Απόστολος Λύτρας – Σοφία Πολυζωγοπούλου: Η σχέση του ζευγαριού, η χλιδάτη ζωή και οι κοινές συνεντεύξεις

Όλα όσα έγιναν πριν και μετά τον ξυλοδαρμό - Τα πρώτα λόγια της Σοφία Πολυζωγοπούλου: «Είμαι χάλια ψυχολογικά και σωματικά» - Όταν ο γνωστός ποινικολόγος ζητούσε να αυστηροποιηθούν οι ποινές για την ενδοοικογενειακή βία - Οι πολύκροτες υποθέσεις που απασχόλησαν το πανελλήνιο – Από τον Παντελίδη και την Παλιοσπύρου μέχρι την Τούνη

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Η υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με πρωταγωνιστή τον γνωστό ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα και θύμα την 37χρονη σύζυγό του, συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας.

Ο σάλος που ξέσπασε όταν το περιστατικό ήρθε στο φως δεν έχει καταλαγιάσει, ενώ αντίθετα τροφοδοτήθηκε από την ομόφωνη απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερο, με περιοριστικούς όρους, τον γνωστό δικηγόρο, μια απόφαση που βρέθηκε στο στόχαστρο του Αρείου Πάγου.

Ο Απόστολος Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος παρά τον κακουργηματικό χαρακτήρα και τη βαρύτητα της πράξης που καθ’ ομολογία τέλεσε.

Lutras_846_2.width-800

Το σκεπτικό της απόφασης

Ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν μετά την απολογία του να τον αφήσουν ελεύθερο, παίρνοντας υπόψη την κατάθεση του θύματος ότι ο ξυλοδαρμός έγινε για πρώτη φορά και ουδέποτε είχε συμβεί κάτι στο παρελθόν, όπως και την κατάθεση της πρώην συζύγου του η οποία τον είχε καταγγείλει στο παρελθόν, ωστόσο όταν έγινε η δίκη, αυτή ανακάλεσε.

«Μέτρησε» επίσης η κατάθεση της κόρης του, η οποία υποστήριξε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν τον έχει δει βίαιο, καθώς και η δήλωση του ίδιου ότι μετάνιωσε για την πράξη του και ζήτησε ψυχολογική υποστήριξη. Κατάθεση έδωσε και ο κουμπάρος του ζευγαριού, επίσης δικηγόρος, ο οποίος και αυτός υποστήριξε ότι ο 52χρονος ποινικολόγος δεν υπήρξε ποτέ βίαιος στο παρελθόν.

Υπό αυτό το πρίσμα έκριναν ότι δεν είναι ύποπτος φυγής όπως και ότι δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων.

Σημειώνεται ότι για το αδίκημα που διέπραξε προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 20 έτη και προφυλάκιση.

Η ανατριχιαστική κατάθεση του ιατροδικαστή

Η έκθεση του γιατρού που είδε και εξέτασε μια άγρια ξυλοκοπημένη γυναίκα στα επείγοντα του νοσοκομείου είναι ανατριχιαστική.

«Κλινικά, φέρει εκχυμώσεις και οίδημα προσώπου – μέτωπο, ζυγωματικά, αμφώ- εκχυμώσεις οφθαλμικών κογχών (racoon eyes), θλαστικό τραύμα δεξιού λοβού, ωτος, οίδημα και αιμορραγία ρινός, εκδορές και οιδήματα άνω και κάτω χείλους. Η γυναίκα φέρει αίματα στο τριχωτό κεφαλής όπως και τούφες μαλλιών στα ρούχα και στο σώμα της».

Η εικόνα που περιγράφει ο γιατρός προκαλεί τρόμο και αποτροπιασμό. 1.30 τα ξημερώματα της Κυριακής ο 52χρονος ποινικολόγος μεταφέρει την τραυματισμένη σύζυγο του σε ιδιωτική κλινική.

Αρχικά προσπαθούν να αποφύγουν τα αδιάκριτα βλέμματα, ωστόσο τα χτυπήματα είναι τόσο εμφανή που η 37χρονη αμέσως τραβά την προσοχή σύσσωμου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που πέφτει πάνω στο περιστατικό.

Σύμφωνα με το περιβάλλον της ιδιωτικής κλινικής:

«Στην αρχή όταν μπήκαν στην κλινική δεν καταλάβαμε ποιοι ήταν. Η γυναίκα ήταν εμφανώς καταβεβλημένη και την βάλαμε να καθίσει σε αμαξίδιο. Η γυναίκα είχε χτυπήσει στη γλώσσα και στο στόμα και ήταν αδύνατον να μιλήσει. Ο δικηγόρος ήταν εκεί για να την βοηθά με την επικοινωνία έως ότου ο γιατρός του ζήτησε να βγει έξω από τον θάλαμο, κάτι που συχνά ζητούν οι γιατροί από τους συνοδούς».

