Οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια για τι είναι άντρας, η νέα ομοφοβική του επίθεση & η παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Στέφανος Κασσελάκης: «Να στείλουμε τους Κούγιες αυτού του τόπου στο χρονοντούλαπο του Μεσαίωνα» - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Απαράδεκτη η ανακοίνωση Κούγια» - Yπουργός Δικαιοσύνης: «Πρωτότυπος ορισμός του τι είναι άνδρας»

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, για την ανακοίνωση του γνωστού ποινικολόγου Αλέξη Κούγια σε βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανου Κασσελάκη.

Με την παραγγελία της, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητάει από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, να ερευνηθεί αν οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια παραβιάζουν τον αντιρατσιστικό νόμο ειδικά ως προς την κατεύθυνση προσβολής προσωπικών θεμάτων με ομοφοβικές προσεγγίσεις.

Το χρονικό

Για την απόφαση της εισαγγελέως και της ανακρίτριας να αφήσουν ελεύθερο τον Απόστολο Λύτρα με την ομολογία του για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του, Σοφίας Πολυζωγοπούλου, μίλησε ο Αλέξης Κούγιας.

Ο γνωστός ποινικολόγος εμφανίστηκε το πρωί της Τρίτης 18/6 στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για τον τρόπο που η δικαιοσύνη αντιμετώπισε τον Απόστολο Λύτρα τονίζοντας πως ήταν «υποχρεωτικό» να αφεθεί ελεύθερος γιατί, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι σωματικές βλάβες που υπέστη η σύζυγός του ήταν πλημμέλημα και όχι κακούργημα.

«Ήταν υποχρεωτικό να αφεθεί ελεύθερος ο Απόστολος Λύτρας. Η άποψή μου, γιατί μου ετέθη υπόψιν μου και η δικογραφία και η ιατροδικαστική έκθεση, είναι ότι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του ήταν υπερβολική. Οι σωματικές βλάβες, που σε κάθε περίπτωση ήταν απαράδεκτη ενέργεια, το παραδέχτηκε και ο ίδιος γιατί έχει ανδρικά χαρακτηριστικά ο Αποστόλης, δεν είναι βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, δεν είναι κακούργημα, είναι πλημμέλημα. 

Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Αυτά τα χτυπήματα συνιστούν το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης που συνιστούν πλημμέλημα…» ανέφερε αρχικά ο Αλέξης Κούγιας.

«Για να κρατηθεί κάποιος προσωρινά, θα πρέπει να είναι είτε ύποπτος φυγής είτε να μπορεί να δυσχεράνει το έργο της ανακρίσεως…» είπε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Κούγιας.

«Κακές στιγμές στη ζωή των ανθρώπων υπάρχουν πάντοτε… Όταν κάποιος κάνει κάτι και το παραδέχεται, είναι αντρική συμπεριφορά… Δεν είπε κανείς ποτέ ότι πρέπει να του δώσουμε βραβείο γι’ αυτό που έκανε. Ο άνθρωπος αυτός έχει καταστραφεί, και έχει καταστραφεί από δικά του λάθη. Είχε μια υπέροχη οικογένεια με δυο παιδάκια, ερωτεύτηκε την ασκούμενή του, διέλυσε την οικογένειά του, έχει υποστεί δυο εμφράγματα, όλη του η περιουσία έχει γραφτεί στη δεύτερη σύζυγό του…» είπε ακόμη ο γνωστός ποινικολόγος.

Την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, προκάλεσαν όσα είπε ο Αλέξης Κούγιας για τον Απόστολο Λύτρα και ειδικά η αναφορά του στα «αντρικά χαρακτηριστικά» του ποινικολόγου που συνελήφθη και ομολόγησε για τον ξυλοδαρμό της γυναίκας του.

«Δεν υπάρχει τίποτα "αντρικό" στην παραδοχή του εγκλήματος, όπως προσπάθησε να μας πείσει ο κ. Κούγιας. Δεν υπάρχει τίποτα "αντρικό" στην κακοποίηση» αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Κασσελάκης.

Σε αυτή την τοποθέτηση ο ποινικολόγος απάντησε με μια ακόμα ομοφοβική δήλωση.

«Διάβασα», αναφέρει ο Αλέξης Κούγιας, «ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τοποθετήθηκε για την υπόθεση Λύτρα και για το τι είναι αντρική συμπεριφορά. Σοκαρίστηκα και μόνο γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης, του οποίου είναι γνωστές οι επιλογές του και που δεν έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως, ενώ θα έπρεπε, εάν στον γάμο του αυτός είναι γυναίκα ή άνδρας ή ο Τάιλερ, τοποθετείται για το τι είναι αντρική συμπεριφορά» ήταν η απάντηση του Αλέξη Κούγια που έφερε την άμεση αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη.

Στην ομοφοβική επίθεση που δέχθηκε από τον Αλέξη Κούγια επέλεξε να απαντήσε με μια νέα ανάρτησή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης ζητώντας παράλληλα την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα.

«Με την παρουσία μου ως τώρα στη χώρα μας, για ένα πράγμα μπορώ να είμαι 100% περήφανος, που προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να στείλουμε τους Κούγιες αυτού του τόπου στο χρονοντούλαπο του Μεσαίωνα. Αυτές οι νοοτροπίες έδιωξαν τη γενιά μου από την χώρα. Και είναι καιρός η γενιά μου να κυβερνήσει και να φτιάξει τον τόπο μας.

Υ.Γ. Ο αρμόδιος εισαγγελέας γνωρίζει τι πρέπει να πράξει. Με την πεποίθηση ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν εξαντλείται στο να αφήνει κακοποιητές ελεύθερους» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε την απαράδεκτη τοποθέτηση που έκανε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Αλέξης Κούγιας λέγοντας ότι ο Απόστολος Λύτρας φέρθηκε αντρίκια που ομολόγησε τον ξυλοδαρμό της συζύγου του!

«Δεν υπάρχει τίποτα “αντρίκιο” στην παραδοχή του εγκλήματος, όπως προσπάθησε να μας πείσει ο κ. Κούγιας. Δεν υπάρχει τίποτα “αντρικό” στην κακοποίηση. Δεν μπορεί να ζούμε σε μια κοινωνία που η έμφυλη βία είναι πλέον καθημερινότητα και οι υπερασπιστές των κακοποιητών έχουν καθημερινό τηλεοπτικό στασίδι», ήταν το σχόλιο του Στέφανου Κασσελάκη για την πρωινή τοποθέτηση του Αλέξη Κούγια.

Οι αντιδράσεις

Τις δηλώσεις του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια για τον Στέφανο Κασσελάκη και τα περί «ανδρισμού» στην υπόθεση του Απόστολου Λύτρα καταδίκασε με τη σειρά του, μετά τον υπουργο Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Θέλω να καταδικάσω μία απαράδεκτη ανακοίνωση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανου Κασσελάκη», τόνισε ειδικότερα ο κ.Μαρινάκης μιλώντας στο Mega. 
«Οι απαράδεκτες δηλώσεις του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια για την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, με δράστη τον δικηγόρο Απόστολο Λύτρα, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος δέχθηκε ομοφοβική επίθεση στη συνέχεια από τον κ. Κούγια» πρόσθεσε.

Σχετικά με το εάν τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τις Αρχές, ή αν ο κ. Λύτρας είχε ειδική μεταχείρηση, ο Παύλος Μαρινάκης είπε:

«Επιμέρους παραλήψεις ελέγχονται. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον κατηγορούμενο, τον θύτη, με βάση το ποιος είναι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υπογράμμισε πως σοκαρίστηκε όταν διάβασε την κατάθεση της συζύγου-θύματος του Απόστολου Λύτρα. 

«Όταν είδα ένα απόσπασμα από την κατάθεση του θύματος συγκλονίστηκα. Δεν μπορεί να μην σφιχτεί το στομάχι σου όταν διαβάσεις κάτι τέτοιο. Πίσω από τέτοιες αποφάσεις κρύβονται άνθρωποι που υποφέρουν. Δεν πρέπει να καθόμαστε και να βρίσκουμε δικαιολογίες για τον δράστη αλλά να αφήσουμε τη δικαιοσύνη χωρίς να προδικάζουμε, να κάνει τη δουλειά της. Εμείς αυτό που λέγαμε είναι πως θέλουμε να κάνουμε αυστηρότερες τις ποινές. Θεσπίσαμε μία διάταξη που επιτρέπει και υποχρεώνει στους γιατρούς να καταγγέλλει ένα περιστατικό. Κάθε μέρα έχουμε 50 συλλήψεις μέσο όρο».

«Ο συγκεκριμένος γιατρός έκανε το καθήκον του πέρα του ιατρικού και ενδεχομένως να έσωσε έναν άνθρωπο. Ο ποινικός κώδικας έχει αλλάξει τρεις φορές από το 2019. Εμείς κάναμε τον βιασμό ανηλίκου να είναι ισόβια, όπως και την ανθρωποκτονία να είναι ισόβια, συν νόμους όπως αυτός που χρησιμοποιήθηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση. Επίσης, έχει γίνει δουλειά σε επίπεδο κέντρων φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών» κατέληξε

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τοποθετείται πάνω στην  άποψη Κούγια

«Σήμερα ακούσαμε έναν εξαιρετικά πρωτότυπο ορισμό του τι είναι άνδρας, ανδρισμός» σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μετά τη δήλωση του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια που μιλώντας για την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με δράστη τον Απόστολο Λύτρα, υποστήριξε οτι η «ποινική δίωξη που ασκήθηκε ήταν υπερβολική. Απαράδεκτη ενέργεια σε κάθε περίπτωση ο ξυλοδαρμός, έχει ανδρικά χαρακτηριστικά ο Αποστόλης». Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα αντρικό στην κακοποίηση για να του απαντήσει ο δικηγόρος ως εξής: «Σοκαρίστηκα και μόνο γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης, του οποίου είναι γνωστές οι επιλογές του και που δεν έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως ενώ θα έπρεπε, εάν στο γάμο του αυτός είναι γυναίκα ή άνδρας ή ο Τάιλερ, τοποθετείται για το τι είναι αντρική συμπεριφορά».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης συνεχίζοντας να τοποθετείται πάνω στην  άποψη Κούγια, τόνισε τα εξής: «Ότι άνδρας και ανδρισμός είναι να σκοτώσεις στο ξύλο μια γυναίκα και να ζητήσεις συγνώμη μετά, αφού μπορεί να πας φυλακή, δηλαδή. Εγώ νόμιζα ότι άνδρας είναι αυτός που σέβεται τη γυναίκα, τις γυναίκες, τους συνανθρώπους του. Ότι ο αληθινός άνδρας είναι αυτός. Σήμερα ακούσαμε αυτόν τον κενοφανή ορισμό, που δείχνει βέβαια και άλλα πράγματα. Μένω σε αυτό το σχόλιο».

«Χείμαρρος» ήταν στον λόγο της η Αναστασία Γιάμαλη το βράδυ της Τρίτης 18/6 μέσα από τον αέρα του Kontra Channel κατά του Αλέξη Κούγια και της Ζήνας Κουτσελίνη για τη στάση που έχουν κρατήσει στην υπόθεση του Απόστολου Λύτρα και της δημόσιες τοποθετήσεις τους.

«Πίσω από κλειστές πόρτες, στις λιγότερο λαμπερές γειτονιές, γυναίκες της διπλανής πόρτας που δεν έχουν απασχολήσει ποτέ τη δημοσιότητα με την οικογενειακή τους ευτυχία ή την επαγγελματική τους επιτυχία, κακοποιούνται και δεν πηγαίνουν ποτέ σε κάποια κλινική παρά μόνο όταν είναι αργά…» ανέφερε αρχικά η δημοσιογράφος.

«Σε καμία περίπτωση αυτές οι κακοποιητικές, εγκληματικές συμπεριφορές που δε γνωρίζουν τάξη, εθνικότητα ή θρησκεία, δε μπορούν να χαρακτηρίζονται αντρίκιες αν τις παραδεχτούν οι δράστες, όπως ισχυρίστηκε σήμερα γνωστός ποινικολόγος. Στερεότυπα που θέλουν αυτή τη μάτσο συμπεριφορά ανδρών που δεν κλαίνε, των ανδρών που παραδέχονται το λάθος τους, και αφού το παραδέχτηκαν δε πρέπει να υπάρξουν συνέπειες γιατί έριξαν τα μούτρα τους. 

Των ανδρών που θα κάνουν το κέφι τους γιατί φέρνουν τα λεφτά στο σπίτι. Ήταν ασκούμενή του, είπε μάλιστα ο ίδιος. Και από την άλλη, των ανδρών που αν είναι γκέι δε δικαιούνται να μιλούν, όπως είπε για τον κύριο Κασσελάκη, είναι στερεότυπα για τις ελληνικές ταινίες του 60, όχι για σήμερα. Νιώθω πραγματικά ανακούφιση που η συγκεκριμένη γυναίκα επέζησε της ακραίας έμφυλης βίας που υπέστη γιατί πήγε εγκαίρως στο νοσοκομείο και γιατί μετά, ως δικηγόρος εκφράστηκε με τρόπο άρτιο και στοιχειοθέτησε την ανάγκη προστασίας της.

Είναι άλλωστε συνήγορος στη στέγη κακοποιημένων γυναικών. Ήξερε να ζητήσει περιπολικό έξω από το σπίτι, ήξερε να ζητήσει Panic button, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες το χτύπησε για άλλο λόγο. Είναι τόσα περισσότερα εκείνα στα οποία δεν έχουν πρόσβαση άλλες πολλαπλά ευάλωτες  γυναίκες» είπε στη συνέχεια η Αναστασία Γιάμαλη.

«Και κάτι ακόμα, αρκετά με την εξωτικοποίησης της έμφυλης κακοποίησης που αναδεικνύει κάθε αιματηρή λεπτομέρεια σε μια χώρα που μετρά 34 καταγγελίες τη μέρα για ενδοοικογενειακή κακοποίηση σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.. Τίποτα το εξωτικό, τίποτα το ξένο δεν υπάρχει σε αυτή την υπόθεση. Ήταν υποχρέωση της πολιτείας να μας προσέχει και να μας στηρίζει όλες με τρόπο ισότιμο και ανάγκες σχεδιασμένες για τις περισσότερο ευάλωτες.

Τα λέω αυτά γιατί για πολλοστή φορά έχουμε μπερδευτεί στη δημόσια σφαίρα για το τι λέγεται και τι όχι και το ποια είναι η είδηση τελικά. Η είδηση δεν είναι οι καριέρες, η είδηση είναι οι ζωές και η κακοποίηση» κατέληξε.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Κούγια κατά τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και την ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο ποινικολόγος κατά του Γιώργου Λιάγκα στην οποία καλούσε τον πρόεδρο του ΑΝΤ1, Θοδωρή Κυριακού να τον απολύσει, ο παρουσιαστής ξέσπασε στο #ToPrwino.

Ο Γιώργος Λιάγκας τόνισε ότι ο αντιρατσιστικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί κάποια στιγμή. «Δε μπορεί ο ομιλών επειδή έκανε τρεις συνεντεύξεις με τον Κασσελάκη να αποκαλείται σίχαμα. Τότε δεν αναφέρθηκα. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έβγαλε ανακοίνωση και με αποκάλεσε σίχαμα γιατί τολμώ να πάρω συνεντεύξεις και να προβάλλω ομοφυλόφιλους και προέτρεψε τον ιδιοκτήτη του καναλιού, τον κύριο Κυριακού να με απολύσει πάραυτα. Τότε δεν είδα κανένα εισαγγελέα να παρεμβαίνει, όταν ένας λειτουργός της δικαιοσύνης βγήκε δημόσια και αποκάλεσε σίχαμα έναν άνθρωπο που κάνει τη δουλειά του.

Αυτό δεν ήταν ομοφοβική αναφορά; Και προέτρεψε τον ιδιοκτήτη του καναλιού τον κύριο Κυριακού να με διώξει. Δυστυχώς δεν με έδιωξε, μου ανανέωσε το συμβόλαιο. Άλλοι φύγανε από πόστα εκείνες τις ημέρες…» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Λιάγκας.

Λίγο αργότερα, ο Γιώργος Λιάγκας πρόσθεσε για το ίδιο θέμα: «Και επειδή είμαστε πολλοί περισσότεροι οι λογικοί άνθρωποι, η κοινωνία μας κύριε Κούγια για να κοιμάστε ανήσυχος τα βράδια θα γίνει καλύτερη και σωστή. Που θα μας πείτε και σιχάματα, εσείς. Θα μας κάνετε μαθήματα εσείς! Που δύο μήνες δεν τα λέω και τα κρατάω μέσα μου. Θα κάνετε σε εμένα μαθήματα ηθικής. Εσείς σε εμένα!».

Δειτε Επισης

Σoφία Παθέκα: «Μου επιτέθηκε λεκτικά, του είπα ότι δεν θα μπορούσα να είμαι με κάποιον στην ηλικία του»
Οι δηλώσεις της Νόρας Βαλσάμη μέσα από το νοσοκομείο: «Είχα ένα πέσιμο και έσπασα ένα κοκαλάκι, πονάω πολύ»
Γιώργος Καπουτζίδης: «Δεν είμαστε ζευγάρι με τον Φώτη Σεργουλόπουλο, ποτέ δεν ήμασταν και ποτέ δεν θα γίνουμε»
Το reunion της Τατιάνας Μπλάτνικμε τον μεγαλύτερο αδερφό της - Δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά της
Το μήνυμα της Νόνης Δούνια για τα 20 χρόνια γάμου: «Άλλοτε εγώ να οδηγώ κι εσύ να καθοδηγείς & το αντίστροφο»
Η περιπέτεια της Δανάης Μπάρκα με την φωτιά στη Σέριφο: «Ήταν σοκαριστικό! Πέρασα δύσκολα!»
Στιγμιότυπα από το ρομαντικό δείπνο της Αθηνάς Οικονομάκου με τον Βuno Cerella στο Μιλάνο
Θανάσης Πάτρας για Ανδρέα Μικρούτσικο: «Υπήρξε μια εμπλοκή επαγγελματική. Δεν του κρατάω κακία»
Στα αίματα μετά από ατύχημα η Ιωάννα Τούνη στη Σύρο: «Σκοτώθηκα μόνη μου στο σκαλί. Δεν το είδα»
Ντάνιελ Νούρκα: «Δεν μου νοίκιαζαν σπίτι λόγω της αλβανικής καταγωγής μου»