Βουλευτίνες και φίλες

«Φίλες;», εκφράστηκε με ερώτηση η επιφύλαξη, όταν συζητώντας η ομάδα του Celebrity αναζητούσε το concept της κοινής φωτογραφικής παρουσίασης των βουλευτίνων μας. «Συνεργάτιδες, ίσως, αλλά και φίλες;». Και το θέμα αφέθηκε ανοικτό. Είπαμε να το δούμε επί τόπου, στο ραντεβού της φωτογράφισης, κι αν αποδίδει τότε να προχωρήσουμε. Να ζητήσουμε την ιδέα και των ίδιων των πρωταγωνιστριών. Μα η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάστηκε. Αρκούντως εύγλωττα αποτυπώνεται στην κοινή φωτογραφία που συνοδεύει αυτό το ρεπορτάζ, το ζήσαμε και το χαρήκαμε στον αέρα της μεταξύ τους ανεπιτήδευτης οικειότητας, στην ειλικρινή συζήτηση κοινών προβληματισμών και προσωπικών στιγμών που μοιράστηκαν μαζί μας και τις ευχαριστούμε.


Οι απαντήσεις τους είχαν έλθει διαδικτυακά δυο - τρεις μέρες πριν από το καθορισμένο ραντεβού για την κοινή φωτογράφιση, χάριν εξοικονόμησης του περιορισμένου τους χρόνου, μα τα ωραιότερα, όπως συνήθως συμβαίνει στα ρεπορτάζ και τις συνεντεύξεις, αποδεικνύονται εν τέλει τα ζωντανά. Και το μεσημέρι που συναντηθήκαμε με τις βουλευτίνες, μια με τρεις στο Caffè Nero της Ονασαγόρου για τη φωτογράφιση, ζήσαμε ζωντανά όσα δεν περιμέναμε.
Σφιγμένες να πω, τυπικές τις περιμέναμε, συγκρατημένες μεταξύ τους και μ’ εμάς; Κάπως έτσι. Και διαψευστήκαμε, ευτυχώς. Κύλησε τόσο χαλαρά και ευχάριστα η συνάντηση, σε σημείο που είπαμε να την επαναλάβουμε, αυτή τη φορά ανανεώνοντας το ραντεβού για ένα διάλειμμα καφέ μια μέρα που να βολεύει όλες, μεταξύ των εργασιών τους στη Βουλή. Εξάλλου, μεταξύ τους τα λένε συχνά.
«Φίλες, λοιπόν;», τις ρωτάμε. Και διαβεβαιώνουν πως, ναι, είναι πιο πολλά εκείνα που τις ενώνουν από όσα θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι τις χωρίζουν. Και στην πλειονότητά τους είναι τέτοιας φύσεως θέματα και ζητήματα, που όχι απλώς φέρνουν κοντά τη μια βουλευτίνα στην άλλη, αλλά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για κτίσιμο σχέσεων βγαλμένων μέσα από δυνατές εμπειρίες ζωής.
 Ένα τηλεφώνημα από το Ογκολογικό ή για το Ογκολογικό, ελάχιστη σημασία έχει, έδωσε αφορμή για να αποδειχθεί του λόγου το αληθές. Καθεμιά από τις πέντε έσπευσε να διερωτηθεί, να ενδιαφερθεί, να δει αν μπορεί κάτι να κάνει. Οι ευαίσθητες γυναικείες κεραίες έλαβαν το μήνυμα. Είπαν θα μάθουν περισσότερα για να βοηθήσουν. Έτσι έμαθαν να λειτουργούν.                                                                         Εμείς, μάθαμε από τις ίδιες για τα θέματα που πρωτίστως τις απασχολούν ως βουλευτίνες, σε όσα θέλουν περαιτέρω να εγκύψουν, πώς είναι ως σύζυγοι και μητέρες, αν τους αρέσει το νοικοκυριό και το σπίτι, τι αγαπούν και τι όχι στους άλλους αλλά και στον εαυτό τους.
Από το ραντεβού για την κοινή φωτογράφιση - παρουσίαση απουσίαζαν οι βουλευτίνες Σκεύη Κουκουμά Κούτρα και Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Το Celebrity είναι ανοικτό και επιφυλάσσεται να τις φιλοξενήσει με την επόμενη πρώτη ευκαιρία.
 
