Η έκθεση Purity, ανοίγει το Σάββατο 13 Απριλίου στη γκαλερί t.a.s.© στη Λεύκαρα, με 16 κύπριους καλλιτέχνες

Συμμετοχή 16 Κύπριων καλλλιτεχνών στην έκθεση PURITY η οποία εγκαινιάζεται αυτή την εβδομάδα 13 Απριλίου - 13 Ιουλίου (Γκαλερί Σύγχρονης Τέχνης t.a.s.©, Λεύκαρα)

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Η έκθεση Purity, η οποία ανοίγει το Σάββατο 13 Απριλίου στη γκαλερί t.a.s.© στη Λεύκαρα, συγκεντρώνει 16 κύπριους καλλιτέχνες από όλες τις γωνιές του νησιού που ανταποκρίνονται στη θεματική της έκθεσης, παρουσιάζοντας μια ποικίλη γκάμα καλλιτεχνικών πρακτικών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τις 15:00 έως τις 19:00 με την παρουσία των καλλιτεχνών και της επιμελήτριας Σοφίας-Ζλάτα και θα περιλαμβάνει τη περφόρμανς "Bud" από τη συμμετέχουσα καλλιτέχνιδα Κοραλία Στεργίδου στις 16:00.

O σεφ Ed Guk θα παρουσιάσει επίσης ένα food installation με καναπεδάκια που αγγίζει στο θέμα της αγνότητας μέσα απο τις αισθήσεις.

77

Συγκεντρώνοντας πολλαπλές καλλιτεχνικές πρακτικές, οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες εξερευνούν το πολύπλευρο θέμα της Αγνότητας μέσα από εγκαταστάσεις βίντεο, πίνακες, πέτρινα γλυπτά, νήματα σε καμβά και κεραμική τέχνη μεταξύ άλλων.

11

Μιλώντας για την σημασία της θεματικής, η επιμελήτρια σημειώνει: “Η Αγνότητα είναι μία έννοια που ανήκει στο ενεργητικό, πνευματικό πεδίο. Είναι κάτι προσιτό σε θεούς, θεότητες, ιδέες και στη συνείδηση. Η μόνη ευκαιρία που έχουν οι άνθρωποι να βιώσουν την αγνότητα είναι σε ένα προσωρινό ενδοιασμό συναισθημάτων που συμβαίνει ακριβώς πριν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να αναλύουμε. Εκείνη τη στιγμή που κοιτάμε ένα έργο τέχνης, πριν είμαστε σε θέση να το αναλύσουμε συνειδητά - βιώνουμε μια αίσθηση ενθουσιασμού. Αυτό είναι αγνό, όλα όσα ακολουθούν έχουν ήδη επεξεργαστεί από γνώμες. Στον κόσμο της τέχνης, υπάρχει μια περιέργεια να εξερευνηθεί η αγνότητα των ιδεών και των προθέσεών μας. Είναι άραγε οι ιδέες που προέρχονται από τους δημιουργούς τους που τις καθιστούν αγνές ή συνυπάρχουν σε μια κοινή συλλογικότητα που μας καλούν να τις κάνουμε πραγματικότητα;”

33

Ένας σημαντικός στόχος της έκθεσης είναι να φέρει το κοινό πιο κοντά στη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή και την τέχνη να είναι προσβάσιμη σε όλους.

Ως εκ τούτου, η καλλιτεχνική ομάδα έχει ετοιμάσει έναν οδηγό για να βοηθήσει εκείνους που αισθάνονται αποστασιοποιημενοι από τη σύγχρονη τέχνη και να τους φέρει πιο κοντά στα έργα της έκθεσης και στους καλλιτέχνες της.

Ο οδηγός θα είναι διαθέσιμος στην έκθεση δωρεάν για τους επισκέπτες.

44

Γνωρίστε τους καλλιτέχνες

Η Βασιλεία Αναξαγόρου δημιουργεί τέχνη ανάμεσα στο διάβασμα, την έρευνα και τη γραφή. Η πρακτική της επηρεάζεται βαθιά από αυτό που την κρατάει ξύπνια τη νύχτα, και γι' αυτό χρησιμοποιεί διάφορα μέσα, όπως τη ζωγραφική, τέχνη βασισμένη σε κείμενα, σχέδια, φωτογραφία, μικτά μέσα και εικαστικές εγκαταστάσεις κυρίως, για να εκφράσει τις σκέψεις της.

