Παναγιώτης Γεωργιάδης: Δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν πάνω από 15,000 CrossFit γυμναστήρια σε όλο το κόσμο.

  Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, ιδιοκτήτης του Crossfit Limassol, μας μιλάει για τη νέα τάση στη γυμναστική που φέρει το όνομα Crossfit και μας εξηγεί γιατί ο κόσμος το επιλέγει.
 
Το Crossfit αποτελεί τη νέα αθλητική μόδα. Μίλησέ μας γι’ αυτό. Ποια είναι η ιστορία του και τι είδους ασκήσεις περιλαμβάνει;
Δεν θα το έλεγα μόδα αλλά μια φιλοσοφία εκγύμνασης. Το CrossFit ουσιαστικά είναι προπόνηση αθλητών που σκοπό έχουν την υγεία και fitness. Τι εννοώ με αυτό; Αθλητές είναι όλοι οι ασκούμενοι ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας (ναι!) και προσπαθούμε να γυμνάσουμε όλες τις παραμέτρους όπως δύναμη, ταχύτητα, αντοχή, ευλυγισία και άλλα βελτώνοντας όλα τα ενεργειακά συστήματα αερόβιο και αναερόβιο επίπεδο. Οι ασκήσεις δεν είναι καινούργιες, απλά είναι ο συνδυασμός τους και η δημιουργικότητα που το κάνει ενδιαφέρον και ανταγωνιστικό. Καθημερινά αλλάζει το πρόγραμμα, ίσως ακόμη και η μέθοδος, οι ασκήσεις, ο εξοπλισμός. Κάποιες φορές και η τοποθεσία. Ιστορικά τα γυμναστήρια (boxes) CrossFit την τελευταία δεκαετία αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη, προερχόμενα από τις ΗΠΑ αρχές του 2000.
 
Εσύ πώς έμαθες για το CrossFit και πότε ξεκίνησες; Χρειάστηκες κάποια ειδικά μαθήματα;
Νομίζω το 2009 το είχα δει στο διαδίκτυο ψάχνοντας λειτουργικές κινήσεις για τα προγράμματα μου και τους πελάτες μου. Υπάρχουν ειδικά μαθήματα και σεμινάρια που πρέπει να παρακολουθήσεις, καθώς και εγγεγραμμένη άδεια από την CrossFit Inc, για να λειτουργείς σαν γυμναστήριο.
 
Κάποιοι θεωρούν το Crossfit ένα δύσκολο και επικίνδυνο άθλημα. Τελικά ποια είναι η αλήθεια;
Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά δεν είχαμε κάποιο σοβαρό τραυματισμό, και δεν ξέρω τον λόγο που ο κόσμος το θεωρεί επικίνδυνο. Ίσως η εμπειρία που είχε να μην ήταν από εξειδικευμένο CrossFit trainer ή να είδε κάποια βίντεο από Παγκόσμιους αγώνες που είναι πολύ ψηλό το επίπεδο. Άλλος λόγος είναι ίσως να μην δίνετε επαρκής σημασία στους αρχάριους που αυτό δυστηχώς συμβαίνει σε αρκετά γυμναστήρια.
 
Σε ποιους απευθύνεται;
Μόνο σε όσους θέλουν να χάσουν κιλά;Ίσως σε όσους θέλουν να κάνουν την ζωή τους πιο εύκολη, ίσως σε κάποιους που θέλουν να δυναμώσουν, να αποκτήσουν αντοχή, εκρηκτικότητα να βελτιώσουν θέματα υγείας και άλλα. Γενικά προσφέρεται για γενικό πληθυσμό, δεν εξειδικεύεται για συγκεκριμένο σκοπό καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά.
Υπάρχει ενδιαφέρον και από το γυναικείο πληθυσμό στην Κύπρο για το Crossfit;Μπορώ να πω ότι είναι 50-50. Έχει να κάνει με τα γρήγορα αποτελέσματα καθώς και τον τρόπο δομής. Κάθε μέρα αλλάζει το πρόγραμμα και η μέθοδος προπόνησης. Για παράδειγμα, σήμερα θα κάνουμε προπόνηση δύναμης, αύριο αντοχή, μεθαύριο θα δουλέψουμε αδυναμίες και δεξιότητες ή κάποια μέρα όλα μαζί. Είναι γεγονός ότι δεν ξέρεις πως θα γυμναστείς μέχρι να φτάσεις στο γυμναστήριο, αφού το αποφασίζει ο προπονητής σου. Αυτό σε κάνει να ανυπομονείς να έρθεις και δεν βαριέσαι ποτέ.
 