 
Αθηνά Κυριακίδου,  Βουλευτής ΔΗΚΟ
 
Η βουλευτής
Πρώτη μέρα στη Βουλή. Πώς τη θυμάστε;
Η πρώτη μέρα στη Βουλή θα μπορούσα να πω πως έμοιαζε σαν την πρώτη μέρα στον στρατό για ένα νεοσύλλεκτο. Γρήγορα όμως μπήκα στο κλίμα, εμπέδωσα πώς λειτουργεί και άρχισα να ασκώ τα καθήκοντά μου.
Ποια ήταν η πιο δυνατή σας εμπειρία στη Βουλή;
Η πιο δυνατή και δύσκολη εμπειρία για μένα ήταν η πρώτη απόφαση που είχαμε να πάρουμε σε σχέση με το κούρεμα των καταθέσεων. Μετά από πολύ προβληματισμό είχα αποφασίσει να ψηφίσω «ναι» στο πρώτο κούρεμα, όμως τελικά ακολούθησα την κομματική απόφαση. Από τότε, όποτε βρίσκομαι αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις, ψηφίζω σύμφωνα με τη συνείδησή μου. Κατά την πενταετία που πέρασε κληθήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις ένεκα της οικονομικής κρίσης και της παρουσίας της Τρόικας, που είχαν μεγάλο κόστος για τον λαό μας, με στόχο, όμως, να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Υπάρχουν ιδιαιτερότητες στο πώς δραστηριοποιείται και αντιμετωπίζει τα κοινοβουλευτικά θέματα μια γυναίκα βουλευτής;
Γενικότερα οι γυναίκες είμαστε πιο ευαίσθητες, έτσι και στη Βουλή τα θέματα τα προσεγγίζουμε με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία. Με τις αποφάσεις μας προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.
Ποιο τομέα ενασχόλησης στη Βουλή αντιμετωπίζετε με ιδιαίτερη ευαισθησία και γιατί;
Συμμετέχω στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Υγείας, Εργασίας, Παιδείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτή την περίοδο, λόγω της σημαντικότητας των θεμάτων τους, ιδιαίτερης σημασίας χρήζουν οι τομείς της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Επίσης, αρκετό χρόνο αφιερώνω στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου κι έχω αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις σε σχέση με τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία.
Η σύζυγος και μητέρα
Πώς γνωριστήκατε με τον σύζυγο και με ποιες αρχές πορεύεστε στη μεταξύ σας σχέση;
Με τον Ρήσο γνωριστήκαμε στον πρώτο χρόνο των σπουδών μου και η διαδρομή μας χαρακτηρίζεται από  σεβασμό, εκτίμηση και κατανόηση.
Πώς «εργαστήκατε» ως ζευγάρι για την ανατροφή και γενικότερα την αντιμετώπιση των παιδιών σας;
Μεγαλώσαμε μαζί τα παιδιά μας, όμως η αλήθεια είναι ότι ο Ρήσος έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα στον τομέα αυτό. Προσωπικά, τα παιδιά μου τα παρακολουθώ από απόσταση, ώστε να έχουν την ανεξαρτησία τους.
Τα παιδιά σας συνηθίζουν να κρίνουν το έργο σας στη Βουλή; Μήπως κάποιο από αυτά θα ακολουθήσει τα  αχνάρια σας;
Ο σύζυγος και τα παιδιά μου είναι οι πιο αυστηροί μου κριτές και οι πιο καλοί μου σύμβουλοι. Δεν πιστεύω, όμως, πως κάποιο από τα παιδιά μου θα ασχοληθεί έντονα με την πολιτική.
Με τι σας αρέσει ή δεν σας αρέσει να ασχολείστε στο σπίτι;
Στο σπίτι δεν μπαίνω πολλές ώρες. Τις λίγες, έστω, που είμαι εκεί προτιμώ να τις περνώ με τον σύζυγο και ενίοτε με τα παιδιά και το εγγονάκι μας. Θα καθίσουμε, θα τα πούμε, θα συζητήσουμε, θα ηρεμήσουμε και θα ξεκουραστούμε. Την κουζίνα, για παράδειγμα, τη χρησιμοποιώ μόνο για τα απαραίτητα. Ξέρω να μαγειρεύω, αλλά δεν είναι το ατού μου.
Ο άνθρωπος
Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας, τα καλά και τα κακά σας;
Είμαι αυθόρμητη και εκδηλωτική, στοιχεία που μερικές φορές είναι θετικά και άλλες αρνητικά.
Τι εκτιμάτε στους ανθρώπους και τη συμπεριφορά τους και τι όχι;
Μου αρέσουν οι ειλικρινείς και έντιμοι άνθρωποι και αποφεύγω τους τσιγκούνηδες σε αισθήματα.
Τι σας ευχαριστεί να κάνετε πέρα από τη δουλειά σας;
Αν και δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο, αυτόν που έχω τον περνώ με το εγγονάκι μου και όταν το επιτρέπει ο καιρός στη θάλασσα, την οποία λατρεύω.
Η διατροφή σας ακολουθεί κάποιους κανόνες;
Είμαι λαίμαργη, γι’ αυτό τον λόγο προσέχω συνεχώς τη διατροφή μου, χωρίς, όμως, να είμαι ιδιαίτερα αυστηρή.
Ποιο είναι το στιλ του ντυσίματός σας;
Ντύνομαι απλά, με ρούχα που εκτιμώ ότι αρμόζουν σε κάθε περίσταση.
Πού προτιμάτε να πηγαίνετε όταν βγαίνετε;
Απολαμβάνω να περνώ χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά μου είτε στο σπίτι είτε σε κάποια παραδοσιακή ταβέρνα.


