Ο Δήμος Λευκωσίας υποστηρίζει την εκστρατεία του ΚΥΠΕ για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

  Ο Δήμος Λευκωσίας στηρίζει την εκστρατεία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την κλοπή τους από την Ακρόπολη από το Βρετανό Λόρδο Έλγιν και τη μεταφορά τους στη Βρετανία.
 
Ο Δήμος Λευκωσίας καλεί του δημότες Λευκωσίας και ολόκληρο τον κυπριακό λαό να στηρίξει την εκστρατεία του ΚΥΠΕ, υπογράφοντας ηλεκτρονικά τη διακήρυξη που εμφανίζεται στο σύνδεσμο
 
Ο Δήμος Λευκωσίας έχει ήδη αναρτήσει σχετική ενημέρωση στην ιστοσελίδα του  www.nicosia.org.cy . Η ενημέρωση έχει σταλεί μέσω του Ενημερωτικού Δελτίου του Δήμου που διανέμεται ηλεκτρονικά σε 10.000 περίπου ηλεκτρονικές διευθύνσεις.
 
Για περισσότερες πληροφορίες: 
 
Συμπληρώθηκαν φέτος 200 χρόνια από την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λόρδο Έλγιν, ο οποίος τα μετέφερε παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και έκτοτε παραμένουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Πολλές προσπάθειες καταβλήθηκαν και αρκετές διεθνείς εκστρατείες αναλήφθηκαν για επιστροφή των Γλυπτών στο φυσικό τους χώρο, τον Παρθενώνα, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ακριβώς αιώνων από την παράνομη αφαίρεσή τους από το ιστορικό μνημείο της αρχαίας Ακρόπολης των Αθηνών, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), θέλοντας να συμβάλει με το δικό του τρόπο στη διατήρηση του θέματος στην επικαιρότητα, αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών στην Κύπρο.

Μη αποδεχόμενο τη λογική της παραίτησης από ένα δίκαιο αίτημα, το ΚΥΠΕ, ως δημόσια υπηρεσία ενημέρωσης στην Κύπρο, καλεί όλους να συστρατευθούν μαζί του στην καθολική προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών στην Ακρόπολη.

Πρόεδρος ΔΣ ΚΥΠΕ

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Λάρκος Λάρκου ανέφερε ότι η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το ΚΥΠΕ στοχεύει στο να παραμένει ανοικτό ένα θέμα με παγκόσμιο ενδιαφέρον.

“Είναι σημαντικό οι περισσότεροι να προσπαθούν με ό,τι μέσα διαθέτουν μέχρι την ημέρα της επιστροφής τους. Η αποκατάσταση των Γλυπτών στο φυσικό τους χώρο, είναι επιτακτική ανάγκη ώστε η ενότητα του χώρου να αποκτήσει ξανά την πληρότητά της”, τόνισε ο κ. Λάρκου.

Σημείωσε, στη συνέχεια, ότι η πρωτοβουλία του ΚΥΠΕ εκδηλώνεται με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την κλοπή των Γλυπτών από τον Έλγιν.

“Είμαι βέβαιος ότι η Κύπρος έχει ανοικτές τις κεραίες απέναντι σε ζητήματα της προστασίας και αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς”, είπε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ, και συμπλήρωσε: “Με την υπογραφή μας στηρίζουμε την προσπάθεια και δείχνουμε τη θέλησή μας να μην είμαστε πολίτες- θεατές, αλλά πολίτες με κριτική άποψη σε όσα μας περιβάλλουν”.

Αν. Διευθυντής ΚΥΠΕ

Από την πλευρά του, ο Αν. Διευθυντής / Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ Γιώργος Πενηνταέξ είπε ότι στην εκστρατεία αυτή επιδιώκεται η συμμετοχή και άλλων φορέων που μπορούν να συμβάλουν, με το δικό τους τρόπο, στην επιτυχία της.

Πρόσθεσε πώς μέσα στο 2017 προγραμματίζεται μία σειρά από διάφορες εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες διαφωτιστικές διαλέξεις, παρουσιάσεις με στοχευμένο κοινό, ένα διεθνές συνέδριο, ενώ το ΚΥΠΕ, ως δημοσιογραφικός οργανισμός, θα αναλάβει τη λήψη συνεντεύξεων από εξέχουσες προσωπικότητες που έχουν σχέση με το θέμα και θα προβάλλει σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ο κ. Πενηνταέξ, το ΚΥΠΕ θα αναλάβει τη διακίνηση της Διακήρυξης που έχει ετοιμαστεί για το θέμα, και τη συλλογή υπογραφών από κυβερνητικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους, την ηγεσία της εκκλησίας, υπουργούς, βουλευτές, κομματικούς ηγέτες, προσωπικότητες και επικεφαλής οργανωμένων συνόλων σε όλο το φάσμα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Ακολουθεί η Διακήρυξη:

ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟ!

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων θέλοντας να συμβάλει στη διεθνή εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών για υλοποίηση του στόχου αυτού.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός από τα σπουδαιότερα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού. Ως εκ τούτου, αυτά τα μοναδικά έργα τέχνης αποκτούν την πραγματική τους εννοιολογική υπόσταση μόνο στο φυσικό και ιστορικό τους περιβάλλον, ως αναπόσπαστο μέρος του Παρθενώνα.

Διακόσια χρόνια μετά την κλοπή τους από τον Λόρδο Έλγιν το αίτημα για επιστροφή στο φυσικό τους χώρο αποκτά περισσότερη αναγκαιότητα. Πολλές προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν, γνωρίζουμε ότι δεν έχουν αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς, όμως κανείς δεν πρέπει να αποδέχεται τη λογική της παραίτησης. Το αίτημα είναι κάθε μέρα ώριμο και γι’ αυτό δίνουμε το παρών μας σε αυτήν την προσπάθεια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΥΠΕ καλεί κάθε οργανωμένο φορέα και κάθε ενεργό πολίτη να λάβει μέρος στον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Υπογράφοντας αυτήν τη διακήρυξη, δυναμώνουμε έτσι τη φωνή της λογικής για επιστροφή των Γλυπτών.

