Συγκινεί η Δώρα Τσαμπάζη: «Βρήκα τη δύναμη από τα παιδιά μου, δεν είχα άλλη επιλογή»

Η Δώρα Τσαμπάζη μίλησε για τη μάχη του συζύγου της Αλέξανδρου Νικολαΐδη με τον καρκίνο, από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης, μέχρι την τραγική κατάληξη και τον θάνατό του.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Η σύζυγος του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη, που «έφυγε» από καρκίνο, μιλάμε για την περιπέτεια υγείας του συζύγου της.

«Είναι ένα πρόβλημα υγείας το οποίο υπάρχει σε κάθε οικογένεια. Ο Αλέξανδρος κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα του όταν άρχισε να έχει ένα μούδιασμα στο δεξί του πόδι. Καταλήγουμε με μια μαγνητική εγκεφάλου η οποία δείχνει ότι υπάρχει ένας όγκος που στην αρχή δεν γνωρίζαμε αν είναι καλοήθης ή κακοήθης. Γίνεται μια επέμβαση, αφαιρείται ο όγκος και βγαίνει η βιοψία ότι είναι ήδη μεταστατικός καρκίνος».

Η ίδια, περιγράφοντας την περιπέτεια υγείας του συζύγου της, υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν.

«Αν γινόταν εξαρχής η σωστή διάγνωση ίσως να μην κάναμε θεραπείες οι οποίες είχαν να κάνουν με καρκίνο του πνεύμονα και να εστιάζαμε σε άλλες θεραπείες. Είναι ένα σοκ η διάγνωση. Ξαφνικά η λέξη ογκολόγος που κανείς δε θέλει να την πει, θα μπει στη ζωή σου. Είσαι σε ένα χάσιμο, μια αναστάτωση».

«Στον άνθρωπο ο οποίος νοσεί απαγορεύεται να του πούμε “σε καταλαβαίνω”. Γιατί δεν το καταλαβαίνουμε, γιατί αν δεν το έχουμε περάσει δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Μπορούμε να πούμε: “Είμαι εδώ, να το περάσουμε μαζί, σε ακούω…”» είπε αρχικά η Δώρα Τσαμπάζη στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» στο Mega.

Όσο για την δική της ψυχολογία και την δύναμη που άντλησε από τα παιδιά της:

«Βρήκα τη δύναμη από τα παιδιά, δεν είχα άλλη επιλογή. Εγώ μπήκα σε αυτή τη διαδικασία λεχώνα.

Ο γιος μου ήταν πέντε μηνών και θήλαζα ακόμα. Αυτό που αντιπροσωπεύει τη δική μου ψυχολογία είναι ότι μπήκα σε ένα πολύ μεγάλο Survival Mood, σε έναν μηχανισμό επιβίωσης για δύο χρόνια, προκειμένου να ανταπεξέλθω στην ασθένεια, στη μητρότητα και αργότερα και στην απώλεια»

«Τώρα αρχίζω και βρίσκω τα πατήματά μου», κατέληξε η Δώρα Τσαμπάζη καλεσμένη στην εκπομπή του Mega. 

Η Δώρα Τσαμπάζη αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν φορά πλέον μαύρα.

«Με βοήθησαν πολύ τα παιδιά μου σε αυτό. Υπήρχε οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορούσα να χαλάσω χρήματα για να αγοράσω μαύρα ρούχα μετά την απώλειά μου, οπότε συνέχισα να φοράω τα δικά μου, αυτά που είχα πριν. Η κόρη μου μου είπε να φορέσω ένα ροζ σακάκι αντί λευκού ή μαύρου λίγο μετά την απώλεια του συζύγου μου, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, και επιβεβαίωσε την επιλογή μου», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως λέει ο κ. Συρίγος αλλά και η Δώρα Τσαμπάζη ο κορωνοϊός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο, αφού τόσο οι θεραπείες όσο και οι διαγνώσεις πήγαν πίσω εξαιτίας της πανδημίας.

«Ο καρκίνος είναι ένα νόσημα που όταν δεν το διαγιγνώσκεις ασυμπτωματικά και αρχίσει και δίνει συμπτώματα, τα συμπτώματα αυτά δεν είναι ειδικά, αντιστοιχούν σε πολλές παθήσεις», λέει από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Συρίγος, καθηγητής παθολογίας και ογκολογίας παν. Αθηνών.

«Και ο ασθενής ελπίζει ότι μάλλον δεν είναι καρκίνος, αλλά πολλές φορές και ο γιατρός. Κάνει περιττές εξετάσεις με αποτέλεσμα να χάνεται πολύς χρόνος. Ο γενικός γιατρός είναι αυτός που πρέπει να το υποψιαστεί και πολύ συχνά δε γίνεται αυτό».

«Όσον αφορά τον καρκίνο, η πανδημία θα αυξήσει την επόμενη δεκαετία την θνησιμότητα για όλες τις μορφές κατά 20%».

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου παίζει ο χρόνος διάγνωσης της όποιας μορφής και η αρχή της κάθε θεραπείας, ενώ ζήτημα προκύπτει και με το κόστος που προκύπτει για κάθε ασθενή.

«Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, έχουμε πρόσβαση σε φάρμακα καινοτόμα και πολύ ακριβά, δε μας βοηθάει το περιβάλλον το ιατροκοινωνικό για να τα παρέχουμε αυτά ισότιμα σε όλους τους αρρώστους».

Δειτε Επισης

#Eurovision 2024: Ποια θέση παίρνει Ελλάδα & Κύπρος στις ψηφοφορίες του #PressPοll και #AudiencePoll;
Πένθος για τη Δανάη Μπάρκα: «Ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με το “φευγιό” των γύρω μου»
Δήμητρα Ματσούκα για Πέτρο Κόκκαλη: «Δεν ένιωσα ποτέ ότι είναι πιο πλούσιος από μένα»
Άννα Κουτσαφτίκη: «Καταλαβαίνουμε το γελοίο του ανθρώπινου είδους; Υπάρχει περιρρέουσα γελοιότητα»
Η σπάνια on camera εμφάνιση της μητέρας της Μαρίνας Σάττι: «Συγκινήθηκα όταν την είδα στη σκηνή»
H Έλενα Παπαρίζου έφτασε στην Ελλάδα μετά την αποθέωση στη #Eurovision!
Φρουρός των Brangelina «καρφώνει» την Jolie: «Έλεγε στα παιδιά να αποφεύγουν τον πατέρα τους»
Η Adriana Sklenarikova καταγγέλλει σεξουαλική επίθεση από διάσημο Γάλλο σκηνοθέτη
#Eurovision 2024: Η #Rai διέρρευσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Ιταλίας - 12αρι στο Ισραήλ
Ο Αλέξης Κούγιας απαντά στην ΕΣΗΕΑ για τον Λιάγκα: «Οι απόψεις μου έχουν πολύ μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο»