Αλέξανδρος Λυκουρέζος για Απόστολο Λύτρα: «Όσα συνέβησαν είναι θλιβερά και απαράδεκτα, δεν έχω λόγια»

«Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου παραβιάζει το κράτος δίκαιου & την ανεξαρτησία των δικαστών»

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος μίλησε το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την υπόθεση Λύτρα, τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ενώ αναφέρθηκε και στην απόφαση του Άρειου Πάγου αλλά στην έμφυλη βία.

«Όλοι κρίνουμε τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά οι κρίσεις είναι απλώς για να μπορεί να κάνεις κάποιος έναν διάλογο γύρω από θέματα που δημιουργούνται. Όταν έρχεται ξαφνικά την επομένη της απόφασης, η ηγεσία του Αρείου Πάγου να καταγραφεί την διαφωνία της για την απόφαση, είναι πιστεύω μια παρέμβαση, η οποία ήταν άστοχη. Ήταν μια παρέμβαση που προσβάλει το δικαιοδοτικό έργο του δικαστή, ο οποίος σε υποθέσεις που χειρίζεται σε μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πειθαρχικής δίωξης.

Η πειθαρχική παρέμβαση θα δικαιολογείτο μόνο αν υπήρχαν φαινόμενα βαρύτατης αμέλειας ή δόλου εκ μέρους του δικαστικού λειτουργού. Προσβάλλονται οι κανόνες του κράτους δικαίου αλλά και το δικαιοδοτικό όργανο και το έργο των δικαστών. Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος, προφανώς προκάλεσε, και η κοινή γνώμη ήταν αντίθετη αλλά αυτό δε μπορεί να το μετέφερε με ξαφνική παρέμβαση, με άμεση επείγουσα πειθαρχική διερεύνηση του θέματος η ηγεσία του Αρείου Πάγου» τόνισε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Για την παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση λύτρα μίλησε ο κ. Λυκουρέζος.

«Όσον αφορά στο θέμα του άγριου ξυλοδαρμού, και όσα συνέβησαν μεταξύ του ζευγαριού, είναι θλιβερά και απαράδεκτα, δεν έχω λόγια αλλά έχει εξαντληθεί το θέμα. Έχω να πω για την ξαφνική παρέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Οι δικαστές όπως ξέρετε, απολαμβάνουν μιας προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας σύμφωνα με το Σύνταγμα. Ένας δικαστικός λειτουργός όταν εκφέρει μια άποψη γύρω από ένα θέμα που χειρίζεται, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πειθαρχικού ελέγχου», είπε αρχικά.

Και συμπλήρωσε ο κ. Λυκουρέζος: «Όλοι κρίνουμε τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά η κρίσεις είναι απλώς για να μπορεί να κάνεις κάποιος έναν διάλογο γύρω από θέματα που δημιουργούνται. Όταν έρχεται ξαφνικά την επομένη της απόφασης, η ηγεσία του Αρείου Πάγου να καταγραφεί την διαφωνία της για την απόφαση, είναι πιστεύω μια παρέμβαση η οποία ήταν άστοχη. Ήταν μια παρέμβαση που προσβάλει το δικαιοδοτικό έργο του δικαστή, ο οποίος σε υποθέσεις που χειρίζεται σε μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πειθαρχικής δίωξης. Η πειθαρχική παρέμβαση θα δικαιολογείτο μόνο αν υπήρχαν φαινόμενα βαρύτατης αμέλειας ή δόλου εκ μέρους του δικαστικού λειτουργού. Προσβάλλονται οι κανόνες του κράτους δικαίου αλλά και το δικαιοδοτικό όργανο και το έργο των δικαστών. Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος, προφανώς προκάλεσε, και η κοινή γνώμη ήταν αντίθετη αλλά αυτό δε μπορεί να το μετέφερε με ξαφνική παρέμβαση, με άμεση επείγουσα πειθαρχική διερεύνηση του θέματος η ηγεσία του Αρείου Πάγου».

Για την παρέμβαση του Αρείου Πάγου ο κ. Λυκουρέζος προσέθεσε πως, «Δημιουργεί ένα προηγούμενο, ουσιαστικά, παραβιάζει και το κράτος δίκαιου και την  ανεξαρτησία των δικαστών. Οι δικαστές πολλές φορές κάνουν και λάθη, και οι αποφάσεις αυτές κρίνονται από τα θεσμικά όργανα και τους κανόνες της ποινικής δικονομίας. Μια ορθή ή εσφαλμένη δικαστική κρίση – όπως διαμορφώνεται – δεν μπορεί να έχει σαν στοιχείο την κοινής γνώμης για την διαμόρφωση αυτής της δικανικής κρίσης. Ο Άρειος Πάγος δημιούργησε ένα θέμα αυτή την στιγμή».

