#Cannes Film Festival 2024: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις και όλα όσα έγιναν μέχρι στιγμής

Απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αλλά και τις καρφίτσες με πολιτικά μηνύματα, παρόλα αυτά, επιζήσασα της σφαγής της Χαμάς αποτίει φόρο τιμής στους Ισραηλινούς ομήρους στο κόκκινο χαλί - Πρόεδρος της επιτροπής η σκηνοθέτρια της #Barbie, Greta Gerwig - Tιμώμενο πρόσωπο η Meryl Streep

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την ολοκλήρωση της φετινής, επεισοδιακής, πλημμυρισμένης με πολιτικά μηνύματα Eurovision, στη Σουηδία, οι Κάννες υποδέχονται την αφρόκρεμα του παγκόσμιου κινηματογράφου στο διάσημο φεστιβάλ τους, το οποίο άνοιξε χθες τις πύλες του, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι πιο ενισχυμένα από ποτέ υπό τον φόβο αντιδράσεων και διαμαρτυριών όχι μόνον για ένα αλλά για περισσότερα πολιτικά - κοινωνικά ζητήματα.

Γιατί δεν είναι μόνον ο πόλεμος στη Γάζα και η συνέχιση των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία που θεωρείται βέβαιο ότι θα σχολιαστούν ποικιλοτρόπως στην Κρουαζέτ αλλά και το γαλλικό #MeToo, που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, και η απεργία με την οποία απειλούν οι εποχικοί εργαζόμενοι του Φεστιβάλ.

Κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες και υπό τον φόβο πιθανών εντάσεων, οι Κάννες, για πρώτη φορά στα χρονικά της διοργάνωσης του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ, απαγόρευσαν, προληπτικά, τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αλλά και τις καρφίτσες με πολιτικά μηνύματα που σκόπευαν να φορέσουν κινηματογραφιστές με μηνύματα υποστήριξης είτε προς τους Παλαιστίνιους είτε προς τους Ισραηλινούς που παραμένουν όμηροι στα χέρια της Χαμάς.

«Φέτος αποφασίσαμε να φιλοξενήσουμε ένα φεστιβάλ χωρίς πολεμικές, για να βεβαιωθούμε ότι το κύριο ενδιαφέρον που μάς φέρνει όλους εδώ είναι ο κινηματογράφος, οπότε αν υπάρχουν άλλες πολεμικές δεν μας αφορούν» δήλωσε με νόημα ο επικεφαλής του φεστιβάλ Thierry Frémaux θέλοντας να αποπολιτικοποιήσει ένα φεστιβάλ από τους κόλπους του οποίου έχουν μεταδοθεί, κατά το παρελθόν, ισχυρά πολιτικά μηνύματα.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι οποίες παραπέμπουν σε καζάνι που βράζει, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ όχι μόνον δεν επιθυμούν να ρίξουν λάδι στη φωτιά, αντιθέτως έχουν λάβει και αυξημένα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να καταφέρουν να φθάσουν στην ολοκλήρωσή του χωρίς «παρατράγουδα». Το σχέδιο ασφάλειας είναι πολύ πιο οργανωμένο σε σχέση με της προηγούμενες χρονιές ενώ εκτός από πολυμελές ανθρώπινο δυναμικό έχει επιστρατευθεί και η τεχνολογία, με κάμερες και εισόδους τεχνητής νοημοσύνης να έχουν τοποθετηθεί γύρω από το Palais des Festivals.

Το γαλλικό #MeToo και οι απεργίες

Στο μεταξύ οι αποκαλύψεις της Γαλλίδας σκηνοθέτιδας Judith Godrèche ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, όταν ήταν έφηβη, από τους σκηνοθέτες Benoît Jacquot και Jacques Doillon, που αρνούνται τις κατηγορίες, έφερε στη χώρα της ένα καθυστερημένο σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο αλλά ισχυρό κύμα του κινήματος #MeToo το οποίο, θεωρείται πιθανό να εκφραστεί, με κάποιον τρόπο, και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ στο πλαίσιο του οποίου θα κάνει πρεμιέρα η ταινία της «Moi Aussi».

Judith_Godrèche_2007

Από την άλλη πλευρά, το σύννεφο των απεργιακών κινητοποιήσεων συνεχίζει να αιωρείται πάνω από τον ουρανό της Γαλλικής Ριβιέρας καθώς οι περίπου 200 εποχικοί που εργάζονται για το Φεστιβάλ Καννών συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τις χαμηλές αμοιβές τους, τις εξοντωτικές υπερωρίες του αλλά και την ασφάλισή τους.