Η γυναίκα μένει μόνη με τον γιατρό. Η αρχική εκδοχή ότι δηλαδή «έπεσε από τις σκάλες» καταρρίπτεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

«Τα τραύματα που βλέπω εγώ είναι από χέρι και όχι από πτώση» της αποκρίνεται ο γιατρός ενώ στην ερώτηση του αν ο άνθρωπος που την μετέφερε στο νοσοκομείο ήταν εκείνος που τη χτύπησε, η 37χρονη έγνεψε καταφατικά.

Αυτό το νεύμα της μάλιστα οδήγησε και στην σύλληψη του πασίγνωστου ποινικολόγου.

«Άρχισα να την εξετάζω και μόλις διαπίστωσα ότι τα τραύματα δεν ήταν από πτώση σε σκάλα, αλλά από ανθρώπινο χέρι, κοιτώντας παράλληλα τις εξετάσεις και ενώ ήμασταν μόνοι μας της είπα “δεν έχεις πέσει από τη σκάλα, πες μου εμπιστευτικά σε χτυπάει ο άνδρας σου”; Και εκείνη μου κούνησε καταφατικά το κεφάλι της. Χωρίς δεύτερη σκέψη ενημέρωσα τις Αρχές».

Τα μάτια της 37χρονης τα έλεγαν όλα από την πρώτη στιγμή, Φοβισμένη σοκαρισμένη αδυνατούσε να μιλήσει. Έφερε αίματα στο κεφάλι και το πρόσωπο. Είχε εκδορές, εκχυμώσεις κατάγματα και τούφες από τα μαλλιά της είχαν πέσει στα ρούχα και το σώμα της.

Η σύλληψη

Στη θέα αυτών των χτυπημάτων, ο γιατρός του ιδιωτικού νοσοκομείου δεν έχασε στιγμή. Σήκωσε το ακουστικό, κάλεσε την αστυνομία και κατήγγειλε πως εδώ υπάρχει περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

Όταν έφτασαν εκεί αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης είδαν τον 52χρονο δικηγόρο και την σύζυγο του. Το ζευγάρι ανέφερε πως η 37χρονη γυναίκα είχε πέσει από τις σκάλες και ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος εμπλοκής της αστυνομίας.

Αυτά υποστήριξε και στην κατάθεση της ότι δηλαδή έπεσε από τις σκάλες και πως δεν επιθυμούσε την ποινική δίωξη του συζύγου της. Η επιμονή όμως του γιατρού ήταν αρκετή για την σύλληψη του δράστη.

Επέμεινε στον ισχυρισμό του ότι «τα τραύματα που είδε έχουν προκληθεί από ανθρώπινο χέρι και πως σε κατ’ ιδίαν συνομιλία τους το θύμα του αποκάλυψε την ταυτότητα του θύτη».

Ο πασίγνωστος δικηγόρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε κακουργηματική δίωξη για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Ο 52χρονος ποινικολόγος ενώπιον της ανακρίτριας άλλαξε τους αρχικούς του ισχυρισμούς στους αστυνομικούς και στην απολογία του που κράτησε δύο ώρες παραδέχθηκε ότι βιαιοπράγησε εναντίον της συζύγου του.

Λίγο μετά τις 12, αφέθηκε ελεύθερος και ζήτησε συγγνώμη από την σύζυγο και τα τρία παιδιά του.

Τι ανέφερε στη κατάθεσή της η σύζυγός του

Σχετικά με το επίμαχο βράδυ περιέγραψε: «Γύρω στις 23:00 πήγαμε μαζί σε εστιατόριο στη Βουλιαγμένη, μαζί με μεγάλη παρέα. Μισή ώρα μετά λογομαχήσαμε γιατί εγώ κοίταζα το κινητό μου και ο σύζυγός μου δεν ξέρω τι θεώρησε. Μου έκανε σκηνή ζηλοτυπίας. Εγώ μιλούσα όμως με την αδερφή μου γιατί της είχα αφήσει το παιδί και μου έστειλε ένα βιντεάκι. Μου ζήτησε επιτακτικά να φύγουμε αλλιώς θα έκανε φασαρία μέσα στο μαγαζί».

Και συνέχισε λέγοντας: «Τον είδα πραγματικά σε μια έξαλλη κατάσταση άνευ λόγου. Τον ακολούθησα και φύγαμε για να μην εκτεθούμε μπροστά στους φίλους μας. Μόλις έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο άρχισε να με βρίζει και μου έριξε την πρώτη μπουνιά στο πρόσωπο. Άρχισε να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα και σε μικρή απόσταση, σε ένα απόμερο μέρος σταμάτησε το αυτοκίνητο και με χτυπούσε με γροθιές στο πρόσωπο.

