Υπουργός Μεταφορών: "Μοναδικό το ψηφιδωτό που εντοπίστηκε στη Λάρνακα"-Vid
16:55 - 14 Ιουλίου 2016
«Μοναδικό ψηφιδωτό, που πρέπει να αναδειχθεί με το σωστό τρόπο», χαρακτήρισε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Μάριος Δημητριάδης το ψηφιδωτό Ρωμαϊκής Εποχής μήκους 19 Χ 4.60 μέτρα που αναπαριστά τους Αθλους του Ηρακλή και εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για το αποχετευτικό σύστημα στη Λάρνακα.
Ο Υπουργός είχε το μεσημέρι στο Δημοτικό Μέγαρο Λάρνακας συνάντηση με τον Δημαρχεύοντα και Δημοτικούς Συμβούλους και στη συνέχεια επισκέφθηκε το χώρο, όπου πραγματοποιούνται αρχαιολογικές ανασκαφές, μετά τον εντοπισμό του ψηφιδωτού.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών εξέφρασε το θαυμασμό του για το «αξιόλογο ψηφιδωτό» που είδε με τα μάτια του και σημείωσε πως «πρόκειται για ένα έργο από τους Αθλους του Ηρακλή, ένα μοναδικό ψηφιδωτό που πρέπει σίγουρα να το αναδείξουμε με το σωστό τρόπο. Οι αρχικές σκέψεις είναι ότι πρέπει να μεταφερθεί σε μια καινούργια πτέρυγα στο Μουσείο της Λάρνακας, ώστε να μπορούν τόσο οι επισκέπτες όσο και οι δημότες να το απολαύσουν».
Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι πολύτιμη και θα πρέπει και να τη σεβόμαστε και να την προστατεύουμε, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ένα έργο αυτής της σημασίας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός ανέφερε ότι «όλες οι ενέργειες που κάνουμε είναι σύμφωνα με τις συμβουλές των αρχαιολόγων που είναι ειδικοί και ξέρουν πώς να χειριστούν αυτά τα ευρήματα. Η άποψη τους είναι ότι αυτά πρέπει να μεταφερθούν σε επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λάρνακας και δεν μπορούν να μείνουν εδώ στο χώρο, γιατί τα ψηφιδωτά θα πάθουν ζημιά από το νερό».
Ερωτηθείς κατά πόσον θα γίνει κάποια διαχείριση των περιουσιών που βρίσκονται κοντά στα ψηφιδωτά, ο κ. Δημητριάδης απάντησε πως «εφ’ όσον μέρος του ψηφιδωτού πηγαίνει και κάτω από κάποια κατοικία θα πρέπει να γίνει κάποια διαχείριση, δηλαδή μπορεί να χρειαστεί να γίνει και επέμβαση σε ιδιωτική περιουσία, μπορεί να χρειαστεί να γίνει και απαλλοτρίωση. Θα αναμένουμε να δούμε πώς θα χειριστούμε» το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η Μαρίνα Ιερωνυμίδου, Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων ανέφερε ότι το έργο που αποκαλύφθηκε «είναι μοναδικό, μοναδικής αξίας, πολύ υψηλής τεχνικής και το θέμα του είναι μοναδικό, αφού πρώτη φορά βρίσκουμε στην Κύπρο ψηφιδωτό με αυτό το θέμα, δηλαδή τους Αθλους του Ηρακλή, ο οποίος Ηρακλής συνδέεται συνήθως με λουτρά. Φαίνεται εδώ ότι το έργο ανήκει σε ένα σύμπλεγμα λουτρών, το οποίο δεν έχει αποκαλυφθεί εξ ολοκλήρου, ενώ υπάρχουν και άλλες κατασκευές, δηλαδή χτίσματα».