Μίνι γνωριμία
Βέρα Λεμεσιανή, γεννημένη και μεγαλωμένη κοντά στην Φραγκοκλησία, από οικογένεια με έξι παιδιά. Φοίτησε με υποτροφία A.F.S. σε γυμνάσιο των ΗΠΑ και σπούδασε Βιομηχανική Φαρμακευτική στο Παρίσι με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης. Διατηρούσε φαρμακείο στη Λεμεσό έως και την ανάληψη των κοινοβουλευτικών της καθηκόντων. Στα εφηβικά της χρόνια υπήρξε αθλήτρια και διακρίθηκε στο άλμα εις ύψος με πανελλήνιο ρεκόρ γυναικών. Είναι παντρεμένη με τον Ρήσο Κυριακίδη, γεωπόνο και ιδιοκτήτη μονάδας παραγωγής μανιταριών. Μαζί του δραστηριοποιούνται και οι δύο τους υιοί Νικόλας και Γιώργος, με σπουδές στην πληροφορική και τη μηχανική της πληροφορικής, αντίστοιχα. Η κόρη τους Έλενα είναι δικηγόρος, εργάζεται στην Russian Commercial Bank, είναι παντρεμένη και τους έχει χαρίσει ένα εγγονάκι.
*Παρόλο που μέσα της η Αθηνά Κυριακίδου νιώθει ότι πρέπει να συνεχίσει, δεν έχει πάρει την τελική της απόφαση εάν θα επαναδιεκδικήσει βουλευτική έδρα.                                                                                 

 
Μαρία Κυριακού. Βουλευτής ΔΗΣΥ
     
Η βουλευτής
Πρώτη μέρα στη Βουλή. Πώς τη θυμάστε;
Συγκινητική και μεγάλο το αίσθημα της ευθύνης.
Ποια ήταν η πιο δυνατή σας εμπειρία στη Βουλή;                 
Ο Μάρτιος του 2013 ήταν η πιο έντονη περίοδος για μένα.  Ένιωθα μεγάλη ευθύνη και είχα την αγωνία να πείσω για τη διαδικασία μέσα από τις δικές μου εμπειρίες.                
Υπάρχουν ιδιαιτερότητες στο πώς δραστηριοποιείται και αντιμετωπίζει τα κοινοβουλευτικά θέματα μια γυναίκα βουλευτής;
Υπάρχουν θέματα που μια γυναίκα, από την φύση της, δεν μπορεί παρά να τα θεωρεί προτεραιότητα, όπως η προστασία της οικογενειακής ζωής και του παιδιού.
Ποιο τομέα ενασχόλησης στη Βουλή αντιμετωπίζετε με ιδιαίτερη ευαισθησία;
Ανθρωπιστικά θέματα, όπως η ανεργία, η προστασία της οικογένειας, τα παιδιά και οι συντάξεις ευάλωτων ομάδων.
 Η σύζυγος και μητέρα
Πώς γνωριστήκατε με τον σύζυγο και με ποιες αρχές πορεύεστε στη μεταξύ σας σχέση;
Γνωριστήκαμε σε μια οικογενειακή έξοδο πριν από 45, περίπου, χρόνια και είναι σαν να ήταν χθες. Μοιάζουμε πολύ και έχουμε απέραντο σεβασμό ο ένας για τον άλλο.
Πώς «εργαστήκατε» ως ζευγάρι για την ανατροφή και γενικότερα την αντιμετώπιση του γιου σας;                       
Στο μεγάλωμα του γιου μας συμπληρώναμε ο ένας τον άλλο. Είμαστε φίλοι οι τρεις μας και εκτός από σεβασμό, τις μεταξύ μας σχέσεις χαρακτηρίζει η στοργή και η αγάπη. 
Ο γιος σας συνηθίζει να κρίνει το έργο σας στη Βουλή; Μήπως θα ακολουθήσει τα αχνάρια σας;              