Untitled

Εξόριστος στις Κάννες

Μέσα σε όλη αυτή την εκρηκτική ατμόσφαιρα αναμένεται και η άφιξη στις Κάννες του διακεκριμένου Ιρανού σκηνοθέτη Mohammad Rasoulof ο οποίος, όπως έγινε γνωστό πριν λίγες ώρες, κατάφερε να αποδράσει από τη χώρα του προκειμένου να αποφύγει την διαρκή λογοκρισία που υφίσταται εδώ και χρόνια και την πρόσφατη καταδίκη του από το ισλαμικό δικαστήριο σε οκτώ χρόνια φυλάκιση, μαστίγωμα, πρόστιμο και δήμευση περιουσίας με το σκεπτικό ότι οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ του αποτελούν «παραδείγματα συμπαιγνίας με πρόθεση διάπραξης εγκλήματος κατά της ασφάλειας της χώρας».

Η τελευταία αυτή καταδικαστική απόφαση εναντίον του, μία από τις πολλές που τού έχουν απαγγελθεί, θεωρήθηκε πως εκδόθηκε προκειμένου να μην παραβρεθεί στην πρεμιέρα της νέας του ταινίας με τίτλο «The Seed of the Sacred Fig» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου στο Φεστιβάλ των Καννών.

Παρόλα αυτά ο ίδιος κατάφερε να αποδράσει και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέρχονται από το περιβάλλον του, θα πάει στις Κάννες: «Έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στη φυλακή και να φύγω από το Ιράν. Με βαριά καρδιά διάλεξα την εξορία» αναφέρει ο ίδιος με νόημα στην επίσημη δήλωσή του εξηγώντας πως η Ισλαμική Δημοκρατία κατάσχεσε το διαβατήριό του τον Σεπτέμβριο του 2017 και ως εκ τούτου έπρεπε να φύγει κρυφά από το Ιράν. «Το δικαστικό σύστημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχει εκδώσει τόσες σκληρές και περίεργες αποφάσεις που δεν νιώθω ότι είναι η θέση μου να παραπονεθώ για την ποινή μου. Οι θανατικές ποινές εκτελούνται καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία έχει βάλει στο στόχαστρο τις ζωές διαδηλωτών και ακτιβιστών για τα πολιτικά δικαιώματα» προσθέτει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Mohammad-Rasoulof

Παρ' όλ' αυτά η Laura Blajman-Kadar, μία επιζήσασα της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, εμφανίστηκε φορώντας ένα φόρεμα προς τιμή των Ισραηλινών ομήρων, το οποίο συνδύασε με μια εσάρπα με την οποία ζητούσε την απελευθέρωσή τους, ενώ περπάτησε στο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ των Καννών, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Laura Blajman-Kadar βρέθηκε στο κόκκινο χαλί φορώντας ένα πανωφόρι προτού το βγάλει και εμφανιστεί στα σκαλιά του φεστιβάλ με ένα κίτρινο φόρεμα, στο οποίο δέσποζαν τα πρόσωπα Ισραηλινών ομήρων και μία μαύρη εσάρπα με το σύνθημα «Bring them home» (Φέρτε τους πίσω), διευκρίνισε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκε στο σημείο.

Το κίτρινο χρώμα είναι το σύμβολο της αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που κρατούνται όμηροι στη Γάζα, αλλά επίσης με τους επιζώντες σφαγών και γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους.

Η Laura Blajman-Kadar επέζησε των επιθέσεων που διέπραξε η Χαμάς κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ μουσικής Tribe of Nova, στην άκρη της Λωρίδας της Γάζας. Αυτή η Γαλλο-Ισραηλινή έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο "Croire en la vie", το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο.

Ο πόλεμος ξεκίνησε από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, η οποία οδήγησε στον θάνατο περισσότερων από 1.170 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων των ισραηλινών αρχών.

Περισσότεροι από 250 άνθρωποι απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης και 128 παραμένουν όμηροι στη Γάζα, εκ των οποίων οι 36 έχουν πιθανόν πεθάνει, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Η ευρεία επιχείρηση που εξαπέλυσε ως αντίποινα το Ισραήλ ισοπέδωσε τη Λωρίδα της Γάζας, όπου 35.233 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Η Αμερικανίδα σκηνοθέτρια Greta Gerwig ορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών 2024.

