Σφοδρές αντιδράσεις για τον ξυλοδαρμό του Απόστολου Λύτρα στην σύζυγο του Σοφία Πολυζωγοπούλου

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ο υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο επίτιμος πρόεδρος αστυνομικών ΝΑ Αττικής, ο Αλέξης Κούγιας, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Νίκος Συρίγος, η Ιωάννα Παλιοσπύρου και η Νάνσυ Ζαμπέτογλου τοποθετούνται δημόσια

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Η υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με πρωταγωνιστή τον γνωστό ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα και θύμα την 37χρονη σύζυγό του, συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας.

Ο σάλος που ξέσπασε όταν το περιστατικό ήρθε στο φως δεν έχει καταλαγιάσει, ενώ αντίθετα τροφοδοτήθηκε από την ομόφωνη απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερο, με περιοριστικούς όρους, τον γνωστό δικηγόρο, μια απόφαση που βρέθηκε στο στόχαστρο του Αρείου Πάγου.

Ο Απόστολος Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος παρά τον κακουργηματικό χαρακτήρα και τη βαρύτητα της πράξης που καθ’ ομολογία τέλεσε.

Lutras_846_2.width-800

Το σκεπτικό της απόφασης

Ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν μετά την απολογία του να τον αφήσουν ελεύθερο, παίρνοντας υπόψη την κατάθεση του θύματος ότι ο ξυλοδαρμός έγινε για πρώτη φορά και ουδέποτε είχε συμβεί κάτι στο παρελθόν, όπως και την κατάθεση της πρώην συζύγου του η οποία τον είχε καταγγείλει στο παρελθόν, ωστόσο όταν έγινε η δίκη, αυτή ανακάλεσε.

«Μέτρησε» επίσης η κατάθεση της κόρης του, η οποία υποστήριξε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν τον έχει δει βίαιο, καθώς και η δήλωση του ίδιου ότι μετάνιωσε για την πράξη του και ζήτησε ψυχολογική υποστήριξη. Κατάθεση έδωσε και ο κουμπάρος του ζευγαριού, επίσης δικηγόρος, ο οποίος και αυτός υποστήριξε ότι ο 52χρονος ποινικολόγος δεν υπήρξε ποτέ βίαιος στο παρελθόν.

Υπό αυτό το πρίσμα έκριναν ότι δεν είναι ύποπτος φυγής όπως και ότι δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων.

Σημειώνεται ότι για το αδίκημα που διέπραξε προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 20 έτη και προφυλάκιση.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο επίτιμος πρόεδρος αστυνομικών Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, σημειώνει:

«Αν ένιωθε αυτά τα βίαια συναισθήματα, θα έπρεπε να πάει να ζητήσει βοήθεια πριν την πράξη. Η συμπεριφορά του δεν έδειχνε ότι είναι… είχε συναναστροφές με ανθρώπους, δεν έλεγαν ότι είναι κακοποιητικός».

Για την αποτελεσματικότητα του πρόσφατου νόμου που αφορά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, μίλησε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

«Ο κύριος Λύτρας ζήτησε βοήθεια. Υπάρχουν κέντρα για να πάει ο κακοποιητής να βοηθηθεί; Κι αν υπάρχουν, υπάρχει περιοριστικός όρος να πηγαίνει; Θα τον ελέγχει κανείς αν θα πάρει βοήθεια; Ζήτησε βοήθεια αλλά ποιος θα τον παρακολουθεί αυτόν;» αναρωτήθηκε η Ανθή Βούλγαρη