Μου είχε πάρει το κινητό. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Ούρλιαζα «βοήθεια» και τον παρακαλούσα να σταματήσει. Ήμουν γεμάτη αίματα στο πρόσωπο τα οποία κατάπινα και πνιγόμουν. Έχανα τις αισθήσεις μου. Τότε σταμάτησε. Του έλεγα θα πεθάνω, τον παρακαλούσα να με πάει σε κάποιο νοσοκομείο. Δεν ανταποκρινόταν. Πήγαμε σπίτι. Του ζήτησα να πλυθώ και ήθελα να πατήσω το κουμπί πανικού που είναι συνδεδεμένο με τον συναγερμό. Με πρόλαβε και το πήρε. Αιμορραγούσε η μύτη μου. Του είπαν ότι αν με πάει στο νοσοκομείο θα πω ότι έπεσα μόνη μου».

Ενώ για τα γεγονότα στο νοσοκομείο ανέφερε: «Μόλις με πλησίασε η νοσοκόμα της είπα αμέσως ότι με έχει χτυπήσει στο κεφάλι και φοβόμουν και το ίδιο είπα και στον γιατρό. Για να μην καταλάβει τίποτα ο σύζυγος είπα στον αστυνομικό ότι έπεσα αλλά θέλω κουμπί πανικού. Δεν ήταν ποτέ βίαιος μαζί μου ακόμα και όταν είχαμε προβλήματα. Δεν με έχει χτυπήσει όσα χρόνια είμαστε μαζί».

Ασφαλείς, διασταυρωμένες πληροφορίες από το επεισόδιο ανάμεσα στον Απόστολο Λύτρα και τη σύζυγό του, Σοφία Πολυζωγοπούλου μετέφερε η Τατιάνα Στεφανίδου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Τατιάνα Στεφανίδου, η 37χρονη δικηγόρος που είχε αφήσει την κόρη της στην αδελφή της για να πάει στο μαγαζί της παραλιακής με τον σύζυγός της, σκέφτηκε απευθείας το 9χρονο παιδί της, πάνω στο μεγάλο σοκ του ξυλοδαρμού. Στα πρώτα αυτά λεπτά, λοιπόν προσπάθησε να διαχειριστεί την κατάσταση με σύνεση, χωρίς να θέλει να προκαλέσει τον ποινικολόγο που βρισκόταν σε έξαλλη κατάσταση.

Λίγη ώρα μετά τον άγριο τσακωμό, ο Απόστολος Λύτρας και η Σοφία Πολυζωγοπούλου πήγαν στην ιδιωτική κλινική.

Η δημοσιογράφος του Star, Άννα Σταματιάδου, επικοινώνησε με τη Σοφία Πολυζωγοπούλου, μόλις λίγες ώρες μετά τον ξυλοδαρμό που την έστειλε στο νοσοκομείο.

«Είμαι χάλια  και ψυχολογικά και σωματικά. Προσπαθώ να διαφυλάξω την ψυχική μου και σωματική μου υγεία. Τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους. Δεν είμαι καλά, πώς να είμαι καλά; Δεν γινόταν να άλλο…» ήταν η δήλωση της συζύγου του Απόστολου Λύτρα.

«Άκουσα μια σοκαρισμένη, συντετριμμένη και κομματιασμένη γυναίκα, έτσι είναι η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα. Δυσκολευόταν να μιλήσει και έκλαιγε», τόνισε η δημοσιογράφος του Star για την επικοινωνία της με τη Σοφία Πολυζωγοπούλου.

Λίγες ώρες μετά την έξοδό του, από τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων και τις δηλώσεις που έκανε μπροστά στις κάμερες, η υπόθεση με πρωταγωνιστή τον Απόστολο Λύτρα παραμένει στην κορυφή της επικαιρότητας.

Με παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο ποινικολόγος και τις περιγραφές της συζύγου του, που το πρωί έφτασε στα γραφεία της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, για να εξεταστεί από ιατροδικαστή.

Στην κατάθεσή της, η Σοφία Πολυζωγοπούλου περιέγραψε την επίθεση που δέχτηκε από τον Απόστολο Λύτρα, μέσα στο αυτοκίνητο που βρίσκονταν.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένη σε νοσοκομείο. Αρχικά, τόσο η ίδια όσο και ο Απόστολος Λύτρας, υποστήριζαν πως τα χτυπήματα είχαν προέλθει από πτώση.