Ο Θεόδωρος δεν ακολούθησε τα αχνάρια μου.  Ίσως λόγω του ότι ζει στο εξωτερικό δεν συνηθίζει να σχολιάζει είτε το δικό μου έργο είτε της Βουλής γενικότερα, αλλά όταν είναι στην Κύπρο ανταλλάζουμε απόψεις και συζητούμε την επικαιρότητα.
Με τι σας αρέσει να ασχολείστε στο σπίτι;
Αγαπώ την οικογενειακή ζωή και θεωρώ προσφορά αγάπης ένα καλομαγειρεμένο φαγητό, τη φροντίδα του σπιτιού και του κήπου, την όμορφη διακόσμηση. Το καλοκαίρι μου αρέσει να καθόμαστε στον κήπο και τον χειμώνα γύρω από το τζάκι.
Πώς έχετε φτιάξει τον χώρο σας στο σπίτι, ώστε να σας γεμίζει;
Στο σπίτι μ’ αρέσει να έχω γύρω μου αντικείμενα με ωραίες αναμνήσεις. Δεν πιστεύω στη φτιαχτή διακόσμηση, αλλά στον αυθόρμητο και αισθητικά ωραίο χώρο.
 Ο άνθρωπος
Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας, τα καλά και τα κακά σας;
Είμαι ήρεμη, δύσκολα θυμώνω, πάντα βλέπω και την άλλη πλευρά προτού αποφασίσω. Μειονέκτημά μου είναι το ότι πολλές φορές ζυγίζω τόσο πολύ τα πράγματα, με κίνδυνο να δυσκολεύομαι να αποφασίσω.
Τι εκτιμάτε στους ανθρώπους και τη συμπεριφορά τους και τι όχι;
Εκτιμώ την ειλικρίνεια, την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.  Δεν μου αρέσουν η αχαριστία, η κακία και η αδικία.
Τι σας ευχαριστεί να κάνετε πέρα από τη δουλειά σας;
Αγαπώ τη φύση, τη μελέτη νομικών ιδιαίτερα κειμένων της Αρχαίας Ελλάδας, τις εξόδους και τις εκδρομές με την οικογένεια και καλούς φίλους.
Η διατροφή σας ακολουθεί κάποιους κανόνες;
Η διατροφή μου είναι απλή, χωρίς λιπαρά, τηγανιτά και σιτάρι (λόγω αλλεργίας), περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά.
Ποιο είναι το στιλ του ντυσίματός σας;                                   
Απλό και κλασικό χωρίς να ακολουθώ τη μόδα.
Πού προτιμάτε να πηγαίνετε όταν βγαίνετε;
Εκδρομές στο βουνό ή τη θάλασσα, σε κάποια ταβέρνα ή εστιατόριο. Φτάνει να είμαι με την οικογένειά μου ή με παρέα καλών φίλων.
Όταν θα έχετε περισσότερο χρόνο ελεύθερο πού θα θέλατε να τον αφιερώσετε;
Θα ήθελα να γράψω κάποια μελέτη σχετικά με θέματα που έχω ενδιατρίψει. Ακόμα, να ταξιδέψω περισσότερο με την οικογένειά μου ή να της αφιερώνω όσο πιο πολύ χρόνο μπορώ.
Έχετε κάποια κακή συνήθεια που θα θέλατε να κόψετε;
Αγαπώ τα γλυκά και νομίζω μου είναι αδύνατο να τα κόψω.
Για ποιο πράγμα έχετε μετανιώσει;
Προσπαθώ πάντα να ενεργώ με γνώμονα το σωστό και το δίκαιο απέναντι στους συνανθρώπους μου, για να μη χρειάζεται να μετανιώνω. Λυπάμαι, όμως, γιατί δεν μπορέσαμε να ανατρέψουμε τον Μάρτιο του 2013.
Υπάρχουν πράγματα για τα οποία ιδιαίτερα ανησυχείτε ή φοβάστε;
Φοβάμαι την κακία, τη συκοφαντία και την αδικία και εστιάζομαι στην προσπάθεια να φανεί η αλήθεια και το δίκαιο.
 

