Νικόλας Σαμψών: Ο Κύπριος Σεναριογράφος του Χόλυγουντ!

Δύο περίπου μήνες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στη Νέα Υόρκη, το βραβευμένο ψυχολογικό δράμα-θρίλερ Behind The Mirror προβάλλεται και στα KCineplex Κύπρου για δύο βδομάδες. Η ταινία διακρίθηκε με δυο βραβεία Καλύτερου Θρίλερ - στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μεξικού και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μανχάταν και αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλο το casting και οι συντελεστές του έργου είναι Κύπριοι. Εμείς μιλήσαμε με τον Σεναριογράφο και Εκτελεστικό Παραγωγό της ταινίας, Νικόλα Σαμψών, για να μάθουμε περισσότερα, τόσο για τον ίδιο όσο και για το έργο.
 
Πόσα χρόνια βρίσκεσαι στο εξωτερικό;
Για ποιους λόγους επέλεξες να μείνεις μόνιμα εκεί;Πήγα στο εξωτερικό το 1995, αρχικά για σπουδές, και τελικά καταστάλαξα στην Αγγλία το 2007. Το Λονδίνο θεωρείται το κέντρο της αγγλόφωνης λογοτεχνίας και απώτερος σκοπός μου ήταν ένα δικό μου βιβλίο να εκδοθεί από κάποιο διεθνή εκδοτικό οίκο. Ήθελα, επίσης, να ασχοληθώ με ταινίες και η Βρετανία έχει παράδοση και στον τομέα αυτό.
 
Η εταιρεία Sampsonic Media ξεκίνησε το 2011. Τι υπηρεσίες παρέχει και πώς πρόεκυψε η ιδέα δημιουργίας της;Η Sampsonic Media είναι μια εταιρεία multimedia. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων (διηγήματα, μυθιστορήματα) με την παραγωγή ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, διαδικτυακού περιεχομένου, εικονογραφημένα μυθιστορήματα (graphicnovels) και στο μέλλον, εφαρμογές για κινητές συσκευές.
 
Η ταινία Behind the Mirror πώς γεννήθηκε;
Το 2007 είχα αρχίσει τη συγγραφή ενός βιβλίου, το οποίο είχε κάποιες προδιαγραφές για να ανεβεί στη μεγάλη οθόνη. Όταν παρουσίασα το Behind The Mirror σε ένα εργαστήρι συγγραφέων στη Νέα Υόρκη, η ανταπόκριση ήταν θετική. Η ιστορία άρεσε, οι συμμετέχοντες την περιέγραψαν ως «οπτικά ζωντανή». Και αποφάσισα να το μετατρέψω σε ταινία: προσηλώθηκα στη δημιουργία διάφορων επιπρόσθετων χαρακτήρων που θα πλαισίωναν τον πρωταγωνιστή, ανέβασα το δραματικό στοιχείο του μυθιστορήματος, και δημιούργησα στην ουσία ένα βασικό σενάριο.
 
Ποια είναι σε λίγες γραμμές η ιστορία του Behind The Mirror;
Η ιστορία είναι του Εξέβιερ, ενός συγγραφέα ο οποίος εναντιώνεται στην αλόγιστη ανάπτυξη της περιοχής στην οποία έχει μετακομίσει μαζί με την οικογένειά του, σε μια μικρή πόλη στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Οι σκληρές αλήθειες που προβάλλει και η ωμότητα με την οποία συμπεριφέρεται, τον οδηγούν σε μια αντιπαράθεση με τον περίγυρό του, ωθώντας τον προς τα άκρα. Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν ο Εξέβιερ γνωρίζει ένα ξένο, ο οποίος τον παρασύρει σε μια σειρά από σαμανικές τελετές που περιλαμβάνουν παραισθησιογόνα, τα οποία τον εξαναγκάζουν να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, γεννιέται ένας σκιώδης εαυτός, ο Βίκτωρ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Εξέβιερ θα πληρώσει ακριβό τίμημα για την αντιπαράθεση αυτή, αλλά δεν θα είναι ο μόνος…
 
