Μπισμπίκης, Ρένεση, Μουτσινάς, Σεργουλόπουλος, Τζίμα, Μπάρκα, Κανέλλη ξεσπούν για τους Σπαρτιάτες

Ράνια Τζίμα, Βασίλης Μπισμπίκης, Κλέλια Ρένεση, Νίκος Μουτσινάς, Φώτης Σεργουλόπουλος, Λιάνα Κανέλλη ξεσπούν για τις #εκλογές2023 και τους Σπαρτιάτες: «Μην κλαίτε τον πεθαμένο, μην υποκρίνεστε ότι δεν το περιμένατε» - «Εμείς έχουμε την ευθύνη, συνέβη» - «Κάποιοι καπηλεύονται τη λέξη πατριώτης για να δημιουργήσουν εντυπώσεις» - «Κλεινόταν στον καμπινέ για να μην πάει αυτόφωρο και μου το παίζει αντισυστημικός»

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός ότι το κόμμα «Σπαρτιάτες» – ένα κόμμα με την υποστήριξη του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη – μπήκε στην Βουλή με ποσοστό που αγγίζει το 5,6%. Στον καταστατικό τους χάρτη οι «Σπαρτιάτες» προσδιορίζονται ιδεολογικά ως «ελληνικό εθνικιστικό πολιτικό κόμμα».

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, πολλοί ήταν οι εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου που ξέσπασαν μέσα από τα social media, για την είσοδο του εθνικιστικού κόμματος στα έδρανα της Βουλής, μετά τις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Μεταξύ αυτών και ο Βασίλης Μπισμπίκης, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας 26/6 προχώρησε σε μια ανάρτηση γράφοντας: «Ο φασισμός θεραπεύεται διαβάζοντας και ο ρατσισμός θεραπεύεται ταξιδεύοντας. Miguel de Unamuno».

bisbikis-43-large

Η Κλέλια Ρένεση παρακολούθησε τις εκλογές, μη μπορώντας να πιστέψει τα αποτελέσματα και την εμφάνιση της ακροδεξιάς στην Βουλή.

Λίγες ώρες αργότερα, η γνωστή ηθοποιός θέλησε να σχολιάσει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών μέσα από ανάρτησή της στο Instagram, επισημαίνοντας πως έρχονται δύσκολες μέρες.

«Μην κλαίτε τον πεθαμένο/ μην υποκρίνεστε ότι δεν το περιμένατε/ μην πιστεύετε ότι κάποιος θα μας σώσει σαν θεός λυτρωτής / μην μεταφέρετε τις ευθύνες αλλού/ μην ψάχνετε εχθρούς έξω απ’ τον εαυτό. Αυτοδιοργάνωση / Αυτοδιαχείριση / συλλογικότητα / κοινότητα / αλληλεγγύη

Αυτές είναι οι λέξεις που πρέπει να πρωτοστατήσουν στις καρδιές μας το επόμενο διάστημα.

Ότι περνάει από το χέρι μας πρέπει επιτελούς να γίνει. Κ είναι πολλά αυτά που μπορούν να γίνουν. Αυτοί που περιμένουν από τους διαχειριστές μας να δώσουν λύσεις για την ζωή μας, θα βρεθούν στην πιο δυσμενή θέση. ΟΡΓΑΝΩΘΕΊΤΕ! Έρχεται κατακλυσμός κ θα μας λένε ότι είναι μια μικρή μπόρα …», κατέληξε η Κλέλια Ρένεση.

Ο Νίκος Μουτσινάς επέστρεψε με το #ΚαλόΜεσημεράκι το μεσημέρι της Δευτέρας 26/6 και δεν θα μπορούσε να μη σχολιάσει το γεγονός ότι το εθνικιστικό κόμμα «Σπαρτιάτες» κατάφερε να μπει στη Βουλή, μετά τις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

«Εμείς έχουμε την ευθύνη, συνέβη. Υπάρχει μεγάλος αριθμός κόσμου, ο οποίος συντάχθηκε με αυτά τα κόμματα που μας έκαναν εντύπωση. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν αυτά που πρεσβεύει το κόμμα. Πάθαμε πανικό τώρα με αυτό που έγινε και πήρε και αυτός ο κύριος να κάνει μία παρέμβαση.

