Let the show begin! Η ώρα του Μεγάλου Τελικού της #Eurovision 2024 έφτασε! Καλή επιτυχία Ελλάδα & Κύπρος!

Μαρίνα Σάττι & Silia Kapsis στον Μεγάλο Τελικό της #Eurovision - ΑΒΒΑ, Loreen, Carola, Conchita Wurst και Charlotte Perrelli στην σκηνή!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Με 25 χώρες αντί 26 θα διεξαχθεί ο τελικός της Eurovision 2024, μετά τον αποκλεισμό του Ολλανδού Joost Klein.

Η εμφάνιση της Ολλανδίας στον διαγωνισμό ήταν προγραμματισμένη για τη θέση νούμερο 6, αμέσως μετά το Λουξεμβούργο και πριν από το Ισραήλ. Πλέον, εφόσον η Ολλανδία δεν θα εμφανιστεί, το «6» που θα αντιστοιχούσε στη συμμετοχή της Ολλανδίας, θα παραμείνει «κενό».

Στον Τελικό θα συμμετάσχουν οι 19 χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο Ημιτελικούς, οι Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία) και η διοργανώτρια χώρα, Σουηδία.

Η Ελλάδα θα εμφανιστεί στη 12η θέση, ενώ η Κύπρος στην 20η.

Αυτή η είναι η 40η συμμετοχή της Κύπρου στον διαγωνισμό, που πλέον είναι η χώρα με τις περισσότερες συμμετοχές χωρίς νίκη.

Το ντεμπούτο έγινε το 1981 με το Monika και με μια εντυπωσιακή έκτη θέση. Μέχρι και το τέλος των 90ς η Κύπρος κατάφερνε πολύ συχνά να βρίσκεται στην δεκάδα της τελικής βαθμολογίας. Από το 2004 όμως που ξεκίνησε το σύστημα των ημιτελικών και μέχρι το 2014 κατάφερε να περάσει τον σκόπελο του ημιτελικού, μόλις σε τρεις περιπτώσεις!

Το παραπάνω άλλαξε δραστικά από το 2015 και έκτοτε, με την μικρή Κύπρο να μετρά μόνο προκρίσεις. Αποκορύφωμα φυσικά όλης αυτής της καλής πορείας, ήταν η δεύτερη θέση το 2018 με την Ελένη Φουρέιρα και το Fuego.

Την κυπριακή συμμετοχή στην Eurovision 2024 υπογράφουν οι Δημήτρης Κοντόπουλος και Elke Tiel.

Η Ελλάδα επιστρέφει ξανά στον τελικό της Eurovision, μετά την περσινή της απουσία, καθώς, όπως θυμόμαστε, ο Victor Vernicos είχε αποκλειστεί στους ημιτελικούς.

Απόψε, λοιπόν, η χόρα θα έχει ξανά εκπρόσωπο σε τελικό και όλοι ευχόμαστε η Μαρίνα Σάττι να δώσει τον καλύτερό της εαυτό στη σκηνή.

Τη μουσική του τραγουδιού «ZARI» συνέθεσαν οι Μαρίνα Σάττι, OGE, Kay Be, Nick Kodonas, Jay Stolar, Gino The Ghost και Jordan Palmer, ενώ τους στίχους υπογράφουν οι VLOSPA, OGE, Μαρίνα Σάττι και Solmeister. Creative director της εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή της Eurovision είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός, τη χορογραφία και το movement direction έχει αναλάβει ο Mecnun Giasar (Majnoon), ενώ το art direction οι NMR.

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision θα ανακοινώσει η Έλενα Παπαρίζου, η μοναδική που κατέκτησε την πρώτη θέση για την Ελλάδα στη Eurovision του 2005, με το τραγούδι «My number one».

Δείτε το Live

Έναρξη

Η φετινή Eurovision θα ξεκινήσει από το Παλάτι της Στοκχόλμης με την Πριγκίπισσα της Σουηδίας, Βικτώρια να καλωσορίζει τους τηλεθεατές. Στη συνέχεια ένα βίντεο θα δείξεις τις ευρωπαϊκές πόλεις να ξυπνούν, με τα φώτα όλα να πέφτουν πάνω στο Μάλμε που φιλοξενεί τoν Διαγωνισμό Τραγουδιού.

@eurovision

A Royal welcome to Sweden 👑 #Eurovision2024

♬ original sound - Eurovision

Θα ακολουθήσει ένα ταξίδι πίσω στο παρελθόν και συγκεκριμένα στον Απρίλιο του 1974, όταν οι ABBA κέρδισαν τη Eurovision με το «Waterloo».

Επίσης, θα υπάρξει ένας φόρος τιμής στους Σουηδούς δημιουργούς μουσικής, ενώ πάνω στη σκηνή θα δούμε τον Björn Skifs να τραγουδά το «Hooked on a Feeling». Το τραγούδι που έγινε η πρώτη νούμερο ένα επιτυχία της Σουηδίας στα παγκόσμια charts.

