Λουκία Μουσουλιώτη: «H ζωή συνεχίζεται»

Είναι ανοιχτό βιβλίο. Δεν ξέρει και δεν της αρέσει να κρύβεται. Κάθε φορά που δίνει συνέντευξη, ανοίγει την ψυχή της και μιλά με ειλικρίνεια. Για τα δύσκολα που πέρασε, για τον Αντρέα της και τον έρωτα που της χτύπησε ξανά την πόρτα.
 
Ας ξεκινήσουμε από τα επαγγελματικά. Επέστρεψες στα παλιά σου λημέρια.
Όντως, επέστρεψα μετά από πέντε χρόνια στο Σατιρικό Θέατρο, που ήταν το δεύτερό μου σπίτι για δεκαπέντε χρόνια. Συνάντησα τους δασκάλους μου, αγαπημένους συναδέλφους, και μαζί ετοιμάζουμε ένα καινούργιο έργο του Πασιαρδή, το «Σαν να ’ταν χθες». Είναι τέσσερα μονόπρακτα και πρωταγωνιστούν επίσης ο Κώστας Δημητρίου, ο Στέλιος και η Μαριάννα Καυκαρίδου, ο Σπύρος Γεωργίου, ο Βασίλης Μιχαήλ, ο Νεόφυτος Νεοφύτου, ο Αντρέας Ρόζος και η Βασιλική Ανδρέου.
Είχες μείνει όμως για αρκετό καιρό χωρίς δουλειά.
Από τον Μάη. Τελευταία στιγμή ενημερωθήκαμε πως δεν θα συνεχίσουμε στο «Ρουά Ματ», οι δουλειές έκλεισαν και εγώ έμεινα εκτός.
Νιώθεις ότι οι «νέοι» σέβονται τους «παλιούς» στον χώρο; Σέβονται και πολύ μάλιστα. Το μόνο μου παράπονο είναι ότι δεν μου δόθηκαν οι ευκαιρίες που θα έπρεπε στην τηλεόραση. Ίσως να «φταίει» το γεγονός πως για δεκαπέντε χρόνια ήμουν ασταμάτητα στο θέατρο. Αυτό μου στέρησε την τηλεόραση. Νιώθω πως μπορώ να κάνω πολλά και νομίζω είμαι λίγο αδικημένη στην τηλεόραση. Χαίρομαι όμως που στάθηκα τυχερή και οι σειρές που έπαιξα είχαν μεγάλη απήχηση στον κόσμο. Τι να πρωτοθυμηθώ; Το «Ελένη η πόρνη», το «Για την αγάπη σου», τώρα με το «Ρουά Ματ»; Ήταν απίστευτο αυτό που έζησα στην Ελλάδα που πήγαν πρόσφατα. Ο κόσμος με αναγνώριζε και αυτό μου άρεσε πολύ.
Σου λείπει η τηλεόραση;
Και ναι και όχι. Ο τρόπος που τα γυρίζουν σήμερα, μοιάζει λίγο ρομποτικός. Θα πάρεις το κείμενο, γράφεις στα γρήγορα τη σκηνή. Δεν είναι όπως παλιά που κάναμε σειρές στο ΡΙΚ και το απολαμβάναμε. Δεν το ευχαριστιέσαι όσο πρέπει σήμερα.
Πήρες τηλέφωνο για να βρεις δουλειά; Θα έλεγες «ναι» σε έναν ρόλο μόνο για τα λεφτά;
Φυσικά και πήρα τηλέφωνα και ζήτησα δουλειά. Δεν λειτουργεί αλλιώς το πράγμα. Ο Αντρέας μού έλεγε είμαι εδώ και με ξέρουν, ας με ψάξουν. Τελικά έβαζαν άλλους. Έντονο είναι και το παιχνίδι με τα social media, για να σε βλέπουν, να σε θυμούνται.
 

