Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία στην οποία υποβάλλεται η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κate Middleton

Ειδικοί αναλύουν τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία, στην οποία υποβάλλεται η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κate Middleton, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο κατά τη διάρκεια εγχείρησης στην κοιλιά τον Ιανουάριο, πώς λειτουργεί και πότε χρησιμοποιείται.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Η Κate Middleton δήλωσε ότι κατά τη στιγμή της χειρουργικής επέμβασης θεωρήθηκε ότι δεν έχει καρκίνος, ωστόσο οι εξετάσεις που ακολούθησαν μετά την επέμβαση έδειξαν το αντίθετο.

Γνωστή και ως επικουρική θεραπεία, η προληπτική χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά μετά τη χειρουργική επέμβαση για να μειωθεί η πιθανότητα ο καρκίνος να επανέλθει και να εξαπλωθεί.

Ο Lawrence Young, καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, εξηγεί: «Ακόμη και μετά την επιτυχή αφαίρεση όλου του ορατού καρκίνου με χειρουργική επέμβαση, μικροσκοπικά καρκινικά κύτταρα μπορεί να παραμείνουν κρυμμένα στο σώμα και να μην μπορούν να ανιχνευθούν με τις τρέχουσες εξετάσεις.

Πότε χρησιμοποιείται η προληπτική χημειοθεραπεία;

Ο κορυφαίος ειδικός στον καρκίνο και σύμβουλος ογκολόγος Dr. Karol Sikora αναφέρει στο #SkyNews ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος όταν «ο κίνδυνος υποτροπής είναι υψηλός».

«Ο τρόπος με τον οποίο παρέχεται η θεραπεία είναι πολύ καλύτερος τώρα και γίνεται πραγματικά πολύ επαγγελματικά και θα λάβει την καλύτερη δυνατή φροντίδα».

Ο ίδιος εξηγεί πως οι γιατροί είναι σε θέση να προβλέψουν τη «σωστή θεραπεία για τον σωστό ασθενή. Αν και είναι δυσάρεστη, η χημειοθεραπεία έχει μεγάλο όφελος».

Ο Thomas Moore, επιστημονικός ανταποκριτής του Sky, εξηγεί τη συνήθη διαδικασία μετά από πολλές χειρουργικές επεμβάσεις.

«Έκανα εξετάσεις στα κύτταρα και τότε είναι που ανακάλυψαν ότι ήταν καρκινικά», εξηγεί.

«Όταν μιλάνε για προληπτική χημειοθεραπεία, αυτό γίνεται σε περίπτωση που υπάρχουν άλλα κύτταρα που έμειναν πίσω μετά την επέμβαση, για να βεβαιωθούν ότι αυτά δεν είναι οι σπόροι ενός καρκίνου που αναπτύσσεται ξανά», επισημαίνει.

Το NHS περιγράφει την επικουρική χημειοθεραπεία ως χημειοθεραπεία που χρησιμοποιείται για να «μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου μετά από ακτινοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση».

Ο καρκίνος μπορεί να «ξεφύγει» από το όργανο προέλευσής του

Ο Dr Mangesh Thorat, επίτιμος καθηγητής του Queen Mary University of London και χειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Homerton, λέει ότι οι εξετάσεις δεν μπορούν να ανιχνεύσουν μικροσκοπικούς καρκίνους, οπότε οι προληπτικές θεραπείες χρησιμοποιούνται όταν είναι γνωστό ότι υπάρχει καρκίνος.

Με την ανακάλυψη ότι ο καρκίνος ήταν παρών μετά την επέμβαση, θα έχει ληφθεί η απόφαση να χορηγηθεί στην πριγκίπισσα χημειοθεραπεία για να διασφαλιστεί ότι θα σκοτωθούν τυχόν παραμένοντα καρκινικά κύτταρα.

«Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο θεραπευτική μορφή θεραπείας για τους καρκίνους των συμπαγών οργάνων σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, περιστασιακά, ορισμένα καρκινικά κύτταρα ξεφεύγουν από το όργανο προέλευσής τους και αρχίζουν να εγκαθίστανται σε άλλα όργανα, όπως ο πνεύμονας ή το ήπαρ. Οι εξετάσεις που διατίθενται σήμερα δεν είναι σε θέση να ανιχνεύσουν μια τέτοια μικροσκοπική εξάπλωση και, επομένως, για να βελτιωθούν οι πιθανότητες ίασης. Συχνά αναλαμβάνεται θεραπεία μιας τέτοιας πιθανής εξάπλωσης ακόμη και μετά την πλήρη αφαίρεση του καρκίνου στο στερεό όργανο προέλευσης», αναφέρει.