Σειρά θα έχει το Opening Flag Parade, όπου και οι 25 φιναλίστ θα παρουσιαστούν υπό τον ήχο σουηδικών επιτυχιών:

  • Pop Icon: "I Love It"
  • Ace of Base: "Beautiful Life"
  • Roxette: "The Look"
  • Lykke Li: "I Follow Rivers"
  • Axwell & Ingrosso: "Sun is Shining"
  • ABBA: "Gimme! Gimme! Gimme!"

Αφού παρουσιαστεί η τελευταία χώρα (Αυστρία), θα ακούσουμε το τραγούδι «The winner takes it all» και θα εμφανιστούν οι οικοδέσποινες της βραδιάς.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το τρόπαιο του νικητή και θα ακολουθήσει μια εξαιρετικά σύντομη ανασκόπηση των 67 χρόνων της Eurovision.

Ξεκινά η ψηφοφορία

Οι δύο παρουσιάστριες του σόου θα μας ενημερώσουν για το πώς να ψηφίσουμε και για πρώτη φορά, το κοινό θα μπορεί να ψηφίσει το αγαπημένο του τραγούδι από την αρχή της βραδιάς. Λίγο μετά θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση.

Μετά το τραγούδι νούμερο 7 (Λιθουανία), θα πραγματοποιηθεί το πρώτο διαφημιστικό διάλειμμα της βραδιάς. Μετά το τραγούδι νούμερο 13 (Ηνωμένο Βασίλειο), το δεύτερο διαφημιστικό διάλειμμα και μετά το τραγούδι νούμερο 21 (Ελβετία), θα γίνει το τρίτο διαφημιστικό break.

Οι παρουσιάστριες θα επιστρέψουν στην κεντρική σκηνή για να εξηγήσουν τους κανόνες ψηφοφορίας που ακολουθούνται και θα γίνει μια πρώτη ανακεφαλαίωση και των 25 τραγουδιών.

ABBA

Φυσικά οι ABBA απόψε θα έχουν την τιμητική τους. Θα δούμε τις παρουσιάστριες να μιλούν με τα εικονικά avatar των ABBA οι οποίοι θα αναφερθούν στη τη νίκη του 1974. Βέβαια, αυτό που μένει να φανεί είναι αν οι ABBA θα έχουν τελικά φυσική -και όχι ψηφιακή- παρουσία στο Malmö Arena απόψε το βράδυ.

Θα ακολουθήσει το νικητήριο τραγούδι της Eurovision 1974, το «Waterloo», διάφορα κλιπ των ABBA και έπειτα στη σκηνή θα ανέβουν οι Carola, Conchita Wurst και Charlotte Perrelli για να ερμηνεύσουν το «Waterloo».

Στη συνέχεια θα γίνει ακόμα μία ανακεφαλαίωση και ένα ακόμα διαφημιστικό διάλειμμα της βραδιάς που θα δείχνει κλιπ από τη Junior Eurovision και μερικούς από τους αστείους/περίεργους εκπροσώπους της ιστορίας.

Loreen

Οι δύο οικοδέσποινες θα επιστρέψουν στο Green Room για να παρουσιάσουν την πρώτη γυναίκα που κέρδισε δύο φορές τη Eurovision. Η Loreen θα ανέβει στη σκηνή για να ερμηνεύσει το νέο της τραγούδι «Forever» που συνδυάζεται με μια νέα εκδοχή του τραγουδιού της που κέρδισε το 2023 «Tattoo».

Μετά τη Loreen θα γίνει μια τελευταία παρουσίαση των κομματιών - με αντίστροφη σειρά. Και ξενικά η αντίστροφη μέτρηση.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Τελικό έχει ως εξής:

Σουηδία, Ουκρανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ισραήλ, Λιθουανία, Ισπανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ιταλία, Σερβία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Αρμενία, Κύπρος, Ελβετία, Σλοβενία, Κροατία, Γεωργία, Γαλλία, Αυστρία.

Η εμφάνιση της Ολλανδίας στον διαγωνισμό ήταν προγραμματισμένη για τη θέση νούμερο 6, αμέσως μετά το Λουξεμβούργο και πριν από το Ισραήλ. Πλέον, εφόσον η Ολλανδία δεν θα εμφανιστεί, το «6» που θα αντιστοιχούσε στη συμμετοχή της Ολλανδίας, θα παραμείνει «κενό».

Αποτελέσματα

Επιστρέφοντας στην κεντρική σκηνή θα δούμε τις Petra Mede και Malin Åkerman έτοιμες για τη μεγάλη ψηφοφορία. Ωστόσο, πρώτα θα ακούσουμε από τον εκτελεστικό επόπτη του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, Martin Österdahl, εάν οι ψήφοι έχουν καταμετρηθεί και επαληθευτεί...