Σε ενοχλεί που βλέπεις μοντέλα, τραγουδιστές και άλλους να βαπτίζονται ηθοποιοί;
Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Μου λένε πολλές φορές για τους Ελλαδίτες ηθοποιούς. Ναι, να έρθουν, γιατί να μην έρθουν στην Κύπρο να δουλέψουν; Στο μόνο που είμαι εναντίον είναι όταν χρυσοπληρώνονται και οι Κύπριοι ηθοποιοί δουλεύουν για πολύ λίγα λεφτά. Βλέπουμε να προσλαμβάνουν φάτσες που βλέπουν στον δρόμο και τους αρέσουν. Γεμίζουμε σιγά-σιγά με ερασιτέχνες. Παίζει ρόλο το ταλέντο, παλιοί ηθοποιοί όπως ο Παπαμαρκίδης και ο Μαυρομμάτης δεν είχαν πτυχίο. Όμως για να κάνεις κάτι καλά πρέπει να είσαι γνώστης του θέματος, να παιδευτείς με την τέχνη, να διαβάσεις βιβλία. Επίσης δεν μου αρέσει η υποτίμηση που νιώθω κάποτε από συναδέλφους που έρχονται από το εξωτερικό.
Τι κάνει τελικά τον ηθοποιό; Το ταλέντο ή το πτυχίο;
Για μένα το θέατρο είναι πολύ δύσκολο. Αν κάνεις μόνο τηλεόραση και καθόλου θέατρο, δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο δύσκολο είναι. Το πτυχίο θα είναι βασικό όπλο για να τα καταφέρεις.
Σου έκλεισαν πόρτες άτομα που δεν το περίμενες;
Πριν από λίγο καιρό ένιωσα για πρώτη φορά κάτι τέτοιο στα τόσα χρόνια που δουλεύω. Πέθανε ο Αντρέας και έκανα κανονικά παράσταση. Βρήκα τη δύναμη και το σθένος να ανεβώ στη σκηνή και νομίζω έκανα την καλύτερη παράσταση της ζωής μου. Πέρασα τόσο δύσκολες στιγμές και όμως κάποια άτομα που έχασα την πρεμιέρα τους, δεν δίστασαν να μου στείλουν μήνυμα και να μου παραπονεθούν που δεν μπόρεσα να είμαι εκεί. Εννοείται πως δεν μιλάμε πια και δεν υπάρχουν στη ζωή μου αυτά τα άτομα. Έθαψα τον άντρα μου, δεν ήμουν καλά και μου έστειλαν μήνυμα που έλεγε «Θα λάμψεις διά της απουσίας σου».
Κέρδισες όμως και άτομα μέσα από τις δύσκολες στιγμές που έζησες;
Ναι, και μάλιστα βρήκα ξανά συναδέλφους από τα παλιά με τους οποίους χαθήκαμε, όπως η Κική Μαυρίδου, που είναι δίπλα μου από την πρώτη στιγμή. Δεν έχασα φίλους, κέρδισα. Κάποια άτομα με έχασαν. Είχα και την αγάπη του κόσμου. Τόσο μεγάλος είναι ο σεβασμός προς το πρόσωπο του Αντρέα, που όπου με συναντούν με στηρίζουν και μου λένε τόσο όμορφα λόγια για αυτόν.
Αισθάνεσαι πιο δυνατή, δύο χρόνια περίπου μετά;
Είμαι δυνατή, είναι στιγμές όμως που λυγίζω. Μου λείπει πολύ ο Αντρέας, οι στιγμές μας. Η μοναξιά είναι πολύ άσχημο πράγμα. Είσαι με έναν άνθρωπο για 25 χρόνια και ξαφνικά βρίσκεσαι μόνη σε ένα σπίτι. Πριν από μερικούς μήνες και μετά από ανακαίνιση που έκανα, κατάφερα να έρθω να μείνω στο διαμέρισμά μας. Έφυγα φωτογραφίες του που υπήρχαν παντού, έκανα αλλαγές στο σπίτι.
Αλλαγές έκανες και πάνω σου. Σε βλέπω ανανεωμένη.
Θεώρησα πως η ζωή συνεχίζεται και χρειάζονται αλλαγές και νέοι στόχοι για να προχωρήσω μπροστά.
Η διαφορά 30 χρόνων που είχατε στην ηλικία, δεν σε έβαλε σε σκέψεις πως όντως κάποια στιγμή θα έμενες μόνη σου;
Δεν το είχαμε συζητήσει ποτέ, δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μας. Ο χαμός του ήρθε πολύ ξαφνικά, παρ’ όλο που είχαμε περάσει δύσκολα με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε. Είχαμε όμως μια πολύ δυνατή σχέση αγάπης και δεν μπορούσε ο ένας να φανταστεί τη ζωή του χωρίς τον άλλον. Είχα έναν αδελφό, έναν φίλο, έναν πατέρα και έναν σύντροφο δίπλα μου. Είμαι όμως χαρούμενη που το έζησα, μιας και δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί στη ζωή. Αισθάνομαι επίσης πως τώρα έχω τον Αντρέα από εκεί ψηλά να με προσέχει.
Μπορεί ένας άνθρωπος να ερωτευτεί περισσότερες από δύο φορές στη ζωή του τόσο πολύ;
Έχω βάλει πολύ ψηλά τα standards και τώρα τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Ψάχνω να βρω έναν άντρα με τα όλα του. Σίγουρα είναι δύσκολο να βρω κάποιον που να μου δώσει όλη την αγάπη που μου πρόσφερε ο Αντρέας. Ψάχνω έναν άντρα ρομαντικό, που να ξέρει πώς να προσεγγίσει μια γυναίκα. Όχι μέσω του Facebook, με τα μηνύματα και τα σχόλια. Μόνο μια φορά απάντησα σε ένα μήνυμα που δέχτηκα κι όμως δεν πήγε καλά. Ερωτεύτηκα όντως ξανά κι όμως δεν δούλεψε, δεν προχώρησε η σχέση και δέχτηκα μια ερωτική απογοήτευση.
Τι ψάχνεις σε έναν άντρα;
Να είναι άντρας, να έχει όλο το πακέτο. Να είναι ρομαντικός, να νοιάζεται, να σου δείχνει αγάπη, να σου πιάνει το χέρι, να σε φροντίζει. Με τον Αντρέα ήμασταν μαζί τόσα χρόνια και ήταν πάντα το ίδιο τρυφερός. Έφευγε από το σπίτι, με φιλούσε, ερχόταν, πάλι με φιλούσε. 25 χρόνια, κάθε μέρα, το ίδιο.
Νομίζεις ότι φταις κι εσύ που συγκρίνεις κάθε άντρα με τον Αντρέα;
Φταίω όμως; Άντε δεν είναι όπως τον Αντρέα και είναι άλλος. Το θέμα είναι να φέρεται σωστά και να είναι κύριος.
Έχεις ακούσει χιλιάδες φορές την ερώτηση αυτή, όμως θέλω να με βοηθήσεις να καταλάβω πώς ένα κορίτσι νεαρό ερωτεύτηκε, αγάπησε και παντρεύτηκε έναν άντρα 30 χρόνια μεγαλύτερό του.
Ήταν ο πρώτος μου έρωτας. Ο πρώτος μου άντρας. Τι να απαντήσω κάθε φορά σε όποιον με ρωτά; Το μόνο που λέω είναι πως δεν είχα μάτια για άλλον. Όταν ερωτεύομαι δεν ακούω κανέναν, είμαι εκεί κολλημένη. Κλείνω τα αυτιά μου και δίνομαι στον άλλον.
Πόσο άλλαξε η Λουκία μετά τον χαμό του Αντρέα;
Έμαθα να τα κάνω όλα μόνη μου. Έχω ένα σπίτι να συντηρήσω, πράγματα που έκανε ο άντρας του σπιτιού τα ανάλαβα εγώ. Έχω πιο πολλές ευθύνες. Άλλαξα και εξωτερικά. Έβαψα άλλο χρώμα το μαλλί μου, άλλαξα συνήθειες, βγαίνω έξω πιο συχνά. Ανανεώθηκα.
Κάνεις πράγματα που στερήθηκες πιο πριν;
Δεν τα στερήθηκα ακριβώς. Δεν τα είχα ανάγκη. Μου άρεσε η ζωή μου έτσι όπως ήταν. Ένιωθα γεμάτη.
Σε φλερτάρουν οι άντρες ή παίρνεις κι εσύ κάποτε την πρωτοβουλία να παίξεις τον ρόλο του κυνηγού;
Με φλερτάρουν, όμως με τον λάθος τρόπο. Κυρίως μέσω του Facebook, κάτι που δεν μου αρέσει. Με κυνηγάνε αλλά δεν μου κάνει κανένας την αίσθηση να τον κυνηγήσω εγώ πίσω.
Πρόσφατα φωτογραφήθηκες γυμνή. Πόσο εύκολο ήταν για σένα; Δεν θεωρείς ταμπού το γυμνό γενικά;
Όχι, δεν το θεωρώ ταμπού. Φτάνει να γίνεται με αξιοπρέπεια και σωστό τρόπο γυμνό και να υπάρχει λόγος να γίνεται. Μου ζητήθηκε και στο θέατρο να το κάνω και δεν δίστασα. Αρνήθηκα όμως να το κάνω όταν θεώρησα πως ήταν αχρείαστο.
Έχεις άλλα ταμπού γενικά;
Όχι, και νομίζω το απέδειξα με τις αποφάσεις που πήρα στη ζωή μου, παρά το bullying που δέχτηκα κατά καιρούς.
Κουβαλά ταμπού η κυπριακή κοινωνία;
Νομίζω πως εξελισσόμαστε. Είδαμε να περνά και το σύμφωνο συμβίωσης από τη Βουλή. Είναι μεγάλο θέμα αυτό. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να ζήσει όπως θέλει. Ποιοι είμαστε εμείς να τον κρίνουμε;
Είσαι, θα έλεγες, πολιτικοποιημένο άτομο;
Ήμουν και είμαι πολιτικοποιημένο άτομο. Είμαι όμως πολύ απογοητευμένη από τους πολιτικούς. Δεν θέλω να τα ισοπεδώνω όλα, υπάρχουν πολιτικοί που δίνουν τον αγώνα τους. Είναι όμως μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κι ο κόσμος δεν αντιδρά. Μια ζωή με θυμάμαι στους δρόμους, σε διαδηλώσεις και συλλαλητήρια. Μας λένε πως πάμε καλά; Πώς, πού, τι το λέει αυτό; Οι χαμηλοί μας μισθοί, τα δύσκολα ωράρια των καταστημάτων, τα σπίτια με άνεργους και τους δύο γονείς;
 
