Εκδήλωση για την ποίηση του Χαϊκού στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

Η ποίηση χαϊκού ίσως να είναι και η πιο σύντομη διαδραστική μορφή ποίησης στον κόσμο, με τον πιο πολύπλοκο σε βάθος διαλογισμό, λέχθηκε σε εκδήλωση στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε η απονομή των βραβείων και επαίνων στους νικητές του Α΄ Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης Χαϊκού 2015, που προκήρυξαν οι Πνευματικοί Ορίζοντες - Εφαλτήριο Λόγου Τέχνης και Πολιτισμού.
 
Έγινε επίσης η παρουσίαση της έκδοσης «Ανθολόγιο Χαϊκού», σε επιμέλεια Άθου Χατζηματθαίου,
 
 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017.
 
Ανακοίνωση από το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα αναφέρει ότι στην εκδήλωση έγινε και η παρουσίαση της έκδοσης «Ανθολόγιο Χαϊκού», σε επιμέλεια Άθου Χατζηματθαίου,  στην οποία  συμπεριλαμβάνονται τόσο τα βραβευθέντα ποιήματα όσο και αυτά που έλαβαν έπαινο ή αξιολογήθηκαν θετικά από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού.                                                  
 
Ο κ. Χατζηματθαίου, σε χαιρετισμό του, είπε ότι η ανταπόκριση για τον διαγωνισμό «υπήρξε εντυπωσιακή, καθώς συμμετείχαν 106 ποιητές, από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με 514 ποιήματά τους, γεγονός που οδήγησε τους διοργανωτές στην έκδοση του ανθολογίου το οποίο περιλαμβάνει 124 ποιήματα που διακρίθηκαν».
 
Για το βιβλίο μίλησε επίσης, ο ποιητής, συγγραφέας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των «Πνευματικών Οριζόντων», Γιάννος Λαμπής, ο οποίος είπε ότι «η ποίηση χαϊκού ίσως να είναι και η πιο σύντομη διαδραστική μορφή ποίησης στον κόσμο, με τον πιο πολύπλοκο σε βάθος διαλογισμό».
 
Πρόσθεσε ότι «το χαϊκού μπορεί να εμπεδωθεί ως ένα πραγματικά αυτοτελές ανανεωτικό και αυτοποιητικό ρεύμα καθαρά ελληνικής ποιητικής στη βάση του συνειδητού περίγυρου της αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής σκέψης».
 
Τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους νικητές του διαγωνισμού καλωσόρισε στο Σπίτι της Κύπρου η Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μαρία Παναγίδου, η οποία είπε ότι «το χαϊκού, απλώνει τις ρίζες του από τον αρχαίο γιαπωνέζικο πολιτισμό ως τον σύγχρονο παγκόσμιο, καθώς δηλώνει μοναδικής πυκνότητας επιγραμματικούς στίχους με λυρισμό και χάρη».

Ακολούθησαν οι  απονομές βραβείων, επαίνων και τιμητικών διακρίσεων.
 
Η εκδήλωση διανθίστηκε μουσικά από τον Γεράσιμο Δημοβασίλη, που έπαιξε shakuhachi, ένα είδος ιαπωνικού αυλού, την Έλενα Κλουβάτου, λυρική σοπράνο και την Ιακωβίνα-Μαρία Μαρκοπούλου στο πιάνο.

Δειτε Επισης

Έφυγε από τη ζωή ο Πάρης Μεταξάς
Επέκταση υποβολής αιτήσεων για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ 2023
Εγκαίνια της 6ης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής τους Αrtiste Andre
Πέθανε ο δημιουργός του γκράφιτι με το φιλί Μπρέζνιεφ-Χόνεκερ στο Τείχος του Βερολίνου
Oι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον Μουτουλλά
Στο φως ημερολόγιο του Πικάσο με σπάνια σκίτσα του
Μια πλούσια κυπριακή κοινωνία μαρτυρούν ευρήματα 15ου και 14ου αιώνα στη Δρομολαξιά (pics)
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας πόλης των Μάγια στο Μεξικό (pics)
Η κωμωδία Συμπέθεροι από το Μπάκιγχαμ επιστρέφει δυναμικά
Τέχνη, Μουσική και Φιλανθρωπία στα εγκαίνια της έκθεσης «Εύφορα Πεδία» του Κωνσταντίνου Ζαννέτου