Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του 2016

Στον Αντώνη Πιλλά απονέμεται το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για εκδόσεις του έτους 2016, στον Σταύρο Αντωνίου Χαραλάμπους, το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, στον Ρένο Χριστοφόρου το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας στον Γιώργο Γεωργή το Κρατικό Βραβείο Μελέτης (Μονογραφίας)/Δοκιμίου για τη Λογοτεχνία και στον Ανδρέα Αντωνίου, το Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη.
 
Ανακοίνωση από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρει ότι βραβεύονται, επίσης, οι :  Πάμελα Αναστασίου Παπαϊακώβου με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά, Σάντρα Ελευθερίου με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους και η Ζωή Πίντσιες-Κυριάκου με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους.
 
Τα βραβεία θα απονείμει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 7:00 μ.μ., στο Κινηματοθέατρο Παλλάς. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.  
 
 Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αντώνης Πιλλάς βραβεύεται για το έργο  «Θραύσματα: Σειρά δεύτερη» με το σκεπτικό ότι «πρόκειται για μια ποίηση ιδιαίτερα σημαντική, με αναγωγές στην ποιητική παράδοση της επιγραμματικότητας, όπως υπήρξαν τα σπαράγματα του Σολωμού ή οι Στιγμές του Μόντη».
 
Ο Σταύρος Αντωνίου Χαραλάμπους απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το έργο «Άνυδρη γη: Θνητοί και ημίθεοι ανατολικά του Αιγαίου (εκδόσεις Αρμός)» με το σκεπτικό ότι ο συγγραφέας, έχοντας «βαθιά γνώση της περιόδου από το τέλος της Τουρκοκρατίας μέχρι το κομβικό 1974, συνείροντας μύθο και ιστορία, με άκρα γνώση και αγάπη για το μαρτυρικό νησί, καταθέτει την άποψή του».
 
Το σκεπτικό βράβευσης του Ρένου Χριστοφόρου με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας, αναφέρει ότι ο συγγραφέας στο έργο «Βγάλε το σκυλί στον κήπο (εκδόσεις Πλέθρον)», «εισχωρεί στην ψυχολογία των προσώπων του, στις προσωπικές περιπέτειες και τις καταστάσεις που συνδέονται με την ταυτότητα, τον έρωτα και το ταξίδι, στις σύγχρονες ιστορικές συνθήκες της πολυπολιτισμικής κοινωνίας που υπονομεύει τις ισορροπίες και δοκιμάζει την ψυχική αντοχή».
 
Το Κρατικό Βραβείο Μελέτης (Μονογραφίας)/Δοκιμίου για τη Λογοτεχνία απονέμεται στον Γιώργο Γεωργή για το έργο «Η συνάντηση Στρατή Τσίρκα - Γιώργου Σεφέρη: Μια φιλία που βράδυνε (εκδόσεις Καστανιώτης). Το σκεπτικό βράβευσης αναφέρει ότι ο τιμώμενος «στην εμπεριστατωμένη μελέτη του αναδεικνύει τον φιλικό δεσμό ανάμεσα στον Γιώργο Σεφέρη και τον Στρατή Τσίρκα και ανατρέχει στους σταθμούς αυτής της σχέσης, ξεκινώντας από την επίδραση που άσκησε η σεφερική φωνή στον συγγραφέα της Τριλογίας, ‘Ακυβέρνητες Πολιτείες’ από την εποχή του Β` παγκόσμιου πολέμου, αλλά και από την επικριτική επιφυλλίδα του για την εισαγωγή του Σεφέρη σε μια έκδοση των Ωδών του Κάλβου, η οποία ωστόσο δεν εμπόδισε να αναπτυχθεί μια θερμή φιλία μεταξύ τους».
 
Με το Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη τιμάται ο Ανδρέας Αντωνίου για το έργο «Τα μάτια της Aelún (εκδόσεις Οδός Πανός)». Το σκεπτικό βράβευσης αναφέρει ότι ο Αντωνίου, «υιοθετεί τον έμμετρο ομοιοκατάληκτο στίχο, το ρυθμικό περπάτημα των ιάμβων και των αναπαίστων, τις εναλλαγές οξύτονων και παροξύτονων στίχων, για να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στην ποίηση των αιώνων, που οδηγεί στον ναό της Aelún, της μυθικής θεάς του Φεγγαριού, της Σελήνης με τα διαμαντένια μάτια που έκλεψε κάποια νύχτα ο ποιητής».
 
