Στο υπόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου συναντήθηκαν Διευθύντρια Τμ. Αρχαιοτήτων - Δήμαρχος
15:52 - 09 Αυγούστου 2016
Επί τόπου επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου, πραγματοποίησε σήμερα η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Ιερωνυμίδου, συνοδευόμενη από την Έφορο Μουσείων Δέσπω Πηλείδου, προκειμένου να πληροφορήσουν το κοινό για το τι σημαίνει “ αποθήκες μουσείων “.
Το Αρχαιολογικό μουσείο Πάφου επισκέφτηκε και ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος συζήτησε με τις κ. Ιερωνυμίδου και Πηλείδου.
Σε δηλώσεις της η κ. Ιερωνιμίδου αναφέρθηκε στην εργασία που επιτελείται όταν καταχωρείται και καταγράφεται ένα εύρημα, προκειμένου, όπως είπε, να μην υπάρχουν λανθασμένες εντυπώσεις.
Η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων ανέφερε πως υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποθήκευσης, καταγραφής και καταχώρησης το οποίο είναι συγκεκριμένο και γίνεται με όλη τη δεοντολογία και επιστημονικά.
“Προχωρούμε στην ψηφιοποίηση σταδιακά, έχουμε δρόμο να διανύσουμε, αλλά είναι μια εργασία πολύχρονη και πολυδάπανη και θα συνεχίσει” σημείωσε και δήλωσε πως “δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό”.
Από την πλευρά της η Δέσποινα Πηλείδου, Έφορος Μουσείων, αναφέρθηκε λεπτομερώς στη διαδικασία, σημειώνοντας ότι στόχος του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι να διαλυθούν όλες οι λανθασμένες εντυπώσεις που έχουν συσσωρευτεί μέχρι σήμερα για το τι γίνεται και το τι σημαίνει “αποθήκες μουσείων”.
“Αποθήκες μουσείων”, συνέχισε, δεν είναι ένας χώρος ο οποίος πετάμε τα αντικείμενα αλλά είναι ένας χώρος όπου αποθηκεύονται, αφού πρώτα καταγραφούν, μελετηθούν και συντηρηθούν, ούτε χώροι στους οποίους τα αντικείμενα μένουν για να καταστραφούν.
Πρόσθεσε πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει πάντα τους συντηρητές του, στους οποίους δίνονται οδηγίες να παρακολουθούν την κατάσταση.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν διαθέτει τις καταλληλότερες συνθήκες γιατί τα μουσεία χρειάζονται γενικά σχέδια αναβάθμισης και χώρους τη στιγμή που η Κύπρος είναι πολύ πλούσια σε αρχαιολογικές ανασκαφές.
Η κ. Πηλείδου σημείωσε πως γίνεται συνέχεια εμπλουτισμός των αποθηκών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Πηλείδου είπε πως η είσοδος στα μουσεία δεν είναι ανεξέλεγκτη, αλλά γίνεται με άδεια, αφού τίθεται θέμα ασφάλειας και τα αντικείμενα φυλάγονται.
“Δεν μπορούμε να τα έχουμε εκτεθειμένα”, συνέχισε, γιατί αν κλαπούν “τότε οι χώροι μας είναι εκτεθειμένοι και το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα μένει εκτεθειμένο στο ότι δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”.
Είπε ακόμη, πως τα μουσεία έχουν μόνο ένα 10% των αντικειμένων που συσσωρεύουν μέσω των αρχαιολογικών τους δραστηριοτήτων, προσθέτοντας πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων καταβάλλει πολλές προσπάθειες προκειμένου να φέρει αντικείμενα και από τις αποθήκες στην προσοχή του κοινού, με τη διοργάνωση εκθέσεων, ιδιαίτερα στο Κυπριακό Μουσείο αλλά και στο Μουσείο στη Λεμεσό.