Λέμε κάθε μέρα και πιο δυνατά: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο φυσικό τους χώρο!
 
Εθνικής σημασίας θέμα η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, δηλώνει στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης 
 
Εθνικής σημασίας θέμα χαρακτηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον φυσικό τους χώρο, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, ο οποίος μίλησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) με αφορμή τη διεθνή εκστρατεία συλλογής υπογραφών για επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα που το Πρακτορείο έχει αναλάβει, 200 χρόνια μετά τη βίαιη αρπαγή και μεταφορά τους στη Βρετανία από τον Λόρδο Έλγιν.

Ερωτηθείς για τις ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο κ. Παντερμαλής είπε ότι “γίνονται συντονισμένες ενέργειες στο Διεθνές Φόρουμ της UNESCO και ειδικά στο πλαίσιο των διακυβερνητικών Επιτροπών”.

Πρόσθεσε ότι “αποφασιστικό ρόλο επίσης στη διαφοροποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης έπαιξε και παίζει ο τρόπος με τον οποίο προβάλλονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο νέο Μουσείο Ακρόπολης”.

Σε ερώτηση για την αισιοδοξία που υπάρχει για θετική έκβαση των ενεργειών αυτών, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης είπε ότι “η επίλυση του θέματος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα απασχολεί την Πολιτεία εδώ και 200 χρόνια”.

Σημείωσε πως “παρόλα αυτά υπάρχει δυνατότητα για μια λύση, και υποχρέωσή μας είναι να κρατούμε το εθνικής σημασίας αυτό θέμα συνεχώς ζωντανό”.

Απαντώντας άλλη ερώτηση για τη στάση που τηρούν οι εκτός Ελλάδας άνθρωποι του πνεύματος αλλά και της πολιτικής για το δίκαιο αυτό αίτημα της επιστροφής των γλυπτών στην Αθήνα, ο κ. Παντερμαλής είπε ότι “στη συντριπτική πλειοψηφία, η παγκόσμια κοινή γνώμη αλλά και αυτή των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα”.

Αναφορικά με την επισκεψιμότητα του Μουσείου της Ακρόπολης από την ημέρα λειτουργίας του, είπε ότι “η επισκεψιμότητα του Μουσείου Ακρόπολης κυμαίνεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο”.

Ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης εξέφρασε την ευαρέσκεια και τη βαθιά του εκτίμηση προς το ΚΥΠΕ για την εκστρατεία που έχει αναλάβει, τονίζοντας πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες από οργανισμούς της εμβέλειας ενός εθνικού πρακτορείου ειδήσεων συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στη μεγάλη προσπάθεια που για δεκάδες χρόνια καταβάλλεται.

Κλείνοντας, ο κ. Παντερμαλής, ως “οφειλόμενη τιμή” προς την Μελίνα Μερκούρη, πρώην Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας, η οποία έδωσε μεγάλους αγώνες για την επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα, είπε ότι “η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, με το δικό της μοναδικό τρόπο, πέτυχε το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα να γίνει ένα θέμα που αφορά όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τη διεθνή κοινότητα”.


Το 1989 η Μελίνα Μερκούρη, που ως Υπουργός Πολιτισμού ταύτισε την πολιτική της με τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, κίνησε ένα νέο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ακυρώθηκαν μετά την αποκάλυψη μιας μεγάλης οικιστικής περιοχής στο οικόπεδο Μακρυγιάννη που χρονολογείται από τους προϊστορικούς ως τους βυζαντινούς χρόνους. Η ανασκαφή έπρεπε να ενταχθεί μέσα στο Νέο Μουσείο.

Το 2000, ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ) ανακοίνωσε πρόσκληση για συμμετοχή σε ένα νέο διαγωνισμό, ο οποίος ήταν σύμφωνος με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός ο διαγωνισμός τελεσφόρησε και απένειμε το πρώτο βραβείο στον Bernard Tschumi με τον Μιχάλη Φωτιάδη.

Σήμερα, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι στο σύνολό του 25,000 τ.μ. και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14,000 τ.μ., δέκα φορές μεγαλύτερους από ότι στο παλιό Μουσείο. Το νέο Μουσείο προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται από ένα παγκόσμιο μουσείο του 21ου αιώνα.
 

Δειτε Επισης

To τελευταίο αντίο στον Μανώλη Λιδάκη-Συντετριμένα τα αδέλφια του
Σε εξέλιξη η έρευνα για τα αίτια του θανάτου του Χάκμαν και της συζύγου του-Τα χάπια που εντοπίστηκαν
Ο εξοπλισμός του κιθαρίστα των Massive Attack πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 20.000 αγγλικών λιρών
Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Δεν θα εμφανιστούν μαζί στην πρεμιέρα της νέας τους ταινίας «Unstoppable»
Τις ταινίες Avatar και Star Wars παρουσίασε η Disney
Eurovision 2025: Ποιες πόλεις διεκδικούν τη διοργάνωση για τον 69ο διαγωνισμό;
Έφυγε από τη ζωή ο Πάρης Μεταξάς
Επέκταση υποβολής αιτήσεων για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ 2023
Εγκαίνια της 6ης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής τους Αrtiste Andre
Πέθανε ο δημιουργός του γκράφιτι με το φιλί Μπρέζνιεφ-Χόνεκερ στο Τείχος του Βερολίνου