Σημείο ενότητας ο πολιτισμός, δηλώνουν Χατζηδημητρίου - Τουντζάι

Ρόλος και αποστολή μας είναι να κρατήσουμε το μικρό φωτάκι των μνημείων και του πολιτισμού αναμμένο, με την ελπίδα ότι κάποτε θα απλώσει παντού και θα γίνει σημείο ενότητας, ειρήνης και προόδου, για όλους τους ανθρώπους της μικρής μας πατρίδας, δήλωσε ο Ε/κ συμπρόεδρος της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τάκης Χατζηδημητρίου. Και ο Τ/κ συμπρόεδρος του Αλί Τουντζάι εξέφρασε την ελπίδα ότι το περιβάλλον συνεργασίας που εδραίωσε η Επιτροπή θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων

Χατζηδημητρίου και Τουντζάι μιλούσαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων συντήρησης του Προμαχώνα Μαρτινέγκο και  τμήματος των Ενετικών Τειχών στην Αμμόχωστο .
 
«Είναι με δέος που βρισκόμαστε εδώ, στα τείχη της Αμμοχώστου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των έργων στον προμαχώνα  Μαρτινέγκο και του τμήματος των τειχών μεταξύ οπλαποθήκης και πύλης της θάλασσας», ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου, προσθέτοντας πως πρόκειται για μνημεία που θεωρούνται από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα του κόσμου της περιόδου της Αναγέννησης.

Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως τα τείχη της Αμμοχώστου απασχόλησαν την ΤΕ, από τις πρώτες μέρες της ίδρυσης της. «Τα επισκεφθήκαμε. Ξεκινήσαμε από τον Πύργο του Οθέλλου. Η εμπειρία ήταν οδυνηρή. Είδαμε ρωγμές στα τείχη, αψίδες έτοιμες να καταρρεύσουν , πέτρες άλλες διαβρωμένες, άλλες ετοιμόρροπες  και άλλες που είχαν κιόλας ξεφύγει από τη θέση τους και βρίσκονταν στο έδαφος», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «νιώσαμε ντροπή για τις συμπεριφορές μας, συντριβή και θλίψη για την κατάσταση των μνημείων. Καταλάβαμε ότι έπρεπε να υπερβούμε τους μικρούς εαυτούς μας . Πήραμε το μήνυμα και αγκαλιάσαμε το σύνολο του πολιτισμού, σε ολόκληρο το νησί, ελληνικά, ρωμαϊκά, φοινικικά, φράγκικα, βενετσιάνικα, οθωμανικά ή και μεταγενέστερα βρετανικά μνημεία».

«Όλα μαζί είναι ο πολιτιστικός πλούτος της Κύπρου, είναι το κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο όλων των Κυπρίων, είναι η κοινή μας ιστορία. Μέσα από τα μνημεία αναδύονται άνθρωποι και καταστάσεις, που συνθέτουν τη μοναδική σε πλούτο ιστορία και παράδοση χιλιάδων χρόνων. Προβάλλει η πολυπολιτισμική Κύπρος στο πιο σημαντικό σταυροδρόμι το κόσμου», επεσήμανε.

«Και εδώ στην Αμμόχωστο, την κληρονόμο και διάδοχο αλλεπάλληλων σπουδαίων πόλεων, από την Έγκωμη, τη Σαλαμίνα, την Αρσινόη και την Κωνσταντία,  βρίσκεται στην πιο λαμπρή της έκφραση και μορφή η πολυπολιτισμική της φυσιογνωμία του νησιού μας. Οι αιώνες, η ιστορία και οι άνθρωποι, σ’ ένα αξεδιάλυτο σύνολο», είπε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Και τότε, πρόσθεσε, «είπαμε: Για να σώσουμε τον κοινό μας πλούτο πρέπει ν’ αφήσουμε κατά μέρος τους ανταγωνισμούς και τις αλληλοκατηγορίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις. Πρέπει να δημιουργήσουμε μεταξύ μας μια νέα σχέση, αυτή  της συμπόρευσης, της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας για έναν κοινό σκοπό».