Ανακοίνωσε πως όταν ανακαινισθεί το αρχαιολογικό μουσείο στην Πάφο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα φέρει αντικείμενα τα οποία δεν έχουν εκτεθεί.
Επομένως, συμπλήρωσε, είναι και χώροι από όπου αντλούμε αντικείμενα για τις θεματικές εκθέσεις που κάνουμε κάθε χρόνο.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως δεν έχει πειστεί ότι λειτουργεί ένα σύστημα καταγραφής σωστό, δηλώνοντας πως μέσα στο Τμήμα Αρχαιοτήτων “έχουν εισέλθει οι αρχαιοκάπηλοι και το οργανωμένο έγκλημα”.
“Η αρχαιοκαπηλία στην Κύπρο” είπε, “έχει πλοκάμια και συνεργάτες”.
Ανέφερε πως από το 2009 μέχρι το 2016 έχουν περάσει στο ηλεκτρονικό υπολογιστή 5000 από τις αρχαιότητες που βρίσκονται στο υπόγειο χώρο του μουσείου, ενώ στο υπόγειο, - όπως είπε- υπολογίζεται να υπάρχουν 19, 20 ,21 ή 22 χιλιάδες αρχαιότητες.
Είπε ακόμη, “ πως υπάρχουν αρχαιότητες καταγραμμένες και τοποθετημένες εκεί από το 1936” , σημειώνοντας παράλληλα “πως πολλές βρέθηκαν τη δεκαετία του 1960, 1970 και 1980”.
Ο κ. Φαίδωνος είπε ακόμη πως υπήρξε παραδοχή ότι ουδέποτε έγινε επίσημη απογραφή για τις 19 με 20 χιλιάδες αρχαιότητες, παρά ταύτα, πρόσθεσε, είναι βέβαιοι ότι κανένας δεν κλέβει και τίποτα δεν έχει χαθεί επειδή οι μελετητές δεν τους είπαν ποτέ ότι κάτι λείπει.
Ο Δήμαρχος Πάφου επανέλαβε πως υπάρχουν σοβαρές πληροφορίες ότι η αρχαιοκαπηλία στην Πάφο ανθεί από πολίτες και από οργανωμένα σύνολα του υποκόσμου όμως φαίνεται ότι “οι αρχαιοκάπηλοι βρήκαν πλοκάμια και συνεργάτες μέσα στο εργατικό ή και υπαλληλικό προσωπικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων”.
Αυτό, συνέχισε, δεν σημαίνει ότι η πλειοψηφία ή το σύνολο των υπαλλήλων του Τμήματος Αρχαιοτήτων κλέβουν αρχαία ή ότι είναι συνεργάτες των αρχαιοκαπήλων.
Ως παράδειγμα αναφέρθηκε στις κλοπές που σημειώθηκαν στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου από 5 με 6 πρόσωπα.
Ακολούθως αναφέρθηκε σε κλοπή που σημειώθηκε πριν κάποια χρόνια στο μουσείο της Πόλης Χρυσοχούς αλλά και στα κλαπέντα αρχαία που ανευρέθηκαν πεταγμένα στην παραλία της Τίμης.
Οκ. Φαίδωνος εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί η κ. Ιερωνυιμίδου δεν επέμενε στη σημερινή τους συνάντηση ότι όλοι είναι αμόλυντοι και τίμιοι, αλλά δεν δέχεται να πλήττεται το Τμήμα της ούτε ο θεσμός του Δήμου.
Είπε ωστόσο πως 45 μέρες μετά τις καταγγελίες στις οποίες είχε ο ίδιος προχωρήσει δεν είναι σε θέση το Τμήμα Αρχαιοτήτων να πει για καμία κατηγορία αρχαιοτήτων πόσος είναι ο αριθμός των αρχαίων αντικειμένων.
Ο Δήμαρχος Πάφου κάλεσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων να κάνει την απογραφή του και να ξεκινήσει μεθοδικό έλεγχο για να επέλθει εξυγίανση και κάθαρση κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