Τα 'Φυθκιώτικα” στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου έχουν εγγραφεί τα “Φυθκιώτικα”, Κεντήματα του αργαλειού της Φύτης, μετά από πρόταση του κοινοτικού συμβουλίου Φύτης, από την Ειδική Επιτροπή Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς,  σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοτικής αρχής Κυριάκο Σωτηρίου. 

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Σωτηρίου ανέφερε πως η συμπερίληψη στον κατάλογο συμβάλλει στην προβολή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και ενθαρρύνει την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής πολυμορφίας.

Ο Κοινοτάρχης Φύτης ανέφερε πως για δύο χρόνια το κοινοτικό συμβούλιο προωθούσε τις διαδικασίες και εξέφρασε την ικανοποίηση του που η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO  ενέγραψε τα “Φυθκιώτικα” –Κεντήματα του αργαλειού της Φύτης.

Για μας, συνέχισε, αυτό το πιστοποιητικό εγγραφής είναι πολύ σημαντικό αφού για την τέχνη της Φύτης θα ενημερωθεί όλη η Ευρώπη.   

Ο κ. Σωτηρίου σημείωσε πως μέχρι σήμερα η Φύτη αποτελεί το κυριότερο κέντρο υφαντικής της Επαρχίας. Η  τέχνη του φυθκιώτικου, ανέφερε, συνεχίζεται κυρίως από τις λιγοστές Φυτιώτισσες που ζουν στην κοινότητα αλλά και από υφάντριες που εκπαιδεύονται από την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας και διαθέτουν την παραγωγή τους στην Υπηρεσία.

Ο Κοινοτάρχης Φύτης ανέφερε πως τα φυθκιώτικα χρησιμοποιούνται σε σεντόνια, μαντηλιές ενώ μέχρι σήμερα αξιοποιείται σε αντικείμενα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Πρόσθεσε μάλιστα πως τα παλαιότερα χρόνια, δηλαδή μέχρι το 1970, ύφαιναν και στα γειτονικά χωριά, όπως στο Πολέμι,στον Άγιο Δημητριανό,στη Γιόλου, στη Δρύμου,στη Δρυνιά, στη Χούλου, στο Στατό και αλλού, ενώ αργότερα η τέχνη συνεχίστηκε από τις Φυτιώτισσες.

Το ευχάριστο, είπε ο Κοινοτάρχης, είναι ότι στη Φύτη οι αργαλειοί συνεχίζουν να εργάζονται, αφού η κοινότητα αποτελεί το κέντρο υφαντικής τέχνης στην Επαρχία Πάφου.
 
Πηγή; ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έφυγε από τη ζωή ο Πάρης Μεταξάς
Επέκταση υποβολής αιτήσεων για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ 2023
Εγκαίνια της 6ης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής τους Αrtiste Andre
Πέθανε ο δημιουργός του γκράφιτι με το φιλί Μπρέζνιεφ-Χόνεκερ στο Τείχος του Βερολίνου
Oι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον Μουτουλλά
Στο φως ημερολόγιο του Πικάσο με σπάνια σκίτσα του
Μια πλούσια κυπριακή κοινωνία μαρτυρούν ευρήματα 15ου και 14ου αιώνα στη Δρομολαξιά (pics)
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας πόλης των Μάγια στο Μεξικό (pics)
Η κωμωδία Συμπέθεροι από το Μπάκιγχαμ επιστρέφει δυναμικά
Τέχνη, Μουσική και Φιλανθρωπία στα εγκαίνια της έκθεσης «Εύφορα Πεδία» του Κωνσταντίνου Ζαννέτου