Γιώργος Λάνθιμος για Emma Stone: «Την είχα σκεφτεί και για το #TheLobster» - Η νέα του ταινία & οι συνεργασίες

Η φιλία του με την Emma Stone, η απελευθέρωση νέων πλευρών του Mark Ruffalo και του Colin Farrell, η επόμενη ταινία του και οι περιορισμοί της γλώσσας. Αυτά ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που συζήτησε ο Γιώργος Λάνθιμος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης επί σκηνής που διοργάνωσε το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (BFI) στο Λονδίνο το βράδυ της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

«Δεν σκέφτομαι πραγματικά τα ίδια τα θέματα», μοιράστηκε ο Λάνθιμος όταν ρωτήθηκε από ένα μέλος του κοινού ποια θέματα και ποιες θεματικές ενότητες σχεδιάζει να αναλάβει σε μελλοντικές ταινίες. «Είναι περισσότερο το να σκέφτομαι τις ιστορίες και τις δομές και να διαισθάνομαι ότι υπάρχει κάτι εκεί που με ενδιαφέρει».

Είπε επίσης ότι «μόνο μετά από αυτό συνειδητοποιείς τι είναι αυτό που αφορά τον εαυτό σου [αφού] για άλλους ανθρώπους μπορεί να αφορά άλλο πράγμα. Οπότε είναι δύσκολο να πεις ποια είναι τα θέματα».

Ο σκηνοθέτης είπε ότι αυτός και οι συνεργάτες του «ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους και απλά να εμβαθύνουν σε τέτοιου είδους κοινωνικές δομές και συμπεριφορές και σχέσεις».

GFND3m2XkAAX8II

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τελευταίο του έργο, το οποίο έχει τίτλο «Kinds of Kindness» και στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Emma Stone, Jesse Plemons, Margaret Qualley και William Dafoe.

«Μόλις γυρίσαμε αυτή την ταινία ... η οποία είναι τρεις διαφορετικές ιστορίες», είπε ο σκηνοθέτης, χαρακτηρίζοντάς τη «μια σύγχρονη ταινία». Και πρόσθεσε: «Είναι τρεις διαφορετικές ιστορίες, και τελειώνουμε το μοντάζ αυτή τη στιγμή, και ακόμα δεν μπορώ να σας πω ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Αλλά επίσης δεν θα ήθελα να σας πω τι νομίζω ότι αφορούν οι ιστορίες, γιατί αυτό το κάνει τόσο μικρό. Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι καν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, γιατί φοβάμαι ότι αυτό θα κάνει τις επιλογές μου πιο στενές».

Ο σκηνοθέτης που βρίσκεται πίσω από ταινίες όπως τα #Dogtooth, #TheLobster, #TheKillingofaSacredDeer» και #TheFavourite, μίλησε επίσης για το έργο του και τη δημιουργική του διαδικασία κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στο Southbank Centre της βρετανικής πρωτεύουσας.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Ο Γιώργος Λάνθιμος σε συζήτηση», συγκέντρωσε μεγάλο πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Emma Stone, η οποία κάθισε στην πρώτη σειρά.

Η μαύρη κωμωδία επιστημονικής φαντασίας #PoorThings κέρδισε πρόσφατα 11 υποψηφιότητες η καθεμία για τα κινηματογραφικά βραβεία #BAFTA και τα #Oscar.

poor-things

Ερωτηθείς για τη συνεχιζόμενη δημιουργική συνεργασία του με την Emma Stone, ο Λάνθιμος είπε στο κοινό: «Το αστείο είναι, που της το λέω, αλλά εκείνη δεν με πιστεύει, ότι τη σκέφτηκα και για τον "Αστακό"».

Η Emma Stone ακούστηκε να γελάει όταν το είπε αυτό, αποσπώντας γέλια και από το κοινό. «Έχει αυτό το υπέροχο πρόβλημα ομιλίας, μοιάζει με ψεύδισμα», συνέχισε. «Και στον κόσμο του "Αστακού" αυτό θα ήταν πολύ κρίσιμο, ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Έτσι θα μπορούσε να είναι η γυναίκα που ψευδίζει».