Η 40χρονη Greta Gerwig κατάφερε να πείσει το καλοκαίρι εκατομμύρια θεατές για να δουν την ταινία «Barbie».

«Μέσα σε 15 χρόνια, έχει καθιερωθεί στην κορυφή του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το Φεστιβάλ των Καννών με χαρά και υπερηφάνεια υποδέχεται την Αμερικανίδα σκηνοθέτη, σεναριογράφο και ηθοποιό Greta Gerwig ως Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής για την 77η διοργάνωσή του» αναφέρει το φεστιβάλ. 

Η πρόεδρος του φεστιβάλ Iris Knobloch και ο διευθυντής του φεστιβάλ Thierry Frémaux σε κοινή δήλωσή τους επισημαίνουν ότι «είναι μια προφανής επιλογή, καθώς η Greta Gerwig ενσαρκώνει τόσο τολμηρά την ανανέωση του παγκόσμιου κινηματογράφου, της οποίας οι Κάννες είναι κάθε χρόνο προοίμιο». αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους η πρόεδρος του φεστιβάλ Iris Knobloch και ο διευθυντής του φεστιβάλ Thierry Frémaux .

Η Greta Gerwig είναι η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης των ΗΠΑ που θα γίνει πρόεδρος της επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον επικεφαλής της επιτροπής του 2023, τον Σουηδό σκηνοθέτη Ruben Östlund, ο οποίος έχει τιμηθεί δύο φορές με το Χρυσό Φοίνικα.

Επίσης είναι το νεότερο πρόσωπο που θα βρεθεί στη θέση αυτή εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες, μετά τη Sophia Loren, που διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής το 1966 σε ηλικία 31 ετών.

Η Greta Gerwig ανέφερε σε δήλωσή της πως είναι «έκπληκτη και ενθουσιασμένη» που επελέγη.

H Meryl Streep καταχειροκροτήθηκε κατά την απονομή της με τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το βράδυ της Τρίτης 14 Μαΐου.

Η 74χρονη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός ήταν τόσο συγκινημένη που αρχικά προσποιήθηκε ότι θα κατέβει από τη σκηνή, αλλά τελικά άρχισε να χορεύει υπό το χειροκρότημα.

Η Γαλλίδα ηθοποιός Juliette Binoche, δακρυσμένη και η ίδια, παρέδωσε το βραβείο στη Στριπ, λέγοντας: «Όταν σε βλέπω στην οθόνη, δεν βλέπω εσένα... Από πού προέρχεσαι; Γεννήθηκες έτσι; Δεν ξέρω, αλλά υπάρχει ένας πιστός μέσα σου - ένας πιστός που μου επιτρέπει να πιστεύω».

Η Juliette Binoche αποκάλεσε τη Meryl Streep «έναν διεθνή θησαυρό» καθώς απαρίθμησε πολλούς από τους πιο αγαπημένους ρόλους της, από το «Sophie's Choice» μέχρι το «Julie and Julia». Η Juliette Binoche πρόσθεσε αργότερα: «Άλλαξες τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κινηματογράφο».

Στην ομιλία της, η Meryl Streep ευχαρίστησε τις Κάννες που την υποδέχτηκαν ξανά μετά από 35 χρόνια, με την τελευταία της εμφάνιση να είναι για το «Evil Angels» του 1989. Είπε ότι παρακολουθώντας τα αναδρομικά αποσπάσματα της καριέρας της στην τελετή ήταν «σαν να κοιτάζω από το παράθυρο ενός τρένου, βλέποντας τη νιότη μου να πετάει και να φτάνει στη μέση ηλικία μου, μέχρι στο σημείο που στέκομαι απόψε σε αυτή τη σκηνή. Τόσα πολλά πρόσωπα και τόσα πολλά μέρη που θυμάμαι».

Η Meryl Streep είπε ότι την τελευταία φορά που βρέθηκε στις Κάννες, «ήμουν ήδη μητέρα τριών παιδιών, ετοιμαζόμουν να γίνω 40 ετών και πίστευα ότι η καριέρα μου είχε τελειώσει».

«Αυτή δεν ήταν μια μη ρεαλιστική προσδοκία για τις ηθοποιούς εκείνη την εποχή. Και ο μόνος λόγος που βρίσκομαι εδώ απόψε και που συνεχίστηκε είναι εξαιτίας των πολύ ταλαντούχων καλλιτεχνών με τους οποίους έχω συνεργαστεί, συμπεριλαμβανομένης της "Madame La President"», είπε, δείχνοντας προς τη φετινή πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Greta Gerwig, η οποία τη σκηνοθέτησε το 2019 στην ταινία «Little Women».

