Στην Κύπρο περιοδεύει το λεωφορείο Ενάλιας Αρχαιολογίας
12:08 - 26 Απριλίου 2017
Η Ενάλια Αρχαιολογία είναι ένας σχετικά καινούργιος τομέας στην Κύπρο. Από το 2007 μαθήματα Ενάλιας Αρχαιολογίας εντάχθηκαν στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθιστώντας το ένα από τα λίγα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη που προσφέρουν αντίστοιχα μαθήματα σε προπτυχιακό επίπεδο.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου λειτουργεί από το 2011 το Εργαστήριο Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΕΡΕΝΑΕ) το οποίο ανήκει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Σκοπός της ίδρυσής του ήταν να ενσωματώσει όλες τις μέχρι τότε δραστηριότητες που σχετίζονταν με την ενάλια αρχαιολογία και να αποτελέσει ένα δυναμικό χώρο έρευνας και εκπαίδευσης.
Η Ενάλια Αρχαιολογία (Maritime Archaeology) αποτελεί ένα σύνθετο ερευνητικό πεδίο της αρχαιολογίας, με αντικείμενο τη μελέτη του παράκτιου και θαλάσσιου τοπίου.
Με στόχο το κοινό να γνωρίσει από κοντά την ενάλια αρχαιολογία το ΕΡΕΝΑΕ σε συνεργασία με το MAT (Maritime Archaeology Trust) και το ΜΑST (Maritime Archaeological Stewardship Trust ) φέρνει στην Κύπρο το λεωφορείο ενάλιας αρχαιολογίας το λεγόμενο ΜΟΒ Maritime Archaeology Outreach Bus. Η χρηματοδότηση γίνεται από το Honor Frost Foundation.
Το ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο -βαν θα βρίσκεται στην Κύπρο από τις 5 Μαϊου ως τις 15 Ιουνίου και θα περιοδεύσει σε όλες τις μεγάλες πόλεις και μικρότερες κοινότητες (Λευκωσία, Λάρνακα Λεμεσό, Πάφο, Παραλίμνι Αγία Νάπα, Κακοπετριά, Λεύκαρα, Ξυλοτύμπου, Μαζωτό, Ζύγι , Πόλης Χρυσοχούς).
Το λεωφορείο ξεκίνησε να περιοδεύει κυρίως στη Βρετανία και τα τελευταία χρόνια και σε άλλες χώρες, και πιο συγκεκριμένα τη Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο. Η Κύπρος είναι ο επόμενός του σταθμός.
Η Άννα Δημητρίου, Διδακτορική φοιτήτρια στο Εργαστήριο Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών στο ΠΚ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το λεωφορείο τα πρωινά θα επισκέπτεται διάφορα σχολεία των πόλεων και κοινοτήτων και τα απογεύματα θα βρίσκεται σε δημόσιους χώρους για δωρεάν επισκέψεις από μικρούς και μεγάλους.
“Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ειδικά διαμορφωμένο βαν το οποίο θα φιλοξενήσει έκθεση για την ενάλια πολιτισμική κληρονομιά της Κύπρου, θα υπάρχουν αφίσες, φωτογραφίες βίντεο και κάποια αντίγραφα αντικειμένων”, ανέφερε.
Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, στο εξωτερικό του λεωφορείου θα γίνονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες και θα επεξηγείται στο κοινό η διαδικασία της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας.
“Τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι θα μπορούν να μάθουν για την κατάδυση, για το πώς γίνεται η ανασκαφή υποβρυχίως, θα υπάρχει εκεί και το λεγόμενο ship building desk, ένα εργαστήριο ναυπηγικής και θα γίνεται επίδειξη για τις διαφορετικές μεθόδους ναυπηγικής κατά την αρχαιότητα, είναι ένα αξιόλογο πρόγραμμα, διαδραστικό, για τα παιδιά και όχι μόνο”, είπε στο ΚΥΠΕ.
Εξήγησε πως υπήρξε ήδη επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας, δόθηκε σχετική άδεια και ενημερώθηκαν διάφορα σχολεία στα οποία θα γίνουν και επισκέψεις.
“Υπήρξε αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον και ήδη έχουμε στη λίστα μας συγκεκριμένα σχολεία που θα επισκεφτούμε, τα οποία και είχαν επικοινωνήσει μαζί μας και ήθελαν να γίνει η παρουσίαση αυτή”, εξήγησε.
Το λεωφορείο ξεκινά την περιοδεία του στις 5 Μαϊου από το περιβαλλοντικό κέντρο Ακρωτηρίου και θα ολοκληρώσει τις επισκέψεις του στις 15 Ιουνίου στην Πάφο.
“Θα έλεγα ότι ναι η ενάλια αρχαιολογία είναι ένας σχετικά καινούργιος τομέας, πιστεύουμε ότι με την περιοδεία αυτή του λεωφορείου θα προωθήσουμε στον κόσμο τον τομέα αυτό, θα ευαισθητοποιήσουμε και μέσα από την ευαισθητοποίηση θα μάθουν οι πολίτες και το πόσο σημαντική είναι η προστασία της ενάλιας κληρονομιάς μας”, ανέφερε η κ. Δημητρίου.