 
Μετάνιωσες για πράγματα που δεν είπες;
Είμαι γενικά ανοικτό βιβλίο. Ό,τι αισθάνομαι και σκέφτομαι το λέω. Δεν ξέρω να κρύβομαι.
Ήθελες πολύ ένα παιδί. Το μετάνιωσες που δεν απέκτησες ένα;
Τότε δεν το έβλεπα έτσι, σήμερα με ενοχλεί πολύ. Το μετάνιωσα τώρα. Έχασα κι ένα παιδί δυστυχώς, όταν κάποιοι μας πολέμησαν και εγώ δεν το άντεξα. Δεν προσπαθήσαμε όσο έπρεπε για ένα παιδί. Θα ήθελα όμως να είχα κάτι από τον Αντρέα.
Θα παντρευόσουν ξανά;
Ναι, γιατί όχι; Η μοναξιά είναι πολύ άσχημο πράγμα.
Αν σου γινόταν πρόταση να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη η ιστορία αγάπης σας, τι θα έλεγες;
Μου έχει γίνει σχετική πρόταση, δεν σου το κρύβω. Θα το ήθελα πολύ. Είμαστε στη σκέψη και στις συζητήσεις. Ίσως να γίνει βιβλίο και ταινία.
Τι τίτλο θα έδινες στην ταινία;
«Όνειρο ήταν». Το τελευταίο σίριαλ που έπαιξε ο Αντρέας.
 