Μίνι γνωριμία
Γεννήθηκε στη Λευκωσία από πατέρα Κύπριο και μητέρα Βορειοελλαδίτισσα. Μεγάλωσε στη Λευκωσία, σπούδασε νομικά στο Λονδίνο, ειδικεύτηκε στο δίκαιο των εταιρειών, διετέλεσε Έφορος Εταιρειών και Επίσημος Παραλήπτης. Ο σύζυγος της, Άθως Κυριακού, είναι πολιτικός μηχανικός, όπως και ο γιός της Θεόδωρος, ο οποίος είναι επίσης και οικονομολόγος και εργάζεται στη Γαλλία. 
* Η Μαρία Κυριακού θα δηλώσει παρούσα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, εάν κριθεί χρήσιμη, όπως λέει, η συνέχεια της παρουσίας της στη Βουλή.

 
Ρούλα Μαυρονικόλα, Βουλευτής Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ
Η βουλευτής
Πρώτη μέρα στη Βουλή. Πώς τη θυμάστε;
Ήταν ένα κράμα συναισθημάτων: Ικανοποίηση, προσδοκία, αλλά και άγχος. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα βλέμματα χαράς και περηφάνιας των γονιών μου, που με συντροφεύουν όλα αυτά τα χρόνια. 
Ποια ήταν η πιο δυνατή σας εμπειρία στη Βουλή;
Η οικονομική κρίση δημιούργησε δυνατές εμπειρίες με δύσκολες αποφάσεις, με ψηφοφορίες που στιγμάτισαν την πατρίδα και τους ανθρώπους της. Το κούρεμα, νομοσχέδια που στραγγαλίζουν, αποκοπές επιδομάτων, συντάξεων και μισθών. Όμως παράλληλα μας δίνεται η δυνατότητα να εγγράψουμε θέματα που ταλαιπωρούν ομάδες ανθρώπων, να τροποποιήσουμε νομοθεσίες και να καταθέσουμε νομοσχέδια προς όφελος των συμπολιτών μας.
Υπάρχουν ιδιαιτερότητες στο πώς δραστηριοποιείται και αντιμετωπίζει τα κοινοβουλευτικά θέματα μια γυναίκα βουλευτής;
Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες βουλευτές πολλές φορές συνεργαζόμαστε για να αναδείξουμε θέματα που αφορούν στη βελτίωση της θέσης των γυναικών. Και αναμφίβολα, ως γυναίκες, είναι διαφορετικός ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε κοινωνικά θέματα, όπως, εκτρώσεις, μονογονιοί, βία, σύζευξη οικογενειακής με εργασιακή ζωή. Πολλές φορές οι συντονισμένες προσπάθειές μας έφεραν βελτίωση στον τρόπο σκέψης των συναδέλφων μας αλλά και της κοινωνίας.
Ποιο τομέα ενασχόλησης στη Βουλή αντιμετωπίζετε με ιδιαίτερη ευαισθησία;
Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα, θέματα εργασιακά και υγείας είναι ψηλά στην ατζέντα μου. Οι πιο πάνω τομείς έχουν πληγεί σημαντικά, λόγω της κρίσης, κι έχουμε υποχρέωση να εγκύψουμε σε αυτούς με κάθε σοβαρότητα.
Η σύζυγος και μητέρα
Πώς γνωριστήκατε με τον σύζυγο και με ποιες αρχές πορεύεστε στη μεταξύ σας σχέση;
Γνωριστήκαμε στα φοιτητικά χρόνια μέσα από την παράταξη ΔΚΚΦ ΑΓΩΝΑΣ. Καταφέραμε να φτιάξουμε την οικογένειά μας και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, με τις ευθύνες να βαραίνουν, όπως εξάλλου σε κάθε κυπριακή οικογένεια, λίγο περισσότερο τη σύζυγο.
Πώς είναι η μητέρα Ρούλα Μαυρονικόλα;
Μια τυπική μητέρα με αγάπη και πολλές φορές υπερβολική αγωνία για το μέλλον των παιδιών μου.
Πώς «εργαστήκατε» ως ζευγάρι για την ανατροφή των παιδιών σας;
Φροντίζαμε να έχουν τη δική τους άποψη και νομίζω τη σεβόμασταν και οι δύο, έστω κι αν κάποτε οι αποφάσεις τους μας στενοχωρούσαν. Εύχομαι να αποδειχθήκαμε αρκετά δημοκρατικοί και… σοσιαλιστές στο μεγάλωμά τους.  
Τα παιδιά σας συνηθίζουν να κρίνουν το έργο σας στη Βουλή; Μήπως κάποιο από αυτά θα ακολουθήσει τα  αχνάρια σας;
Είναι και οι δύο πολιτικοποιημένοι και συνηθίζουν να κρίνουν εποικοδομητικά το έργο μου. Εγώ ακούω και διορθώνω. Αυτή τη χρονική περίοδο κτίζουν τις καριέρες τους μακριά από την πολιτική. Δεν μπορώ να προβλέψω, όμως, το μέλλον.
Με τι σας αρέσει να ασχολείστε στο σπίτι;
Μου αρέσει να ασχολούμαι με την κουζίνα. Όταν έχω χρόνο μαγειρεύω, οι άλλοι λένε ότι τα καταφέρνω και προσπαθώ το Σαββατοκύριακο να τρώει η οικογένεια μαζί. Η κουζίνα είναι ο πιο ζεστός χώρος του σπιτιού μας και διαμορφωμένη ώστε να περνάμε εκεί τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο μας.
Ο άνθρωπος
Τι εκτιμάτε στους ανθρώπους και τη συμπεριφορά τους;
Εκτιμώ αυτούς που είναι Άνθρωποι με Άλφα κεφαλαίο. Αυτούς που πορεύονται με σεβασμό και αγάπη, το εγώ τους μετατρέπεται σε εμείς και οι όποιες φιλοδοξίες τους, που είναι θεμιτές για κάθε άνθρωπο, δεν επηρεάζουν δικαιώματα άλλων.
Τι σας ευχαριστεί να κάνετε πέρα από τη δουλειά σας;
Η συναναστροφή με φίλους είναι εκ των ων ουκ άνευ. Παρασκευές απόγευμα και Σάββατο πρωί θα με βρείτε να πίνω καφέ με φίλες. Με ξεκουράζει, επίσης, το διάβασμα αστυνομικών βιβλίων και μου αρέσει η ελληνική λογοτεχνία.
Η διατροφή σας ακολουθεί κάποιους κανόνες;                              

Ως ινσουλινοεξαρτώμενη, από τα 17 μου χρόνια, έχω υποχρέωση να ακολουθώ τους κανόνες της σωστής διατροφής.
Ποιο είναι το στιλ του ντυσίματός σας;
Φορώ ό,τι ταιριάζει στον σωματότυπό μου. Προτιμώ το απλό και εύκολο ντύσιμο.
Πού προτιμάτε να πηγαίνετε όταν βγαίνετε;
Να μας ψάξετε σε μαγαζιά με καλό σουβλάκι, ψάρι και μερικές φορές σε εστιατόρια με ασιατική κουζίνα.  
Όταν θα έχετε περισσότερο χρόνο ελεύθερο πού θα θέλατε να τον αφιερώσετε;
Τόσο ο σύζυγός μου όσο κι εγώ είμαστε… καταδικασμένοι είτε εντός είτε εκτός της Βουλής να ασχολούμαστε με τα κοινά. Όμως θα προσπαθήσω να αναδιοργανώσω τη ζωή μου με περπάτημα, γυμναστική και επανένωση με φίλους αγαπημένους.
Υπάρχουν κάποια πράγματα για τα οποία ανησυχείτε;
Υπάρχει κανείς που να μην ανησυχεί για το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας;