Δεν μιλάνε μεταξύ τους; Αυτή είναι μια εικόνα της πραγματικότητας. Αν δεν μας αρέσει, δεν ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή τη συγκεκριμένη», είπε αρχικά ο Νίκος Μουτσινάς.

«Η ανάλυση που πρέπει να γίνει είναι… γιατί δεν υπήρχε κάτι άλλο στο “μπουφέ” και αναγκαστήκαμε να ψάχνουμε τα γύρω γύρω; Και ξαφνικά έχει γεμίσει ένας μπουφές που έχει οριακά μία γεύση φαγητού» συμπλήρωσε ο παρουσιαστής.

Για την είσοδο του κόμματος «Σπαρτιάτες» μίλησε ο Φώτης Σεργουλόπουλος στο ξεκίνημα της εκπομπής, Πρωίαν σε είδον τη μεσημβρίαν.

Πιο συγκεκριμένα, ο παρουσιαστής αναρωτήθηκε αν ο Δήμαρχος Σπάρτης θα πράξει κάτι σχετικά με την ονομασία του κόμματος που στηρίζει ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης.

«Για κάποια αποτελέσματα τρίβαμε τα μάτια μας. Αναρωτιέμαι, ο δήμαρχος Σπάρτης θα κάνει κάτι; Εγώ αν ήμουν κάτοικος Σπάρτης, αν ήμουν Σπαρτιάτης, έχουν πάρει το όνομά μου και το χρησιμοποιούν γι’ αυτό το κόμμα, το οποίο είναι ένα κόμμα που στηρίζει την παρανομία… Αν ένα κόμμα λεγόταν Έλληνες και ήταν κόμμα φασιστικό, θα με ενοχλούσε γιατί είμαι Έλληνας. Τη λέξη Έλληνας και τη λέξη πατριώτης την καπηλεύονται άνθρωποι για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Για αυτό αναρωτιέμαι, οι Σπαρτιάτες τι θα κάνουν; Οι άνθρωποι της Σπάρτης» είπε ο Φώτης Σεργουλόπουλος.

«Η δημοκρατία έρχεται με τη γνώση της ιστορίας και με τη μόρφωση. Τους ανθρώπους που δεν έχουν μόρφωση και μπορεί να είναι σε μια ένδεια οικονομική, πάρα πολύ εύκολα μπορεί να ακολουθήσουν κάτι το οποίο μπορεί να τους πουν», πρόσθεσε ο Φώτης Σεργουλόπουλος.

Για την τεράστια αποχή που σημειώθηκε στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου ξέσπασε και η Λιάνα Κανέλλη μέσα από την εκπομπή «Αταίριαστους» που βρέθηκε καλεσμένη το πρωί της Δευτέρας 26/6. Ακόμα, αναφέρθηκε στον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη. 

«Το 52% στην Αθήνα και το 48% σε όλη τη χώρα δεν έχει ψηφίσει, θα πρέπει να θυμηθούμε μια ρήση του Μπρεχτ: “Συνήθως τα βάζουν με την πολιτική αυτοί που υποτάσσονται σε αυτή”. Όσοι πήγαν για μπάνιο, στη θάλασσα και αδιαφόρησαν είναι αυτοί που την άλλη μέρα θα κάνουν κριτική. Θα είναι ανήσυχοι. Θα γεμίζουν με μίσος, αηδία και απαξίωση το διαδίκτυο. Είναι οι ίδιοι που είναι υποταγμένοι στην πολιτική και βολεμένοι στη μιζέρια τους», δηλώνει η Βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια, η Λιάνα Κανέλλη αναφέρθηκε στον Ηλία Κασιδιάρη και τη στήριξή του στο κόμμα Σπαρτιάτες. «Δε νομίζω ότι προξένησε κανέναν έκπληξη στη μορφή με την οποία εμφανίζονται, αν είχε παρατηρήσει προηγούμενα τις καταστάσεις. Και δε νομίζω ότι μπορεί να είναι και δικαιολογία για το πολιτικό προσωπικό να λέει “μου ξέφυγε”. (…). Άνθρωπος που εκμεταλλεύεται αυτή τη στιγμή το σύστημα, είναι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας με καθυστέρηση της δίκης κτλ. Ο άνθρωπος που κλεινόταν στον καμπινέ για να μην πάει στο αυτόφωτο. Το παίζει τώρα και αντισυστημικός και πατριώτης, σε αυτόν θα εμπιστευτεί ο κόσμος την πατρίδα. Αυτός έχει το προνόμιο να κάνει τη μία ημέρα τρεις…».

