#Eurovision 2024: Η απάντηση του Πρόεδρου της ΕΡΤ για την προαποφασισμένη χαμηλή βαθμολογία στην Κύπρο

«Σε μια εποχή που η ΕΡΤ και το ΡΙΚ έχουν άριστη συνεργασία, εύχομαι καλή επιτυχία τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα... Προκάλεσε έκπληξη η απόφαση του ΡΙΚ να εκπροσωπήσει φέτος την Κύπρο ένα από τα τραγούδια που απέρριψε πέρσι η ΕΡΤ»

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί το τελευταίο 24ωρο γύρω από τη #Eurovision 2024 με αφορμή το δημοσίευα που ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, μετέφερε στον πρέσβη τη Κύπρου πως η επιτροπή της Ελλάδας θα δώσει χαμηλή βαθμολογία στην Κύπρο.

Μία είδηση βόμβα είδε το φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Η είδηση, που μάλιστα βρίσκεται και στο εξώφυλλο της εφημερίδας, αφορά ένα επίσημο έγγραφο – ενημέρωση του Σταύρου Αυγουστίδη, πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, προς επίσημους φορείς της Κύπρου και στο οποίο ενημερώνει τους αρμοδίους στη Λευκωσία για όσα του διαμήνυσε σε πρόσφατη συνάντηση εργασίας στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας.

Η συζήτηση, εκτός των άλλων, αφορούσε και τον επερχόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αλλά και τη βαθμολογία που θα δώσει η ελληνική επιτροπή στην Κύπρο.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται στην εφημερίδα, ο πρόεδρος της ΕΡΤ προαναγγέλλει στις 22 Φεβρουαρίου στον πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, πως η Ελλάδα θα δώσει χαμηλή βαθμολογία στην κυπριακή συμμετοχή στην Eurovision 2024.

Προανήγγειλε δηλαδή το αποτέλεσμα της ελληνικής κριτικής επιτροπής, η οποία τον Φεβρουάριο δεν είχε καν συσταθεί, για μια ψηφοφορία που θα γινόταν τρεις μήνες μετά.

Το έγγραφο

Η εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» παρουσιάζει για πρώτη φορά, αποκλειστικά, το έγγραφο που έστειλε ο πρέσβης της Κύπρου στους αρμόδιους φορείς.

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται:

«Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ ήγειρε το θέμα της αλληλοστήριξης στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με μέλη του ΔΣ του ΡΙΚ, τέθηκε, μεταξύ άλλων, και το θέμα που προέκυψε με τη ‘χαμηλή’ βαθμολογία που έδωσε η Ελλάδα στην Κύπρο στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision».

Και συμπληρώνει:

«Ο κ. Ζούλας ανέφερε ότι το 2023, η ‘ανεξάρτητη επιτροπή’ που διόρισε η ΕΡΤ, η οποία απαρτιζόταν από ανεξάρτητους κριτές/ ραδιοφωνικούς παραγωγούς, κατέταξε το κυπριακό τραγούδι στην 7η θέση, και ως εκ τούτου η ΕΡΤ δεν ευθύνεται για την τελική βαθμολογία που έδωσε η Ελλάδα στην Κύπρο. Τόνισε δε, ότι, όσον αφορά στη φετινή συμμετοχή της Κύπρου στον διαγωνισμό της Eurovision, η ΕΡΤ, αναπόφευκτα, δε θα δώσει υψηλή βαθμολογία στην Κύπρο, καθότι η επιλογή του φετινού τραγουδιού, που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο, απορρίφθηκε το 2023 από την κριτική επιτροπή της Ελλάδας, η οποία ήταν υπεύθυνη να επιλέξει το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό της Eurovision.

«Ο κ. Αυγουστίδης επεσήμανε στον κ. Ζούλα ότι το συγκεκριμένο θέμα, ως ήσσονος σημασίας, δεν καθορίζει τις μακροχρόνιες σχέσεις του ΡΙΚ με την ΕΡΤ, και τόνισε ότι ο διαγωνισμός, έχει δυστυχώς αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια τη δική του ‘πολιτική χροιά’, και θα ήταν είναι σκόπιμο να λαμβάνεται υπόψη και ο συγκεκριμένος παράγοντας».

egrafo

1-22

2-21

Με επίσημη ανακοίνωσή του, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας πως δεν υπάρχει ουδεμία εμπλοκή.