Μίνι γνωριμία                                                                  
Γεννήθηκε στον Καραβά, μετά την Τουρκική Εισβολή έζησε στη Λεμεσό, σπούδασε αγγλική φιλολογία στην Αθήνα, αλλά δεν ασχολήθηκε ποτέ με το αντικείμενο το σπουδών της, καθώς την κέρδισε το κόμμα, όπου εργοδοτήθηκε ως part-time επαγγελματικό στέλεχος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης μέχρι και την εκλογή της στη Βουλή. Είναι παντρεμένη με τον οφθαλμίατρο και πολιτικό, πρώην ευρωβουλευτή και υπουργό, Κούλη Μαυρονικόλα, με τον οποίο απέκτησαν δυο γιούς, τον Νεόφυτο και τον Μιχάλη, chartered accountant και δικηγόρο, αντίστοιχα.
*Η Ρούλα Μαυρονικόλα έχει συμπληρώσει δύο θητείες στη Βουλή και σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματός της δεν μπορεί να διεκδικήσει και τρίτη.
 
 
 
Στέλλα Δημητρίου Μισιαούλη, Βουλευτής ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις
 Η βουλευτής
Πρώτη μέρα στη Βουλή. Πώς τη θυμάστε;
Θυμάμαι έντονα συναισθήματα, με κυρίαρχο την αγωνία να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης που μου έδειξε το κόμμα μου και οι ψηφοφόροι. Διακατεχόμουν από ενθουσιασμό για νέες ιδέες και προτάσεις. 
Ποια ήταν η πιο δυνατή σας εμπειρία στη Βουλή;
Όλα τα θέματα είναι και μια εμπειρία. Θεωρώ, όμως, τη δουλειά που προσφέρω στη Βουλή ως συλλογική προσπάθεια της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ και όχι ως προσωπική επιτυχία. Είναι πολλά τα άτομα που συμβάλλουν, όπως, οι συνεργάτες μας, τα θεματικά γραφεία του κόμματος, οι λειτουργοί της Βουλής, οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι πολίτες οι ίδιοι. 
Ποιο τομέα ενασχόλησης στη Βουλή αντιμετωπίζετε με ιδιαίτερη ευαισθησία;
Ως υπεύθυνη του τομέα υγείας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος αναλώνω περισσότερο χρόνο σ’ αυτά τα θέματα. Όμως, δεν παραμελώ τις υποχρεώσεις μου στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εσωτερικών, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Υπάρχουν ιδιαιτερότητες στο πώς δραστηριοποιείται και αντιμετωπίζει τα θέματα μια γυναίκα βουλευτής;
Τα θέματα αντιμετωπίζονται στη Βουλή βάσει πολιτικών τοποθετήσεων. Τα κοινωνικά θέματα, όμως, μια γυναίκα βουλευτής σίγουρα θα τα δει από διαφορετική οπτική γωνία, λαμβάνοντας υπόψη την αλλιώτικη ψυχοσύνθεση άντρα και γυναίκας.  Η συζήτηση, όμως, από τα μέλη των επιτροπών, τα οποία είναι άντρες και γυναίκες, φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα. 
Η σύζυγος και μητέρα
Πώς γνωριστήκατε με τον σύζυγο και με ποιες αρχές πορεύεστε σ τη μεταξύ σας σχέση;
Γνωριστήκαμε στο Ροστώβ κατά τη διάρκεια των σπουδών μας. Έχοντας σύζυγο τον Αντρέα, ο οποίος μεγάλωσε και ενηλικιώθηκε μέσα από τις ίδιες αρχές, αλλά και δυσκολίες ως ορφανά παιδιά και οι δύο μας, βρήκα αγάπη, προστασία, συμπαράσταση, κατανόηση και ενθάρρυνση στην ανάμειξή μου με την πολιτική.  Μια σχέση δυναμώνει όταν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, εκτίμηση αλλά και θαυμασμός για τον σύντροφό σου.
Πώς «εργαστήκατε» ως ζευγάρι για την ανατροφή και γενικότερα την αντιμετώπιση των παιδιών σας;
Τα παιδιά μας μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον με αγάπη, κατανόηση, ελευθερία στις σκέψεις και τις αποφάσεις τους. Κάτι που κράτησε την οικογένεια ενωμένη ήταν τα οικογενειακά συμβούλια που υιοθετήσαμε για σοβαρά θέματα. Όλοι έλεγαν την άποψή τους και δημοκρατικά παίρνονταν οι αποφάσεις.                                            

