Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Nίκου Χαραλάμπους-«Ένα κενό στον κόσμο του θεάτρου και της τέχνης»

Η απώλεια του Νίκου Χαραλάμπους αφήνει ένα κενό στον κόσμο του θεάτρου και της τέχνης αναφέρει σε ανακοίνωση το Υφυπουργείο Πολιτισμού, που σημειώνει ότι είναι με βαθιά θλίψη και συγκίνηση που ενημερώθηκε για τον θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Ο Νίκος Χαραλάμπους, αναφέρει, είχε μια διακεκριμένη καριέρα που εκτείνεται και εκτός συνόρων, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στον χώρο του θεάτρου και της τέχνης.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού, εκ μέρους της Κυβέρνησης, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Αναφέρει ότι η κηδεία του εκλιπόντος θα τελεστεί δημόσια δαπάνη, "εκφράζοντας έτσι τη βαθιά εκτίμηση και το σεβασμό της πολιτείας προς το έργο και τη μνήμη του Νίκου Χαραλάμπους,  αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανεκτίμητη συμβολή του στον πολιτισμό και στην τέχνη".

Η ζωή και η καριέρα του

Το Υφυπουργείο αναφέρει ότι από την αρχή της καριέρας του στην Ελλάδα και τη συνεργασία του με τον Καρόλο Κουν, μέχρι τις παραγωγές του στη Γερμανία, την εκπαίδευση νέων ταλέντων στη Ρώμη, το Λονδίνο, το Λος Άντζελες, και φυσικά, την επιστροφή του στην Κύπρο, όπου συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης, "η προσφορά του Χαραλάμπους στον πολιτισμό είναι πλούσια και πολυδιάστατη".

Το 1969, κατά την επιστροφή του στην Κύπρο, ο εκλιπών εντάχθηκε στο Θέατρο ΡΙΚ όπου και διέπρεψε, παρουσιάζοντας εκλεκτά έργα του διεθνούς κλασσικού ρεπερτορίου.

Η συμβολή του στη μετάφραση αυτών των έργων από τη σκηνή στην οθόνη της τηλεόρασης, αποτέλεσε πρωτοποριακό βήμα που ενίσχυσε τη θεατρική ανάπτυξη στην Κύπρο, γεγονός που επισφράγισε την επιτυχία του και στην Ελλάδα.

Η δραστηριοποίησή του στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ) από το 1971 έως το 1974 και η σκηνοθεσία του «Κύκλωπα» του Ευριπίδη, έδειξαν την πολυμορφία και τη δημιουργική του ικανότητα, ενισχύοντας τη θεατρική σκηνή της Κύπρου με τολμηρές και καινοτόμες παραγωγές.

Η καλλιτεχνική του διαδρομή μετά την τραγωδία του 1974 συνεχίστηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Διακρίθηκε για την εμβληματική του παράσταση "Ικέτιδες" του Ευριπίδη το 1978, η πρώτη τραγωδία που ανέβηκε στον ΘΟΚ μετά τα γεγονότα του 1974.

Η μεγάλη επιτυχία της παράστασης και η ταύτισή της με τα γεγονότα του 1974 της άνοιξαν τον δρόμο για την Επίδαυρο, τεράστια επιτυχία για την Κύπρο που ζούσε ακόμη τότε με την πραγματικότητα των καταυλισμών και των τσαντηριών.

Η σκηνοθετική του προσέγγιση τότε συγκλόνισε, η παράσταση του 1980 στην Επίδαυρο διακόπτεται από τα ασταμάτητα χειροκροτήματα του κοινού και τα συνθήματα υπέρ της Κύπρου, ενώνοντας έτσι επί σκηνής, όπως ήθελε, δύο μεγάλες αγάπες του, το θεάτρο και την Κύπρο και παραμένει μια από τις συγκλονιστικότερες στιγμές του κυπριακού θεάτρου.   

Οι ανακοινώσεις ΘΟΚ και ΡΙΚ

Σε ανακοίνωση ο Πρόεδρος, η Αντιπρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό του ΘΟΚ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το θάνατο του Νίκου Χαραλάμπους, ενός «ξεχωριστού ανθρώπου και ενός σπουδαίου σκηνοθέτη, ηθοποιού και δασκάλου».