Και το μήνυμα που θέλει να περάσει;
Παρότι η όλη υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα καθαρά αμερικάνικο σετ, τα κύρια μηνύματα της ταινίας έχουν απήχηση και για το κυπριακό ακροατήριο. Η σύγχρονη κυπριακή κοινωνία ολοένα και βρίσκεται αντιμέτωπη με θέματα όπως τη χρήση και κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ, το bullying, το ρόλο της θρησκείας, και του κατεστημένου. Σε μια μικρή κοινωνία όπως την Κύπρο, είναι συνηθής φαινόμενο τα άτομα  - όπως τον Εξέβιερ- τα οποία έχουν μια αντίθετη άποψη για καίρια ζητήματα όπως τα πιο πάνω να περιθωριοποιούνται. Τους κλείνουμε το στόμα ή τους βγάζουμε τρελούς. Η τάση αυτή όμως έχει μεγάλο κόστος, το οποίο επιβαρύνει όλους μας.
 
Γιατί ψυχολογικό θρίλερ;
Σπούδασα Ψυχολογία και γενικά έχω μια προτίμηση να γράφω ιστορίες που εξερευνούν τις ανθρώπινες συγκρούσεις. Μέσα από τέτοιες αντιπαραθέσεις προδιαγράφονται τα κίνητρα που ωθούν την ανθρώπινη ψυχή.
 
Έχεις σκεφτεί ποτέ να γράψεις κάτι εντελώς διαφορετικό, π.χ. μία κωμωδία;
Πόσο εύκολο είναι να κάνει ένας σεναριογράφος αυτή τη στροφή;Οι κωμωδίες είναι εκ φύσεως περίπλοκες και πιο δύσκολο να πετύχουν. Θα ήθελα να κάνω τη στροφή αυτή σε κάποιο μετέπειτα στάδιο. Το θεωρώ ευκαιρία και πρόκληση να δημιουργήσω κάτι καινούργιο. Αφού κάνω ακόμη ένα-δυό θρίλερ μπορεί και κάτι με δράση.
 
Εκτός από Εκτελεστικός Παραγωγός της ταινίας είσαι και ο Σεναριογράφος.
Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σου;Από μικρός μου άρεσε να γράφω, να δημιουργώ φανταστικούς  κόσμους, δικά μου σύμπαντα με τα δικά τους συμβάντα. Αλλά είχα και μια λατρεία για τις ταινίες. Γενικά, είχα πάντα την τάση για να δημιουργώ κάτι πρωτότυπο, κάτι καινούργιο, κόσμους όπου ήμουν ο αρχιτέκτονας και ο μηχανικός, ο κηδεμόνας και ο λειτουργός. Η συγγραφή είναι για μένα λειτούργημα μέσα από την οποία χρονογραφώτη ζωή. Τη χρησιμοποιώ για να προσθέσω τη δική μου παράγραφο στο Μεγάλο Χρονογράφημα.
 
Οι behind-the-scenesσυντελεστές της ταινίας είναι Κύπριοι. Ήταν κάτι που έγινε κατ’ επιλογή;
Οι τέσσερεις κύριοι συντελεστές του Behind The Mirror είναι Κύπριοι: ο Μίνως Παπάς, είναι ο σκηνοθέτης/παραγωγός, ο Σάββας Λιασής ο δεύτερος εκτελεστικός παραγωγός, ο Γιώργος Καλλής ο μουσικοσυνθέτης, και εγώ! Ωστόσο είχαμε και μια τρομερή ομάδα από ταλαντούχους Αμερικάνους και Ευρωπαίους, οι οποίοι πίστεψαν στο έργο τόσο πολύ, που έδωσαν όλο τους τον εαυτό για να επιτευχθεί ο σκοπός μας.
 