Πώς είστε ως μητέρα;
Πιστεύω ότι έχω μια πολύ καλή σχέση με τα παιδιά μου.  Οι κόρες μου με έχουν μάνα και φίλη.  Μοιράζονται μαζί μου προβληματισμούς και έγνοιες, ζητώντας την άποψή μου. 
Τα παιδιά σας συνηθίζουν να κρίνουν το έργο σας στη Βουλή;
Είναι πολιτικοποιημένες, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Κύπρο και τον κόσμο.  Είναι αυστηροί κριτές για το έργο μου στη Βουλή και η κρίση τους με βοηθά να βελτιώνομαι. Διαφορετικά βλέπει τα πράγματα ένας νέος παρά εμείς ως εμπλεκόμενοι. 
Με τι σας αρέσει να ασχολείστε στο σπίτι;
Δεν έχω τον απαιτούμενο χρόνο για να ασχοληθώ με το σπίτι. Η σχέση μου με την κουζίνα, για παράδειγμα, δεν είναι ιδιαίτερα στενή, παρόλο που μου αρέσει να μαγειρεύω και όπως λένε κάνω νόστιμα φαγητά.
Έχετε στο σπίτι κάποιον αγαπημένο χώρο;
Είναι μια γωνιά στο σαλόνι, την ονομάζω «δική μου», γιατί εκεί τοποθετώ σουβενίρ και δώρα από τα ταξίδια μου. 
Ο άνθρωπος
Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας, τα καλά και τα κακά σας;
Είμαι άνθρωπος ειλικρινής, ευθύς, ευαίσθητος και θετικός. Δεν μπορώ το ψέμα και δυσκολεύομαι να διαχειριστώ τους εξυπνόβλακες. Ελάττωμα μου θεωρώ τον παρορμητισμό, μιλώ δυνατά και λίγο απότομα όταν θυμώσω. Προσπαθώ, επίσης, να βελτιώσω την επικοινωνία με τους φίλους μου.  Έχοντας τόσα πολλά στο μυαλό μου, κάποτε τους ξεχνώ.
Τι δεν σας αρέσει στους άλλους;
Γενικά είμαι άνθρωπος που δεν κρίνω τους άλλους.  Είναι αυτό που προσπάθησα να μάθω και στα παιδιά μου. Να μπαίνουν στη θέση του άλλου προτού τον κρίνουν. 
Τι σας ευχαριστεί να κάνετε πέρα από τη δουλειά σας;
Μου αρέσει να διαβάζω και όταν αφυπηρετήσω υποσχέθηκα στον εαυτό μου να ασχοληθώ με τη ζωγραφική. Μου αρέσει η παρέα με φίλους, με καλό κρασί  και τυρί, ο χορός, η διασκέδαση, γενικά είμαι αυτό που λέμε, έξω καρδιά. 
Η διατροφή σας ακολουθεί κάποιους κανόνες;
Προσέχω τη διατροφή μου, κατά περιόδους γυμνάζομαι, όμως δεν μπορώ να πω ότι είμαι τύπος των γυμναστηρίων. 
Ποιο είναι το στιλ του ντυσίματός σας;                                   
Το ντύσιμο μου είναι σε απλή και μοντέρνα γραμμή, δίνω έμφαση στον συνδυασμό των χρωμάτων, στα αξεσουάρ, τις τσάντες και τα σάλια.  


Μίνι γνωριμία
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Στρόβολο με καταγωγή από τον Άγιο Επιφάνειο από τον πατέρα και από το Παλαιχώρι από τη μητέρα. Πατέρας της ο Κώστας Μισιαούλης, που μαζί με τον Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, δολοφονήθηκαν το 1965 από την ΤΜΤ. Σπούδασε στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ροστώβ και ειδικεύτηκε στην παιδιατρική, την οποία υπηρέτησε μέχρι και την ανάληψη των κοινοβουλευτικών της καθηκόντων. Σήμερα, ο χρόνος που αφιερώνει στην ιατρική είναι ελάχιστος. Σύζυγος της είναι ο γιατρός -χειρουργός Αντρέας Δημητρίου Ττοφαρή, πρώην πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Μαζί απέκτησαν τρεις κόρες: Η Ήλια είναι εργοθεραπεύτρια, η Κώστια δόκτωρ ψυχολογίας και η Παριάνα δικηγόρος. Έχουν, επίσης, έναν εγγονό, τον Νικαία.

 
Στέλλα Κυριακίδου, Βουλευτής ΔΗΣΥ
 
Η βουλευτίνα
Πρώτη μέρα στη Βουλή. Πώς τη θυμάστε;
Ως μια τεράστια ευθύνη να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης του κόσμου.
Ποια ήταν η πιο δυνατή σας εμπειρία στη Βουλή;
Κάθε θέμα με το οποίο καταπιάνομαι είναι σημαντικό για μένα. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα εξαιτίας των πολλών σημαντικών νομοσχεδίων που έπρεπε να χειριστούμε και των σοβαρών καθημερινών  δυσκολιών των πολιτών.
Υπάρχουν ιδιαιτερότητες στο πώς δραστηριοποιείται και αντιμετωπίζει τα κοινοβουλευτικά θέματα μια γυναίκα βουλευτής;
Τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και σεβασμό και αυτό αφορά όλους. Ο κάθε βουλευτής ασχολείται πιο εξειδικευμένα με κάποια θέματα, όπως για μένα είναι ο τομέας της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.
Ποιο τομέα ενασχόλησης στη Βουλή αντιμετωπίζετε με ιδιαίτερη ευαισθησία και γιατί;
Την προστασία των παιδιών και τα δικαιώματα των ασθενών. Το πρώτο εξαιτίας των σπουδών και του επαγγέλματός μου, το δεύτερο μέσα από την επαφή με τους ασθενείς καθημερινά.