Αποτελέσματα κριτικής επιτροπής

Κάθε μία από τις 37 χώρες που συμμετέχουν στη Eurovision 2024 έχει μια κριτική επιτροπή που αποφασίζει για το μισό αποτέλεσμα. Οι βαθμοί της κριτικής επιτροπής δίνονται από έναν εκπρόσωπο από κάθε χώρα. Μόνο οι 12 πόντοι θα ανακοινωθούν προφορικά.

Αποτελέσματα τηλεψηφοφορίας

Όλες οι τηλεψηφοφορίες από τις 37 χώρες, καθώς και οι διαδικτυακές ψήφοι από τον «υπόλοιπο κόσμο», ομαδοποιούνται και ανακοινώνονται για κάθε χώρα, ξεκινώντας από τη χώρα με τους λιγότερους πόντους από την κριτική επιτροπή.

Ψηφοφορία

Η διαδικασία της ψηφοφορίας ακολουθεί την ίδια συνταγή με πέρυσι.

Κάθε συμμετέχουσα χώρα θα έχει δύο σετ των 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 και 12 πόντων για να δώσει. Ένα σετ για την κριτική επιτροπή κάθε χώρας και ένα σετ για την τηλεψηφοφορία κάθε χώρας. Οι διαδικτυακές ψήφοι του «υπόλοιπου κόσμου» θα έχουν την ίδια βαρύτητα με μία συμμετέχουσα χώρα.

Κάθε μία από τις 37 χώρες που συμμετέχουν στη φετινή Eurovision θα ψηφίσει.

Κάθε χώρα έχει μια εθνική κριτική επιτροπή που έδωσε ένα σετ με 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 και 12 βαθμούς.

Κάθε χώρα θα έχει τηλεψηφοφορία, με επίσης ένα σετ 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 και 12 πόντων.

Η διαδικτυακή ψηφοφορία «υπόλοιπος κόσμος» έχει την ίδια βαρύτητα με μία συμμετέχουσα χώρα: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 και 12 βαθμούς.

Αρχικά, οι βαθμοί των κριτών θα παρουσιαστούν μεμονωμένα από έναν εκπρόσωπο από κάθε χώρα.

Οι πόντοι από την τηλεψηφοφορία θα ομαδοποιηθούν και θα δοθούν συνδυαστικά.

Οι εθνικές κριτικές επιτροπές ψήφισαν χθες το απόγευμα (Παρασκευή 10 Μαΐου) κατά τη δεύτερη πρόβα τζενεράλε.

Εάν δύο χώρες ισοβαθμούν, θα υπολογιστεί ένα συνδυασμένο εθνικό αποτέλεσμα τηλεψηφοφορίας και κριτικής επιτροπής για τον σκοπό της επίλυσης της ισοπαλίας. Ο νικητής θα είναι το τραγούδι που έχει συγκεντρώσει βαθμούς από τον μεγαλύτερο αριθμό χωρών συνδυαστικά από την τηλεψηφοφορία και την κριτική επιτροπή.

Το μεγάλο φαβορί για τη νίκη

Το απόλυτο φαβορί για τη νίκη είναι μέχρι στιγμής η Κροατία, με τον Baby Lasagna και το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim», ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά Ισραήλ, Ελβετία, Γαλλία και Ιρλανδία.

Τι λένε τα στοιχήματα για Ελλάδα και Κύπρο

Όσον αφορά την Ελλάδα, η Μαρίνα Σάττι φιγουράρει αυτή τη στιγμή στην 9η θέση των στοιχημάτων, ενώ η Κύπρος με τη Silia Kapsis βρίσκεται στην 19η.

stoiximata-1

Δειτε Επισης

Διαδικτυακή μαγειρική «εκπομπή» της Νατάσσας Θεοδωρίδου με τη μητέρα της
Διέρρευσαν πλάνα από την πρόβα της Lady Gaga στον Σηκουάνα για τους Ολυμπιακους Αγώνες
#HelloWorld: Αυτό είναι το τραγούδι των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 με την Gwen Stefani!
Το κείμενο που έγραψε η Τζένη Καρέζη πριν πεθάνει: «Θα αγωνιστώ για τη ζωή μου»
H σπαρακτική ανάρτηση της Έλενας Παπαρίζου για τον θάνατο του αγαπημένου της συνεργάτη
Όλη η αλήθεια για την κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κόκοτα: «Ο χρόνος θα δείξει»
Αλέξανδρος Λογοθέτης: «Μεγάλωσα στην ουσία χωρίς πατέρα, ο Ηλίας δεν ήταν εκεί»
Η ανάρτηση της πρώην συζύγου της Ντέμης Γεωργίου και η απουσία της από την κηδεία της
Κώστας Μπερικόπουλος: «Παρενόχλησε την αδελφή μου ο παπάς στην κηδεία του πατέρα μας»
To μήνυμα της Celine Dion πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων: «Eίμαι τόσο ευτυχισμένη που επέστρεψα!»