Σύμφωνα με το περιβάλλον της ιδιωτικής κλινικής:

«Στην αρχή όταν μπήκαν στην κλινική δεν καταλάβαμε ποιοι ήταν. Η γυναίκα ήταν εμφανώς καταβεβλημένη και την βάλαμε να καθίσει σε αμαξίδιο. Η γυναίκα είχε χτυπήσει στη γλώσσα και στο στόμα και ήταν αδύνατον να μιλήσει. Ο δικηγόρος ήταν εκεί για να την βοηθά με την επικοινωνία έως ότου ο γιατρός του ζήτησε να βγει έξω από τον θάλαμο, κάτι που συχνά ζητούν οι γιατροί από τους συνοδούς».

Πολύ γρήγορα όμως η αλήθεια αποκαλύπτεται. Η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα μιλάει για τα όσα προηγήθηκαν και η υπόθεση περνά στα χέρια της αστυνομίας.

«Μου είχε πάρει το κινητό. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Ούρλιαζα «βοήθεια» και τον παρακαλούσα να σταματήσει. Ήμουν γεμάτη αίματα στο πρόσωπο τα οποία κατάπινα και πνιγόμουν. Έχανα τις αισθήσεις μου. Τότε σταμάτησε», περιέγραψε στην κατάθεσή της η σύζυγος του ποινικολόγου.

Κλειδί για τις εξελίξεις που ακολούθησαν, η επιμονή του γιατρού που εξέτασε πρώτος την Σοφία Πολυζωγοπούλου.

Η παρέμβαση του Άρειου Πάγου

Η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξαν το μεσημέρι κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα μετά την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Απόστολος Λύτρας και να μην προφυλακιστεί.

Το θέμα κυριαρχεί, οι αντιδράσεις στα social media και όχι μόνο διαδέχονται η μία την άλλη και ο Απόστολος Λύτρας που χειρίστηκε τα τελευταία χρόνια μια σειρά από δύσκολες και πολυσυζητημένες υποθέσεις, προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση.

Πειθαρχική δίωξη ασκήθηκε στον γνωστό ποινικολόγο και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Απόστολο Λύτρα από τον πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό.

Η πειθαρχική δίωξη από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών αυτή ήρθε μετά την επίσημη ενημέρωση από την Εισαγγελία πως σε βάρος του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα κινήθηκε ποινική διαδικασία για το ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Η υπόθεση πλέον θα διερευνηθεί από το πειθαρχικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου.

Ζήτησε περιπολικό για την ασφάλεια της η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα

Χθες και την ώρα που ο Απόστολος Λύτρας βρισκόταν κρατούμενος στο Τμήμα της Ομόνοιας, για την άγρια ιστορία ενδοοικογενειακής βίας, η ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάπα μετέβαινε στην οικία του ζεύγους στον Γέρακα για να δει την κατάσταση της δικηγόρου και λάβει κατάθεση.

Όπως αποκαλύπτει το newsit, η 37χρονη ζήτησε αστυνομική προστασία για την ασφάλεια της.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ, γράφει:

«Την 16/6/2024 και 20:55 περίπου ανωτέρω όπλα κατασχέθηκαν από την Υπηρεσία μας από κοινού με 8 σφαίρες διαμετρήματος 9mm κατόπιν παραγγελίας της Ανακρίτριας του 18ου Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών κυρίας Χριστίνας Σαλάπα στην οποία η ανωτέρω έδωσε κατάθεση. Γίνεται μνεία ότι η ανωτέρω ζήτησε όχημα της Αστυνομίας για την ασφάλεια της, το οποίο και βρίσκεται από τις 23:00 ώρα της 16/6/2024 έξωθεν της οικίας της».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε μια μακροσκελή επιστολή για την παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση Λύτρα αναφέρει πως «η κρίση των δικαστικών λειτουργών είτε είναι ορθή, είτε λανθασμένη, υπόκειται μόνο στους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και όχι σε πειθαρχικό έλεγχο» και τονίζει πως: «Ανεξαρτήτως των παραπάνω, παρατηρούμε ότι μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις των νέων Ποινικών Κωδίκων διεξάγεται στη δημόσια σφαίρα μια προσπάθεια ταύτισης της ορθής απονομής Δικαιοσύνης με την αυστηροποίηση».

