασίες μεταξύ τους. Παράλληλα με τις δύο συναυλίες,  έχουν προγραμματιστεί και δυο workshops. Το ένα απευθύνεται στους μουσικούς που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση και έχει ως θέμα το brandingτης μουσικής τους διεθνώς, ενώ το δεύτερο αφορά τη διοργάνωση τέτοιου είδους εκδηλώσεων προβολής των τοπικών καλλιτεχνών και είναι κυρίως ανταλλαγή απόψεων για το ποιες πρακτικές δουλεύουν καλύτερα.
 
Φέτος έχει και μια μπάντα από το εξωτερικό;
Ναι, μία μπάντα από το Λουξεμβούργο.
 
Πώς γίνεται η επιλογή της κάθε μπάντας;
Η επιλογή δεν γίνεται στο παρόν στάδιο με βάση ποιοτικά κριτήρια, αλλά με βάση το είδος της μουσικής και αν η μπάντα έχει δικό τους υλικό. Η ιδέα δεν είναι να έλθουν κάποιες μπάντες να παίξουν διασκευές. Φέτος, απορρίψαμε μόνο δύο συγκροτήματα απ’ όσα ζήτησαν να συμμετέχουν ακριβώς επειδή δεν είχαν δικό τους υλικό.

Η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής ποια είναι σε αυτό το πρότζεκτ;
Το showcaseπέρυσι είχε γύρω στα 300 – 350 άτομα, κάτι που θεωρώ ένα καλό αριθμό. Η δουλειά του Κέντρου δεν είναι τόσο η διοργάνωση εκδηλώσεων, όσο η συνεργασία με επαγγελματίες μουσικούς και μουσικούς οργανισμούς για εξεύρεση τρόπων προώθησης της κυπριακής μουσικής δημιουργίας.

Σε ποιο επίπεδο θεωρείς ότι βρίσκεται η μουσική τζαζ στην Κύπρο;
Πιστεύω ότι έχουμε φοβερούς μουσικούς ως μονάδες. Αυτό που μας λείπει είναι οι δομές αυτές που θα βοηθήσουν τους μουσικούς αυτούς να κάνουν το επόμενο βήμα, να ξεπεράσουν τα όρια της Κύπρου. Και αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται από το Κέντρο Πληροφόρησης σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας. Να καλυφθεί αυτό το κενό. Και έχουμε σίγουρα δρόμο μπροστά μας.
 

 

 

 

 


 
27 & 28/11 @ 20:30, Θέατρο Ριάλτο
Τιμή Εισόδου: €6
Ιστοσελίδα: www.rialto.com.cy / www.cymic.org.cy
Τηλ. 77 77 77 45
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
IrenaeosKoulourasJazzTrio
Greg Makamian Quartet
Marios Gregoriou Quartet
The Zilla Project
Afro Banda Banana
 
ΣΑΒΒΑΤΟ
Andreas Rodosthenous Trio
Pol Belardi’s Force (Luxembourg)
TriCoolOre
Morfitis’ Funkastic 11
 
Διοργάνωση
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ΚέντροΜουσικήςΠληροφόρησηςΚύπρου και Θέατρο Ριάλτο | Cultural Services of the Ministry of Education and Culture, Cyprus Music Information Centre and Rialto Theatre
Δείτε πιο κάτω τα συγκρότημα που συμμετέχουν στη 2η Πλατφόρμα Μουσικής Τζαζ και Μουσικών του Κόσμου και λίγα λόγια για το καθένα:
  
Πράξια Αρέστη

Δειτε Επισης

Έξαλλος ο Λιάγκας με την κριτική στο πρόσωπο του: «Έχουν πρόβλημα στον εγκέφαλο, να το κοιτάξουν»
Λένα Δροσάκη: «Όταν είπαμε με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη στον γιο μου ότι χωρίζουμε, τρόμαξα»
Ελεονώρα Μελέτη: «Ένιωθα ότι ο κόσμος με σιχαίνεται, με λυπάται ή κάνει εμετό πάνω μου»
Μιχάλης Χατζηγιάννης: «Πρόκειται για απάτη που ουδεμία σχέση έχει με μένα, θα υποβάλω μήνυση»
Δίκη σκηνοθέτη Κώστα Κωστόπουλου: Απαλλαγή για το αδίκημα του βιασμού ζήτησε ο εισαγγελέας
Πέθανε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Δήμητρα Ζέρβα μετά από μία σοβαρή περιπέτεια με την υγεία της
Δίκη του σκηνοθέτη της σειράς #Sasmos, Κώστα Κωστόπουλου: Ο Κώστας Αρζόγλου παραιτήθηκε από μάρτυρας υπεράσπισης
Λένα Μαντά: «Ο σύζυγός μου παρουσίασε πνευμονική ίνωση, έχει φορητό μηχάνημα με καλώδιο για το σπίτι»
H στιχουργός Όλγα Βλαχοπούλου, διαγνώστηκε με καρκίνο στο στήθος - Το μήνυμα της μετά την ογκεκτωμή
Η αποκάλυψη για την απαγωγή του Βασίλη Καρρά: «Κάποιοι τύποι με πιστόλια τον πήγαν σε ακατοίκητο χωριό»