Πώς κατέληξε ηEmma Stone να υποδυθεί την Bella Baxter στο #PoorThings; «Γνωριστήκαμε πολύ καλά, ακόμα και πριν γυρίσουμε το "Favourite", γιατί αρχίσαμε να το συζητάμε μερικά χρόνια πριν και χρειάστηκε λίγος χρόνος για να γίνει. Έτσι γίναμε φίλοι κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου», εξήγησε ο Λάνθιμος. «Στη συνέχεια, όταν είχαμε πραγματικά την εμπειρία της εργασίας, ήταν απλά προφανές ότι τα πηγαίναμε καλά και ότι μας αρέσει να δουλεύουμε μαζί».

Έτσι, ανέφερε άλλα πρότζεκτ στην πρωταγωνίστρια, «και εκείνη αμέσως "ρίχτηκε" στο Poor Things μόλις άκουσε την ιστορία.... Και τα υπόλοιπα είναι παρελθόν».

PoorThings_1684234726

Ερωτηθείς για το πώς έδειξε νέες πλευρές του Mark Ruffalo στο #PoorThings, ο Λάνθιμος είπε ότι τα εύσημα για την υποκριτική δουλειά πρέπει να αποδοθούν στους πρωταγωνιστές του και τη δημιουργικότητά τους. Μοιράστηκε όμως ότι ο Mark Ruffalo είχε αρχικά κάποιες αμφιβολίες, τις οποίες ο σκηνοθέτης κατάφερε να αντιμετωπίσει.

«Λοιπόν, απλά τον άφησα ελεύθερο, ήταν έτοιμος να προχωρήσει», είπε ο Έλληνας σκηνοθέτης, χαρακτηρίζοντας τον Mark Ruffalo «λαμπρό ηθοποιό».

«Ήταν λίγο διστακτικός, υποθέτω, γιατί δεν είχε κάνει κάτι τέτοιο», θυμήθηκε. «Τώρα που τον ξέρω καλύτερα, νομίζω ότι γενικά πάντα πιστεύει ότι δεν είναι καλός για κάτι τέτοιο».

Στη συνέχεια όμως ο Mark Ruffalo ενθουσιάστηκε και «αγκάλιασε πλήρως» τον ρόλο του, θυμήθηκε ο Λάνθιμος. «Μπήκε δυνατά όταν αρχίσαμε τις πρόβες. Είχαμε δύο ή τρεις εβδομάδες πρόβες. Ήταν ο τύπος που ήταν ήδη εκεί. Και περάσαμε τόσο καλά κατά τη διάρκεια των προβών».

poorthings

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδρασή του για την ευρεία απήχηση που απολαμβάνει η ταινία #PoorThings, ο Λάνθιμος απάντησε: «Έχω εκπλαγεί».

Ο σκηνοθέτης εξήρε επίσης άλλους αστέρες με τους οποίους έχει συνεργαστεί. Συζητώντας για τον Colin Farrell και τη δουλειά του στον «Αστακό», ο Λάνθιμος είπε: «Έψαχνε να κάνει διαφορετικά πράγματα».

«Η κωμική του αίσθηση και, γενικά, η παρουσία του θεωρούσα ότι ήταν πολύ δυνατή. Και υποθέτω ότι το θέμα με το κάστινγκ μαζί μου είναι, πρώτα απ' όλα, ότι θέλω να προσπαθήσω να βρω ανθρώπους με τους οποίους θέλω να δουλέψω, άσχετα αν ταιριάζουν ακριβώς στον χαρακτήρα. Γι' αυτό έπρεπε να πάρει τόσο πολύ βάρος. Αλλά κυρίως πρόκειται για ανθρώπους με τους οποίους θέλω να δουλέψω, να τους γνωρίσω και να δω αν τα πάμε καλά» σχολίασε ο σκηνοθέτης και συμπλήρωσε:

«Είναι σημαντικό να βρεις τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά αυτή τη σύνδεση με τη δουλειά σου και με σένα ως άτομο».

Ο Colin Farrell, βέβαια, είχε εμφανιστεί και στο #KillingofaSacredDeer, μαζί με τη Νicole Kidman. Αποκαλώντας τον «απίστευτο», ο Λάνθιμος θυμήθηκε: «Είδαμε εκατοντάδες Αμερικανόπουλα» για τον ρόλο του. «Ήταν ξεκάθαρο αμέσως ότι ήταν τόσο ξεχωριστός».

Η παρουσία ενός βετεράνου όπως η Κidman στο πλατό βοήθησε επίσης. «Η Νικόλ είναι εξαιρετικά γενναιόδωρη», είπε ο Λάνθιμος εκθειάζοντας την. «Αυτό βοηθάει πολύ».

