Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος σκηνοθέτης και ηθοποιός, Νίκoς Χαραλάμπους

Έξι μήνες μετά το θάνατο της μητέρας της Μαρίας Μίχα, η Νιόβη Χαραλάμπους και οι αδερφές της Χριστιάνα και Δανάη, βιώνουν και την απώλεια του πατέρα τους και κορυφαίου θεατράνθρωπου, Νίκου Χαραλάμπους

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο σκόρπισε η είδηση του θανάτου του κορυφαίου σκηνοθέτη και ηθοποιού, Νίκου Χαραλάμπους, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 23 Μαρτίου.

Την είδηση του θανάτου του, γνωστοποίησε η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου:

«Έφυγε από τη ζωή, σήμερα 23 Μαρτίου, ο σπουδαίος σκηνοθέτης και ηθοποιός Νίκος Χαραλάμπους.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία την 1η Ιουνίου 1941. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και εργάστηκε για 2 χρόνια στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα δραματικής τέχνης στην Ελληνική Μουσική Ακαδημία. Μαζί με άλλους, ίδρυσε στη Λευκωσία το «Θέατρο Τέχνης». Το 1962 συνέχισε τις θεατρικές του σπουδές στην Αθήνα, στο «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν όπου εργάστηκε και ως ηθοποιός, ήταν μάλιστα βασικό στέλεχος του θιάσου του Καρόλου Κουν για 7 περίπου χρόνια. Στη συνέχεια έφυγε για τη Γερμανία όπου συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο της Νυρεμβέργης, τόσο ως ηθοποιός όσο κι ως βοηθός σκηνοθέτης. Συνεργάστηκε επίσης με την τηλεόραση του Βερολίνου.Δίδαξε υποκριτική, κίνηση και αγωγή του λόγου στην Ακαδημία της Ρώμης, στη R.A.D.A. Λονδίνου, στο USC του Λος Άντζελες, το Βερολίνο, την Αθήνα και την Κύπρο.

Το 1969, όταν επέστρεψε στην Κύπρο, απετέλεσε για 2 χρόνια στέλεχος του Θεάτρου ΡΙΚ, παρουσιάζοντας έργα κυρίως του διεθνούς κλασσικού ρεπερτορίου που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν και στην τηλεόραση.

Το 1971 ιδρύθηκε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ). Ο Νίκος Χαραλάμπους, μαζί με άλλα στελέχη του θεάτρου ΡΙΚ, μεταπήδησαν στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Απετέλεσε βασικό στέλεχος του ΘΟΚ μέχρι το 1974. Το 1973 σκηνοθέτησε τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη, με ερασιτέχνες ηθοποιούς, και πήρε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεολαίας του Ανατολικού Βερολίνου.

Μετά την τραγωδία του καλοκαιριού του 1974 έφυγε για την Ελλάδα. Εκεί συνεργάστηκε ξανά με το «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Συνεργάστηκε επίσης με το «Θεσσαλικό Θέατρο», ενώ αργότερα διηύθυνε για ένα διάστημα το Θέατρο Καλαμάτας. Το 1976 εκλήθη πάλι στην Κύπρο από τον ΘΟΚ, με τον οποίο συνεργάστηκε ξανά. Έκτοτε κινείται μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ως σκηνοθέτης. Η πρώτη «επίσημη» εμφάνισή του ως σκηνοθέτη στον ελλαδικό χώρο ήταν με το έργο «Άτταλος Γ'», που είχε σκηνοθετήσει για τον ΘΟΚ κι είχε παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών το 1980. Τον επόμενο χρόνο σκηνοθέτησε στον ΘΟΚ τις «Ἱκέτιδες» του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκαν και στο Φεστιβάλ Επιδαύρου κι υπήρξαν μια από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Στη συνέχεια ο Νίκος Χαραλάμπους σκηνοθέτησε για τον ΘΟΚ αλλά και για ελλαδικά θέατρα πολλά έργα, μεταξύ των οποίων και αρκετά έργα του αρχαιοελληνικού κλασσικού ρεπερτορίου με τα οποία συμμετείχε σε φεστιβάλ αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο, στους Δελφούς και αλλού.

Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό Θέατρο Καλαμάτας, το Θέατρο Καισαριανής, το Θέατρο Βουγιουκλάκη, καθώς και με αρκετά άλλα θεατρικά συγκροτήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Έχει βραβευτεί ως ηθοποιός με το βραβείο Κουν από το Δήμο Αθηναίων, ως σκηνοθέτης με το βραβείο Δώρου Λοΐζου, ως σκηνοθέτης με το βραβείο ΘΟΚ, ενώ του έχει απονεμηθεί και το βραβείο Γενικής Προσφοράς στο Θέατρο της Κύπρου από την κυπριακή Πολιτεία.

Υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Μίχα. Ήταν αδελφός της ηθοποιού Άλκηστις Παυλίδου.

download (2)

Ως ΕΗΚ θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις κόρες του Χριστιάνα, Νιόβη και Δανάη.

279017240_10158644802425817_6294108927027095616_n

Λεπτομέρειες για την εξόδιο ακολουθία θα ανακοινωθούν αργότερα »

«Έφυγε σημερα για την γειτονια των αγγελων ο τεραστιος Νικος Χαραλαμπους.... καλο ταξιδι Νικο μου μεγαλη η κληρονομια που μας αφηνεις ....στο φως αγαπημενε μου σε ευχαριστω για ολα... » έγραψε στο προφίλ της η ηθοποιός Έλενα Ευσταθίου

Βαθιά θλίψη για τον θάνατο του θεατράνθρωπου Νίκου Χαραλάμπους, εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους ο ΘΟΚ και το ΡΙΚ.

Σε ανακοίνωση ο Πρόεδρος, η Αντιπρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό του ΘΟΚ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το θάνατο του Νίκου Χαραλάμπους, ενός «ξεχωριστού ανθρώπου και ενός σπουδαίου σκηνοθέτη, ηθοποιού και δασκάλου».

«Η μεγάλη οικογένεια του θεάτρου θρηνεί από σήμερα την απώλεια ενός εκλεκτού ανθρώπου που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην τέχνη και το θέατρο με απέραντη δημιουργικότητα και ήθος», αναφέρεται και προστίθεται ότι «η προσφορά του συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του κρατικού θεάτρου της Κύπρου, αφήνοντας τεράστια πολιτιστική κληρονομία στο θέατρο».

Οι σκηνοθετικές του προσεγγίσεις, σύμφωνα με τον ΘΟΚ, «ειδικότερα στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα υπήρξαν πρωτοποριακές για την εποχή τους, με έντονα στοιχεία τελετουργίας και συμβολισμού, που ενίοτε συνδύαζαν τον αρχαίο μύθο με την κυπριακή πραγματικότητα που είχε νωπό το τραύμα της τουρκικής εισβολής του 1974».

Το ΡΙΚ, εξάλλου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «ο Νίκος Χαραλάμπους συνεργάστηκε για χρόνια με το ΡΙΚ όπου προσέφερε σημαντικές θεατρικές στιγμές ως μέλος του Θέατρου ΡΙΚ προτού μεταπηδήσει στον νεοσύστατο τότε, Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου»

Όπως σημειώνεται, η Διοίκηση, η Διεύθυνση και τα στελέχη του ΡΙΚ εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς τους οικείους του.

Δειτε Επισης

Αλέξης Γεωργούλης: «Για μένα, η καταγγελία είναι ψευδής 100%. δεν υπάρχει καμία κατηγορία»
H Πάουλα Μπαντόσα μιλά για τον χωρισμό της με τον Στέφανο Τσιτσιπά: «Μερικές φορές είναι καλύτερα»
Κρυσταλλία: «Χώρισα και είμαι πολύ χαρούμενη με την απόφαση μου, θέλω να ζω μια αληθινή και υγιή σχέση»
Αυτή είναι η επικρατέστερη ημερομηνία του γάμου του Γιάννη Αντετοκούνμπο – Οι διάσημοι προσκεκλημένοι
Επανασύνδεση της Φελίσιας Τσαλαπάτη με τον πατέρα του γιου της, Μιχάλη Αντιώτη
Τέλος στην αγωνία για την εξαφάνισή της Δέσποινας Στυλιανοπούλου – Πού βρέθηκε η ηθοποιός
Μπο: «Έχω φάει απόρριψη από την Τάμτα. Η Θεοδωρίδου μού κρατούσε τα λεφτά, γιατί ήμουν σπάταλος»
Παύλος Χαϊκάλης για Άννα Παναγιωτοπούλου: «Είχε έναν άλλο τρόπο σκέψης, είχε μια τρέλα εσωτερική»
Τα νεότερα για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα - Πάγωσε προσωρινά η μείωση της χορήγησης των φαρμάκων
Βαρύ πένθος για την Ελεονώρα Μελέτη - Έφυγε από τη ζωή η γιαγιά της - Το μήνυμα της