Σύμφωνα ακόμα με τον ειδικό: «Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, χρησιμοποιείται μια σειρά φαρμάκων που μπορούν να φθάσουν σε όλα τα όργανα του σώματος όπου μπορεί να έχει συμβεί μια τέτοια εξάπλωση. Η χημειοθεραπεία είναι ένας τέτοιος τύπος θεραπείας που χρησιμοποιεί φάρμακα τα οποία δρουν ιδιαίτερα στα ταχέως διαιρούμενα κύτταρα, για παράδειγμα στα καρκινικά κύτταρα, και τα σκοτώνει».

Σχετίζεται η θεραπεία με την ηλικία του ασθενούς;

Ακόμη ένας ειδικός περιγράφει την προληπτική χημειοθεραπεία «σαν να σφουγγαρίζεις το πάτωμα με χλωρίνη όταν έχεις χύσει κάτι πάνω του. Έτσι και η χημειοθεραπεία σκοτώνει τα κύτταρα που έχουν χυθεί».

«Η ηλικία δεν επηρεάζει το ποσοστό επιτυχίας της χημειοθεραπείας, εκτός από την περίπτωση που οι καρκίνοι είναι "ανοσοθεραπευτικοί", οι οποίοι είναι συχνότεροι στους νέους - σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να χορηγηθεί ένας τύπος χημειοθεραπείας που ονομάζεται ανοσοθεραπεία.

Λέει ότι οι νεότεροι άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν καλύτερα υψηλότερες δόσεις χημειοθεραπείας, οπότε μπορούν να τους χορηγηθούν ισχυρότερα θεραπευτικά σχέδια που είναι πιο πιθανό να σκοτώσουν τυχόν εναπομείναντα κύτταρα», συνεχίζει,

Η χημειοθεραπεία χορηγείται γενικά για τρεις έως 12 μήνες, ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, επισημαίνεται.

Πώς χορηγείται η προληπτική χημειοθεραπεία;

Η Pat Price, πρόεδρος της Radiotherapy UK και κορυφαίος γιατρός για τον καρκίνο, δήλωσε ότι η ίδια η χειρουργική επέμβαση θα έχει αφαιρέσει τον καρκίνο.

«Μερικές φορές σε ορισμένους όγκους υπάρχει μια μικρή ανησυχία σχετικά με το αν έχει μείνει κάτι πίσω ή αν υπάρχει κίνδυνος να επανέλθει», αναφέρει στο Sky News.

Οι γιατροί τότε συχνά χρησιμοποιούν προληπτική χημειοθεραπεία, συνήθως με τη μορφή δισκίων ή ενέσεων, επισημαίνει.

Συχνά χορηγείται για μια περίοδο τεσσάρων ή έξι μηνών και στη συνέχεια ολοκληρώνεται, οπότε τα πράγματα «ελπίζουμε» να είναι εντάξει, τονίζει η ειδικός.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Εξηγεί ακόμη ότι η χημειοθεραπεία πλήττει όλα τα κύτταρα ενός ατόμου - τόσο τα καρκινικά κύτταρα όσο και τους φυσιολογικούς ιστούς.

Αυτό μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει προβλήματα με τον μυελό των οστών και το έντερο, προκαλώντας συμπτώματα όπως αίσθημα αδιαθεσίας ή χαμηλή παραγωγή αίματος.

Μερικοί άνθρωποι την ανέχονται ωστόσο καλά, λέει η ίδια.

Δειτε Επισης

Ξέσπασαν on air Μπέττυ Μαγγίρα και Σίσσυ Χρηστίδου για Απόστολο Λύτρα
Η Μάρω Κοντού έγινε 90 χρονών, θεότητα!
Κατερίνα Κακοσαίου: «Η στιγμή που έπεσα στην πίστα με έκανε να νιώσω μεγάλη ντροπή»
Γιώργος Λιάγκας και Μαρία Αντωνά σε ερωτικό τριήμερο στον Πόρο! Το «πρόδωσαν» μόνοι τους
Γαρυφαλλιά Καληφώνη: «Δεν υπάρχει "τυχαίνει" στο θέμα της εγκυμοσύνης, είναι σοβαρό θέμα»
Τραϊάνα Ανανία για Δημήτρη Κόκοτα: «Η σύζυγος του με στήριξε πολύ! Έπεσαν να με φάνε που είπα για το ρέικι»
Θοδωρής Μαραντίνης για Απόστολο Λύτρα: «Οποιαδήποτε μορφή βίας, οποιαδήποτε στιγμή, είναι κατακριτέα»
Το μήνυμα της Ελισάβετ Σπανού για την μητρότητα: «Και μοναξιά έχει και κλεισούρα έχει και κούραση και αϋπνία»
Αναστασία: «Τα έχασα όταν έγινε τέτοια επιτυχία, μου ήρθε σαν σφαλιάρα»
Ρούλα Κορομηλά: «Δεν μπορούσα να περπατήσω καν, ούτε να φάω, ούτε να σηκώσω τα χέρια μου, ούτε τίποτα»