Μάθημα ιστορίας στο #ΤετΑΤετ με καλεσμένους τον Πρίγκιπα Αλέξανδρος & την Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας
09:41 - 12 Φεβρουαρίου 2024
Ο Τάσος Τρύφωνος υποδέχτηκε στην εκπομπή «Τετ α τετ» τον πρίγκιπα Αλέξανδρο και την πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, για μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus
Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος της Σερβίας είναι ο εγγονός του βασιλιά Αλέξανδρου Α’ των Ελλήνων και της Ασπασίας Μάνου.
Ο παππούς του, όπως μαθαίνουμε στα σχολικά βιβλία της ιστορίας, έφυγε από τη ζωή αναπάντεχα και σε νεαρή ηλικία μετά από δάγκωμα μαϊμούς στο βασιλικό κτήμα στο Τατόι και όπως επεσήμανε ο ίδιος αν δεν είχε συμβεί αυτό ο ρους της ελληνικής ιστορίας ενδεχομένως να ήταν πολύ διαφορετικός.
«Είμαι υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή μου, είναι υπέροχο. Για τον παππού μου τη γιαγιά μου, επίσης που ήρθα στην Ελλάδα. Έχω να έρθω από το 1957 και λυπάμαι γι΄αυτό που έπαθε ο παππούς μου, ήταν τραγικό. Τον δάγκωσε μια μαϊμού και πέθανε από σηψαιμία, δεν υπήρχε πενικιλίνη και λήφθηκαν κακές αποφάσεις. Η γιαγιά μου ήταν πάντοτε καλή σε εμένα».
Μιλώντας για τον σύζυγό της η πριγκίπισσα Αικατερίνη θέλησε να υπογραμμίσει την ιδιαίτερη θέση που κατέχει στην καρδιά του η Ελλάδα.
«Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ κοντά στην καρδούλα του. Με έχει συγκινήσει για την αγάπη που έχει για τον τόπο που γεννήθηκα εγώ και πραγματικά αισθάνεται μέσα του πολύ το ελληνικό του αίμα. Είναι υπερήφανος και πάντα τον ενδιαφέρει να βοηθήσει την Ελλάδα με όποιον τρόπο μπορεί και τη Σερβία βέβαια. Δεν σας αποκρύπτω βέβαια ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά του».
Ο δεσμός της Ασπασίας Μάνου, μιας κοινής θνητής, κόρης επιλάρχου Πέτρου Μάνου ιππάρχου των Ανακτόρων, με τον Βασιλιά Αλέξανδρο Α προκάλεσε σάλο, τόσο εντός της βασιλικής οικογένειας, όσο και στον πολιτικό κόσμο.
Ωστόσο, ο ίδιος κρατά από εκείνη τις πιο γλυκές αναμνήσεις.
«Θυμάμαι ότι η γιαγιά μου ήταν ένας θαυμάσιος άνθρωπος. Οι γονείς μου περνούσαν δύσκολα επειδή οι κομμουνιστές είχαν ανέβει στην εξουσία. Με ανακήρυξαν εχθρό του κράτους σε ηλικία 2 ετών. Θα πρέπει να ήμουν πολύ επικίνδυνος για να συμβεί αυτή η παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων».
«Η γιαγιά μου με φρόντισε πολύ καλά. Με πήγε σε στην Ελβετία, ερχόταν να με δει. Την είχα σαν μητέρα».