Παραμύθια στην κυπριακή διάλεκτο φιλοξένησε το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

  Παραμύθια στην κυπριακή διάλεκτο με θεατρική αφήγηση άκουσαν μικροί και μεγάλοι σε εκδήλωση την Τρίτη, την οποία συνδιοργάνωσαν το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα και το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, και είχε ως τίτλο, “Μιαν βολάν τζι’ έναν τζιαιρόν…”.

Ανακοίνωση από το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, το οποίο και φιλοξένησε την εκδήλωση, αναφέρει ότι “οι ηθοποιοί Άνδρη Θεοδότου, Αντρέας Κουτσόφτας και Ελένη Μολέσκη αφηγήθηκαν και ζωντάνεψαν, με λόγο και ήχους, τα κυπριακά παραμύθια `Ο βασιλιάς με τους τρεις γιούες`, `Η γριά, η κάττα`, `Ο σ̌σ̌ύλλος τζαι το θερκόν` και `Η βασιλοπούλλα που έτρωεν τα νύσ̌ια της`”.

Τους ηθοποιούς καλωσόρισε στο Σπίτι της Κύπρου ο Μορφωτικός Λειτουργός της κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, Τάκης Βοΐλας, ο οποίος ανέφερε ότι η διαχρονική και οικεία δυναμική των παραμυθιών είναι υποσχετική και παρηγορητική και, το κυριότερο, παραμένει πάντοτε ζωντανή και επίκαιρη”.

Πρόσθεσε ότι “τα παραμύθια ψυχαγωγούν, κοινωνούν, επικοινωνούν, διατηρώντας αλώβητη στην κάθε επαναδιατύπωσή τους την παιδευτική τους λειτουργία και την κοινωνική τους σημασία, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ανεκτίμητο θησαυρό που διαφυλάττουν, τη συνοχή και την αντοχή της γλώσσας και του πολιτισμού μας”.

Τα παραμύθια που παρουσιάστηκαν συμπεριλαμβάνονται στον τόμο “Τα παραμύθια της Κύπρου” από το λαογραφικό αρχείο του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών LVIII, Λευκωσία 2015 / Εισαγωγή: Μιχάλης Γ. Μερακλής, Επιμέλεια: Αργυρώ Ξενοφώντος, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου). Την επιλογή των παραμυθιών και την επιμέλεια της θεατρικής αφήγησης ανέλαβε η ηθοποιός Άνδρη Θεοδότου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύπρος Γιωργαλλής και η Διευθύντρια του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Άννα Λοϊζίδου-Pouradier Duteil, “οι οποίοι μαζί με το κοινό επιβράβευσαν τους ηθοποιούς με παρατεταμένο χειροκρότημα και εγκωμιαστικά σχόλια για την ευρηματική και εκφραστική αφήγηση των παραμυθιών”, όπως αναφέρει καταλήγοντας η ανακοίνωση.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έφυγε από τη ζωή ο Πάρης Μεταξάς
Επέκταση υποβολής αιτήσεων για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ 2023
Εγκαίνια της 6ης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής τους Αrtiste Andre
Πέθανε ο δημιουργός του γκράφιτι με το φιλί Μπρέζνιεφ-Χόνεκερ στο Τείχος του Βερολίνου
Oι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον Μουτουλλά
Στο φως ημερολόγιο του Πικάσο με σπάνια σκίτσα του
Μια πλούσια κυπριακή κοινωνία μαρτυρούν ευρήματα 15ου και 14ου αιώνα στη Δρομολαξιά (pics)
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας πόλης των Μάγια στο Μεξικό (pics)
Η κωμωδία Συμπέθεροι από το Μπάκιγχαμ επιστρέφει δυναμικά
Τέχνη, Μουσική και Φιλανθρωπία στα εγκαίνια της έκθεσης «Εύφορα Πεδία» του Κωνσταντίνου Ζαννέτου