Η επιστολή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Σύμφωνα με το άρθρο 87 παρ.1 του Συντάγματος « Η δικαιοσύνη απονέμεται από δικαστήρια συγκροτούμενα από τακτικούς δικαστές, που απολαμβάνουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησίας», ενώ κατά την παράγραφο 2 «Οι δικαστές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους…». Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 109παρ.4 του ΚΟΔΚΔΛ «Δεν αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα για το δικαστικό λειτουργό: α…,β) η κρίση που ο δικαστικός λειτουργός εκφέρει κατά την άσκηση των καθηκόντων του….γ)…», ενώ και κατά το άρθρο 7 παρ. 1 της Παγκόσμιας Χάρτας του Δικαστή «Εξαιρουμένης της περιπτώσεως δόλου ή βαριάς αμέλειας, οι οποίες διαπιστώνονται με αμετάκλητη απόφαση, δεν μπορεί να κινηθεί πειθαρχική δίωξη εναντίον δικαστή ως συνέπεια ερμηνείας του νόμου, εκτίμησης γεγονότων ή της αξιολόγησης των αποδεικτικών στοιχείων που διενήργησε ο ίδιος για τον σχηματισμό της δικανικής κρίσης». Άλλωστε, όπως κρίθηκε δυνάμει της υπ’ αριθμόν 25/2022 απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου του άρθρου 86 παρ. 4 Σ «..δεν επιτρέπεται πειθαρχικός και ποινικός έλεγχος των δικαστικών λειτουργών για την δικαστική τους κρίση καθεαυτή, δηλαδή για την επιστημονική άποψη που ακολούθησαν όσον αφορά τα νομικά ζητήματα που αντιμετώπισαν και την πεποίθηση την οποία σχημάτισαν από την εκτίμηση των αποδείξεων».

Η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας που χειρίστηκαν τη δικογραφία σε βάρος κατηγορουμένου δικηγόρου για την πράξη της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης στο πλαίσιο κύριας ανάκρισης είναι οι μόνοι που έχουν πρόσβαση και γνωρίζουν το αποδεικτικό υλικό και οι μόνοι που μπορούν να κρίνουν τα κατάλληλα μέτρα δικονομικού καταναγκασμού σε βάρος του κατηγορουμένου. Θυμίζουμε εξάλλου τον νομικό κανόνα πως η προσωρινή κράτηση επιβάλλεται κατ’ εξαίρεση σε κατηγορούμενο για κακούργημα, μόνο ως μέσο διασφάλισης της παρουσίας του στο δικαστήριο ή αποτροπής τέλεσης νέων εγκλημάτων, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που κατά περίπτωση προβλέπονται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εφόσον κρίνεται αιτιολογημένα ότι τα λοιπά μέτρα δικονομικού καταναγκασμού, στα οποία δίνεται προτεραιότητα, δεν επαρκούν (ή ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση δεν μπορεί να επιβληθεί) και χωρίς να αρκεί μόνο η κατά νόμο βαρύτητα της πράξης. Η κρίση των δικαστικών λειτουργών είτε είναι ορθή, είτε λανθασμένη, υπόκειται μόνο στους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και όχι σε πειθαρχικό έλεγχο.

Ανεξαρτήτως των παραπάνω, παρατηρούμε ότι μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις των νέων Ποινικών Κωδίκων διεξάγεται στη δημόσια σφαίρα μια προσπάθεια ταύτισης της ορθής απονομής Δικαιοσύνης με την αυστηροποίηση. Τα Μέσα Ενημέρωσης και η κοινή γνώμη που δήθεν αυτά εκφράζουν πλειοδοτούν στην επιβολή δρακόντειων ποινών. Οι θεσμοί των περιοριστικών όρων, της αναστολής της ποινής, η υφ΄ όρον απόλυση φαίνεται να αντιμετωπίζονται ως ακατανόητη επιείκεια παρόλο που απηχούν ισχυρούς θεσμούς του Κράτους Δικαίου, ενώ η προσωρινή κράτηση, η μη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση και οι μεγάλες ποινές, ως αντίδοτο στην εγκληματικότητα.

Η ανεξαρτησία του δικαστή – ζητούμενο και επιδίωξη μιας δημοκρατικής πολιτείας – καταλύεται όταν εισάγονται στη συνείδηση του υπολογισμοί και κριτήρια τρίτων που συνεπάγονται την αλλοτρίωση της προσωπικής του πεποίθησης με τη γνώμη εκείνων που μπορούν να του ασκήσουν πειθαρχικό έλεγχο. Οι παραπάνω διαπιστώσεις της υπ΄ αριθμόν 25/2022 απόφασης που ήδη μνημονεύτηκε, δεν αρκεί να μείνουν ως θεωρητική διακήρυξη της δικαστικής ανεξαρτησίας, αλλά θα πρέπει να μετουσιώνονται καθημερινά σε πράξη».

Η παρουσία και οι επιτυχίες του σε δίκες που απασχόλησαν την κοινή γνώμη της χώρας, τον έκανε έναν από τους πιο γνωστούς δικηγόρους των τελευταίων χρόνων.

Μετά από εγκλήματα κι κακοποιητικές συμπεριφορές, μετά από καταγγελίες που προκάλεσαν σάλο, ο Απόστολος Λύτρας έδινε μάχες στο πλευρό των πελατών του.