Η σύζυγος και μητέρα
Πώς γνωριστήκατε με τον σύζυγο και με ποιες αρχές πορεύεστε σ τη μεταξύ σας σχέση;
«Τυχαία» θα χαρακτήριζα τη γνωριμία μας και μετά από τόσα χρόνια θα πρέπει να πω ότι ο σύζυγός μου είναι ο άνθρωπος που με ενθαρρύνει να κάνω νέα πράγματα και με στηρίζει σ’ αυτά που προσπαθώ.
Πώς «εργαστήκατε» ως ζευγάρι για την ανατροφή και γενικότερα την αντιμετώπιση των παιδιών σας;
Έχουμε ίδιες αρχές για τα παιδιά μας και αλληλοσυμπληρωνόμαστε στον τρόπο προσέγγισής τους.
Τα παιδιά σας συνηθίζουν να κρίνουν το έργο σας στη Βουλή;
Είναι πάντα αυστηροί κριτές, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλοι υποστηρικτές όλων των δραστηριοτήτων μου, όχι μόνο σε σχέση με το Κοινοβούλιο.
Με τι σας αρέσει να ασχολείστε στο σπίτι;
Απολαμβάνω τον κήπο, ιδιαίτερα όταν έχω χρόνο.
Έχετε στο σπίτι κάποιον αγαπημένο χώρο ή αντικείμενο που ξεχωρίζετε;                                                
 Τον καναπέ μου στον οποίο ξεκουράζομαι.

Ο άνθρωπος
Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας, τα καλά και τα κακά σας;
Μου είναι δύσκολο να μιλώ για τον εαυτό μου.
Τι εκτιμάτε στους ανθρώπους και τη συμπεριφορά τους;
Την ειλικρίνεια.
Τι σας ευχαριστεί να κάνετε πέρα από τη δουλειά σας;
Εκτός από το Κοινοβούλιο τις ώρες μου τις περνώ στην Εuropa Donna Κύπρου. Αγαπώ, επίσης, το χαλαρό διάβασμα βιβλίων ειδικά σε ταξίδια. 
Ποιο είναι το στιλ του ντυσίματός σας;
Το δικό μου στιλ ντυσίματος είναι αυτό που με κάνει να νιώθω άνετα. Γενικά δεν μου αρέσουν οι  υπερβολές.
Πού προτιμάτε να πηγαίνετε όταν βγαίνετε;                           
Κάπου χαλαρά με τον σύζυγο, την οικογένεια και καλούς φίλους.
Αν είχατε ή όταν θα έχετε περισσότερο χρόνο ελεύθερο πού θα θέλατε να τον αφιερώσετε;
Στα παιδιά και τον εγγονό μου.
Υπάρχουν πράγματα για τα οποία ιδιαίτερα ανησυχείτε ή φοβάστε;                                                               
Θα έλεγα πως όχι, δεν υπάρχουν.


Μίνι γνωριμία
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Σπούδασε ψυχολογία και εργαζόταν στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων μέχρι την εκλογή της στη Βουλή. Εξειδίκευσή της θέματα παιδιών και εφήβων, παιδικής κακοποίησης και ψυχο-παιδοογκολογίας. Είναι παντρεμένη με τον οικονομολόγο - τραπεζίτη Κίκη Κυριακίδη και έχουν δυο γιούς, τον Γιάννη και τον Μιχάλη, που ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό. Έχουν, επίσης, έναν εγγονό, τον Φίλιππο-Κίκη.                                                  

*Η Στέλλα Κυριακίδου προτίθεται να διεκδικήσει ξανά βουλευτική έδρα. 

Της Μαρίας Θεμιστοκλέους                                                                                           
Φωτογραφίες Jo Michaelides                                                                                
 Μαλλιά Αντρέας Χριστοδούλου (Kevin Murphy)
Make
 up Σοφία Γεωργίου & Βασιλική Αλεξόγλου
 
 
 

Δειτε Επισης

Η πρώτη ανάρτηση του Nemo μετά τη μεγάλη νίκη στην #Eurovision 2024 και το σχόλιο της Μαρίνας Σάττι
Σοκάρει η δημοσιογράφος Ντόρα Κουτροκόη: «Στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης μου έμαθα ότι έχω όγκο»
Το Bambie Thug της Ιρλανδίας ξέσπασε σε κλάματα: «Εμείς είμαστε #Eurovision. Δεν είναι η #EBU. Να πάτε να γ@@@!»
Συνελήφθη γνωστός τράπερ Kidd, στην Κηφισιά - Αρνήθηκε τον έλεγχο των αρχών
Ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια
Οι πρώτες δηλώσεις της Silia Kapsis μετά την κατάκτηση της 15ης θέσης: «Ήθελα το 12αρι από την Ελλάδα»
Λεκτικό επεισόδιο Ελλάδας - Ισραήλ στα παρασκήνια της #Eurovision, στην πρόβα της παρέλασης των σημαιών
Έξαλλη ολλανδική αντιπροσωπεία στην #Eurovision μετά τον αδιαφανή αποκλεισμό της: «Γ@@@στε την EBU»
To Nemo κέρδισε την #Eurovision 2024! Παίρνει το υπερshow στην Ελβετία!
Η απάντηση του Σταμάτη Κραουνάκη μετά τις αντιδράσεις για την «αγνώριστη Παπαρίζου»