«Η μεγάλη οικογένεια του θεάτρου θρηνεί από σήμερα την απώλεια ενός εκλεκτού ανθρώπου που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην τέχνη και το θέατρο με απέραντη δημιουργικότητα και ήθος», αναφέρεται και προστίθεται ότι «η προσφορά του συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του κρατικού θεάτρου της Κύπρου, αφήνοντας τεράστια πολιτιστική κληρονομία στο θέατρο».

Οι σκηνοθετικές του προσεγγίσεις, σύμφωνα με τον ΘΟΚ, «ειδικότερα στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα υπήρξαν πρωτοποριακές για την εποχή τους, με έντονα στοιχεία τελετουργίας και συμβολισμού, που ενίοτε συνδύαζαν τον αρχαίο μύθο με την κυπριακή πραγματικότητα που είχε νωπό το τραύμα της τουρκικής εισβολής του 1974».

Το ΡΙΚ, εξάλλου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «ο Νίκος Χαραλάμπους συνεργάστηκε για χρόνια με το ΡΙΚ όπου προσέφερε σημαντικές θεατρικές στιγμές ως μέλος του Θέατρου ΡΙΚ προτού μεταπηδήσει στον νεοσύστατο τότε, Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου»

Όπως σημειώνεται, η Διοίκηση, η Διεύθυνση και τα στελέχη του ΡΙΚ εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς τους οικείους του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος σκηνοθέτης και ηθοποιός, Νίκoς Χαραλάμπους

«Ανεξίτηλη η σφραγίδα του Νίκου Χαραλάμπους στην ανάπτυξη θεάτρου»

Σε ανακοίνωση του το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου αναφέρει ότι με τις εντυπωσιακές παραγωγές του, τις πρωτοποριακές σκηνοθετικές του προσεγγίσεις και το όραμά του άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ανάπτυξη και ανάδειξη του κυπριακού θεάτρου.

Σημειώνει ότι με αφετηρία την εμβληματική παράσταση Ικέτιδες του Ευριπίδη (ΘΟΚ, 1978) έως την τελευταία του σκηνοθεσία στο αρχαίο ελληνικό δράμα, με την Άλκηστη του Ευριπίδη (Θέατρο Αμφίκτιο, 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, 2014), ο Νίκος Χαραλάμπους χάραξε μια νέα λαμπρή πορεία στην πρόσληψη του αρχαίου ελληνικού δράματος.

"Ο Νίκος Χαραλάμπους ερμήνευσε, σκηνοθέτησε, δίδαξε αλλά και διηύθυνε, υπηρετώντας άοκνα το θέατρο εντός κι εκτός Κύπρου. Το πλούσιο έργο και η πολυσχιδής πορεία του αποτελούν μια εξέχουσα παρακαταθήκη για τον πολιτισμό και τον τόπο μας", αναφέρεται.

Το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση του στην οικογένεια και στους οικείους του.

Δειτε Επισης

Το τελευταίο αντίο στην βασίλισσα του λαϊκού τραγουδιού, Καίτη Γκρέυ
Βελτίωση στην κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κόκοτα: «Όταν τον είδα να κάθεται ένιωσα τέλεια»
O Justin Baldoni έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τα γυρίσματα για να δείξει ότι δεν παρενόχλησε την Blake Lively
Εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ο Μίμης Δομάζος, μετά την κατάρρευση του, ανήμερα των γενεθλίων του
Γιώργος Γεωργίου: «Είχα δύο μικρότερα αδέλφια, 41 χρονών και 44, που δυστυχώς τα έχασα από ναρκωτικά»
Kristin Davis: Γνωστός ηθοποιός της πήρε 5.000 δολάρια και έγινε… καπνός
Ηλιάνα Παπαγεωργίου: «Ό,τι είχα να πω για την Έλενα Χριστοπούλου, το είπα»
Νίκος Συρίγος: «Αν είχαμε 10 σαν την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος»
Το φωτογραφικό άλμπουμ του Αντρέα Γεωργίου και Σιμώνης Χριστοδούλου από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη
Γιώργος Λιάγκας: «Ο Πέτρος Φιλιππίδης, σύμφωνα με την ελληνική δικαιοσύνη, κάθισε άδικα 11 μήνες φυλακή»