Οι ατάκες του φαρμακερές. Οι αναλύσεις του εμπεριστατωμένες, με λόγια που έμεναν. Τόσο στα δικαστήρια όσο και στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Ελάχιστοι γνώριζαν σκοτεινές και θολές στιγμές της δικής του πορείας. Λίγοι ακόμα και από το περιβάλλον του γνώριζαν ότι το 2017, η πρώην σύζυγός του, είχε υποβάλει μήνυση εναντίον του για ενδοοικογενειακή βία. Ήταν 16 Οκτωβρίου πριν από 7 χρόνια, όταν η τότε γυναίκα του, τον κατήγγειλε για ξυλοδαρμό, στο σπίτι που έμεναν στα Βριλήσσια.

Οι δυο τους χώρισαν, ο Απόστολος Λύτρας παντρεύτηκε ξανά και το πρωί, η πρώην σύζυγος αποφάσισε να τον στηρίξει. Έσπευσε στα δικαστήρια και κατέθεσε υπέρ του, ενώπιον της ανακρίτριας και του εισαγγελέα.

Τα προσωπικά του Απόστολου Λύτρα απασχολούσαν λιγότερο από την επαγγελματική του πορεία. Ο 52χρονος είχε εμπλοκή σε μια σειρά από υποθέσεις που κατά διαστήματα συγκέντρωναν τα φώτα της δημοσιότητας. Από την Ιωάννα Παλιοσπύρου και την Ρούλα Πισπιρίγκου, μέχρι τη μητέρα της 12χρονης στον Κολωνό και τη σύντροφο του Θέμη Αδαμαντίδη.

Οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία που έφταναν στο γραφείο του, είχαν αρχίσει να αυξάνονται δραματικά, όπως ο ίδιος έλεγε, από την εποχή του κορωνοϊού και των lockdown.

  • Το 2020 ο Απόστολος Λύτρας, ανέλαβε την υπεράσπιση της Ιωάννας Παλιοσπύρου, που έδινε μάχη μετά την επίθεση με βιτριόλι, να πάρει πίσω τη ζωή της. Ήταν δίπλα της, τόσο στις αίθουσες των δικαστηρίων όσο και έξω από αυτές.
  • Λίγα χρόνια νωρίτερα είχε υπερασπιστεί την οικογένεια του Παντελή Παντελίδη, στη διαμάχη που υπήρχε με τη Μίνα Αρναούτη και τη Φρόσω Κυριάκου, που επέβαιναν στο μοιραίο αυτοκίνητο, του αδικοχαμένου τραγουδιστή.
  • Στις αρχές του 2022, όταν ολόκληρη η χώρα περίμενε να μάθει τι είχε συμβεί με τα 3 νεκρά παιδιά της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο ίδιος αναλαμβάνει για λίγους μήνες την υπεράσπισής της. Αποφασίζει να διακόψει τη συνεργασία, όταν όπως είχε αναφέρει, ο τότε σύζυγος της μητέρας που καταδικάστηκε για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας, έκανε γνωστό πως δεν θα την στηρίξει.
  • Στην υπόθεση μαστροπείας στον Κολωνό, ο Απόστολος Λύτρας έχει αναλάβει την υπεράσπιση της μητέρας της 12χρονης που είχε προφυλακιστεί.
  • Στην υπόθεση του 66χρονου «ψευτογιατρού», ο Απόστολος Λύτρας έχει υπερασπιστεί νομικά έναν συγγενή θύματός του. Ενώ στη δικαστική διαμάχη για τις καταγγελίες περί revenge porn κατά του Στάθη Παναγιωτόπουλου, ο έμπειρος ποινικολόγος είχε αναλάβει την υπεράσπιση της 28χρονης πρώην συντρόφου του παρουσιαστή.
  • Ήταν ο δικηγόρος των παιδιών της άτυχης 48χρονης Νεκταρίας Μαράκη από την Ιεράπετρα την οποία κατέσφαξε ο 55χρονος εν διαστάσει σύζυγός της στα τέλη Οκτωβρίου του 2021 όταν εκείνη αποφάσισε να συνεχίσει τη ζωή της χωρίς εκείνον.

Ο Απόστολος Λύτρας καταξιώθηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων με τις επιτυχίες του να είναι αλλεπάλληλες. Πλέον καλείται να διαχειριστεί μια από τις πιο δύσκολες στιγμές τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Με το όνομά του να κυριαρχεί στην επικαιρότητα για ένα λόγο που ποτέ δεν θα ήθελε ο ίδιος.

Η ζωή του Απόστολου Λύτρα με την δεύτερη σύζυγο του και θύμα ξυλοδαρμού έμοιαζε ζηλευτή.