Συνολικά, ο Λάνθιμος δήλωσε ότι βλέπει τη δουλειά του με τους ηθοποιούς ως το να φροντίζει «να τους δίνει χώρο ... (ώστε) να μπορούν να δοκιμάζουν πράγματα και να είναι ασφαλείς».

Ένα από τα πράγματα για τα οποία ο σκηνοθέτης έχει αποκτήσει φήμη είναι η ασυνήθιστη προσέγγισή του στην προετοιμασία και τα σκηνικά του. «Επινοώ παιχνίδια για να γνωριστούν οι ηθοποιοί μεταξύ τους και να νιώσουν άνετα να γελοιοποιηθούν και να κάνω τη διαδικασία ανάλαφρη και διασκεδαστική», εξηγεί ο Έλληνας σκηνοθέτης. «Δεν πρέπει να παίρνουμε τα πράγματα πολύ σοβαρά. Κάνουμε ταινίες».

Τι παιχνίδια βάζει τους σταρ του να παίζουν; «Είναι πολλά σωματικά πράγματα», μοιράστηκε, αναφέροντας ως παραδείγματα τον χορό και τους «ανόητους περιπάτους», μαζί με το «να αυξάνεις την ένταση της φωνής σου καθώς μιλάς με εντελώς ανούσιο τρόπο».

Τι λέει λοιπόν ο Λάνθιμος για τους ανθρώπους που περιγράφουν τις ταινίες του ως παράλογες; «Δεν είναι πάντα το πιο ευχάριστο πράγμα να σε εγκλωβίζουν σε ένα πράγμα», μοιράστηκε. «Υποθέτω ότι υπάρχει κάποιο είδος παραλογισμού στις ταινίες, αλλά ελπίζω ότι είναι πιο σύνθετες από αυτό».

Η ίδια η περιγραφή της εκδήλωσης του Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου εξήρε επίσης τον σκηνοθέτη για «τις εξαιρετικά επεξεργασμένες, άγριες παράλογες ιστορίες του και τις σκοτεινά κωμικές εξερευνήσεις της ανθρώπινης κατάστασης».

Ο Λάνθιμος καταλαβαίνει τέτοιους χαρακτηρισμούς. «Καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να το περιγράψουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή να το κατανοήσουν χρησιμοποιώντας τη γλώσσα», είπε στο κοινό. «Αλλά το θέμα είναι ότι το πρόβλημα είναι ότι η γλώσσα δεν είναι πάντα επαρκής για κάθε είδους έργο τέχνης».

Δειτε Επισης

Οι νέες δηλώσεις Λάκη Γαβαλά μετά την ομοφοβική επίθεση από τρεις μοναχούς: «Με είπαν π@@@η!»
Η θεαματική πρεμιέρα Κωνσταντίνου Αργυρού! Η μαγεία επέστρεψε στη νυχτερινή Αθήνα!
#Cannes Film Festival 2024: Όρθιο το κοινό καταχειροκρότησε για έξι ολόκληρα λεπτά τον Γιώργο Λάνθιμο!
Η πρώτη του ανάρτηση του Χριστόφορου Παπακαλιάτη μετά από τη συγκλονιστική πρεμιέρα του #Maestro 2
Γιώργος Τσαλίκης: «Να βρει η ΕΡΤ κανένα πιτσιρίκι για τη #Eurovision η Μαρίνα Σάττι δεν είναι πιτσιρίκα»
Προβλέπεται καύσωνας! Αντώνης Ρέμος - Ελένη Φουρέιρα Live στην πιο fuego νύχτα του καλοκαιριού!
Η Μαρίνα Σάττι είναι η νέα βασίλισσα! Έσπασε όλα τα ρεκόρ & τα trends μετά τη #Eurovision - Μας πήγε τάπα!
Τρίτη σειρά του Αντρέα Γεωργίου ενισχύει την prime time ζώνη! Γιάννενα, Τζουμέρκα, Ζαγοροχώρια στο κάδρο
Tα δάκρυα της Καλομοίρας: «Ο πατέρας μου δεν ήρθε ούτε στη #Eurovision. Ήθελα το μπράβο του»
Η αποκάλυψη του Σάββα Γκέντσογλου για το φλερτ στο #SurvivorGR: «Το έκοψα για να μην το δει ο γιος μου»