Η Δανάη Πaτσåλου είναι μια ανερχόμενη εικαστική καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός τέχνης που συμμετέχει σε διάφορα εργαστήρια τέχνης και συν-δημιουργίας. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για δραστηριότητες δικοινοτικού χαρακτήρα και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και παραστάσεις στην Κύπρο, την Αγγλία και την Ιταλία. Η καλλιτεχνική της πρακτική επικεντρώνεται σε ιδέες που αφορούν στον πολιτισμό, τη μνήμη και την κληρονομιά σε σχέση με το τοπίο, παρουσιάζοντας τις μέσω μιας συνδυαστικής χρήσης μέσων, όπως το σχέδιο, τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Στην έκθεση Purity, θα παρουσιάσει μια σειρά από πίνακες που εξερευνούν με ευαισθησία τη δυνατότητα της εικόνας να αιχμαλωτίσει μια αίσθηση του τόπου, των συναισθημάτων και των αισθήσεων από κοντά.

Η Λευκή Σαββίδου είναι εικαστική καλλιτέχνης, συγγραφέας και storyteller. Χρησιμοποιεί το κείμενο ως το κύριο μέσο για το πολυσύνθετο έργο της, το οποίο επικεντρώνεται στις ανθρώπινες σχέσεις και στις αντιλήψεις της ζωής στον 21ο αιώνα. Το έργο της με τίτλο "64!" που θα παρουσιάσει στην έκθεση βασίζεται πάνω σε συνδυασμό αριθμών πάνω σε 16 καμβάδες. Το έργο στοχεύει στην εξερεύνηση των άπειρων παραλλαγών και οπτικών γωνίων αντικατοπτρίζοντας τους κόσμους που κατοικεί ο καθένας μας ξεχωριστά, τονίζοντας την απουσία μιας μοναδικής πραγματικότητας.

Η Μariandrie είναι μια εικαστική καλλιτέχνης που εργάζεται κυρίως με υφάσματα και εγκαταστάσεις. Η δουλειά της εξερευνά τον πολύπλοκο χώρο της σεξουαλικής αγνότητας, αποκαλύπτοντας τα ιστορικά και κοινωνικά συστήματα που σχεδιάστηκαν για να επιβάλουν την κυριαρχία στα γυναικεία σώματα.

Ο Χρήστος Κυριακίδης είναι καλλιτέχνης, επιμελητής και ποιητής ο οποίος ασχολείται με αρχιτεκτονικές αλληλεπιδράσεις μέσω της όρασης και της φαντασίας, αμφιλεγόμενα τοπία και εικονογραφίες. Τα έργα του ενσωματώνουν μια σεξουαλική και γεωπολιτική οικειότητα, οι οποίες επηρεάζονται περαιτέρω από τις ιδιαιτερότητες της αναπόσπαστης ομοφυλοφιλικής υποκειμενικότητας.

Το έργο της καλλιτέχνιδας Ελίνας Ιωάννου περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα μέσων, συμπεριλαμβανομένων σχεδίου, φωτογραφίας, γλυπτικής και εγκαταστάσεων. Αρχικά εκπαιδευμένη στην Αρχιτεκτονική και το Σχεδιασμό και στη συνέχεια στις Καλές Τέχνες, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα της, ο οποίος είναι ένας από τους τελευταίους εν ζωή λιθοποιούς της Κύπρου. Το έργο της περιλαμβάνει αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και πέτρινα γλυπτά φτιαγμένα από ασβεστόλιθο του Σχηματισμού της Πάχνας αναδεικνύοντας πτυχές της ταυτότητας της Κύπρου.

Ο Σωτήρης Καλλής είναι αυτοδίδακτος πολυδιάστατος εικαστικός καλλιτέχνης. Η εμπειρία του στον τομέα του σχεδίου μόδας είναι εμφανής στα σχέδια και στη ζωγραφική του, καθώς και στην παλέτα χρωμάτων που επιλέγει να χρησιμοποιεί. Τα θέματα στα οποία τείνει να εμβαθύνει περιλαμβάνουν το ανθρώπινο πορτρέτο, το σεξουαλικό ερωτισμό και εσωτερικές προτάσεις που έχουν γίνει μέρος της καλλιτεχνικής του ταυτότητας.

Η τέχνη του Παναγιώτη Δουκανάρη αντιμετωπίζει την έννοια του συλλογικού και του ατομικού τραύματος και τη σχέση του με την ταυτότητα, τη μνήμη και τον χώρο. Ο Δουκανάρης αντιμετωπίζει αυτές τις έννοιες μέσω μιας μοναδικής διαδικασίας που ανέπτυξε σταδιακά, όπου αφαιρεί νήματα από τον καμβά αφήνοντας πίσω του λεπτομερή μοτίβα και νέες διαστάσεις.

Η Κοραλία Στεργίδου είναι μια διεπιστημονική καλλιτέχνης της οποίας η δουλειά εξερευνά την πολιτική της φροντίδας σε έναν αλληλοεξαρτώμενο κόσμο. Εργάζεται μέσω διαφόρων χαρακτήρων και χορευτικών ερευνών που αναδιαμορφώνουν την οικειότητα των σχέσεων και του ανήκειν.

