Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου και ο #SuperFM έχει τον πρώτο λόγο - Χρόνια πολλά... «ράδιο αγάπη μου»!

O #SuperFM, ο απόλυτος μουσικός σταθμός της Κύπρου, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, δημιουργώντας το soundtrack της ζωής μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Κάπου ανάμεσα στις αμέτρητες μουσικές επιλογές της ψηφιακής εποχής και στην ασταμάτητη ροή των social media, υπάρχει ένας ήχος που ξεχωρίζει, που μας συντροφεύει και που κρατάει ακόμα τη μαγεία του ζωντανή: το ραδιόφωνο.

Και τι καλύτερη αφορμή από την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 13 Φεβρουαρίου, για να γιορτάσουμε το πιο άμεσο, το πιο ζωντανό, το πιο διαδραστικό μέσο επικοινωνίας που υπάρχει.

Το ραδιόφωνο δεν είναι απλώς ένας ήχος στο background. Είναι η παρέα στο αυτοκίνητο, η φωνή που κάνει πιο ευχάριστο το πρωινό ξύπνημα, η μουσική που μας χαρίζει ενέργεια στη δουλειά ή μας χαλαρώνει το βράδυ.

Είναι το μέσο που δεν απαιτεί οθόνη, δεν μας αποσπά από την καθημερινότητά μας, αλλά γίνεται μέρος της.

Ειδικά το μουσικό ραδιόφωνο είναι το soundtrack της ζωής μας. Και εδώ, ο Super FM έχει τον πρώτο λόγο. Με τις μεγαλύτερες ελληνικές mainstream επιτυχίες, τις πιο fun εκπομπές και την πιο interactive σχέση με το κοινό, έχουμε καταφέρει να γίνουμε ο απόλυτος μουσικός σταθμός της Κύπρου.

«Από το 1998 όπου ο SuperFm εξέπεμψε για πρώτη φορά μέχρι και σήμερα, 27 χρόνια μετά, δεν σταματήσαμε να εξελισσόμαστε και να καινοτομούμε!

Χρόνια Πολλά Ραδιόφωνο! 🌹✨
*Εμείς σήμερα το γιορτάζουμε και το φωνάζουμε!» έγραψαν στην λεζάντα της ανάρτησης με τα βιντεάκια τους ,οι μουσικοί παραγωγοί του Super FM με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής του ραδιοφώνου

Η Ιστορία του ραδιοφώνου

Η 13η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, προκρίνοντας την ημερομηνία αυτή κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.

Η ημέρα ορίστηκε από την UNESCO στις 3 Νοεμβρίου 2011, κατά τη διάρκεια της 36ης διάσκεψης της.

Ύστερα από αίτημα της Ισπανικής Ραδιοφωνικής Ακαδημίας στις 20 Σεπτεμβρίου 2010, η Ισπανία πρότεινε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη ένα θέμα σχετικά με την ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO πρόσθεσε το θέμα στην προσωρινή ημερήσια διάταξη για την ανακήρυξη της «Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου» στις 29 Σεπτεμβρίου 2011.

Αφού έλαβε ευνοϊκές απαντήσεις και επίσημη υποστήριξη από την Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Ιδρυμάτων των Αραβικών Κρατών (ASBU), την Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Ιδρυμάτων Ασίας-Ειρηνικού (ABU), την Αφρικανική Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Ιδρυμάτων (AUB), την Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Ιδρυμάτων της Καραϊβικής (CBU), την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Ιδρυμάτων (EBU), τη Διεθνή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Ιδρυμάτων (IAB), την Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Ιδρυμάτων της Βόρειας Αμερικής (NABA), τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Αμερικής (OTI), το BBC, το URTI, το Ραδιόφωνο του Βατικανού κ.λπ, η πρόταση εγκρίθηκε.

Η 13η Φεβρουαρίου προτάθηκε ως επίσημη ημέρα λόγω του ότι είναι «η ημέρα που τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν την όλη έννοια του Ραδιοφώνου των Ηνωμένων Εθνών, το 1946». Το Συμβούλιο ζήτησε από τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO να θέσει το ψήφισμα υπόψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση και να εορταστεί από ολόκληρο το σύστημα. Στη συνέχεια, το θέμα εξετάστηκε από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, η οποία ενέκρινε το ψήφισμα στο φάκελο 36 C/63. Έτσι, η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου ανακηρύχθηκε ομόφωνα από όλα τα κράτη μέλη της UNESCO τον Νοέμβριο του 2011.

Τον Δεκέμβριο του 2012, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου, η οποία έγινε έτσι μια ημέρα που πρέπει να γιορτάζεται από όλους τους οργανισμούς, ταμεία και προγράμματα του ΟΗΕ και τους εταίρους τους, ενώ εκείνη τη χρονιά η Ισπανική Ακαδημία Ραδιοφώνου ηγήθηκε της δημιουργίας της Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου για να συνεργαστεί με την UNESCO στην ετήσια διοργάνωση των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου.