«Θα πρέπει να δούμε ότι ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες και εφαρμόζεται, πραγματικά απέδωσε. Έδειξε ότι πράγματι μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος, αρκεί φυσικά να εφαρμόζεται. Θα πρέπει να τιμήσουμε τους ανθρώπους αυτούς που δέχτηκαν το περιστατικό και αμέσως ειδοποίησαν την Αστυνομία γιατί από εκεί ξεκίνησε. Είναι κάτι που δε γινόταν διότι πολύς κόσμος φοβόταν γιατί υπήρχαν και στο παρελθόν περιπτώσεις όπου υπέστησαν οι ίδιοι μετά αγωγές και ταλαιπωρήθηκαν λόγω της εμπλοκής τους σε τέτοιες υποθέσεις. Με τον νόμο Φλωρίδη όλα αυτά εδώ αντιμετωπίζονται με έναν πολύ λειτουργικό τρόπο. Η δημοσιότητα που δίνεται σε τέτοια ζητήματα είναι σημαντική διότι έτσι ενημερώνεται ο κόσμος. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίζονται αυτά τα περιστατικά είναι η ενημέρωση».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Σίγουρα οι δικαστικοί λειτουργοί πήραν αυτήν την απόφαση, είχαν τους λόγους τους. Από την άλλη πλευρά, η παρέμβαση της ανωτάτης αρχής, του Αρείου Πάγου, πάντοτε έχει έναν σημαντικό χαρακτήρα γιατί λειτουργεί προειδοποιητικά σε αντίστοιχες περιπτώσεις».

«Μπορεί να υπάρξουν συγκεκριμένα δικαστικά μέτρα τα οποία να ζητούν να παρακολουθείται από ειδικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Δεν είναι ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες δομές για συγκεκριμένα πράγματα. Οι δομές οι οποίες προσφέρουν γενικώς υπηρεσίες, μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες προς πάσα κατεύθυνση σε οποιονδήποτε ζητήσει για ζητήματα ψυχικής υγείας. Μπορεί να υπάρξει και δικαστικός έλεγχος για αυτά», συμπληρώνει ο κ. Βαρτζόπουλος.

Η δικηγόρος Λίλα Ραγκούση και ο επίτιμος πρόεδρος αστυνομικών ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το περιστατικό

Η κ. Λίλα Ραγκούση μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το περιστατικό.

«Είναι ειδεχθέστατη πράξη από όποια έννοια και αν το πάρουμε. Οποιοσδήποτε άνθρωπος σηκώνει το χέρι του κατά αυτόν τον τρόπο και το ξανακάνει, έστω και αν γίνει και πρώτη φορά, είναι ένα αδίκημα που έχει την απόλυτη κατακραυγή. Πρέπει να δούμε και μια κατάσταση νομικά. Η προφυλάκισή του ή μη, είναι μια συζήτηση που δεν θα έπρεπε να γίνεται τόσο απλά, και με ανθρώπους που δεν έχουν την γνώση του νόμου. Καταλαβαίνω ότι ο μέσος Έλληνας και η κοινωνία αυτό που ζητάει είναι η φυλακή, γιατί έχουμε δημιουργήσει την κουλτούρα της φυλακής. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μια καταξιωμένη πορεία επαγγελματική. Ο νόμος δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι κι να μην υπάρχει κριτήριο απέναντι στον άνθρωπο. Το περιπολικό μπορεί να ήταν έξω από το σπίτι για τα «μάτια του κόσμου», υπάρχουν και αυτά», δήλωσε με την σειρά της.

«Δεν  μπορούμε να λέμε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ικανός να κάνει κάτι, μπορεί να φοβάται ότι μπορεί να του συμβεί κάτι. Δεν είναι υπότροπος γιατί δεν έχει ξαναδιαπράξει το ίδιο αδίκημα. Η κατηγορία που είχε ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα και ήταν απειλή και εξύβριση, είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Δεν υπάρχει ιατροδικαστική έκθεση για κακοποίηση της πρώην συζύγου», συμπλήρωσε η κ. Ραγκούση.