 
Της Δήμητρας Γεωργίου 
Μαλλιά Αντρέας Χριστοδούλου (KEVIN.MURPHY) 
Makeup Σοφία
 Γεωργίου (Florentia makeup workshop)
Styling Σοφία
 Χαραλάμπους
Φωτογραφία Emma Charalambous

 
 
 

Δειτε Επισης

Ο Hovig, μετά την επιτυχία στην παρουσίαση της #Eurovision, γιόρτασε το πρώτο πάρτι γενεθλίων του γιου του!
Ατύχημα για την Ντορέττα Παπαδημητρίου κατά τη διάρκεια των προβών της
Δικάζεται σήμερα ο Στάθης Παναγιωτόπουλος για την υπόθεση της εκδικητικής πορνογραφίας
Γρηγόρης Πετράκος: «Με τη Θεοφανία Παπαθωμά, δεν υπάρχει νέα συνθήκη. Είμαστε μια φυσιολογική οικογένεια»
Η σπάνια φωτογραφία της Ήβης Αδάμου με την κόρη της στην πολύχρωμη Κοπεγχάγη!
Πέτρος Συρίγος: «Η κόρη μου ήπιε νερό στη θάλασσα και ήταν ένα στάδιο πριν από την ανάνηψη»
Γιάννης Κουκουράκης: «Είπαν ότι είμαι βίζιτα, μακάρι να μπορούσα και να είχα οικόπεδα στην Μύκονο τώρα»
Στην Κύπρο ο John Malcovich την Πέμπτη! Μια μοναδική ανοικτή συζήτηση για Τέχνη, Κουλτούρα & Οικονομία
Τα χασμουρητά στη συνέντευξη Τύπου και η αλήθεια για την υγεία της Μαρίνα Σάττι: «Χαζομάρα μου»
Έγκυος για τρίτη φορά η Μαντώ Γαστεράτου! «Η οικογένεια μας μεγαλώνει, θα είμαστε 5 και εγώ 3ευτυχισμενη»