Η Meryl Streep έκλεισε την ομιλία της λέγοντας ότι είναι «τόσο ευγνώμων που δεν έχετε βαρεθεί το πρόσωπό μου και δεν έχετε κατέβει από το τρένο».

«Η μητέρα μου, που συνήθως έχει δίκιο για όλα, μου είπε: "Μέριλ, αγάπη μου, θα δεις. Όλα πάνε τόσο γρήγορα. Τόσο γρήγορα. Και έτσι έγινε, και έτσι γίνεται"», είπε η Στριπ. «Εκτός από την ομιλία μου, η οποία είναι πολύ μεγάλη».

Πράγματι, η τελετή της Τρίτης το βράδυ είχε τη θεματική της Meryl Streep , ακόμη και η μουσική αντιστοιχούσε σε έναν από τους αγαπημένους ρόλους των θαυμαστών της στο «Mamma Mia». Το ομώνυμο τραγούδι των ABBA για το κινηματογραφικό μιούζικαλ έπαιζε έξω στο κόκκινο χαλί, ενώ η ερμηνεία της Meryl Streep στο «The Winner Takes It All» ακουγόταν στο καρέ των τίτλων της και το «Dancing Queen» έπαιζε καθώς παραλάμβανε τον Χρυσό Φοίνικα.

Η Meryl Streep έρχεται να προστεθεί σε πολλά άλλα ονόματα της βιομηχανίας που θα εμφανιστούν στη φετινή διοργάνωση, όπως ο George Lucas , ο οποίος θα λάβει τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στην τελετή λήξης, ο Francis Ford Coppola, ο οποίος θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Megalopolis» στο διαγωνιστικό τμήμα, και ο Paul Schrader, του οποίου η ταινία «Oh, Canada» διαγωνίζεται επίσης για τον φετινό Χρυσό Φοίνικα.

Η εμβληματική ηθοποιός έχει λάβει 21 υποψηφιότητες για Όσκαρ, αριθμός ρεκόρ, στη διάρκεια της σχεδόν πέντε δεκαετιών καριέρας της και έχει κερδίσει τρία, για τις ερμηνείες της στις ταινίες «Kramer vs. Kramer» (1980), «Sophie's Choice» (1983) και «The Iron Lady» (2012).

BLU_A94669905

Τέλος και η Faye Dunaway βρίσκεται στις Κάννες για το φεστιβάλ κινηματογράφου και όπως ήταν αναμενόμενο τράβηξε όλα τα βλέμματα καθώς η θρυλική ηθοποιός είχε 4 χρόνια να κάνει δημόσια εμφάνιση.

H διάσημη ηθοποιός, με τη διαχρονική κομψότητα που την αποπνέει, περπάτησε στο κόκκινο χαλί κρατώντας από το χέρι τον 43χρονο γιο της, στην προβολή της ταινίας «Furiosa: A Mad Max Saga» του George Miller.

Faye-Dunaway3

Δειτε Επισης

Το κείμενο που έγραψε η Τζένη Καρέζη πριν πεθάνει: «Θα αγωνιστώ για τη ζωή μου»
H σπαρακτική ανάρτηση της Έλενας Παπαρίζου για τον θάνατο του αγαπημένου της συνεργάτη
Όλη η αλήθεια για την κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κόκοτα: «Ο χρόνος θα δείξει»
Αλέξανδρος Λογοθέτης: «Μεγάλωσα στην ουσία χωρίς πατέρα, ο Ηλίας δεν ήταν εκεί»
Η ανάρτηση της πρώην συζύγου της Ντέμης Γεωργίου και η απουσία της από την κηδεία της
Κώστας Μπερικόπουλος: «Παρενόχλησε την αδελφή μου ο παπάς στην κηδεία του πατέρα μας»
Ο Αλέξης Γεωργούλης διαψεύδει την ποινική δίωξη σε βάρος του: «Για ακόμη μία φορά πλήττομαι δημόσια»
Αίθρα Λυκουρέζου: «Έκανα πολύ καιρό να ξεπεράσω που ακύρωσα την έξοδό μας και έτσι όπως φέρθηκα»
Ξεσπά η Βάνα Μπάρμπα μετά την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ: «Να με αφήσουν έξω από τις κόντρες»
Νίκος Οικονομόπουλος: «Αν πούμε: Πατρίδα-Θρησκεία-Οικογένεια, θα μας θεωρήσουν χουντικούς»