«Το γεγονός ότι έχουμε δημιουργήσει την κουλτούρα, ότι μόνο η φυλακή είναι μέτρο αυτό είναι το πρόβλημα. Ο άνθρωπος αυτός έχει περιοριστικά μέτρα. αν η ανακρίτρια είχε διακρίνει το οτιδήποτε ή της είχε πει κάτι η παθούσα, θα μεριμνούσε αντίστοιχα. Δεν μπορεί να παρεμβαίνει ο Άρειος Πάγος με οποιοδήποτε τρόπο για οποιοδήποτε θέμα γίνεται στα κανάλια. Την δικαιοσύνη και τους δικαστές, τους κατηγορούμενους και τους δικηγόρους οφείλουμε να τους σεβόμαστε, όταν έχουν κάνει μια πορεία στην οποία δεν υπάρχει το παραμικρό ψεγάδι. Αυτή την στιγμή να βγαίνει η κοινωνία και να ακούει ότι η 18η ανακρίτρια θα ελεγχθεί πειθαρχικά από τον Άρειο Πάγο. Είναι μια υπόθεση που απασχόλησε τα μέσα, έτσι δημιουργείται η φθορά στην δικαιοσύνη. Είναι υποχρέωση του δικηγορικού συλλόγου να στείλει επιστολή από την στιγμή που έχει γίνει γνωστό, να μάθει αν έχει ασκηθεί δίωξη. Εν συνέχεια να ακολουθηθεί η πειθαρχική διαδικασία και η αρμόδια επιτροπή θα περιμένει την τελεσιδικία της απόφασης», υπογράμμισε κλείνοντας.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε μια μακροσκελή επιστολή για την παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση Λύτρα αναφέρει πως «η κρίση των δικαστικών λειτουργών είτε είναι ορθή, είτε λανθασμένη, υπόκειται μόνο στους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και όχι σε πειθαρχικό έλεγχο» και τονίζει πως: «Ανεξαρτήτως των παραπάνω, παρατηρούμε ότι μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις των νέων Ποινικών Κωδίκων διεξάγεται στη δημόσια σφαίρα μια προσπάθεια ταύτισης της ορθής απονομής Δικαιοσύνης με την αυστηροποίηση».

Η επιστολή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Σύμφωνα με το άρθρο 87 παρ.1 του Συντάγματος « Η δικαιοσύνη απονέμεται από δικαστήρια συγκροτούμενα από τακτικούς δικαστές, που απολαμβάνουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησίας», ενώ κατά την παράγραφο 2 «Οι δικαστές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους…». Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 109παρ.4 του ΚΟΔΚΔΛ «Δεν αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα για το δικαστικό λειτουργό: α…,β) η κρίση που ο δικαστικός λειτουργός εκφέρει κατά την άσκηση των καθηκόντων του….γ)…», ενώ και κατά το άρθρο 7 παρ. 1 της Παγκόσμιας Χάρτας του Δικαστή «Εξαιρουμένης της περιπτώσεως δόλου ή βαριάς αμέλειας, οι οποίες διαπιστώνονται με αμετάκλητη απόφαση, δεν μπορεί να κινηθεί πειθαρχική δίωξη εναντίον δικαστή ως συνέπεια ερμηνείας του νόμου, εκτίμησης γεγονότων ή της αξιολόγησης των αποδεικτικών στοιχείων που διενήργησε ο ίδιος για τον σχηματισμό της δικανικής κρίσης». Άλλωστε, όπως κρίθηκε δυνάμει της υπ’ αριθμόν 25/2022 απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου του άρθρου 86 παρ. 4 Σ «..δεν επιτρέπεται πειθαρχικός και ποινικός έλεγχος των δικαστικών λειτουργών για την δικαστική τους κρίση καθεαυτή, δηλαδή για την επιστημονική άποψη που ακολούθησαν όσον αφορά τα νομικά ζητήματα που αντιμετώπισαν και την πεποίθηση την οποία σχημάτισαν από την εκτίμηση των αποδείξεων».

Η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας που χειρίστηκαν τη δικογραφία σε βάρος κατηγορουμένου δικηγόρου για την πράξη της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης στο πλαίσιο κύριας ανάκρισης είναι οι μόνοι που έχουν πρόσβαση και γνωρίζουν το αποδεικτικό υλικό και οι μόνοι που μπορούν να κρίνουν τα κατάλληλα μέτρα δικονομικού καταναγκασμού σε βάρος του κατηγορουμένου. Θυμίζουμε εξάλλου τον νομικό κανόνα πως η προσωρινή κράτηση επιβάλλεται κατ’ εξαίρεση σε κατηγορούμενο για κακούργημα, μόνο ως μέσο διασφάλισης της παρουσίας του στο δικαστήριο ή αποτροπής τέλεσης νέων εγκλημάτων, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που κατά περίπτωση προβλέπονται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εφόσον κρίνεται αιτιολογημένα ότι τα λοιπά μέτρα δικονομικού καταναγκασμού, στα οποία δίνεται προτεραιότητα, δεν επαρκούν (ή ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση δεν μπορεί να επιβληθεί) και χωρίς να αρκεί μόνο η κατά νόμο βαρύτητα της πράξης. Η κρίση των δικαστικών λειτουργών είτε είναι ορθή, είτε λανθασμένη, υπόκειται μόνο στους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και όχι σε πειθαρχικό έλεγχο.

Ανεξαρτήτως των παραπάνω, παρατηρούμε ότι μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις των νέων Ποινικών Κωδίκων διεξάγεται στη δημόσια σφαίρα μια προσπάθεια ταύτισης της ορθής απονομής Δικαιοσύνης με την αυστηροποίηση. Τα Μέσα Ενημέρωσης και η κοινή γνώμη που δήθεν αυτά εκφράζουν πλειοδοτούν στην επιβολή δρακόντειων ποινών. Οι θεσμοί των περιοριστικών όρων, της αναστολής της ποινής, η υφ΄ όρον απόλυση φαίνεται να αντιμετωπίζονται ως ακατανόητη επιείκεια παρόλο που απηχούν ισχυρούς θεσμούς του Κράτους Δικαίου, ενώ η προσωρινή κράτηση, η μη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση και οι μεγάλες ποινές, ως αντίδοτο στην εγκληματικότητα.

Η ανεξαρτησία του δικαστή – ζητούμενο και επιδίωξη μιας δημοκρατικής πολιτείας – καταλύεται όταν εισάγονται στη συνείδηση του υπολογισμοί και κριτήρια τρίτων που συνεπάγονται την αλλοτρίωση της προσωπικής του πεποίθησης με τη γνώμη εκείνων που μπορούν να του ασκήσουν πειθαρχικό έλεγχο. Οι παραπάνω διαπιστώσεις της υπ΄ αριθμόν 25/2022 απόφασης που ήδη μνημονεύτηκε, δεν αρκεί να μείνουν ως θεωρητική διακήρυξη της δικαστικής ανεξαρτησίας, αλλά θα πρέπει να μετουσιώνονται καθημερινά σε πράξη».

Για την απόφαση της εισαγγελέως και της ανακρίτριας να αφήσουν ελεύθερο τον Απόστολο Λύτρα με την ομολογία του για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του, Σοφίας Πολυζωγοπούλου, μίλησε ο Αλέξης Κούγιας.

Ο γνωστός ποινικολόγος εμφανίστηκε το πρωί της Τρίτης 18/6 στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για τον τρόπο που η δικαιοσύνη αντιμετώπισε τον Απόστολο Λύτρα τονίζοντας πως ήταν «υποχρεωτικό» να αφεθεί ελεύθερος γιατί, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι σωματικές βλάβες που υπέστη η σύζυγός του ήταν πλημμέλημα και όχι κακούργημα.

«Ήταν υποχρεωτικό να αφεθεί ελεύθερος ο Απόστολος Λύτρας. Η άποψή μου, γιατί μου ετέθη υπόψιν μου και η δικογραφία και η ιατροδικαστική έκθεση, είναι ότι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του ήταν υπερβολική. Οι σωματικές βλάβες, που σε κάθε περίπτωση ήταν απαράδεκτη ενέργεια, το παραδέχτηκε και ο ίδιος γιατί έχει ανδρικά χαρακτηριστικά ο Αποστόλης, δεν είναι βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, δεν είναι κακούργημα, είναι πλημμέλημα. 

Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Αυτά τα χτυπήματα συνιστούν το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης που συνιστούν πλημμέλημα…» ανέφερε αρχικά ο Αλέξης Κούγιας.

«Για να κρατηθεί κάποιος προσωρινά, θα πρέπει να είναι είτε ύποπτος φυγής είτε να μπορεί να δυσχεράνει το έργο της ανακρίσεως…» είπε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Κούγιας.

«Κακές στιγμές στη ζωή των ανθρώπων υπάρχουν πάντοτε… Όταν κάποιος κάνει κάτι και το παραδέχεται, είναι αντρική συμπεριφορά… Δεν είπε κανείς ποτέ ότι πρέπει να του δώσουμε βραβείο γι’ αυτό που έκανε. Ο άνθρωπος αυτός έχει καταστραφεί, και έχει καταστραφεί από δικά του λάθη. Είχε μια υπέροχη οικογένεια με δυο παιδάκια, ερωτεύτηκε την ασκούμενή του, διέλυσε την οικογένειά του, έχει υποστεί δυο εμφράγματα, όλη του η περιουσία έχει γραφτεί στη δεύτερη σύζυγό του…» είπε ακόμη ο γνωστός ποινικολόγος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στον ANT1 και στο κεντρικό δελτίο με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πριν ξεκινήσει τη συνέντευξή του για τις πολιτικές εξελίξεις, αναφέρθηκε στην υπόθεση του Απόστολου Λύτρα και στον ξυλοδαρμό κατά της συζύγου του, Σοφίας Πολυζωγοπούλου. 

«Συμπάσχω με τη γυναίκα και αισθάνομαι ντροπή που αυτό έχει γίνει κάτι το οποίο το έχει συνηθίσει η κοινωνία μας. έμφυλη βία, γυναικοκτονίες, δεν είναι κάτι δεδομένο και δεν είναι το ίδιο σε άλλες χώρες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα», ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Αυτή η συγκεκριμένη απονομή δικαιοσύνης στην υπόθεση είναι ντροπή. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε διαφορετική απονομή δικαιοσύνης στους επόμενους και διαφορετική για τους ανώνυμους. Χαίρομαι που ο Άρειος Πάγος κινείται και οι ποινές θα πρέπει να είναι αυστηρότατες», πρόσθεσε για τον Απόστολο Λύτρα, ενώ κατέληξε: «Έχουμε γίνει μια ανάλγητη κοινωνία» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης στον ANT1. 

Με μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο instagram ο δημοσιογράφος, Νίκος Συρίγος τοποθετείται για την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα και τον ξυλοδαρμό κατά της συζύγου του Σοφίας Πολυζωγοπούλου.

Ο Νίκος Συρίγος αναφέρεται στην πορεία του γνωστού ποινικολόγου ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στον γιατρό που εξέτασε τη σύζυγό του η οποία αρχικά οδηγήθηκε στο νοσοκομείο ισχυριζόμενη πως τα τραύματά της οφείλονται σε ατύχημα.

Τέλος, ο δημοσιογράφος σε γενικότερο σχόλιο αναφέρεται στους… τραμπούκους του αρσενικού φύλου γράφοντας χαρακτηριστικά: «Μην μας ξεφτιλίζεται άλλο ως άντρες».

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Ο Απόστολος Λύτρας έχει δώσει πολλές μάχες ως δικηγόρος στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών. Των θυμάτων. Το ξημέρωμα της Κυριακής έγινε εκείνος θύτης εις βάρος της ίδιας του της γυναίκας, την οποία ξυλοκόπησε και μάλιστα βαρύτατα. Και δεν ψάχνω την αιτία. Ούτε την αφορμή. Είναι ντροπή και να το συζητάμε. Τεράστια ντροπή. Για όλους μας.

Προφανώς και δεν ξέρουμε τι θα συνέβαινε αν ο γιατρός που εξέτασε τη γυναίκα σιωπούσε και δεν κατήγγειλε ο ίδιος το περιστατικό, αξιοποιώντας και το νέο Νόμο.

Μπράβο στην Πολιτεία που είδε το κενό στη νομοθεσία και έδωσε το δικαίωμα στους γιατρούς να μην φοβούνται ότι θα μπλέξουν. Που έβαλε τέλος στο «όποιος μπλέκει με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες». Και γιατί επιτέλους κάποιος μπορεί να σηκώσει το βάρος από τις κακοποιημένες γυναίκες και να βγει αυτός μπροστά αλλά και γιατί στο παρελθόν έχουν… θαφτεί χιλιάδες περιστατικά στα ιατρεία. Είτε για να μην μπλέξουν οι γιατροί, είτε γιατί ο θύτης ήταν κάποιος με άκρες… Αλλά και επειδή τα θύματα φοβούνταν. Όπως φοβήθηκε προφανώς και η σύζυγος του συγκεκριμένου. Και εδώ είναι το τραγικό.

Αν μια δικηγόρος που ειδικεύεται μάλιστα σε τέτοιες περιπτώσεις, τρώει ξύλο από τον σύζυγο της, φτάνει στο νοσοκομείο και λέει ότι… όντως έπεσε από τις σκάλες αντί να πράξει τα δέοντα, δεν ξέρω που θα βρει το κουράγιο το κορίτσι που τη ζει ο κακοποιητής, να βγει να μιλήσει… Δεν ξέρω που θα βρει το κουράγιο το Μαράκι που τρώει ξύλο μπροστά στα παιδιά της… Δεν ξέρω που θα βρει το κουράγιο το θύμα που δεν έχει στον ήλιο μοίρα… Δεν ξέρω όμως και ποιος θα σώσει τελικά τις γυναίκες από τους… σωτήρες τους. Αυτούς που έχτισαν καριέρες υπερασπιζόμενοι τα θύματα μέχρι να γίνουν θύτες.

Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι κανείς πια δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν. Κι αυτό είναι μέγιστη πληγή για την κοινωνία. Και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Με γενναιότητα και ψυχραιμία. Το δεύτερο είναι βαθιά προσωπικό… Και ταυτόχρονα είναι έκκληση σε όλους αυτούς τους «γ@μ@ω και δέρνω» εκεί έξω. Σε νοοτροπία αλλά και σε πράξεις: Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες… ΜΗΝ ΜΑΣ ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΤΕ ΑΛΛΟ».

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου μιλά και το #LIVENEWS για την υπόθεση ξυλοδαρμού της Σοφίας Πολυζωγοπούλου, γυναίκας του Απόστολου Λύτρα, από τον ίδιο.

Ο Απόστολος Λύτρας ήταν ο συνήγορος της Ιωάννας Παλιοσπύρου στη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι, που δέχθηκε τον Μάιο του 2020 έξω από την εργασία της στην Καλλιθέα.

«Από χθες βρίσκομαι σε σοκ. Δεν είχα καμία τέτοια ένδειξη από την επαγγελματική συνεργασία που είχαμε. Έχω πέσει από τα σύννεφα. Προφανώς και το καταδικάσω και πάντα η φωνή μου θα είναι για τα θύματα που έχουν υποστεί βία. Από εκεί και πέρα, σκεπτόμενη όσα έχουν έρθει στο φως της επικαιρότητας το τελευταία, χρόνια, πρέπει να καταλάβουμε ότι το να έχει κάποιος ένα πολύ καλό επάγγελμα, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να είναι εν δυνάμει κακοποιητές. Εγώ επειδή μιλούσα και με τους δύο, δεν είχα καταλάβει τίποτα», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Ως θύμα βίας θέλω να σταθώ και στην στάση από το περιβάλλον. Δημιουργούν συχνά ένα προστατευτικό περιβάλλον για να δρα κάποιος εγκληματίας. Με το να καλύπτουμε αυτούς τους ανθρώπους δεν καταφέρνουμε κάτι. Είναι πρόωρο για να το σκεφτώ εάν θα προχωρήσει η συνεργασία μας. Σίγουρα είναι λίγο δύσκολο υπό αυτές τις συνθήκες. Εγώ είχα την εικόνα πως αντιμετωπίζει πάρα πολύ στρες».

