Νένα Μεντή για τον σύζυγό της: «Έκανε μεταμόσχευση μυελού των οστών, είχε λευχαιμία και πάμε καλά»
07:31 - 10 Δεκεμβρίου 2024
Τι είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών στην οποία υπεβλήθη ο σύζυγός της Νένας Μεντή
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus
Η Νένα Μεντή παραχώρησε στο #PameDanai και στον Άρη Καβατζίκη μία συγκλονιστική συνέντευξη, με αφορμή τη θεατρική παράσταση «Ο μονόλογος μιας μοδίστρας» στο Θέατρο Βολονάκη.
Η ηθοποιός αναφέρθηκε στη μάχη του άνδρα της με τη λευχαιμία, την απόφασή της να μην αποκτήσει δεύτερο παιδί, αλλά και για τις απώλειες.
«Έχω πολλή συγκίνηση που εδώ στο θέατρο Βολονάκη έπαιξα την “Ευτυχία Παπαγιανόπουλου” δεν ήξερα ούτε κατά διάνοια τι θα γενόταν. Είμαι στην παράσταση “Ο μονόλογος μιας μοδίστρας” που είναι η αφήγηση μιας λαϊκής γυναίκας που ήταν αριστερή και έχει κάνει και εξορία». “Ο μονόλογος μιας μοδίστρας” είναι μια πολύ συγκινητική παράσταση, έχει χιούμορ και έχει και τραγούδια» ανέφερε αρχικά η Νένα Μεντή.
Η Νένα Μεντή αποκάλυψε πως το καλοκαίρι που παίζονταν οι “Τρεις Χάριτες” άνοιγε την τηλεόραση και στεναχωριόταν και μετά από λίγο την έκλεινε. «Με την Άννα Παναγιωτοπούλου είχαμε παίξει 11 παραστάσεις, περάσαμε υπέροχα χρόνια. Με την Άννα δεν ήμασταν φίλες, ήμασταν όμως πολύ καλές συνεργάτιδες. Η Άννα ήταν πολύ ανασφαλής σαν ηθοποιός, δεν είχε καθόλου αυτοπεποίθηση.
Δεν βρισκόμασταν με την Άννα, την τελευταία φορά που την είδα ήταν το 2012 σε μια παράστασή μου. Έπεσε στην αγκαλιά μου και έκλαιγε, δεν μου είπε τίποτα και έφυγε. Έφταιγα και εγώ που δεν συναντιόμασταν με, μάθαινα ότι δεν πάει καλά και δεν ήθελα να το ζήσω και να το αντιμετωπισθώ. Φοβόμουν πώς θα την κοίταζα και πώς θα με αντιμετώπιζε και εκείνη γιατί εγώ είχα και την μάνα μου με Αλτσχάιμερ, δεν με γνώριζε καθόλου».
Η Νένα Μεντή υποστήριξε πως η ενασχόλησή της με το να παίζει χαρτιά ήταν διέξοδος για εκείνη επειδή είχε πεθάνει ο άντρας της. «Πάντα έπαιζα με φίλους. Στα χαρτιά δεν παίζω ποτέ κανάστα είναι προσβολή, είναι χαζό παιχνίδι για μένα. Εγώ θέλω το παιχνίδι να έχει συγκίνηση. Όταν πέθανε ο άντρας μου έπρεπε να μπω πάλι στη ζωή. Είχα το παιδί μου, ήμουν νέα 37 χρονών. Τα πρώτα χρόνια του παιδιού ήτανε δύσκολα» σημείωσε.
Στο τέλος της συνέντευξής της, η Νένα Μεντή αποκάλυψε: «Κλείνομαι στον εαυτό μου, φωνάζω άλλα γενικά είμαι θετική με τη ζωή. Έχω περάσει πολύ δύσκολα με θανάτους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για τον άνθρωπο, η απώλεια». Πέρασα μια μεγάλη δυσκολία με τον άνδρα μου και η νίκη μας οφείλεται σε μένα, δεν τον άφησα ποτέ να πέσει, ήμουν κερί αναμμένο δίπλα του, άφησα το θέατρο. Ο άντρας μου έκανε μεταμόσχευση μυελού των οστών, είχε λευχαιμία και πάμε πολύ καλά, νικήσαμε».
Τι είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών στην οποία υποβλήθηκε ο σύζυγος της Νένας Μεντή σύμφωνα με το iatropedia
Όπως αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, που αρχικά συστάθηκε με κύριο στόχο την οργάνωση και διαχείριση ενός Αρχείου Δοτών Μυελού των Οστών, κάθε χρόνο χιλιάδες συνάνθρωποι μας, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, καλούνται να αντιμετωπίσουν κάποια ασθένεια του αίματος, όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα και άλλα κληρονομικά αιματολογικά νοσήματα. Μερικοί από τους ασθενείς αυτούς μπορεί να θεραπευτούν με χημειοθεραπεία ή και ακτινοθεραπεία χωρίς να χρειαστούν περαιτέρω θεραπεία. Για κάποιους άλλους όμως η μεταμόσχευση μυελού των οστών από συγγενή ή εθελοντή δότη αποτελεί τη μοναδική θεραπεία.
Η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι μια σοβαρή και επίπονη διαδικασία η οποία σήμερα αποτελεί πλέον ένα καθιερωμένο είδος θεραπείας. Δεκάδες χιλιάδες ασθενείς έχουν υποβληθεί στη θεραπεία αυτή σε όλο τον κόσμο και σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, όπως ο σύζυγος της Νένας Μεντή, η θεραπεία αυτή χάρισε ζωή.
Οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών διαχωρίζονται στην αυτόλογη και την αλλογενή μεταμόσχευση.
Στην αυτόλογη μεταμόσχευση, συλλέγονται μυελικά – αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα από τον ίδιο τον ασθενή πριν από την χημειοθεραπεία ή την ακτινοβολία, προετοιμάζονται κατάλληλα, αποθηκεύονται και ξαναδίνονται στον ασθενή μετά τη θεραπεία.
Στην αλλογενή μεταμόσχευση, συλλέγονται αιμοποιητικά ή μυελικά αρχέγονα κύτταρα από συγγενή ή από κάποιον, μη συγγενή εθελοντή δότη.
Μια εναλλακτική μορφή της αλλογενούς μεταμόσχευσης αποτελεί η μεταμόσχευση με ομφαλοπλακούντιο μόσχευμα (αίμα ομφάλιου λώρου).
Οι πρώτες επιτυχείς μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών έγιναν το 1968 σε παιδιά με σοβαρή συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια και σύνδρομο Wiskott-Aldrich. Το 1978 ανακοινώθηκε για πρώτη φορά σειρά ασθενών με λέμφωμα που υποβλήθηκαν σε αυτόλογη μεταμόσχευση με επιτυχία.
Από το 1970 μέχρι το 2000, ο αριθμός των ασθενών που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων παγκοσμίως έφτασε τους 500.000.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της μεταμόσχευσης γίνεται μόνο όταν πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
- Με τη μεταμόσχευση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ίασης από την ασθένεια
- Δεν υπάρχει άλλη θεραπεία ίασης
Η μεταμόσχευση μυελού των οστών έχει σοβαρούς κινδύνους. Ορισμένες επιπλοκές μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, είναι η καλύτερη ελπίδα για θεραπεία ή μεγαλύτερη ζωή.