Πόσα γυμναστήρια Crossfit υπάρχουν περίπου στην Κύπρο;
Τέλη του 2012 ανοίξαμε το πρώτο Παγκύπρια CrossFit γυμναστήριο το CrossFit Limassol, με τους πρώτους πιστοποιημένους προπονητές στην Κύπρο. Τον επόμενο χρόνο άνοιξε ακόμη ένα στη Λευκωσία και σήμερα υπάρχουν 11 σε όλη τη Κύπρο.
 
Πόσο σημαντική είναι η δουλειά του προπονητή;
Υπάρχουν κάποιοι που το έκαναν επάγγελμα χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα προσόντα;Η δουλεία του προπονητή είναι πολύ σημαντική γενικά σε όλα τα αθλήματα. Ναι, υπάρχουν άτομα χωρίς πτυχίο γυμναστή που το έκαναν από ενθουσιασμό αλλά και άτομα που εμπειρικά είναι ακόμη καλύτεροι και από γυμναστές. Δεν ξέρω αν είναι σωστό ή λάθος αλλά ο κόσμος πρέπει να έχει ανοικτά τα μάτια του και να ρωτά πριν πάει σε κάποιο γυμναστήριο.
 
Μέσα σε τι ατμόσφαιρα προπονούνται οι αθλητές του Crossfit και πώς πρέπει να είναι διαμορφωμένος ο χώρος;
Ο χώρος συνήθως είναι ανοιχτός με ψηλοτάβανο και μοιάζει σαν αποθήκη. Ο καθένας διαμορφώνει το χώρο όπως θέλει με βάση τις δικές του απαιτήσεις. Σίγουρα η ατμόσφαιρα και το στιλ δε μοιάζει με συνηθισμένο γυμναστήριο. Δεν υπάρχουν μηχανήματα ούτε καθρέφτες. Υπάρχουν οι αθλητές για τα μηχανήματα και προπονητές για καθρέφτες.
 
Πώς μπορεί να ξεχωρίσει ο ενδιαφερόμενος τον πραγματικό προπονητή από κάποιον επιτήδειο;
Αν έχει την τύχη να ρωτήσει και να το ψάξει ή αν έχει κάποια εμπειρία στον αθλητισμό ίσως το καταλάβει, αλλά και πάλι υπάρχουν και προπονητές που σου πουλάνε διάφορα.
 
Υπάρχουν οργανωμένοι αγώνες για τους αθλητές του Crossfit όπως στο εξωτερικό;
Οι μόνοι επίσημοι αγώνες που υπάρχουν είναι τα CrossFit Open, Regionals και Games! Οτιδήποτε άλλο δεν γίνεται από την ίδια την CrossFit Inc, είναι ανεπίσημο. Το 2012 διοργανώσαμε τους πρώτους παγκύπριους αγώνες στο Ναυτικό Όμιλο Αμμοχώστου, το 2013 στο Guaba Beach Bar, το 2014 στην παραλία Παρεκκλησιάς το Aphrodite Games και το Cyprus Throwdown στο κλειστό γήπεδο Ανόρθωσης στη Λεμεσό επίσης 2014. Φέτος τον Δεκέμβριο διοργανώνουμε το WodWars Europe με διεθνή εμβέλεια.
 
Είναι πολλοί αυτοί που το ξεκινούν και τα παρατάνε στην πορεία επειδή δεν αντέχουν;Για τους περισσότερους είναι τρόπος ζωής χωρίς υπερβολή. Κάποιοι σίγουρα σταματάνε για διάφορους λόγους αλλά όχι επειδή δεν το αντέχουν. Υπάρχουν πάντα και οι περιοδικοί (από Χριστούγεννα έως Καλοκαίρι). Το μόνο σίγουρο είναι ότι δύσκολά επιστρέφεις πίσω σε συνθήκες συνηθισμένου γυμναστηρίου.
 
