Κώστας Νικούλι: «Κουβαλούσα την ετικέτα του Αλβανού. Στην πορεία, κατάλαβα ότι είμαι πρωτίστως άνθρωπος»

«Πίστευα ότι έχω ξεπεράσει τα βιώματα ρατσισμού & αποδεχτεί την καταγωγή μου, τελικά συνειδητοποίησα ότι είναι μια κατάσταση που δεν έχει τελειώσει κοινωνικά. Νόμιζα ότι είχαν κλείσει πολλά τραύματα»

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Στη Στέλλα Χαραμή και το monopoli.gr παραχώρησε συνέντευξη ο Κώστας Νικούλι με αφορμή τη φεστιβαλική ταινία, #Κρέας, η οποία θα κάνει πρεμιέρα σε λίγο καιρό.

Ο ηθοποιός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αλβανική καταγωγή του, πώς τον είχε επηρεάσει και πώς τελικά μέσα από την ταινία κατάλαβε ότι δεν είναι μόνο αυτό που τον χαρακτηρίζει.

Η ταινία, «Κρέας», μιλάει για τις παθογένειες της τοπικής κοινωνίας, την αδυναμία ανάληψης ευθύνης, τον ριζωμένο ρατσισμό για το μετανάστη. Κι ενώ ως θέμα μπορείς να το δεις σε παραλλαγές και αλλού στον κόσμο, καταφέρνει να ενσωματώσει την εντοπιότητα, τα χαρακτηριστικά της ελληνικής, μικρής κοινότητας.

Αισθάνομαι πως, σε τέτοιες προσπάθειες, έχει αξία να μπαίνουμε με τα προσωπικά μας βιώματα: Με τα χαρακτηριστικά της ελληνικής επαρχίας, τη σκληρότητα των ανθρώπων. Πρέπει να αποδεχτούμε αυτό που έχει μέσα της η ελληνική κοινωνία και να δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε.

Θα είχε το ίδιο ενδιαφέρον ο ρόλος αν δεν μιλούσε για βιώματα συμπατριωτών σου;

Η αλήθεια είναι πως αυτή ήταν η εκκίνηση. Κι ενώ πίστευα ότι έχω ξεπεράσει τα βιώματα ρατσισμού ή έχω αποδεχτεί την καταγωγή μου και το ποιος είμαι, τελικά συνειδητοποίησα ότι είναι μια κατάσταση που δεν έχει τελειώσει κοινωνικά. Κι ενώ νόμιζα ότι είχαν κλείσει πολλά τραύματα, ήρθαν και με βρήκαν σκέψεις που με τάραξαν και με επαναπροσδιόρισαν. Υποδύομαι ένα παιδί αλβανικής καταγωγής, παραπαίδι μιας ελληνικής οικογένειας για την οποία τρέφει ευγνωμοσύνη αλλά τελικά είναι ένας ήρωας που ο ίδιος μπαίνει στη θέση ενός ανθρώπου που οφείλει. Από μόνος του οικειοποιείται το στερεότυπο, το ανακυκλώνει και το φέρει.

Έφερες τον εαυτό σου στην ίδια θέση;

Μπήκα στη διαδικασία να μελετήσω αυτή τη συμπεριφορά. Γιατί κι εγώ ο ίδιος κουβαλούσα διαρκώς την ετικέτα της αλβανικής καταγωγής. Στην πορεία, κατάλαβα ότι είμαι πρωτίστως ένας άνθρωπος, η καταγωγή μου είναι δευτερεύουσας σημασίας. Αν τροφοδοτώ αυτήν την πληροφορία, συνεχώς θα αναπαράγεται και διαρκώς θα φέρνω τον εαυτό μου σε μια απολογητική θέση. Συνειδητοποίησα, λοιπόν, ότι ήταν λάθος αυτό που έκανα. Και μετά από το «Κρέας» άρχισα να σκέφτομαι πιο έντονα πόσα άλλα πράγματα είμαι, εκτός από ένας άνδρας αλβανικής καταγωγής.

Nikouli_kostas_Monopoli_karatzas_thanasis-2-2048x1367

Δειτε Επισης

Παντελής Τουτουντζής: «Με τον σύζυγο μου έχουμε αμφισβητηθεί πάρα πολύ, μας έχουν βάλει στο στόχαστρο»
Κώστας Νικούλι: «Κουβαλούσα την ετικέτα του Αλβανού. Στην πορεία, κατάλαβα ότι είμαι πρωτίστως άνθρωπος»
Τάσος Κωστής: «Να πάρω τηλέφωνο τον Πέτρο Φιλιππίδη να συναντηθούμε, τι να του πω, λόγια παρηγοριάς;»
Σωτήρης Δανέζης: «Στο Αφγανιστάν το αυτοκίνητο μας έφυγε στον γκρεμό παραλίγο να πνιγούμε στο ποτάμι»
Υρώ Λούπη για Σωτήρη Καλυβάτση: «Επέλεξε να είναι στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει μια μεγάλη απόσταση»
Η αντίδραση του Κωνσταντίνου Αργυρού στο σχόλιο της Τίνας Μεσσαροπούλου για την Αλεξάνδρα Νίκα
Ιωάννα Τούνη – Δημήτρης Αλεξάνδρου: Χωριστά και σε διαφορετικές πόλεις… γιόρτασαν (;) τον Άγιο Βαλεντίνο
Βραδινή έξοδος για την Δανάη Μπάρκα και τον Φίλιππο Τσαγκρίδη ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου
Η δημόσια συγγνώμη και το ευχαριστώ του Χρήστου Μάστορα στο πάρτυ της Ελληνικής Αστυνομίας
Το μήνυμά της Μαρί Σαντάλ για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και οι φωτογραφίες από το κρεβάτι της