Το μυστήριο γύρω από το νησί της Κέρου

Το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες να αποκαλυφθεί το μυστήριο γύρω από την Κέρο, ένα από τα μεγαλύτερα ακατοίκητα νησιά των Κυκλάδων. Ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Ινστιτούτο Κύπρου διερευνώντας το μοναδικό φαινόμενο των σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων στο κυκλαδίτικο νησί της Κέρου έφεραν στο φως το πρώτο θαλάσσιο ιερό στον κόσμο.
 
Το ΚΥΠΕ συνομίλησε για το θέμα αυτό με τον παγκοσμίου φήμης αρχαιολόγο Colin Renfrew, (Ομότιμος Disney Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, πρώην διευθυντής και νυν Senior Fellow του Ινστιτούτου Αρχαιολογικής Έρευνας McDonald), ο οποίος ήταν προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Κύπρου για διάλεξη με θέμα «Ανασκάπτοντας στην Κέρο: Το αρχαιότερο θαλάσσιο ιερό στον κόσμο».
 
Στη συνέντευξή του ο Καθηγητής είπε ότι οι γνώσεις μας για την Κέρο έχουν αλλάξει εντελώς τα τελευταία χρόνια και σημείωσε ότι οι ερωτήσεις που ερευνούμε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου είναι παγκόσμιας σημασίας.
 
Εξήγησε ότι η ανασκαφή ενός ασύλητου τμήματος του ιερού μάς επέτρεψε να κατανοήσουμε τη φύση του χώρου. Πρόκειται, είπε, για ένα μέρος όπου επισκέπτες από όλες τις Κυκλάδες, καθώς και από άλλα μέρη, συναθροίζονταν για να λάβουν μέρος σε τελετουργικά δρώμενα που αποσκοπούσαν στη δημιουργία και ενίσχυση κοινοτικών δεσμών.
 
“Τα δρώμενα αυτά περιλάμβαναν επιλεγμένο υλικό, κυρίως μαρμάρινα αγγεία και ειδώλια, τα οποία είχαν σπάσει σκόπιμα. Η ανασκαφή στο σχετικό οικισμό έδειξε ότι ήταν ο μεγαλύτερος εκείνη την εποχή στις Κυκλάδες, και οι δραστηριότητες που διενεργούνταν εκεί ήταν εξειδικευμένες και όχι απλώς τοπικές, γεγονός που προαναγγέλλει την ανάπτυξη της αστικοποίησης. Τέλος, οι έρευνές μας στην Κέρο και τη Νάξο μας επέτρεψαν να κατανοήσουμε την ιεραρχική θέση που κατείχε το ιερό το οποίο όπως διαφαίνεται ήταν το σημαντικότερο όλων” τόνισε.
  
Η Κέρος, η οποία βρίσκεται νότια της Νάξου, είναι στις μέρες μας ένα από τα μεγαλύτερα ακατοίκητα νησιά των Κυκλάδων. Κατά τη δεκαετία του ’60, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη αρχαιοκαπηλία σε έναν ιδιαίτερο αρχαιολογικό χώρο με σπάνια συγκέντρωση κυκλαδικών μαρμάρινων ειδωλίων. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ένας μεγάλος αριθμός ειδωλίων εμφανίστηκε στη διεθνή αγορά τέχνης με τον ισχυρισμό ότι προέρχεται από την Κέρο.
 
Η ύπαρξη αυτού του υλικού, σε συνδυασμό με την έλλειψη σωστής αρχαιολογικής έρευνας, καλλιέργησε την ιδέα ότι η Κέρος ήταν ένα μυστηριώδες και ισχυρό νησί, του οποίου τα μυστικά μπορεί να έχουν χαθεί για πάντα.
 
 
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ανασκαφών κατά την περίοδο 2006-2008 ανακαλύφθηκε μια δεύτερη –ασύλητη - περιοχή όπου πολλά θραύσματα μαρμάρινων ειδωλίων βρίσκονταν ως και στην επιφάνεια του εδάφους. Έτσι, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να μελετήσουν πλήρως την ιδιαίτερη αυτή εναπόθεση, αναπληρώνοντας μερικώς τη ζημιά που επέφερε στην περιοχή λαθρανασκαφή της δεκαετίας του ‘60.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

To τελευταίο αντίο στον Μανώλη Λιδάκη-Συντετριμένα τα αδέλφια του
Σε εξέλιξη η έρευνα για τα αίτια του θανάτου του Χάκμαν και της συζύγου του-Τα χάπια που εντοπίστηκαν
Ο εξοπλισμός του κιθαρίστα των Massive Attack πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 20.000 αγγλικών λιρών
Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Δεν θα εμφανιστούν μαζί στην πρεμιέρα της νέας τους ταινίας «Unstoppable»
Τις ταινίες Avatar και Star Wars παρουσίασε η Disney
Eurovision 2025: Ποιες πόλεις διεκδικούν τη διοργάνωση για τον 69ο διαγωνισμό;
Έφυγε από τη ζωή ο Πάρης Μεταξάς
Επέκταση υποβολής αιτήσεων για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ 2023
Εγκαίνια της 6ης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής τους Αrtiste Andre
Πέθανε ο δημιουργός του γκράφιτι με το φιλί Μπρέζνιεφ-Χόνεκερ στο Τείχος του Βερολίνου