Η Vicroria Hislop για το fashion show του οίκου #Erdem μπροστά στα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Προκλητική κίνηση»

«Ή είναι τόσο χαζοί που δεν σκέφτηκαν ότι είναι πρόκληση ή ήθελα να το κάνουν για να δείξουν ότι θα κάνουμε ό,τι θέλουν με τα Γλύπτα» σχολίασε η διάσημη συγγραφέας

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Την οργή της γνωστής για τα φιλελληνικά της αισθήματα συγγραφέως Victoria Hislop προκάλεσαν οι εικόνες με την επίδειξη μόδας στο Βρετανικό Μουσείο με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Τι προκλητική δράση. Ξέρουμε ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί τα γλυπτά τόσο σημαντικά για τους Έλληνες. Είναι φοβερή άγνοια από το βρετανικό μουσείο» είπε αρχικά η Victoria Hislop στον ΣΚΑΪ.

Η ίδια εκτίμησε πως «ή είναι τόσο χαζοί που δεν έχουν σκεφτεί ότι αυτό είναι προκλητικό ή ήθελαν να κάνουν κάτι και να πουν, ναι τα γλυπτά είναι δικά μας και θα τα κάνουμε ό,τι θέλουμε».

Αυτή η επιδείξη δείχνει ασέβεια, σχολίασε από την πλευρά της η γραμματέας της βρετανικής επιτροπής για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, Marlen Godwin

Η προκλητική εκδήλωση προκάλεσε τη διπλή αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία το βράδυ της Κυριακής, δήλωσε για την επίδειξη μόδας που διοργανώθηκε στο Βρετανικό Μουσείο ότι «δεν είμαστε αρνητικοί στη διοργάνωση ντεφιλέ σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία. Η μόδα περιλαμβάνεται στη σύγχρονη πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία και μπορεί να συνάδει με τους χώρους αυτούς. Ομως, μείζονα σημασία έχει πού και πώς γίνονται οι εκδηλώσεις αυτές. Στο Βρετανικό Μουσείο τα αριστουργήματα του Φειδία αποτέλεσαν ντεκόρ για το ντεφιλέ. Με τον τρόπο αυτό ευτελίζονται και υποτιμούνται»

«Τα Γλυπτά χρησιμοποιήθηκαν ως απλά διακοσμητικά στοιχεία, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε διαλεκτική σχέση της συλλογής με την ελληνική αρχαιότητα, χωρίς να υπάρχει καμία σχέση με τις αξίες, που τα φειδιακά έργα εκπέμπουν και συμβολίζουν. Τα Γλυπτά χρησιμοποιήθηκαν ως σκηνικό, γεγονός που ευτελίζει την οικουμενική τους αξία, την οποία προβάλει το Βρετανικό Μουσείο υιοθετώντας για τον εαυτό του τον χαρακτηρισμό του οικουμενικού μουσείου» υπογράμμισε σε άλλο σημείο. 

«Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης δεν έγινε ποτέ καμία επίδειξη μόδας» ξεκαθάρισε δε η κ.Μενδώνη. 

Αναλυτικά οι δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού το βράδυ της Κυριακής:

«Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης δεν έγινε ποτέ καμία επίδειξη μόδας. Οταν, το 2020, ζητήθηκε κάτι τέτοιο, από τον οίκο Dior, το αίτημα δεν έγινε δεκτό από το Υπουργείο Πολιτισμού. Μετά από συνεργασίες και διαπραγματεύσεις, η επίδειξη διοργανώθηκε, το 2021, στο Καλλιμάρμαρο.

Το Υπουργείο Πολιτισμού επέτρεψε στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης μόνο την φωτογράφιση των μοντέλων, στο πρότυπο της αντίστοιχης φωτογράφισης του ίδιου οίκου, που είχε γίνει το 1951. Σημειωτέον ότι η συλλογή του οίκου Dior ήταν εμπνευσμένη από την ελληνική αρχαιότητα, ενώ ελληνικά εργαστήρια έδωσαν πρώτες ύλες και συνεργάστηκαν με τον γαλλικό οίκο. Η φωτογράφιση έγινε, ενώ η Ακρόπολη ήταν κλειστή, με περιορισμένο αριθμό μοντέλων, χωρίς καθόλου κοινό και μόνο με την παρουσία του φυλακτικού προσωπικού και των υπεύθυνων αρχαιολόγων.

Η χθεσινή επίδειξη μόδας στο Βρετανικό Μουσείο έγινε στον περιορισμένο χώρο της Duveen Gallery, παρουσία δεκάδων καλεσμένων. Τα Γλυπτά χρησιμοποιήθηκαν ως απλά διακοσμητικά στοιχεία, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε διαλεκτική σχέση της συλλογής με την ελληνική αρχαιότητα, χωρίς να υπάρχει καμία σχέση με τις αξίες, που τα φειδιακά έργα εκπέμπουν και συμβολίζουν. Τα Γλυπτά χρησιμοποιήθηκαν ως σκηνικό, γεγονός που ευτελίζει την οικουμενική τους αξία, την οποία προβάλει το Βρετανικό Μουσείο υιοθετώντας για τον εαυτό του τον χαρακτηρισμό του οικουμενικού μουσείου. Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που τα Γλυπτά στη Duveen Gallery υπέστησαν φθορές, εξ αιτίας συνωστισμού και απροσεξίας των επισκεπτών.

Οπως έχω υποστηρίξει πολλές φορές, δεν είμαστε αρνητικοί στη διοργάνωση ντεφιλέ σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία. Η μόδα περιλαμβάνεται στη σύγχρονη πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία και μπορεί να συνάδει με τους χώρους αυτούς. Ομως, μείζονα σημασία έχει πού και πώς γίνονται οι εκδηλώσεις αυτές. Στο Βρετανικό Μουσείο τα αριστουργήματα του Φειδία αποτέλεσαν ντεκόρ για το ντεφιλέ. Με τον τρόπο αυτό ευτελίζονται και υποτιμούνται».

Μηδενικός σεβασμός

Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ, η κυρία Μενδώνη είχε σχολιάσει ότι «με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία».

«Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει. Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των γλυπτών, στη Duveen Gallery, συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι η ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως» συμπλήρωσε η κ.Μενδώνη.

Τι απαντά το Βρετανικό Μουσείο

Δειτε Επισης

Δέσποινα Καμπούρη για Αντρέα Γεωργίου: «Τουλάχιστον αδιάκριτο να τον ρωτήσουν για τη σεξουαλικότητά του
Χριστίνα Μπόμπα: Τα χείλη μου έγιναν viral
Μιμή Ντενίση: Πάντα ήθελα παιδί αλλά δεν έγινε με τους ανθρώπους που ήθελα να γίνει
Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Δεν πιστεύω στην κατηγορία «έντεχνος»
Μπλέικ Λάιβλι: Κατέθεσε μήνυση κατά του Τζάστιν Μπαλντόνι για σεξουαλική παρενόχληση
Ντορέττα Παπαδημητρίου για Γιώργο Γεροντιδάκη: «Δεν αφορά κανέναν η προσωπική μου ζωή»
Κόκοτας: Όταν με το καλό επιστρέψει στο σπίτι κάθε μέρα θα είναι γιορτή για εμάς, δήλωσε η σύζυγός του
Μπεκατώρου: «Έσπασε» από συγκίνηση με την έκπληξη της κόρης του Αντώνη Ρέμου και της Υβόννης Μπόσνιακ
Η Έλενα Παπαρίζου έκοψε την Τραϊάνα Ανανία στα knockouts
Ο Calvin Klein επιστρέφει στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης