Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος από τη θεατρική ομάδα Σόλο για Τρεις

Η θεατρική ομάδα «Σόλο για Τρεις» ανεβάζει, στις 7 Οκτωβρίου, στον καινούργιο χώρο «Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού-Κοραή 1» το έργο της Ευρυδίκης Περικλέους- Παπαδοπούλου «Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος», σε σκηνοθεσία της Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, η συγγραφέας Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων αλλά και με αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας, μας μεταφέρει στο μοναχικό και ιδιαίτερο κόσμο του Kύπριου ζωγράφου Κώστα Στάθη (1913-1987) ενός εξαιρετικά ταλαντούχου ζωγράφου που δυστυχώς και αδίκως πέθανε στην αφάνεια.
 
Στις δύσκολες δεκαετίες του ’30 και του ’40 στην Κύπρο το να είναι κανείς καλλιτέχνης και δη ζωγράφος δεν ήταν ούτε ευυπόληπτο ούτε και ελπιδοφόρο. Ο νεαρός ζωγράφος εκτός από την άγρια φτώχεια ήταν διαρκώς αντιμέτωπος με ένα περιβάλλον που περιφρονούσε την ανάγκη του να υπάρξει μέσα από τη ζωγραφική.
 
Ο Τεύκρος Ανθίας σε άρθρο του (9.7.1936) αναφέρει για τον ζωγράφο Κώστα Στάθη: «…η καλλιτεχνική ορμή που κλείνει μέσα του κάθε αληθινό ταλέντο, τον έσπρωχνε προς τη δημιουργία, προς την εξέλιξη. Δεν του ψαλίδισε τα όνειρα η ζωή. Δεν τον απέλπισε η αστοργία του περιβάλλοντός του».
 
Και όμως, το 1948 όταν ο Κώστας Στάθης ήταν μόλις 35 χρονών, άρχισε να μελαγχολεί, να κλείνεται στον εαυτό του, να χάνεται στην κατάθλιψη και την απομόνωση. Αποσύρθηκε το 1950 στο χωριό του, τον Ασκά, εγκαταλειμμένος και απομονωμένος, συνεχίζοντας όμως να δημιουργεί αδιάκοπα σε μια μοναχική πορεία μέχρι τον θάνατο του, το 1987. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η ιστορικός τέχνης Δρ. Νίκη Λοϊζίδη «ο Κώστας Στάθης είναι ο αφανής πρωτοπόρος της σύγχρονης κυπριακής τέχνης».
 
Το έργο «Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος» εμμέσως διαπραγματεύεται το κάθε αδικοχαμένο ταλέντο ή την ευφυΐα που χαραμίζεται σε έναν κόσμο που δεν καταλαβαίνει.
 
Η ιστορικός τέχνης Δρ. Ελένη Νικήτα στον επίλογο του κειμένου της με τίτλο «Κώστας Στάθης Ο λάθε βιώσας» που συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση «Ο Ζωγράφος Κώστας Στάθης» (των Νικηφόρου Ορφανού, Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου και Στάθη Ορφανίδη) αναφέρει πως
« ζωγραφική του Κώστα Στάθη είναι μια έκφραση υπαρξιακή, μια προβολή των δονήσεων της ψυχής, μια ταύτιση του εγώ με τον κόσμο. Σ’ αυτό, και έχοντας βέβαια υπόψη τα διαφορετικά μεγέθη των καλλιτεχνών, η περίπτωση του Κώστα Στάθη θα μπορούσε να συγκριθεί με την περίπτωση του Γιανούλη Χαλεπά και του Βίνσεντ Βαν Γκοχ. Και στις τρεις περιπτώσεις μιλάμε για τη γλώσσα της ψυχής».
 
Την παράσταση επένδυσε μουσικά ο διακεκριμένος και πολυβραβευμένος συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης. Τα σκηνικά φιλοτέχνησε ο Κωνσταντίνος Κουννής και τα κοστούμια η Μαρίνα Νικολαϊδου ενώ τον σχεδιασμό φωτισμού κάνει η Καρολίνα Σπύρου. Τον ζωγράφο υποδύεται ο ηθοποιός Νεκτάριος Θεοδώρου.
 
Η πρώτη παράσταση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στο «Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού-Κοραή 1». Οι τακτικές παραστάσεις στη Λευκωσία και στη συνέχεια στη Λεμεσό, συνεχίζονται.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

To τελευταίο αντίο στον Μανώλη Λιδάκη-Συντετριμένα τα αδέλφια του
Σε εξέλιξη η έρευνα για τα αίτια του θανάτου του Χάκμαν και της συζύγου του-Τα χάπια που εντοπίστηκαν
Ο εξοπλισμός του κιθαρίστα των Massive Attack πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 20.000 αγγλικών λιρών
Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Δεν θα εμφανιστούν μαζί στην πρεμιέρα της νέας τους ταινίας «Unstoppable»
Τις ταινίες Avatar και Star Wars παρουσίασε η Disney
Eurovision 2025: Ποιες πόλεις διεκδικούν τη διοργάνωση για τον 69ο διαγωνισμό;
Έφυγε από τη ζωή ο Πάρης Μεταξάς
Επέκταση υποβολής αιτήσεων για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ 2023
Εγκαίνια της 6ης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής τους Αrtiste Andre
Πέθανε ο δημιουργός του γκράφιτι με το φιλί Μπρέζνιεφ-Χόνεκερ στο Τείχος του Βερολίνου