Τι συμβουλή θα δίνατε στα νέα παιδιά που έρχονται στην Αμερική από Ελλάδα και Κύπρο για να ακολουθήσουν τα όνειρά τους;
Επαγγελματισμός. Η Αμερική, καθώς και η Βρετανία και ο κινηματογράφος γενικότερα, λειτουργούν με απόλυτα επαγγελματικές προδιαγραφές και χρονικά όρια. Είναι άψογα καταρτισμένοι τομείς για να ακονίσει κάποιος τα δημιουργικά και εκτελεστικά του δόντια. Η συμβουλή μου είναι, μάτια ανοιχτά, μυαλό κοφτερό, για να μάθεις από τους πιο έμπειρους και καταρτισμένους.
 
Το Behind The Mirror τιμήθηκε με δυο βραβεία Καλύτερου Θρίλερ - στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μεξικού και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μανχάταν. Τι σημαίνει αυτό για σας;
Τα βραβεία είναι μια αναγνώριση της σκληρής μας δουλειάς, ολόκληρης της ομάδας. Και ελπίζω να υπάρχει συνέχεια. Μόλις πρόσφατα το Behind The Mirror έτυχε και υποψηφιότητας και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Great Lakes.
 
Πώς βλέπεις την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου;
Ο Κυνόδοντας με ενθουσίασε σε σημείο που ένιωσα ότι ο ελληνικός κινηματογράφος μπορεί να αναγεννηθεί. Η κρίση και ο πόνος είναι εξαίρετες πηγές τέχνης, αν μη τι άλλο, οπότε η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει έμπνευση μέσα από τα δεινά που την περιβάλλουν. Ολόκληρη η Ευρώπη, για να είμαστε ειλικρινείς, έχει μπροστά της μια περίοδο αναβρασμού και πίεσης, από την οποία θα προκύψει καταπληκτική κινηματογραφική δημιουργία και τέχνη γενικότερα.
 
Ποια είναι τα σχέδια της Sampsonic Media αλλά και τα προσωπικά σου για το μέλλον;
Σύντομα θα εγκαινιάσουμε ένα μπλογκαζίν – το Loco Motive. Επίσης, αναπτύσσουμε και τη συνέχεια του Behind The Mirror. Έπεται συνέχεια όπως θα δείτε, καθώς η ταινία αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
 
Αναμένουμε, λοιπόν, τη συνεχεία της ταινίας…
 
Πράξια Αρέστη
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Let the show begin! Η ώρα του Μεγάλου Τελικού της #Eurovision 2024 έφτασε! Καλή επιτυχία Ελλάδα & Κύπρος!
Mετά τον αποκλεισμό της Ολλανδίας, εξαφανίστηκε και η Ιρλανδία - Εκτός παρέλασης Ελλάδα & Ελβετία
Γιατί όλες οι αποφάσεις της #EBU για το Ισραήλ «λερώνουν με υποψίες» το υπερshow της #Eurovision 2024;
Ξεσπά η Γιάννα Τερζή για την Μαρίνα Σάττι: «Μωρά στη Γάζα και στο Κονγκό γίνονται χίλια κομμάτια από βόμβες»
#Eurovision 2024: Ποια θέση παίρνει Ελλάδα & Κύπρος στις ψηφοφορίες του #PressPοll και #AudiencePoll;
Η σπάνια on camera εμφάνιση της μητέρας της Μαρίνας Σάττι: «Συγκινήθηκα όταν την είδα στη σκηνή»
Το μήνυμα του Χρήστου Δάντη & της Ασημίνας Χατζηανδρέου μετά την αποχώρησή της από το #SurvivorGR
H Έλενα Παπαρίζου έφτασε στην Ελλάδα μετά την αποθέωση στη #Eurovision!
Η απάντηση της ελληνικής αποστολής για τις γκριμάτσες & τα χασμουρητά της Μαρίνας Σάττι στη Press Conference
#MasterChefGR: Ο Μάριος από την Κύπρο, αποχώρησε με βαθμολογία, σοκ: «Τι 4; Karma is a bitch»