Για την παραβίαση των περιοριστικών όρων: «οι περιοριστικοί όροι που επεβλήθησαν ήταν η μετοίκηση και να μην πλησιάζει το θύμα. Δεν υπήρξε όρος να μην υπάρχει κάποια επικοινωνία. Όπως ήταν διατυπωμένοι οι όροι, δεν παραβιάστηκαν. Προσέθεσαν ότι είναι και ύποπτος φυγής. Μετά την παρέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου μετά την δικαστική κρίση ήταν δύσκολο μετά από έναν δικαστικό λειτουργό, να μην προχωρήσουν στην υιοθέτηση της θέσης της συζύγου, λέγοντας ότι η επικοινωνία ή τα email ή η επίσκεψη που έγινε από την κόρη και την πρώην σύζυγο, αποτέλεσαν παραβίαση του όρου «μη συνάντησης». Θα έλεγα πως επηρεάστηκαν οι δικαστικοί λειτουργοί».

Για το «μήνυμα» της απόφασης της προφυλάκισης, ο κ. Λυκουρέζος υπογράμμισε: «τα μέτρα που ανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης και θα τα φέρει προς ψήφιση, είναι στην σωστή κατεύθυνση. Αυστηροποιείται το πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας και ορθώς το κάνει».

Αναφορικά με τα μέτρα του κ. Φλωρίδη για την ενδοοικογενειακή βία: «Σαφώς υπάρχει έξαρση του φαινομένου, η ενδοοικογενειακή βία έχει πάρει διαστάσεις εξωφρενικές και αυτό πρέπει να περιοριστεί με κάθε τρόπο και με αυτά τα αυστηρά μέτρα που πρόκειται τώρα να προτείνει στη Βουλή ο υπουργός δικαιοσύνης. Δεν θυμάμαι τέτοιου είδους εξάρσεις. Δεν ξέρω αν οφείλεται στο ότι οι γυναίκες την δεκαετία του ‘60 και του ‘70 δεν προχωρούσαν σε καταγγελία. Δεν νομίζω ότι είναι μόνο αυτός ο λόγος. Υπάρχουν άλλου είδους κοινωνικές πιέσεις, αλλού είδους άγχη, στρες και προβλήματα που πιέζουν τον καθένα, από εκεί και πέρα το πώς εκδηλώνεται κάποιος, που να φτάσει στο σημείο να δέρνει και να χτυπάει κατά τρόπο θλιβερό και απαράδεκτο την σύζυγό του, είναι κάτι που με κάθε τρόπο πρέπει να το κοιτάξουμε, ώστε να περιοριστεί και να ελαχιστοποιηθεί. Πιστεύω ότι τα νέα μέτρα μπορεί να βοηθήσουν. Πολύ σωστή η διάταξη για την παρέμβαση των επιστημόνων», τόνισε κλείνοντας ο κ. Λυκουρέζος.

Δειτε Επισης

Παντρεύονται Θανάσης Τσαλταμπάσης και Αγοραστή Αρβανίτη
Η Δέσποινα Βανδή θα κινηθεί νομικά μετά το επεισόδιο στην Τουρκία; Τι αναφέρει ο δικηγόρος της
Στράτος Τζώρτζογλου: «Οι γονείς μου είχαν πει: Μη γίνεις ηθοποιός, θα πρέπει να περάσεις από κρεβάτια. Ισχύει»
Αναστασία Γιούσεφ: «Μου έχουν ζητήσει περίεργα, ανώμαλα πράγματα. Να τους ουρήσω»
Ελεύθεροι με εγγύηση οι τράπερ Light και Thugslime για την υπόθεση Lamanif και τη διαρροή σεξουαλικού βίντεο
Κατερίνα Στανίση: «Δεν είναι ωραίο να μπλέκουν τη μουσική με αυτά. Να μην ζούμε με αυτά συνέχεια»
Ξέσπασε η Κατερίνα Καινούργιου: «Ντρέπομαι για το ανθρώπινο είδος»
Έφυγε από τη ζωή ο πρωταγωνιστής του #BingBangTheory, Bob Newhart στα 94 του χρόνια!
Επική η απάντηση της Μαρία Μπακοδήμου στα κακεντρεχή σχόλια που δέχθηκε για την εμφάνισή της
Γιώργος Καρκάς: «Από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο όλοι ήξεραν ποιος είμαι, ότι έχω... βιάσει»