Αυτή τη στιγμή συνέχισε, «βρισκόμαστε προς την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, υπάρχουν πέντε πίνακες, οι δύο έχουν αποκαλυφθεί ολοκληρωτικά και οι άλλοι τρεις αποσπασματικά. Θα προχωρήσουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς για να μειώσουμε την ταλαιπωρία του κόσμου, ωστόσο είναι μια πολύ εξειδικευμένη, χρονοβόρα και επίπονη εργασία».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυρία Ιερωνυμίδου είπε ότι το ψηφιδωτό «ανήκει στην ρωμαϊκή εποχή και ευελπιστούμε ότι θα αποκαλύψουμε και άλλα τμήματα του. Υπάρχουν κάποια πρακτικά θέματα, αφού το ψηφιδωτό προχωρεί διαγώνια προς τις πολυκατοικίες και μια κατοικία και θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα».
Στόχος μας, συνέχισε είναι «να αποκαλύψουμε ολόκληρο το ψηφιδωτό, να συντηρηθεί και να ανασηκωθεί. Θα μεριμνήσουμε ώστε να γίνει μια επέκταση του υφιστάμενου Αρχαιολογικού Μουσείου της επαρχίας Λάρνακας για να αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να το απολαμβάνουν όλοι».
Σε άλλη ερώτηση η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων απάντησε πως «το ψηφιδωτό που έχει αποκαλυφθεί είναι περίπου 19 μέτρα σε μήκος και 4.60 μέτρα σε πλάτος. Ωστόσο το πλάτος αναμένεται να είναι περισσότερα μέτρα δηλαδή γύρω στα 7 μέτρα».
Αναφορικά με τα υπόλοιπα αρχαία ευρήματα που εντοπίστηκαν στο χώρο μετά την ανασκαφή για το αποχετευτικό σύστημα της Λάρνακας, η κυρία Ιερωνυμίδου είπε πως «αυτά θα τεκμηριωθούν, θα φωτογραφηθούν, θα τεκμηριωθούν, θα ληφθούν όλες οι πληροφορίες και θα καταχωρηθούν».
Σε ερώτηση για τις αρχαιότητες που έχουν εντοπιστεί σε διάφορα μέρη της Λάρνακας λόγω των ανασκαφών που γίνονται για το αποχετευτικό της πόλης, απάντησε πως «υπάρχουν και τάφοι και άλλες αρχαιότητες. Προσπαθούμε να ταλαιπωρούμε όσο το δυνατό λιγότερο τον κόσμο, αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα και προσπαθούμε να μειώσουμε την ταλαιπωρία που υπάρχει στον κόσμο».
Κληθείσα να αναφέρει κατά πόσον τα αρχαιολογικά ευρήματα θα μεταφερθούν στο Μουσείο της Λάρνακας, η κυρία Ιερωνυμίδου είπε πως «όλα τα κινητά ευρήματα πηγαίνουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της επαρχίας Λάρνακας. Τα ακίνητα ευρήματα τεκμηριώνονται σωστά, αποτυπώνονται και καταχώνονται».
Συνάντηση Υπ. με Δημαρχεύοντα Λάρνακας
Εξάλλου, αναφορικά με τη συνάντηση που είχε στο Δημαρχείο Λάρνακας με τον Δημαρχεύοντα Πέτρο Χριστοδούλου, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως «συζητήθηκε το θέμα της ανάδειξης αυτού του σημαντικού ευρήματος και οι κάτοικοι της Λάρνακας θα πρέπει να νοιώθουν περήφανοι γι’αυτό. Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν το επιπρόσθετο κόστος που προκύπτει από τις καθυστερήσεις» στις εργασίες του αποχετευτικού.
Οταν υπάρχουν τέτοιου είδους ευρήματα, συνέχισε «όντως υπάρχει επιπρόσθετο κόστος και το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ουσιαστικά ζητήσει την συνδρομή του κράτους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών» είπε και πρόσθεσε πως το Δημοτικό Συμβούλιο μιλά για «κάποια εκατομμύρια ευρώ, ποσά τα οποία θα πρέπει να υπολογιστούν ή να τεκμηριωθούν».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον αυτά τα εκατομμύρια ευρώ θα κληθεί να τα πληρώσει ο δημότης της Λάρνακας, ο Υπουργός είπε πως θα πρέπει να αναμένεται «να δούμε τι θα αποφασίσουν οι κατάλληλες αρχές».
Πηγή: ΚΥΠΕ