Οι «Σπαρτιάτες» μπήκαν στη βουλή και είναι αναμφίβολα η μεγάλη έκπληξη στις εκλογές 2023. Ο πρόεδρος του κόμματος, Βασιλης Στίγκας, στις πρώτες του δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα, είπε ευχαριστώ στον Ηλία Κασιδιάρη.

Αμέσως μόλις προβλήθηκαν οι δηλώσεις του στον αέρα του Mega, η Ράνια Τζίμα πήρε το λόγο και εξέφρασε την οργή της γι’ αυτό που έγινε.

«Εντάξει, με συγχωρείτε πολύ, αλλά μείζον πρόβλημα να ακούμε αρχηγό κόμματος, που μόλις μπήκε στη βουλή, να ευχαριστεί καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση, φυλακισμένο, για τη συνεισφορά του στην είσοδο του κόμματος αυτού στη βουλή. Περαστικά μας! Περαστικά μας και θα πρέπει να το υποστούμε όλοι από αύριο», είπε η Ράνια Τζίμα.

Για την είσοδο του κόμματος «Σπαρτιάτες» στη Βουλή, αλλά και για το ευχαριστώ του προέδρου στον Ηλία Κασιδιάρη, μίλησε η Δανάη Μπάρκα στον αέρα της εκπομπής #PameDanai.

«Φυσικά και ήταν αναμενόμενο να σχολιαστεί η άνοδος της ακροδεξιάς. Ήταν αναμενόμενο να σχολιαστεί  η εκλογή ενός κόμματος με βουλευτές ναζιστικού μορφώματος», είπε αρχικά η Δανάη Μπάρκα για τα σχόλια στον διεθνή Τύπο.

Η Δανάη Μπάρκα είπε στη συνέχεια: «Το κόμμα των Σπαρτιατών έχει χρυσαυγίτικη ρητορική. Πριν 2-3 χρόνια πανηγυρίζαμε γι αυτή τη μάνα που τη λένε Μάγδα για τη νίκη της και τώρα ξαφνικά να νομιμοποιούμε τους ανθρώπους που έχουν ένστικτα βίας και φονικά ένστικτα. Μιλάμε για εισαγγελικά πορίσματα, δεν τα λέω εγώ. Μιλάμε για κάτι σοκαριστικό, εγκληματική οργάνωση. Είναι σοκαριστικό να λέμε ευχαριστώ σε έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας και είναι στη φυλακή. Πώς ένας άνθρωπος φτάνει στο σημείο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα κόμμα που σου λέει ότι “εμείς θα χτυπάμε, δεν θα θέλουμε τους μετανάστες”. Είναι πολλές οι σκέψεις μετά από αυτό το σοκ».

Κλείνοντας, η Δανάη Μπάρκα ανέφερε: «Χθες, μόλις είδα τα αποτελέσματα, ένιωσα ψυχική και ψυχολογική αποστράγγιση, όταν είδα ότι άνθρωποι με τέτοιες τάσεις έφτασαν στο σημείο να έχουν λόγο στη Βουλή. Οι δικοί μου άνθρωποι μού είπαν να μην πω τίποτα. Και λέω… είστε τρελοί; Θα φοβηθώ να πω τη γνώμη μου για τη δημοκρατία που επιλέγω… Μου φαίνεται σοκαριστικό, σιγά μη φοβηθούμε. Θα το καταπολεμήσει ο καθένας από την πλευρά του για να μην υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι ανάμεσά μας».

Η Δανάη Μπάρκα τοποθετήθηκε για την είσοδο των Σπαρτιατών στη Βουλή και δέχθηκε διακτυακό bullying. Ωστόσο η παρουσιάστρια απάντησε στον υποψήφιο βουλευτή του εν λόγω κόμματος για τα λεγόμενά του.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος της εκπομπής #PameDanai η ίδια η παρουσιάστρια δέχθηκε καταιγισμό σχολίων και διαδικτυακού bullying από μέλη του κόμματος «Σπαρτιάτες».