Την Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας αποτέλεσαν οι : Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου (Πρόεδρος), Λεωνίδας Γαλάζης, Στέφανος Ευθυμιάδης, Κίκα Ολυμπίου και Νίκος Ορφανίδης.
 
Το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά απονέμεται στην Πάμελα Αναστασίου Παπαϊακώβου για το έργο «Όνειρα στην άμμο (εκδόσεις Νόστος)».
 
Το σκεπτικό βράβευσης να αναφέρει πως «το παιδικό παιχνίδι να χτίζεις κάστρα στην άμμο  αποτελεί ΄το επιτήδειο ψέμα΄  της μυθοπλασίας στη μικρή εικονογραφημένη ιστορία της Πάμελας Αναστασίου Παπαϊακώβου» η οποία αναφέρεται στο θέμα της εισβολής και κατοχής της Κύπρου από τους Τούρκους το ’74 και ιδιαίτερα στην καταστροφή της Αμμοχώστου και στην προσφυγιά που ακολουθεί, χωρίς να γίνεται αναφορά ούτε στο νησί ούτε στην πόλη.
 
Το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους απονέμεται στη Σάντρα Ελευθερίου για το έργο «Ο φύλακας του Οκτώ: Η αρχή… (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική)» με το σκεπτικό βράβευσης να αναφέρει ότι «είναι ένα μυθιστόρημα περιπέτειας  και μυστηρίου με έντονο το μεταφυσικό στοιχείο, με μαγικό ρεαλισμό, ενώ διακριτή είναι και η πρόθεση φιλοσοφικού στοχασμού».
 
Την Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για Παιδιά και Εφήβους αποτέλεσαν οι :  Αναστασία Κατσίκη-Γκίβαλου (Πρόεδρος), Κατερίνα Καρατάσου, Μαρία Μιχαηλίδου, Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα και Φλώρα Τιμοθέου.
 
 Τέλος, το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους απονέμεται στη Ζωή Πίντσιες-Κυριάκου για την εικονογράφηση του έργου «Ο Ρίνος ο ρινόκερος και ο Αμφιβιούλης ο βατραχούλης (συγγραφέας: Ευθυμία Χρίστου-Δημητρίου, εκδόσεις Πάργα)».
 
Το σκεπτικό βράβευσης αναφέρει ότι «η εικονογράφηση ερμηνεύει το κείμενο με έναν ευφάνταστο και ιδιαίτερο τρόπο, καταφέρνοντας να επικοινωνήσει αποτελεσματικά την ιστορία και τα μηνύματα της ενώ οι σκηνές χαρακτηρίζονται από συνοχή και συνέπεια, καταφέρνοντας έτσι να δημιουργήσουν για το σύνολο του βιβλίου μια έντονη και ξεχωριστή ταυτότητα».
 
Την Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Εικονογράφησης αποτέλεσαν οι :Άρτεμις Ελευθεριάδου (Πρόεδρος), Κωνσταντίνος Γεωργίου, Σάντρα Ελευθερίου, Δημήτρης Κοκκινόλαμπος, Τερέζα Λαμπριανού.
 
 
Πηγή: 

Δειτε Επισης

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Δεν θα εμφανιστούν μαζί στην πρεμιέρα της νέας τους ταινίας «Unstoppable»
Τις ταινίες Avatar και Star Wars παρουσίασε η Disney
Eurovision 2025: Ποιες πόλεις διεκδικούν τη διοργάνωση για τον 69ο διαγωνισμό;
Έφυγε από τη ζωή ο Πάρης Μεταξάς
Επέκταση υποβολής αιτήσεων για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ 2023
Εγκαίνια της 6ης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής τους Αrtiste Andre
Πέθανε ο δημιουργός του γκράφιτι με το φιλί Μπρέζνιεφ-Χόνεκερ στο Τείχος του Βερολίνου
Oι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον Μουτουλλά
Στο φως ημερολόγιο του Πικάσο με σπάνια σκίτσα του
Μια πλούσια κυπριακή κοινωνία μαρτυρούν ευρήματα 15ου και 14ου αιώνα στη Δρομολαξιά (pics)