Από τα σοκάκια της Μυκόνου, στα πάρτι μασκέ και από τις διακοπές σε σκάφος στα ταξίδια στο Παρίσι, τη Ρώμη και το Ντουμπάϊ.

Και οι δύο πετυχημένοι δικηγόροι, γονείς ενός 9χρονου κοριτσιού.

Άνοιγαν το σπίτι τους πριν δύο χρόνια στην κάμερα του MEGA και αποκάλυπταν τα μυστικά ενός πετυχημένου γάμου.

Κανείς δεν περίμενε την κατάληξη που θα είχε αυτή η φαινομενικά ειδυλλιακή σχέση.

Σε άλλη κοινή τους συνέντευξη ο Απόστολος Λύτρας είχε δηλώσει… «σε αυτό το σπίτι υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος».

«Πράγματι υπάρχει. Γνωριστήκαμε μέσω της δουλειάς μας. Από εκεί και μετά έχουμε κατανόηση ο ένας για τον άλλον και προσπαθούμε να μην φέρνουμε σπίτι τα προβλήματα της δουλειάς μας. Σε μια διαφωνία κερδίζει πάντα η Σοφία και οι κόρες μου» δήλωσε συμπληρώνοντας πως οι απόψεις του πολλές φορές είναι πιο συντηρητικές από εκείνες της συντρόφου του», είχε πει.

«Όταν τσακωνόμαστε δεν κάνει κάποιος το πρώτο βήμα, το λύνουμε, μπορεί να μας πάρει χρόνο αλλά το λύνουμε», είχε πει η σύζυγός του.

Τραγική ειρωνεία πως η 37χρονη δικηγόρος με καταγωγή από την Αμαλιάδα έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών ενώ είναι νομικός σύμβουλος στην Στέγη Κακοποιημένων Γυναικών.

Πολλές φορές μάλιστα, ο Απόστολος Λύτρας εξέφραζε και δημόσια τις ευχές τους προς τη σύζυγό του, στα γενέθλιά της και τη γιορτή της, δείχνοντας τον έρωτά του για εκείνη.

Η σχέση του ζευγαριού και η χλιδάτη ζωή

Από τα σοκάκια της Μυκόνου, στα πάρτι μασκέ, και από τις διακοπές μέσα στο σκάφος, στα ταξίδια στο Παρίσι, τη Ρώμη και το Ντουμπάι.

Η ζωή του Απόστολου Λύτρα με την σύζυγο του Σοφία Πολυζωγοπούλου έμοιαζε ζηλευτή. Και οι δύο πετυχημένοι δικηγόροι, γονείς ενός 9χρονου κοριτσιού.

Άνοιγαν το σπίτι τους πριν δύο χρόνια στην κάμερα του MEGA και αποκάλυπταν τα μυστικά ενός πετυχημένου γάμου.

Κανείς δεν περίμενε την κατάληξη που θα είχε αυτή η φαινομενικά ειδυλλιακή σχέση. Από τις δηλώσεις λατρείας φτάσαμε στο σημείο ο Απόστολος Λύτρας ενώπιον της ανακρίτριας να ομολογεί τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του που έφτασε στο νοσοκομείο με κατάγματα και μώλωπες στο πρόσωπο.

«Ο Απόστολος είναι ένας άνθρωπος ευφυής, ευαίσθητος. Εξαιρετικός σύζυγος, καλός μπαμπάς», λέει η σύζυγός του με εκείνο να σχολιάζει: «Τι θα μπορούσε να πει; Ότι είμαι εγωιστής, ότι εκνευρίζομαι εύκολα;».

Οι κοινές συνεντεύξεις του ζευγαριού

Σε άλλη κοινή τους συνέντευξη ο Απόστολος Λύτρας μίλησε για τη γνωριμία τους. Σε αυτό το σπίτι υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος είπε και συνέχισε:

«Πράγματι υπάρχει. Γνωριστήκαμε μέσω της δουλειάς μας. Από εκεί και μετά έχουμε κατανόηση ο ένας για τον άλλον και προσπαθούμε να μην φέρνουμε σπίτι τα προβλήματα της δουλειάς μας».

«Σε μια διαφωνία κερδίζει πάντα η Σοφία και οι κόρες μου» δήλωσε συμπληρώνοντας πως οι απόψεις του πολλές φορές είναι πιο συντηρητικές από εκείνες της συντρόφου του, απαντώντας στην ερώτηση τα μυστικά ενός πετυχημένου γάμου είπε η σύζυγός του «σεβασμός, αγάπη και κατανόηση».

«Όταν τσακωνόμαστε δεν κάνει κάποιος το πρώτο βήμα, το λύνουμε, μπορεί να μας πάρει χρόνο αλλά το λύνουμε», σχολίασε η Σοφία Πολυζωγοπούλου. Με τον γνωστό ποινικολόγο να συμπληρώνει: «Αν παρ’ όλα αυτά δεν το λύσουμε το κάνει η Σοφία».

