Η Λεμεσός τίμησε τον κορυφαίο Κύπριο ποιητή, Βασίλη Μιχαηλίδη, 100 χρόνια από το θάνατό του

Μέσα από συνέδριο για τον κορυφαίο Κύπριο ποιητή, Βασίλη Μιχαηλίδη, 100 χρόνια από το θάνατό του, έγινε τεκμηρίωση αναγνώρισης του γλωσσικού και πολιτιστικού πλούτου, που διαθέτει το  κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα.
 
Το πρώτο αυτό ευρωπαϊκό συνέδριο λογοτεχνίας πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στη Λεμεσό, όπου έζησε και δημιούργησε ο Βασίλης Μιχαηλίδης, και είχε ως  «τίτλο: «Η βρυσομάνα της ανοικτής ποιητικής διαλεκτικής του Βασίλη Μιχαηλίδη».
 
 Ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ αναφέρει ότι «τα πορίσματα του συνεδρίου, τόσο από το κεντρικό μέρος των εισηγήσεων, όσο και από τις επί μέρους συζητήσεις των εξειδικευμένων focus groups, όπως και αυτά της Στρογγυλής Τράπεζας, θα μεταφερθούν για ενημέρωση των ΑΕΙ της Ελλάδας, της Κύπρου και των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, τα οποία διαθέτουν Ελληνικές και Ελληνιστικές Σπουδές, πάνω στα οικεία θέματα».
 
Προσθέτει ότι «τα πορίσματα, που θα δημοσιευθούν, θα αποτελέσουν μια ουσιαστική ‘πρόκληση’ ανάπτυξης προγραμμάτων γύρω από την γλωσσική και πολιτιστική παράμετρο του κυπριακού ιδιώματος, αρχής γενόμενης από το έργο του Βασίλη Μιχαηλίδη».
 
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Βασίλη Μιχαηλίδη, στο προαύλιο της Βιβλιοθήκης “Βασίλης Μιχαηλίδης”, στο ΤΕΠΑΚ  και ακολούθησε η θεατρική παράσταση «Η Χιώτισσα», από την ανεξάρτητη ομάδα Κολοσσίου Τάγμα Ιπποτών στο Αμφιθέατρο "Πεύκιος Γεωργιάδης. Παράλληλα, εγκαινιάστηκε η έκθεση βιβλίου «Βασίλης Μιχαηλίδης» στο κτήριο της Βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ.
 
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα το πρωί της 30ης  Οκτωβρίου 2017 εμπλουτίστηκε από το κουαρτέτο εγχόρδων του Δήμου Λεμεσού ενώ η σοπράνο Ιόλη Μουστερή και ο τενόρος Μάριος Δ. Χριστοφίνης ερμήνευσαν δυο νέες συνθέσεις του, Χρίστου Μάρκου, σε ποίηση Κρίστη Χαράκη και Σταύρου Σταύρου, όπως και ένα ποίημα του αείμνηστου Μιχάλη Μουστερή, πατέρα της τραγουδίστριας.
 
Στο πλαίσιο του συνεδρίου τιμήθηκαν, ως πρώτα Επίτιμα Μέλη της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης»,  η ποιήτρια Πίτσα Γαλάζη για την πνευματική και πολυετή δημιουργική λογοτεχνική της δράση και την πολιτιστική της  προσφορά στη Λεμεσό και την Κύπρο, και η Παρασκευή (Σκεύη) Λακαταμίτου, για τη πνευματική, κοινωνική και πολυετή δημιουργική της δράση.

Δειτε Επισης

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Δεν θα εμφανιστούν μαζί στην πρεμιέρα της νέας τους ταινίας «Unstoppable»
Τις ταινίες Avatar και Star Wars παρουσίασε η Disney
Eurovision 2025: Ποιες πόλεις διεκδικούν τη διοργάνωση για τον 69ο διαγωνισμό;
Έφυγε από τη ζωή ο Πάρης Μεταξάς
Επέκταση υποβολής αιτήσεων για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ 2023
Εγκαίνια της 6ης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής τους Αrtiste Andre
Πέθανε ο δημιουργός του γκράφιτι με το φιλί Μπρέζνιεφ-Χόνεκερ στο Τείχος του Βερολίνου
Oι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον Μουτουλλά
Στο φως ημερολόγιο του Πικάσο με σπάνια σκίτσα του
Μια πλούσια κυπριακή κοινωνία μαρτυρούν ευρήματα 15ου και 14ου αιώνα στη Δρομολαξιά (pics)