Νένα Χρονοπούλου: «Είμαστε 1.500.000 ΑμεΑ. Το 87% είναι μάνες που έχουν εγκαταλειφθεί από συζύγους»
13:58 - 21 Νοεμβρίου 2024
«Το 7χρονο κοριτσάκι να βλέπει να αλλάζουν τον 60χρονο. Μας έχουν έρθει καταγγελίες για βιασμούς, έχω μανούλα που μου λέει μου έφεραν το παιδί κομμάτια. Έχουμε και τις απειλές στα ιδρύματα».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus
Καλεσμένη στην εκπομπή #Buongiorno ήταν το πρωί της Πέμπτης η Νένα Χρονοπούλου.
Η ηθοποιός, με αφορμή την ομιλία για τη συνταξιοδότηση γονέων με παιδιά με αναπηρία που θα γίνει τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, μιλάει για τον αγώνα των γονέων που στέκονται δίπλα στα παιδιά τους.
Η ίδια, μαζί με τον Τάσο Μητρόπουλο, έχουν δημιουργήσει την 4amea.gr (Υποστηρικτικό και κοινωνικό δίκτυο ΑΜΕΑ).
«Είναι υπερπροσπάθεια αυτό που γίνεται καθημερινά. Να ευχαριστήσω τον Χρήστο Δάντη που μας συνοδεύει σε κάθε μας στιγμή. Η φωνή του έχει δώσει δύναμη στα παιδιά μας».
«Εμείς έχουμε σαν 4amea πάνω από 3.000 μέλη, εγγεγραμμένους, έχουμε πάρα πολύ κόσμο σε αναμονή. Είναι άνθρωποι που δεν ξέρουν τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά αύριο, είναι άνθρωποι που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Καθημερινά κάτι συμβαίνει στους γονείς και τα παιδιά. Βλέπουμε κακοποιήσεις σε όλους τους τομείς στα ΑμεΑ. Δεν έχουν ανθρώπους ούτε οι γονείς να τους υπερασπιστούν ούτε τα παιδιά, είναι τεράστιος ο φόβος».
«Το 87% των οικογενειών που έχουν παιδί με αναπηρία είναι γυναίκες που έχουν εγκαταλειφθεί από τους συζύγους. Όταν ένα παιδάκι έχει αναπηρία παίρνει ένα επίδομα. Αυτό το επίδομα πρέπει να είναι στο όνομα του παιδιού αλλά είναι και ο πατέρας και η μάνα. Πολλοί, παίρνουν το επίδομα του παιδιού και αφήνουν τη μάνα σύξυλη. Στεναχωριέμαι βαθιά, μένουν γυναίκες χωρίς άντρα και χωρίς τα στοιχειώδη».
«Διεκδικούμε κάτι που στην Ελλάδα δεν υπάρχει, ένα επίδομα γονέα. Όποιος γονιός αποφασίζει να μένει για το παιδί γιατί δεν γίνεται αλλιώς, να παίρνει ένα επίδομα. Να δοθεί ένα βοήθημα στη μητέρα το οποίο να έχει πλήρη ασφάλιση», συμπληρώνει.
«Στο υποστηρικτικό δίκτυο που έχουμε έρχονται καθημερινά άνθρωποι που θέλουν φαγητό και δεν έχουν τα προς το ζην. Μας παίρνουν τηλέφωνο και λένε έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη ό,τι μπορείτε να βοηθήσετε», προσθέτει.
Δραματική και η κατάσταση που υπάρχει στα περισσότερα ιδρύματα φροντίδας της χώρας.
«Όταν έχεις ένα παιδί που από την ώρα που το γέννας μέχρι την ώρα που είσαι ηλικιωμένος και αναγκάζεσαι να το οδηγήσεις στο ίδρυμα με μαύρη καρδιά γιατί πρέπει αυτό το παιδί να μείνει κάπου, τότε το παιδί σου 99% θα ξεχάσει όλα όσα με κόπο είχε μέχρι τώρα αποκτήσει. Στα περισσότερα ιδρύματα κοιμούνται αγόρια κορίτσια μαζί, διαφόρων ηλικιών, φοράνε πάνα, που σημαίνει αυτό ότι εκεί μέσα έχει μια μυρωδιά πάρα πολύ βαριά, όποτε προλαβαίνουν τα κάνουν μπάνιο, το 80% της ημέρας τους το περνάνε λερωμένα».
«Σε ένα συγκεκριμένο ίδρυμα δικαιούται το κάθε παιδί ένα σφουγγάρι τον μήνα. Μιλάμε για την Ελλάδα του 2024 να μπαίνουν στο ίδιο δωμάτιο αγόρια κορίτσια, το 7χρονο κοριτσάκι να βλέπει να αλλάζουν τον 60χρονο», συμπληρώνει.
«Στην Ελλάδα είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα ο έλεγχος, δεν ελέγχεται τίποτα γι’ αυτό και υπάρχει αυτή η ανομία. Μας έχουν έρθει καταγγελίες για βιασμούς, έχω μανούλα που μου λέει μου έφεραν το παιδί κομμάτια. Έχουμε και τις απειλές στα ιδρύματα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι τραβούν οι γονείς. Όλοι οι γονείς ζουν με έναν φόβο».
«Είμαστε 1.500.000 άνθρωποι ΑμεΑ. Γιατί είναι τόσο ξεχασμένοι αυτοί οι άνθρωποι;», λέει η ίδια.
Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στο θέατρο «Βέμπο» θα γίνει ομιλία με θέμα «Συνταξιοδότηση γονέα παιδιού με αναπηρία».