Ο Απόστολος Λύτρας έγινε ζευγάρι με την Σοφία Πολυζωγοπούλου και απέκτησαν μια κόρη που σήμερα είναι 9 ετών. Είναι ο δεύτερος γάμος του γνωστού ποινικολόγου, που συνολικά έχει τρεις κόρες. «Μέχρι και την ημέρα που παντρευόμουν, είχα πολύ άγχος για το πως θα το αντιμετωπίσουν οι κόρες μου».

Σε συνέντευξη του στο ΟΚ! είχε μάλιστα μοιραστεί τις αγωνίες που είχε και εξακολουθεί να έχει ως πατέρας τριών κοριτσιών.

«Έχω άγχος κυρίως για τις μεγάλες, που είναι πλέον σε ηλικία που βγαίνουν και μόνες τους. Όλα αυτά τα κλασικά που έλεγαν πάντα οι γονείς τα λέω κι εγώ: ότι δεν πρέπει να μπαίνουν στο αυτοκίνητο κάποιου που δεν ξέρουν ή που έχει πιει. Αυτά τα κλασικά εικονογραφημένα».

Η κυρία Πολυζωγοπούλου από την πλευρά της, είχε μιλήσει τόσο για τη εξαιρετική σχέση που έχει με τα παιδιά του από τον πρώτο γάμο όσο και για την συνύπαρξη δύο δικηγόρων μέσα στο ίδιο σπίτι. Όταν διαφωνούμε σε κάτι, μη λέμε ψέματα, βγαίνει ο δικηγόρος από μέσα μας είχε πει πίσω στο 2022.

Τα σόσιαλ μίντια του ζευγαριού είναι γεμάτα από κοινές τους φωτογραφίες. Λάτρευαν τις βόλτες με το σκάφος. Μαζί με τον καρπό του έρωτα τους, την 9χρονη κόρη της «όργωναν» το Αιγαίο απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα. Η Μύκονος ήταν ένας από τους αγαπημένους προορισμούς τους τον οποίον άλλωστε επισκέφτηκαν φέτος το Πάσχα.

Το γνωστό ζευγάρι λάτρευε και τα ταξίδια στο εξωτερικό. Από Κωνσταντινούπολη, Ντουμπάι και Παρίσι μέχρι Σαίντ Τροπέ. Όποτε ξέκλεβαν λίγο χρόνο από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις ταξίδευαν πολύ είτε οι δύο τους είτε μαζί με τα παιδιά τους.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που η σχέση τους έγινε πρωτοσέλιδο σε περιοδικά με τον γνωστό ποινικολόγο να ανοίγει το σπίτι του, να συστήνει την πανέμορφη σύζυγο και τις τρεις κόρες του.

Μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι η κ. Πολυζωγοπούλου με καταγωγή από την Αμαλιάδα έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών ενώ είναι νομικός σύμβουλος στην στέγη κακοποιημένων γυναικών.

Δειτε Επισης

Θάνος Μαρίνης: «Πήγα τα παιδιά μου για εξετάσεις θυρεοειδή και τυχαία ανακάλυψα ότι έχω καρκίνο»
Υπόθεση ξυλοδαρμού 15χρονου από τον πατέρα του: Ο θείος του ζήτησε λεφτά για να μιλήσει στην Καινούργιου
Τι συμβαίνει με τη Φαίη Σκορδά και τον Γιώργο Μπαρμπαλιά; Σε νέα σχέση η παρουσιάστρια;
Άννα Σταθάκη για Δημήτρη Σταρόβα: «Συνεχίζει τις θεραπείες του στο σπίτι και έξω. Αρχίσαμε και το περπάτημα»
Γιώργος Χρανιώτης: «Έχω φλερτάρει και με άνδρες που δεν ήταν καν ομοφυλόφιλοι, συνέβη πρόσφατα»
Ματίνα Παγώνη για Δημήτρη Κόκοτα: «Δεν υποστηρίζεται από μηχανήματα, έχει δική του αναπνοή»
Αναστασία: «Ανησυχώ μην χάσω αυτό το συναίσθημα που νιώθω και ζω»
Γιώργος Μαργαρίτης: «Δέκα χρόνια ο τζόγος με έκανε ό,τι ήθελε! Οι καταχρήσεις οι μεγάλες έχουν φύγει»
Josephine για Nινο: «Υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος. Είμαστε μαζί ενάμιση χρόνο τώρα»
Η Δέσποινα Τσούτσα από τον «Παράδεισο των Κυριών» δέχτηκε πρόταση γάμου από τον σύντροφό της