Το «λαβείν και το δούναι» της Κρίστιαν Χρίστου- Ένα βιβλίο για τη Λεμεσό

Είναι ωραίο να μεγαλώνεις με την πόλη σου. Να είσαι οργανισμός μέσα της, να παίρνεις το οξυγόνο της, να βιώνεις με όλες τις αισθήσεις σου τα χαρίσματά της και να νιώθεις ως καθήκον την προσφορά έναντι της. Είναι καλύτερο αν μπορείς να βελτιώνεις την μορφή της πόλης σου και να εμπλουτίζεις το περιεχόμενο της ζωής της.   
Τα βιώματα, όπως και το έργο της αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χρίστου, έχουν αυτή ακριβώς την σύνδεση κι αποτυπώνονται στις 330 σελίδες του βιβλίου της «Λεμεσός. Η θάλασσα κι η παπαρούνα». 
Η δομή του βιβλίου στήθηκε στη βάση της εξέλιξης της ζωής της συγγραφέως. Περιγράφονται τα παιδικά της χρόνια, η οικογένεια, οι γείτονες, ο περίγυρος στα χρόνια της ανεμελιάς (η ξαπολυσούρα κατά την έκφραση της Κρίστιαν), πρόσωπα καθημερινά αλλά και προσωπικότητες, το κάθε τι που άσκησε επιρροή και διαμόρφωσε τον χαρακτήρα της. Ταυτόχρονα η επίδραση του περιβάλλοντα χώρου και πρώτα απ’ όλα η θάλασσα, τα σχολικά χρόνια, οι σπουδές και τα εφόδια για το λειτούργημα που επέλεξε κι έγινε ο άξονας δημιουργίας της. 
Τα εφόδια για αυτό το ταξίδι επαρκή, πλούσια, προνομιακά κατά την ίδια την συγγραφέα. 
Κι τα αποτελέσματα της αρχιτεκτονικής δραστηριότητας της, -είναι φτωχή η έκφραση να την ονομάσεις επαγγελματική- εντυπωσιακά αλλά το κυριότερο ζωτικά κι ωφέλιμα. 
Η Λεμεσός στο επίκεντρο, προσοχή στο περιβάλλον, αυστηρότητα για τις πολεοδομικές αρχές και σχέδια, σεβασμό στην αρχιτεκτονική μας κληρονομιά και αγώνας για το κεφάλαιο διατήρησης των αξιόλογων κτιριακών κληροδοτημάτων μας. Οργή για τις αστοχίες και τις αυθαίρετες κατεδαφίσεις των πιο αξιόλογων κτηρίων.  Αυτός είναι ο κορμός του βιβλίου «Λεμεσός. Η θάλασσα και η παπαρούνα».  Συνάμα οι κοινωνικοί αγώνες κι ιδιαίτερα ο αγώνας της γυναίκας η κατοχύρωση των δικαιωμάτων της, με αντισταθμίσματα την πρόοδο σε όλους τους τομείς, συνεντεύξεις με προσωπικότητες που κατά καιρούς πήρε η συγγραφέας συμπληρώνουν τα περιεχόμενα της έκδοσης. Κατά την σημείωση της Κρίστιαν, πρόκειται για «άρθρα και συνεντεύξεις με πρόσωπα και θέματα που με συγκίνησαν» 
 Μ’ ένα σπουδαίο, συνοδευτικό του κάθε κεφαλαίου, φωτογραφικό υλικό, του νοσταλγικού «τότε» με το όμορφο «τώρα»,     


-Τι είναι η «θάλασσα» και τι η «παπαρούνα;». -Το μικρό και το απέραντο. Ότι σημάδεψε την πορεία ζωής της συγγραφέως. Η μεγαλοσύνη της θάλασσας κι οι περίτεχνες ζωηρές πινελιές, στο κέλυφος ενός μικροσκοπικού ζωυφίου,(παπαρούνας), ή στο κουστούμι της μικρής καρναβαλίστριας. Ότι δηλαδή μικρό ή μεγάλο, μας συγκινεί, αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια του, μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας αφυπνίσει, να γεμίσει τη ζωή μας. Οι στέρεες βάσεις που πατάμε στη ζωή για να προχωρούμε και να δημιουργούμε! 

ΦΩΤΟ trakasol Οι αποθήκες Τρακασιόλ, που αποκαταστάθηκαν «δια χειρός Κρίστιαν» και μεταμορφώθηκαν σε πολιτιστικό κέντρο.

MOLOS Ο Μόλος της Λεμεσού όπως ήταν παλιά Διακρίνεται το ξενοδοχείο Κοντινεντάλ και οι μαθήτριες με τη στολή του σχολείου της.

EXOFYLO
OPISTHOFILO ME FVTO THS KRISTIAN 

Γιάννης Κωστακόπουλος                      kostakopoulosy@gmail.com

•    Το βιβλίο της Κρίστιαν Χρίστου θα παρουσιαστεί την Τρίτη 28 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στο πολιτιστικό κέντρο «Τρακασόλ» της Μαρίνας Λεμεσού. Την παρουσίαση θα κάνουν ο μελετητής-αρχιτέκτονας Τάσος Ανδρέου και η Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Αθηνά Αριστοτέλους.
 

 

 

 

Δειτε Επισης

Οι νέες δηλώσεις Λάκη Γαβαλά μετά την ομοφοβική επίθεση από τρεις μοναχούς: «Με είπαν π@@@η!»
Η πρώτη του ανάρτηση του Χριστόφορου Παπακαλιάτη μετά από τη συγκλονιστική πρεμιέρα του #Maestro 2
To νέο πολύ κοντό, punk rock μαλλί, της Απόλυτης - To ανατρεπτικό look στο αναπάντεχο νέο videoclip
Η Μαρίνα Σάττι είναι η νέα βασίλισσα! Έσπασε όλα τα ρεκόρ & τα trends μετά τη #Eurovision - Μας πήγε τάπα!
Τρίτη σειρά του Αντρέα Γεωργίου ενισχύει την prime time ζώνη! Γιάννενα, Τζουμέρκα, Ζαγοροχώρια στο κάδρο
Tα δάκρυα της Καλομοίρας: «Ο πατέρας μου δεν ήρθε ούτε στη #Eurovision. Ήθελα το μπράβο του»
#Cannes Film Festival 2024: Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί της La Croisette
Ο Γιώργος Γιαννιάς έκανε διακοπές μαζί με την οικογένεια του στην Ρόδο και βρέθηκαν μπροστά σε καρχαρία
Έξαλλος ο Λιάγκας με την κριτική στο πρόσωπο του: «Έχουν πρόβλημα στον εγκέφαλο, να το κοιτάξουν»
Τα νεότερα για την υγεία του Δημήτρη Σταρόβα - Ματίνα Παγώνη: «Θα γίνει γρήγορα καλά»