Ο Καραγκιόζης απέκτησε σπίτι στην καρδιά της Χλώρακας
12:50 - 12 Αυγούστου 2016
Αντικείμενα του παππού, το κρεβάτι,τα εργαλεία του που μαστόρευε τις πολύχρωμες φιγούρες, άλλες από χαρτί, άλλες από πλαστικό και άλλες από δέρμα καμήλας, σε παραπέμπουν σε άλλες εποχές της τέχνης, της παράδοσης και της κουλτούρας, τότε που ολόκληρες οικογένειες με τα παιδιά τους παρακολουθούσαν ανελλιπώς τις παραστάσεις του Καραγκιόζη, ανοίγοντας πόρτες στον μαγικό κόσμο της τέχνης. Ειδικός χώρος που διακρίνεις καθαρά την αναπαράσταση του σπιτιού του παππού του Πάφιου.
Ανάμεσα στα πράγματα του παππού Χριστόδουλου Αντωνιάδη Πάφιου που φύλαξε ο εγγονός, και η βαλίτσα, τα κοπίδια του αλλά και το ερμάρι, αυτό με το υπέροχο ξύλο. Ο εγγονός στρέφει τη μνήμη του πίσω, στις παραστάσεις που έδινε ο παππούς του, αλλά και στον ίδιο που ήταν πίσω από τη σκηνή, στις περιοδείες που τον ακολουθούσε.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστόδουλος είπε ότι ήταν “λίγο πολύ ο μικρός βοηθός του”, αναφέροντας ενδεικτικά ότι “στα 15 χρόνια μου είχα βγάλει όλες τις φιγούρες, το περίγραμμα τους πάνω σε άσπρες κόλλες και τις φύλαγα σαν κόρη οφθαλμού για πολλά χρόνια. Να σκεφτείτε έφυγα στα καράβια, πήγα μετά στη Γαλλία και τις είχα μαζί μου, και όταν άρχισα να σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο της Γαλλίας εκεί πήρα τις φιγούρες, τις έκοψα, πήρα ένα πανί, το τέντωσα, το φώτισα και έδωσα μια παράσταση Καραγκιόζη στο μάθημα του θεάτρου στους μαθητές και στους καθηγητές μου”.
Ο Χριστόδουλος Αντωνίου Πάφιος έχει συμμετάσχει σε πέραν των 30 Διεθνή Φεστιβάλ, όπως αυτό της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης, της Περσίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Τσεχίας τέσσερεις φορές, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Αγγλίας, της Τυνησίας, της Ελλάδας και αλλού. Έτσι, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, του δόθηκε η ευκαιρία να μάθει τον πολιτισμό των άλλων χωρών και να δει από κοντά τις σπουδαίες κούκλες και μαριονέτες της κάθε περιοχής.
Με μία μοναδική μαεστρία, τα δάχτυλα του καραγκιοζοπαίχτη κ. Χριστόδουλου δουλεύουν μοναδικά τη κίνηση της φιγούρας στην προσπάθεια του να προσφέρει τις καλύτερες παραστάσεις για τα παιδιά και την καλύτερη παραδοσιακή τέχνη.
Ο Καραγκιόζης σε διάφορες φιγούρες, όπως ο Καραγκιόζης νύφη, γραμματικός, φούρναρης, μάγειρας, αστροναύτης, αντικρίζει κάποιος επισκεπτόμενος το μικρό Μουσείο στη Χλώρακα.
Μια γωνιά μοναδική που, εκτός από τον Καραγκιόζη, φιλοξενεί και άλλες φιγούρες, άλλα πρόσωπα του θιάσου, τον Βεζύρη, τον Πασά, τον Χατζηαβάτη, τον Βεληγκέκα, τον Νιόνιο, τον ομορφονιό, τον Μπάρμπα Γιώργο, αλλά και άλλες μορφές της ελληνικής ιστορίας, τον Καραΐσκάκη, τον Αθανάσιο Διάκο, τον Μέγα Αλέξανδρο και άλλους.
Η οικογένεια Χριστόδουλου Αντωνίου Πάφιου έχει καταστεί θρύλος ως οι λαϊκοί περιοδεύοντες καλλιτέχνες που άφησαν τη δική τους ιστορία.
Ο κ. Χριστόδουλος καταληκτικά ανέφερε πως ο Καραγκιόζης, παρόλο που μπήκε μέσα στο μουσείο, εντούτοις ανυπότακτος, καθώς είναι, βγαίνει με τους υπόλοιπους ήρωες του και κάνει περιοδείες σε χωριά και πόλεις.
Είναι ένας χώρος, όπως είπε, όπου έχει τη βάση του ο Καραγκιόζης και από εκεί εξορμά και κάνει εκθέσεις ανά την Κύπρο και το εξωτερικό. Του χρόνου μάλιστα, στα πλαίσια της ΠΠΕ, ο Καραγκιόζης θα διοργανώσει μεγάλη έκθεση φιγούρων, εργαστήρια κατασκευής φιγούρων από μικρούς και μεγάλους, και παραστάσεις.
ΚΥΠΕ