Caffè Nero: Ένα ταξίδι γνώσης και γεύσης στην τέχνη του καφέ — μέσα από τα έμπειρα χέρια των ειδικών!
07:10 - 10 Ιουλίου 2025

Σε μια εκδήλωση που συνδύασε αυθεντικότητα, τεχνογνωσία και γευστική εμπειρία, το Caffè Nero καλωσόρισε εκπροσώπους του Τύπου και του digital κόσμου στο νέο του κατάστημα στην Πλατεία Ελευθερίας.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus
Με τη φιλοξενία που χαρακτηρίζει το brand και οδηγό τον speciality coffee, οι καλεσμένοι ταξίδεψαν από τον κόκκο στο φλυντζάνι μέσα από ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, ένα γεμάτο αρώματα και γεύσεις live cupping session και stories από τους ανθρώπους πίσω από την ποιότητα που κάνει το Caffè Nero να ξεχωρίζει παγκοσμίως.
Με 21 καταστήματα σε όλη την Κύπρο και περισσότερα από 1.120 καταστήματα σε 11 διαφορετικές αγορές παγκοσμίως, το Caffè Nero έχει χτίσει τη φήμη του πάνω στην ποιότητα του καφέ – μια ποιότητα που απορρέει από τη βαθιά τεχνογνωσία, την απευθείας συνεργασία με παραγωγούς και τη φροντίδα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, από τον κόκκο μέχρι το φλιτζάνι.
Αν και αγαπητό για τα καταστήματά του με ιδιαίτερη αισθητική και μοναδικές τοποθεσίες – όπως πάρκα, παραθαλάσσιες περιοχές και κεντρικά σημεία πόλεων – αυτό που πραγματικά καθορίζει το brand είναι η αυθεντικότητα, η συνέπεια και το πάθος του για specialty coffee.
Ακριβώς αυτό επιβεβαιώσαμε και στην πρόσφατη εμπειρία του Coffee Press Event στη Λευκωσία.
Expertise σε κάθε γουλιά
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε δύο διεθνείς coffee experts του Caffè Nero: τον David Cormack, Head of Coffee Development, και τον Santiago Barahona, Head of Coffee Sourcing. Με βαθιά τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία στον χώρο, οι δύο ειδικοί μάς μετέφεραν στον πυρήνα της κουλτούρας και της ποιότητας που χαρακτηρίζουν το brand.
Blending με πυξίδα τη γεύση
Ο David Cormack εξήγησε πως το Caffè Nero, από την ίδρυσή του το 1997, έδωσε και συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα όχι στην ταχύτατη ανάπτυξη, αλλά στη γεύση και την τεχνική. Η ποιότητα και η συνέπεια βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε επιλογής.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της παρουσίασής του ήταν η μοναδική φιλοσοφία του brand στο blending:
«Αναμειγνύουμε με βάση τη γεύση».
Συγκεκριμένα, το Caffè Nero χρησιμοποιεί τέσσερις βασικές ομάδες γεύσης, δημιουργημένες από κόκκους και των δύο ημισφαιρίων, ώστε να εξασφαλίζεται φρεσκάδα και συνέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Όλοι οι κόκκοι καβουρδίζονται στο εξειδικευμένο Nero Roastery στο Λονδίνο από τους master roasters της εταιρείας, ενώ κάθε παρτίδα υποβάλλεται σε αυστηρούς ελέγχους ποιότητας και γεύσης πριν φτάσει στα καταστήματα.

Γευσιγνωσία καφέ όπως οι επαγγελματίες
Η παρουσίαση του Santiago Barahona απογείωσε την εμπειρία μέσα από ένα live cupping session. Είχαμε την ευκαιρία να μυρίσουμε, να «σπάσουμε την κρούστα», να δοκιμάσουμε και να συγκρίνουμε δείγματα καφέ — αποκτώντας γευστική επίγνωση και μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε τις γευστικές νότες, το σώμα, την οξύτητα και την επίγευση κάθε καφέ, ακριβώς όπως κάνουν οι επαγγελματίες.
Συγκεκριμένα, δείγματα διαφορετικών καφέδων αλέστηκαν και τοποθετήθηκαν σε φλιτζάνια μπροστά μας. Στη συνέχεια προστέθηκε ζεστό νερό και μας ζητήθηκε να "σπάσουμε" την κρούστα στην επιφάνεια για να απελευθερωθούν τα αρώματα των διαφορετικών κόκκων καφέ.
Στη συνέχεια δοκιμάσαμε κάθε καφέ μ’ ένα κουτάλι, ρουφώντας για να διασκορπιστεί το υγρό στον ουρανίσκο και να αξιολογηθεί η γεύση, το σώμα, η οξύτητα, και η επίγευση.
Πρόκειται για μια εξειδικευμένη διαδικασία που την έφεραν κοντά μας οι ειδικοί του καφέ των Caffè Nero και μας επέτρεψε να αναγνωρίσουμε το γευστικό προφίλ κάθε ποικιλίας καφέ και φυσικά, να αξιολογήσουμε την ποιότητα των κόκκων καφέ.

Classico: Ο διαχρονικός πρωταγωνιστής του Caffè Nero
Το εμβληματικό Classico Blend, με νότες μαύρης σοκολάτας και καραμέλας, παραμένει ο πυρήνας του Caffè Nero. Δημιουργήθηκε το 1997 από τον ιδρυτή Gerry Ford και παραμένει αναλλοίωτο, με τη μυστική του συνταγή να τη γνωρίζουν μόλις οκτώ άνθρωποι παγκοσμίως.
Single Origin Brazil: Γεύση Βραζιλίας στο φλυντζάνι σου
Η εκδήλωση γιόρτασε και την επιστροφή του Single Origin Brazil, που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κυπριακό κοινό. Προερχόμενο από την περιοχή Carmo de Paranaíba της Βραζιλίας, και συγκεκριμένα από τη φάρμα Fazenda Santa Cecilia, ο συγκεκριμένος single origin καφές είναι 100% Arabica και διακρίνεται για το καθαρό του σώμα, τις νότες φουντουκιού, καραμέλας και σοκολάτας. Είναι διαθέσιμος σε όλα τα καταστήματα Caffè Nero για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ προσφέρεται και σε συσκευασία για το σπίτι μέσω της σειράς Coffee at Home.
Caffè Nero: Εκεί που ο καφές γίνεται εμπειρία
Αυτό που έγινε ξεκάθαρο σε όλους μας είναι ότι το Caffè Nero δεν προσφέρει απλώς καφέ. Προσφέρει εμπειρίες. Από την προέλευση των κόκκων μέχρι το χαμόγελο του barista που σε εξυπηρετεί, κάθε λεπτομέρεια έχει σημασία. Η εκδήλωση αυτή δεν ήταν απλώς μια παρουσίαση αλλά μια υπενθύμιση ότι ο πραγματικά καλός καφές είναι αποτέλεσμα πάθους, τεχνογνωσίας και ανθρώπων που νοιάζονται.