Με την υπόθεση ξυλοδαρμού της δικηγόρου Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον σύζυγό της και επίσης γνωστού ποινικολόγου, Απόστολου Λύτρα, ασχολήθηκαν η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος στο σημερινό (17/6) #Στούντιο4. Οι δύο παρουσιαστές συζήτησαν τις εξελίξεις γύρω από το σοκαριστικό γεγονός παρέα με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαϊμάκη.

«Δεν είναι να πέφτεις από τα σύννεφα πλέον. Από την άλλη, χάνεις την εμπιστοσύνη σου στους ανθρώπους; Χάνεις την αθωότητά σου; Γίνεσαι κυνικός; Επειδή είμαι πολύ μεγάλο κορίτσι πια και έχω και ένα μικρό κορίτσι που μεγαλώνω, κάποια πράγματα θα έπρεπε να τα είχα τοποθετήσει κάπως στο μυαλό μου», είπε αρχικά η Νάνσυ Ζαμπέτογλου.

«Δεν μπορώ όμως να τα τοποθετήσω στο μυαλό μου. Ας πούμε, αν με ρωτήσει κάποιος: τι πιστεύεις για τους ανθρώπους, είναι καλοί ή κακοί; Δεν ξέρω τι να απαντήσω. Να πέφτεις από τα σύννεφα ή να μην πέφτεις; Να σοκάρεσαι ή να μην σοκάρεσαι;», πρόσθεσε εμφανώς ενοχλημένη η παρουσιάστρια της ΕΡΤ.

«Γενικά δεν πρέπει να πέφτεις από τα σύννεφα, δεν ξέρεις ποτέ για κανέναν. Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Το να μην σοκάρεσαι είναι και λίγο κυνικό, κράτα λίγο την ισορροπία σου», παρατήρησε από την πλευρά του ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος.

Όταν ο Κώστας Βαϊμάκης, περιγράφοντας το χρονικό της υπόθεσης, επισήμανε πως ο Απόστολος Λύτρας δεν επικαλέστηκε «προς τιμήν του» κάποια φθηνή δικαιολογία για να αποποιηθεί την αποτρόπαια πράξη του, η Νάνσυ Ζαμπέτογλου αντέδρασε και επισήμανε χαρακτηριστικά: «Εντάξει τώρα… μη βάζουμε χαρακτηρισμούς. Ούτε «προς τιμήν του» είναι, ούτε τίποτα. Έχει γίνει πολλή συζήτηση για το σοκαριστικό συμβάν, γιατί είναι και οι δύο άνθρωποι που υπηρετούν τη Δικαιοσύνη».

Δειτε Επισης

Αντύπας για Τερζή και Σφακιανάκη: Λείπουν πάρα πολύ από τη μουσική, αν επέστρεφαν θα γινόταν πανικός
Θοδωρής Ζουμπουλίδης: «Πολλοί χρησιμοποίησαν το metoo για να κάνουν καριέρες»
Δέσποινα Καμπούρη για Αντρέα Γεωργίου: «Τουλάχιστον αδιάκριτο να τον ρωτήσουν για τη σεξουαλικότητά του
Χριστίνα Μπόμπα: Τα χείλη μου έγιναν viral
Μιμή Ντενίση: Πάντα ήθελα παιδί αλλά δεν έγινε με τους ανθρώπους που ήθελα να γίνει
Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Δεν πιστεύω στην κατηγορία «έντεχνος»
Μπλέικ Λάιβλι: Κατέθεσε μήνυση κατά του Τζάστιν Μπαλντόνι για σεξουαλική παρενόχληση
Ντορέττα Παπαδημητρίου για Γιώργο Γεροντιδάκη: «Δεν αφορά κανέναν η προσωπική μου ζωή»
Κόκοτας: Όταν με το καλό επιστρέψει στο σπίτι κάθε μέρα θα είναι γιορτή για εμάς, δήλωσε η σύζυγός του
Μπεκατώρου: «Έσπασε» από συγκίνηση με την έκπληξη της κόρης του Αντώνη Ρέμου και της Υβόννης Μπόσνιακ