Ο Νικόλας Αντωνίου ζει και εργάζεται στη Λάρνακα όπου έχει εργαστήριο τέχνης. Η καλλιτεχνική του πρακτική εξερευνά δημιουργικά την ανθρώπινη μορφή και την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από αφηρημένες ζωγραφιές, εμπνευσμένος από μια αμείλικτη αναζήτηση ισορροπίας και έννοιας.

Στη συνέχεια, ο Tugi προσεγγίζει την καλλιτεχνική του πρακτική με ενστικτώδη τρόπο και απόλυτα συνδεδεμένος με τον εσωτερικό του κόσμο. Η τέχνη του συμπεριλαμβάνει συμβολισμούς καθώς επιχειρεί να μοιραστεί τόσο την ομορφιά όσο και τις αιχμηρές γωνίες των συναισθημάτων της ζωής. Η εμπιστοσύνη στην καλλιτεχνική διαδικασία αποτελεί σημαντικό μέρος του έργου του, το οποίο του επιτρέπει να δημιουργεί ελεύθερα.

Η Ελίνα Χατζηνικόλα επικεντρώνεται σε μια ποικίλη γκάμα γλυπτικών πρακτικών, με έμφαση στην κεραμική και στο bio-design. Η καλλιτέχνης δημιουργεί αντικείμενα και αφηρημένα σχήματα που αγγίζουν την αρχαιότητα, τη λειτουργικότητα και τη φύση. Το έργο της επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό σε φυσικά και οικολογικά θέματα και εστιάζει στον περίπλοκο κόσμο των μελισσών και στο κερί τους.

Η σύγχρονη εικαστική καλλιτέχνης Umay Yılmaz Kutay συμμετέχει στην έκθεση με μια βίντεο-εγκατάσταση και ένα περφόρμανς που την παρουσιάζει σε βαθύ ύπνο για 6 ώρες. Εξερευνά το αίσθημα του να παραδίνεται και να αφήνεται κάποιος εντελώς ως μια ευάλωτη πραγματικότητα που υποδεικνύει μια αγνότητα.

Με μεγαλύτερη έμφαση στη διαδικασία της δημιουργίας παρά στο αποτέλεσμα, βρίσκεται η τέχνη της Alev Adil. Η πολυδιάστατη της πρακτικής κινείται από το περφόρμανς και τη φιλοσοφία μέχρι την ποίηση, την εγκατάσταση, το βίντεο, το κολάζ, τη φωτογραφία και τη ζωγραφική, εξερευνώντας συνήθως τη θεματική της μνήμης. Τα έργα της συχνά ενσωματώνουν και το κοινό και μέσα από τη διαδικασία, δημιουργείται μια συλλογική εμπειρία έκφρασης και ελευθερίας.

Επίσης συμμετέχει στην έκθεση η καλλιτέχνης Asli Bolayir, η οποία θα παρουσιάσει τον πίνακα ζωγραφικής «Κορμακίτη», ο οποίος εξερευνά την έννοια της αγνότητας μέσω μιας μεταφοράς του δρόμου και του ταξιδιού της ζωής.

Μέσω της ζωγραφικής, η Bolayir τονίζει τη σημασία της σκέψης και της παρατήρησης στην κατανόηση πολυδιάστατων θεμάτων όπως η αγνότητα, υποδηλώνοντας ότι αυτή δεν μπορεί να συνδεθεί με συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Τέλος, η Ιωάννα Λουκά συμμετέχει με μια σειρά υφασμάτων σε κάδρο. Η Λουκά εργάζεται με το ύφασμα, υφαίνοντας σε αργαλειούς χειρός και μπλέκοντας νήματα με ίνες διαφόρων υλικών για να δημιουργήσει υφασμάτινες αφηγήσεις. Η τέχνη της παρουσιάζεται σε διάφορες ομαδικές, ατομικές εκθέσεις, και σε μπιενάλε τέχνης.

66

Δειτε Επισης

Το εμπορικό κέντρο της Λάρνακας μεταμορφώνεται σε μια υπαίθρια εικαστική
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα, επιστρέφει από τις 24 Απριλίου!
Το συναρπαστικό πρότζεκτ του Λάρνακα 2030 συνεχίζεται με τις Dona Amirotou και Katie Miltiadous & Band
Φιλανθρωπική εκδήλωση ΔΩΣΕ ΑΓΑΠΗ… ΔΩΣΕ ΖΩΗ
Grand reopening για το Nammos Limassol και το The Retail Village
«ΑνθίΖΩ» Έκθεση φωτογραφίας στη Rodax Art Gallery Τετάρτη 17 Απριλίου, 18.00
Η έκθεση Purity, ανοίγει το Σάββατο 13 Απριλίου στη γκαλερί t.a.s.© στη Λεύκαρα, με 16 κύπριους καλλιτέχνες
Χρήστος Θηβαίος και Παναγιώτης Μάργαρης επιστρέφουν στην Κύπρο για Live εμφανίσεις