«Η Διοίκηση της ΕΡΤ δεν είχε ούτε και της επιτρέπεται προφανώς να έχει την παραμικρή εμπλοκή στις αξιολογήσεις της ανεξάρτητης επιτροπής που προτείνεται κάθε χρόνο από την Διεύθυνση Επικοινωνίας της ΕΡΤ για τον διαγωνισμό της Eurovision. Ως εκ τούτου ουδεμία εμπλοκή είχε τόσο στην πρώτη θέση που πήρε η Κύπρος από την ανεξάρτητη επιτροπή της ΕΡΤ το 2021, όσο και για την περσινή αξιολόγηση της κυπριακής συμμετοχής ως 7ης καλύτερης ανάμεσα σε 26 χώρες.

Αυτό εξήγησα στον πρέσβη της Κύπρου στην προ τριμήνου συνάντηση μας, -εννοείται στο περιθώριο των πολύ σοβαρότερων θεμάτων που συζητήσαμε- αναφέροντάς του ότι σε όσους εμπλέκονται στην ΕΡΤ με την Eurovision προκάλεσε έκπληξη η απόφαση του ΡΙΚ να εκπροσωπήσει φέτος την Κύπρο ένα από τα τραγούδια που απέρριψε πέρσι η ΕΡΤ.

Kαι στο πλαίσιο αυτό ευχήθηκα η κρίση της φετινής ανεξάρτητης επιτροπής που θα ορίσει η ΕΡΤ να μην είναι ίδια με της αντίστοιχης που απέρριψε το εν λόγω τραγούδι, χωρίς εννοείται να μπορεί κανείς -πόσω μάλλον εγώ προσωπικά- να επηρεάσει την κρίση της.

Κατά τα λοιπά και δηλώνοντας την μεγάλη μου έκπληξη για το γεγονός ότι ο διαγωνισμός της Eurovision αποτέλεσε αντικείμενο διπλωματικής ενημέρωσης, και μάλιστα σε μια εποχή που η ΕΡΤ και το ΡΙΚ έχουν άριστη συνεργασία, εύχομαι καλή επιτυχία τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Ζούλα.

Η κάμερα της εκπομπής #StarBreakfastσυνάντησε την εκπρόσωπο της Κύπρου, Silia Kapsis, η οποία απάντησε πως δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί ανάμεσα στις δύο χώρες σχετικά με την χαμηλή βαθμολογία στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision.

«Είμαι μισή από την Ελλάδα και μισή από την Κύπρο. Οπότε νιώθω ότι εκπροσωπώ και τις δύο χώρες. Δεν ξέρω τι έγινε μεταξύ ΕΡΤ και ΡΙΚ. Είμαι εδώ για τη μουσική, για να τραγουδήσω, για την Eurovision και αυτός είναι ο στόχος μου. Αλήθεια δεν ξέρω τι έχει γίνει, η μαμά μου δεν μου τα λέει. Αν ρωτήσεις το ΡΙΚ θα σου πουν. Εγώ είμαι εδώ για τη μουσική και τον χορό. Είμαι λίγο στεναχωρημένη, γιατί Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να είμαστε μαζί. Μιλάμε με την Μαρίνα Σάττι, εμψυχώνουμε η μία την άλλη. Είναι πολύ καλή και ταλαντούχα» αποκάλυψε η Silia Kapsis.

Η on camera αντίδραση του Γιώργου Παπαδόπουλου

«Εδώ δεν ξέρουμε τι θα φάμε αύριο, αν θα ξυπνήσουμε κι αυτοί προαναγγέλουν; Τι να πω; Όμορφο δεν είναι. Αψυχολόγητο. Αντί να επικεντρωθούν στο να τα πάει η Ελλάδα καλά και να στηρίξει η ΕΡΤ αυτό το σπουδαίο κομμάτι που στέλνει, βγαίνει και λέει ότι δεν θα δώσει στην Κύπρο αυτό που έχει να της δώσει; Που ούτε πέρσι της το έδωσε; Ασχοληθείτε με το τραγούδι της Ελλάδας, μην ασχολείστε με την Κύπρο και επίσης θα μετανιώσετε κάποια μέρα γιατί όλες οι γειτονικές χώρες στηρίζουν η μία την άλλη. Και είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα και για εμάς και για εσάς», δήλωσε αρχικά.