Περίγραψε μας λίγο το εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα ως αθλητής του Crossfit.
Ως προπονητής δεν γυμνάζομαι έντονα και καθημερινά λόγω χρόνου και πίεσης δουλειάς, αλλά θα σας περιγράψω την ημέρα κάποιου αρχάριου αθλητή μου, άνδρα στην ηλικία των 30.
Ζέσταμα:
2 φορές
300μ τρέξιμο
30 κοιλιακούς
Ανοίγματα και δυναμικό ζέσταμα με πλαστική σωλήνα.
10’ επεξήγηση και τεχνική του Squat.
Κυρίως πρόγραμμα:
Για 7 λεπτά όσες πιο πολλές επαναλήψεις από:
15 Sit Ups
12 Air Squats
9 Push Ups
6 burpees
3 λεπτά.5 rounds:
10 kettlebell swings 8kg
10 box step ups (each leg)
10 deadlifts 20kg
10 wall balls 6kg
Cool down:
Rope 3’Ραχιαίους 4Χ12
 
Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ξεκινήσει τώρα το άθλημα;
Να δει το ιστορικό του κάθε προπονητή και γυμναστηρίου. Να μην ενθουσιάζεται και να κάνει υπομονή για να μάθει καινούργιες κινήσεις, να περιμένει έγκριση για να πάει στην πιο πάνω τάξη και να ρωτάει πάντα μόνο τον προπονητή του για οτιδήποτε.  
 
Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος προπονητής του Crossfit;
Θα πρέπει να συμβουλευτεί άλλο προπονητή για τα διαβήματα. Πρέπει να έχει πάθος και τις κατάλληλες γνώσεις για να το ακολουθήσει. Σίγουρα επιπλέον διπλώματα και πτυχία λειτουργούν πάντα θετικά για τον ίδιο.
 
Τι θα έλεγες για να φέρει τον κόσμο ακόμα πιο κοντά στο Crossfit;
Ο κόσμος στην Κύπρο είναι ήδη κοντά στο CrossFit. Θα ήθελα να δοκιμάσουν διάφορα αθλήματα και είδη εκγύμνασης όπως και το CrossFit και να μιλήσουν με κάποιο ειδικό για διευκρινίσεις ή δοκιμαστικά. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν πάνω από 15,000 CrossFit γυμναστήρια σε όλο το κόσμο.
 
Πράξια Αρέστη
 
 

Δειτε Επισης

Αλέξης Γεωργούλης: «Χωρίς αυτούς η ψυχική μου ακεραιότητα θα ήταν δύσκολο να ανακάμψει»
Οι νέες δηλώσεις Λάκη Γαβαλά μετά την ομοφοβική επίθεση από τρεις μοναχούς: «Με είπαν π@@@η!»
Γιώργος Τσαλίκης: «Να βρει η ΕΡΤ κανένα πιτσιρίκι για τη #Eurovision η Μαρίνα Σάττι δεν είναι πιτσιρίκα»
Η τρυφερή ανάρτηση του Γιώργου Λιβάνη για την Ανδρομάχη μετά την αποκάλυψη ότι θα γίνει μπαμπάς
Τρίτη σειρά του Αντρέα Γεωργίου ενισχύει την prime time ζώνη! Γιάννενα, Τζουμέρκα, Ζαγοροχώρια στο κάδρο
Tα δάκρυα της Καλομοίρας: «Ο πατέρας μου δεν ήρθε ούτε στη #Eurovision. Ήθελα το μπράβο του»
Στο νοσοκομείο ο Mente Fuerte
Eπεισόδιο στο αεροδρόμιο ανάμεσα στο Λάκη Γαβαλά και τρεις καλόγερους από την Ρωσία - Το επίμαχο βίντεο
Καίτη Φίνου: «Σάπισαν τα δόντια μου, έπαθα ωχρά κηλίδα... Αν προλάβω να μην τυφλωθώ»
Η Ανδρομάχη και ο Γιώργος Λιβάνης περιμένουν το πρώτο τους παιδί - Οι πρώτες on camera δηλώσεις