Η παρουσιάστρια απάντησε στα σχόλια υποψηφίου βουλευτή των «Σπαρτιατών», ο οποίος μάλιστα έκανε «story» στο Instagram σχολιάζοντας την στάση της αναφορικά με το ζήτημα των ναζί.

«Επειδή τα μηνύματα είναι πολλά, και τα σχόλια είναι πολλά, και μην πάτε να σβήσετε κάτι αν μας βλέπετε γιατί τα έχω ήδη screenshot όλα. Να σας πω ότι η παρέμβαση που ανέφερα πριν το διάλειμμα ήταν από έναν υποψήφιο βουλευτή του κόμματος Σπαρτιάτες, ο οποίος πήρε εκνευρισμένος στο τηλεφωνικό κέντρο σε σχέση με αυτά που ειπώθηκαν από εμένα φυσικά, παίρνω ευθύνη του λόγου μου και της τοποθέτησής  μου σε σχέση με αυτό το κόμμα», είπε αρχικά η Δανάη Μπάρκα.

Και συνέχισε: «Θέλω να του απαντήσω δημοσιά και να του πω γιατί έκανε και story λέγοντας ότι φοβάμαι και ότι “κότεψα”. Ως η παρουσιάστρια αυτής της εκπομπής και ως άνθρωπος της κοινωνίας να τού μεταφέρω ότι δεν κοτέψαμε και δεν θα φοβηθούμε, και κανένας δεν πρέπει να φοβάται και να μην υπάρχει στη Βουλή κόμμα που να προάγει τον φόβο. Αλλά ακριβώς επειδή πατώντας πάνω στα θεμέλια της Δημοκρατίας, δίνουμε λόγο στους ανθρώπους αλλά περνούν από φίλτρο, ανθρώπους που προάγουν τη βία, τον ρατσιστικό λόγο για μετανάστες, για πρόσφυγες ή για τον οποιονδήποτε συνάνθρωπό μας, φυσικά και από τη συγκεκριμένη εκπομπή δεν νομίζω ότι εύκολα θα δοθεί ο λόγος σε τέτοιους ανθρώπους».

«Καλή συνέχεια, να είναι ψύχραιμοι και να είμαστε όλοι ενωμένοι, να μην φοβόμαστε, έχουμε ο ένας τον άλλο. Η Δημοκρατία και το καλό πάντα θα κερδίζουν», κατέληξε η παρουσιάστρια.

Δειτε Επισης

Ντορέττα Παπαδημητρίου: «Ήταν τρομακτική η πρώτη μου γέννα. Ο Διονύσης βγήκε με κουτάλα»
Η πρώτη on camera εμφάνιση του Γιάννη Στάνκογλου μετά τα δημοσιεύματα περί σχέσης με τη Σίσσυ Χρηστίδου
Τζούλι Μασίνο: «Άρχισα τα ναρκωτικά πάρα πολύ νωρίς, νόμιζα ότι ήταν κουλ»
Ο πόλεμος των Jennifer: Ένταση μεταξύ Lopez & Garner - Η μια επιτρέπει και η άλλη όχι, στον Ben Affleck να καπνίζει
Η Paris Hilton παραδέχτηκε ότι δεν έχει αλλάξει ποτέ την πάνα στα παιδιά της & προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων
Νέα καταγγελία στις ήδη δεκατρείς γυναίκες που κατηγορούν τον Gérard Depardieu για σεξουαλικές επιθέσεις
Ο Light «έθαψε» με πανέρια με λουλούδια τη σύντροφό του, στο κέντρο που εμφανίζονται Ρέμος - Φουρέιρα
Δαυίδ εναντίον Λεβέντη για τη βίλα στις Σπέτσες: «Αν θέλεις το σπίτι, δώσε €30.000.000»
Κατερίνα Καινούργιου – Φίλιππος Τσαγκρίδης: Μετά την πρεμιέρα του Αργυρού, μαζί και στο θέατρο!
Παναγιώτης Μπουγιούρης: «Χωρίς να το καταλάβω έχασα τον έλεγχο του αυτοκινήτου, που πήγαινε στον γκρεμό»