«Στεναχωρήθηκα πέρσι, φέτος θα απογοητευτώ», τόνισε και σε ερώτηση για το αν θα πήγαινε στη Eurovision για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, απάντησε: «Μου είχε γίνει πρόταση από την Κύπρο και είπα όχι για προσωπικούς λόγους, επαγγελματικούς. Όχι δεν θα πήγαινα για την Ελλάδα, μετά από αυτό που να πας τώρα; Είναι δυνατόν; Δεν ξέρω αν και οι Ελλαδίτες θα πάνε μετά από αυτό. Η Κύπρος είναι Ελλάδα, τον ίδιο εθνικό ύμνο έχουμε, τα ίδια πιστεύω, την ίδια θρησκεία. Είμαστε ένα! Μήπως έχετε λάθος πληροφορίες; Αλήθεια θα είναι απογοητευτικό».

Το θέμα σχολιάστηκε και στην Κύπρο στο ΡΙΚ, όπου ο υπεύθυνος της κυπριακής αποστολής ανέφερε ότι αν ισχύει το δημοσίευμα αποτελεί παραβίαση των κανονισμών της ΕΒU.

«Οι σχέσεις ΡΙΚ – ΕΡΤ είναι πολύχρονες και δεν προσωποποιούνται. Αν ισχύει κάτι τέτοιο ίσως πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Το περσινό 4άρι δεν συσχετίζεται, τώρα δεν έχει γίνει κάτι ακόμη. Ας μην τα συνδέσουμε» ανέφερε.

Ο περσινός συμμετέχων της Κύπρου που πήρε 4 από την ελληνική επιτροπή, Andrew Lambrou, μίλησε στην #SuperKaterina και είπε:

«όταν έχει να κάνει με μουσική μπορούν να έχουν άποψη, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί».

Αλλά και ο Ζερόμ Καλούτα που θα συμπαρουσιάζει τη Eurovision μίλησε για το δημοσίευμα των Νέων:

«Έχουμε τσακωθεί; Δεν αρέσει το τραγούδι; Γιατί έχει προαποφασιστεί αυτό; Εμένα με ξαφνιάζει αλλά δεν το καταλαβαίνω πάρα πολύ, γιατί το συζητάμε όλο αυτό».

Η κόντρα της ΕΡΤ με το ΡΙΚ όμως είχε ξεκινήσει από πέρσι όπως θύμισε η εκπομπή, όταν το ελληνικό κρατικό κανάλι μπλόκαρε την επιλογή του υποψήφιου της Κύπρου από το #FameStory.

Μάλιστα ο Νίκος Κοκλώνης έκανε και πρωινό στόρι για το θέμα:

438051642_1673968623411406_3663776667790501801_n

Δειτε Επισης

Η πρώτη πρόβα της Μαρίνας Σάττι - Εντυπωσιακή στη σκηνή του Malmö Arena
Γιώργος Λιάγκας Vs. Νίκος Μάνεσης: «Λέει εμένα ηλίθιο, μπορεί και να έχει υψηλό IQ το παιδί… Νίκο τον λένε;»
Silia Kapsis: «Είχα λίγο άγχος. Η σκηνή είναι πάρα πολύ μεγάλη, αισθάνθηκα… μικρή»
Το δριμύ κατηγορώ της Κατερίνας Καινούργιου για Ανδρέα Μικρούτσικο: «Έκλαιγα, δεν πίστευα ότι θα μιλάει έτσι»
Στο νοσοκομείο ο Λάκης Λαζόπουλος μετά από λιποθυμικό επεισόδιο - Χτύπησε στο κεφάλι
Καλομοίρα: «Είχα δύσκολες εγκυμοσύνες, στα δίδυμα ήταν σαν κατάθλιψη. Ο σύζυγός μου είχε τρομάξει»
Σύσσωμη η τηλεόραση καταδικάζει τον Ηλία Ψινάκη για τα πεπραγμένα του σε Κατερίνα Λιόλιου & Μαίρη Συνατσάκη
Μαλού: Tραγουδούσε στη σκηνή του νυχτερινού κέντρου στο Μαρούσι την ώρα της φονικής συμπλοκής - Τι δήλωσε
Για το Μάλμε της Σουηδίας αναχώρησαν η Μαρίνα Σάττι με τους συνεργάτες της
#SurvivorGR: Η 17η εβδομάδα ξεκίνησε με μία ακόμα οικειοθελής αποχώρηση - Ο 1ος μονομάχος