«Έχουμε κιόλας προχωρήσει αρκετά. Σήμερα βρισκόμαστε στο Μαρτινέγκο και στα τείχη μεταξύ  οπλαποθήκης και της πύλης της θάλασσας, μας παρακολουθούν από κοντά ο Πύργος του Οθέλλου, η πύλη και ο προμαχώνας Ραβελίν. Στη σειρά αναμένει το οχυρό Τζαμπουλάτ», επεσήμανε.

Σημείωσε πως τα τείχη της Αμμοχώστου συνοδεύουν ο Απόστολος Αντρέας και  ο Άγιος Παντελεήμονας. «Και από πιο μακριά μας συντροφεύουν τα τζαμιά στη Δένεια, Άη Νικόλα και Άη Γιάννη,  τα οθωμανικά λουτρά στη Πάφο και ο νερόμυλος της Χρυσοχούς Το έργο που μας περιμένει είναι μέγα, είναι μακροπρόθεσμο, οικοδομεί νέα αντίληψη για τον πολιτισμό και τη ζωή των ανθρώπων της πατρίδας μας», ανέφερε.

Κατέληξε σημειώνοντας πως «η δική μας εμπειρία μας λέγει, ότι αυτό που  φαίνεται αδύνατο, με τη καθημερινή και συστηματική μας εργασία μπορεί να γίνει πραγματικότητα, να γίνει δυνατό. Να έχουμε τα τείχη και να έχουμε και ειρήνη, Να συντηρούμε την κληρονομιά του παρελθόντος και να προσθέτουμε μια ελάχιστη συμβολή για το μέλλον».

«Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά μας δίδαξε ότι μπορούμε να πετύχουμε μόνο αν συνεργαστούμε», ανέφερε από την πλευρά του στη δική του παρέμβαση ο Τουρκοκύπριος συμπρόεδρος της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Αλί Τουντζάι.

«Αποδείξαμε ότι μπορούσαμε να εργαστούμε προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων με βάση τον σεβασμό, την ισότητα και την αμοιβαία εμπιστοσύνη χωρίς να προσπαθούμε να επιβληθούμε ή να εκμεταλλευθούμε ο ένας τον άλλον», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «το περιβάλλον συνεργασίας που εδραιώσαμε θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων».
 
Σύμφωνα με τον κ. Τουντζάι «ήρθε πλέον η ώρα να συμφιλιωθούν οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι με τα ιστορικά μνημεία αυτής της περιοχής».

«Όλοι οι μουσουλμανικοί και χριστιανικοί χώροι λατρείας στο νησί, όποια κι αν είναι η προέλευσή τους, καθώς και τα μνημεία του πολιτισμού των Βυζαντινών, των Λουζινιάν, των Ενετών, των Οθωμανών και άλλων πολιτισμών πρέπει να αποτελέσουν κοινό πλούτο και κληρονομιά», είπε.

Έκανε επίσης έκκληση στους Τουρκοκύπριους «αξιωματούχους», κατά τον ίδιο ότι «θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός για τη βιώσιμη συντήρηση χώρων όπως η Αμμόχωστος, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς».

Τα μνημεία, ανέφερε, «για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης υπό την αιγίδα της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά μπορούν πολύ σύντομα να επανέλθουν στην προηγούμενη κακή κατάστασή τους».

Δειτε Επισης

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Δεν θα εμφανιστούν μαζί στην πρεμιέρα της νέας τους ταινίας «Unstoppable»
Τις ταινίες Avatar και Star Wars παρουσίασε η Disney
Eurovision 2025: Ποιες πόλεις διεκδικούν τη διοργάνωση για τον 69ο διαγωνισμό;
Έφυγε από τη ζωή ο Πάρης Μεταξάς
Επέκταση υποβολής αιτήσεων για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ 2023
Εγκαίνια της 6ης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής τους Αrtiste Andre
Πέθανε ο δημιουργός του γκράφιτι με το φιλί Μπρέζνιεφ-Χόνεκερ στο Τείχος του Βερολίνου
Oι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον Μουτουλλά
Στο φως ημερολόγιο του Πικάσο με σπάνια σκίτσα του
Μια πλούσια κυπριακή κοινωνία μαρτυρούν ευρήματα 15ου και 14ου αιώνα στη Δρομολαξιά (pics)