Προς τιμήν της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου το 2012, η Lifeline Energy, η Frontline SMS, το SOAS Radio και το Empower house διοργάνωσαν ένα σεμινάριο στο Λονδίνο. Μια ποικιλία επαγγελματιών, ακαδημαϊκών και παρόχων εργαλείων συμμετείχαν στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών για να διερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους το ραδιόφωνο φτάνει ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες και ευάλωτες κοινότητες. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Guy Berger (Διευθυντής για την ελευθερία της έκφρασης και την ανάπτυξη των μέσων ενημέρωσης στην UNESCO), ο Δρ. Chege Githiora (Πρόεδρος του Κέντρου Αφρικανικών Σπουδών στο SOAS), Brigitte Jallov (Empower house/ Panos London), Amy O'Donnell (FrontlineSMS: Radio), Carlos Chirinos (SOAS Radio) και Linje Manyozo (LSE). Το πάνελ συντόνισε η Lucy Durán (SOAS, BBC Radio 3, Human Planet).

Στο Πανεπιστήμιο της Πίζας στην Ιταλία, πραγματοποιήθηκε δημόσια εκδήλωση στις 13 Φεβρουαρίου 2012 για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Italradio και τη Σχολή Μηχανικών και Τηλεπικοινωνιών και επικεντρώθηκε στο κόστος και την ευκολία χρήσης του ραδιοφώνου ως πηγή πληροφόρησης.

Το 2012, στη Βαρκελώνη, Ισπανία, πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2012 μια δημόσια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Κολέγιο Μηχανικών Τηλεπικοινωνιών της Καταλονίας (COETTC) για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου. Η εκδήλωση οργανώθηκε με τη βοήθεια της κυβέρνησης της Καταλονίας. Η κύρια εκδήλωση ήταν μια συζήτηση με τίτλο «Για ένα πιο παγκόσμιο και ανταγωνιστικό ραδιόφωνο».

Στην Ελβετία, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση διοργάνωσε μια Εβδομάδα Ψηφιακού Ραδιοφώνου. Επρόκειτο για μια σειρά τεχνικών εκδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 13 Φεβρουαρίου 2012, με τη συμμετοχή των κυριότερων οργανισμών τυποποίησης ραδιοφώνου: DRM Consortium, WorldDMB, RadioDNS. Υπήρξε επίσης μια τοπική ψηφιακή ραδιοφωνική μετάδοση στο DAB+, η οποία επέδειξε τον εκδημοκρατισμό της μετάδοσης για μικρότερες δομές, με τη χρήση εργαλείων ανοικτού ραδιοφώνου καθορισμένου από λογισμικό CRC mmb Tools.

Το Δίκτυο ΜΚΟ του Μπαγκλαντές για το ραδιόφωνο και την επικοινωνία (BNNRC) προωθεί την τήρηση της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου στις 13 Φεβρουαρίου σε συνεργασία με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, την εμπορική ραδιοτηλεόραση και την κοινοτική ραδιοτηλεόραση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Για το σκοπό αυτό ιδρύθηκε στο Μπαγκλαντές η Εθνική Επιτροπή Παρακολούθησης της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου.

Δειτε Επισης

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου και ο #SuperFM έχει τον πρώτο λόγο - Χρόνια πολλά... «ράδιο αγάπη μου»!
Γιώργος Κακοσαίος για την αντίδραση του Γιώργου Σαμπάνη σε πρόταση γάμου θαμώνα
Χαμός από αντιδράσεις για το λογύδριο του Γιώργου Λιάγκα και η απάντηση του: «Τον χειροκροτώ για το σόου»
Ξεσπά η δικηγόρος του Γιώργου Κιμούλη έξω από το δικαστήριο: «Τον συκοφάντησαν, είπαν ψέματα…»
Μάνος Παπαγιάννης – Σοφία Παυλίδου: Ξανά στα δικαστήρια για την έφεση της απόφασης
Μετά το βίντεο που έγινε viral με τον Γιώργο Σαμπάνη, πρόταση γάμου και στον Θοδωρή Φέρρη
Βάσια Τριφύλλη: «Με τον άντρα μου είχαμε 25 χρόνια διαφορά, μπορεί να θεωρηθεί και ως παιδεραστής»
Το δικαστήριο δικαίωσε την Τζίνα Αλιμόνου και έκλεισε κατά του πρώην συζύγου της, Παύλου Βαρδινογιάννη
Το μήνυμα της Αλεξάνδρας Νίκα μετά την καταγγελία για παράσυρση: «Αρκεί μία κακή στιγμή»
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος: «Όσο ένοχος είναι ο Άρης Σερβετάλης, άλλο τόσο και αυτοί που τον ρωτάνε»