Η ζωή & το έργο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη - Διέθεσε 50 εκατ. € και έσωσε πάνω από 1.000 παιδιά

Το μέγεθος της συνεισφοράς της σπουδαίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, λόγω της ευρύτητας και της πολυπλοκότητάς του, είναι δύσκολο να αποτιμηθεί - Τα συλλυπητήρια μηνύματα

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη απεβίωσε χθες, Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023, ύστερα από νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Ήταν 80 ετών και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ήταν αφιερωμένο στην κοινωνική προσφορά, γεγονός που την κατέστησε προσωπικότητα-σύμβολο της φιλανθρωπίας στην Ελλάδα.

anakoinosi

Τα παιδικά χρόνια, ο εμφύλιος, η γνωριμία και το «καρμικό» σμίξιμο με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη - Η φιλία με τη Μελίνα Μερκούρη, η χούντα και η Μεταπολίτευση - Η «ΕΛΠΙΔΑ» και ο αδιάκοπος αγώνας της δίπλα στα παιδιά με καρκίνο

Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», η Μαριάννα Βαρδινογιάννη συνέδεσε άρρηκτα το όνομά της με τις κοινωφελείς πρωτοβουλίες, την εκδήλωση γνήσιας ανθρωπιάς, την έμπρακτη αλληλεγγύη.

bardinogianni2

Θεωρώντας αυτονόητη την προσφορά στον συνάνθρωπο, ανέλαβε πρωτοβουλιακά και υλοποίησε ένα τεράστιο ανθρωπιστικό έργο, το οποίο την καταξίωσε διεθνώς και την κατέστησε παράδειγμα προς μίμηση.

Μητέρα πέντε παιδιών η ίδια, περιτριγυρισμένη από 11 εγγόνια και ένα δισέγγονο, γνώριζε να κοιτά τα παιδικά μάτια και να βλέπει μέσα σ' αυτά την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Και με την αγάπη της μάνας ένιωσε και συμμερίστηκε τον πόνο και τα δάκρυα της κάθε μαρτυρικής γυναίκας, της οποίας το μικρο παιδί υπέφερε, χτυπημένο από τον καρκίνο.

mvardinogianni-01

Ευθύς εξ αρχής, απέναντι στον σπαραγμό της κάθε μάνας που το άρρωστο παιδί της κινδύνευε, έδωσε μια υπόσχεση ζωής: Για τη ζωή ενός και μόνο παιδιού άξιζε να αγωνίζεται. Συστρατεύθηκε σε αυτό τον στόχο με την ευαισθησία μιας αξιοπρεπούς γυναίκας, που ανέκαθεν πίστευε πως ο κάθε άνθρωπος, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, έχει χρέος να προσφέρει στους γύρω του. Να είναι χρήσιμος στην κοινωνία.

Όταν στις διηγήσεις της ανέσυρε αναμνήσεις των παιδικών της χρόνων, αφηγούνταν ότι τα βράδια έβλεπε τη μητέρα της να ανοίγει αθόρυβα την πόρτα και, κρατώντας ένα καλάθι γεμάτο τρόφιμα, τα πήγαινε σε σπίτια ανθρώπων που είχαν ανάγκη. Το έκανε πάντοτε βράδυ, γιατί δεν ήθελε να φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση. Από τις σπιτικές παραστάσεις και την οικογενειακή ανατροφή πήρε τα πρώτα μαθήματα αλληλεγγύης, ενώ η κλασική της παιδεία την επηρέασε θετικά ως προς την κοινωνική προσφορά.

μββ-βιβ-2-2048x1366

Με αυτή τη διαμορφωμένη από την τρυφερή της ηλικία προσωπική στάση ζωής και με πυξίδα την ανθρωπιστική της σκέψη, επωμίστηκε την ευθύνη να αποδειχθεί ωφέλιμη για το κοινωνικό σύνολο. Και μίλησε με έργα παρά με λόγια, υλοποιώντας έμπρακτα ένα ευρύ και αξιοθαύμαστο έργο. Επίκεντρό του τα παιδιά, οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα ευάλωτα άτομα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εκπληρώνοντας έναν σκοπό ζωής, προσέφερε με διαρκή ανιδιοτελή αγώνα, αγάπη, ανθρωπιά, στοργή, στήριξη, ενίσχυση, αλληλεγγύη. Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του καθημερινού χρόνου της στον συνάνθρωπο που βρισκόταν σε μειονεκτική θέση. Μοιράστηκε προσωπικά τις σκληρές μάχες των άρρωστων παιδιών, στάθηκε με σεβασμό στο πλευρό των βασανισμένων οικογενειών τους, αγκάλιασε με τρυφερότητα τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας από τις φονικές φωτιές του καλοκαιριού του 2007.

marianna-c

Τα παιδικά χρόνια, ο εμφύλιος, η γνωριμία με τον Βαρδή και το «καρμικό» σμίξιμό τους

Γεννημένη στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Ερμιόνη στα οδυνηρά χρόνια της ιταλο-γερμανικής κατοχής και τα κατοπινά χρόνια του ολέθριου για τη χώρα εμφυλίου πολέμου. Τα πρώιμα παιδικά της χρόνια τα πέρασε μαζί με την αδερφή της, Ελευθερία, σε ένα περιποιημένο νεοκλασσικό σπίτι στο όμορφο χωριό της νοτιοανατολικής ακτής της Αργολίδας, τον τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας, το γενος Δρακοπούλου. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπουρνάκης, καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας με το γραφικό λιμανάκι, λίγο έξω από το Λεωνίδιο.

Στην αιματηρή δίνη του βίαιου εμφύλιου πολέμου, καθώς επιχειρήθηκε η σύλληψη του εμπόρου πατέρα της, η οικογένεια αναγκάστηκε να φύγει μια νύχτα με καταιγίδα από την Ερμιόνη, μέσα σε μια μικρή βάρκα. Έφτασαν σώοι, αλλά πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, στον Πειραιά. Στο μεγάλο λιμάνι έζησαν ως το τέλος του πολέμου.

230724194909_362951592_815799563314797_5931981435742243269_n-550x529

Επιστρέφοντας στην Ερμιόνη, η Μαριάννα συνέχισε να πηγαίνει στο Δημοτικό σχολειο. Η μητέρα της, παρότι είχε αποφοιτήσει μόνο από το σχολαρχείο, πίστευε σθεναρά ότι η εκπαίδευση ήταν η μεγαλύτερη αξία για την ανθρωπότητα. Και καθώς η κόρη της ξεχώριζε με τις μαθησιακές τις ικανότητες, την έστειλε να μάθει αγγλικά από τα οκτώ της χρόνια. Όσο για τη συνέχειά της, στο Γυμνάσιο επέμεινε για την σπουδαστική της αναβάθμιση να την στείλει στην Αθήνα. Αρχικά, η έφηβη Μαριάννα αρνιόταν πεισματικά να αφήσει τον οικείο τόπο της και να εγκαταλείψει τις παρέες των συμμαθητών της. Ως συναισθηματικό και υποδειγματικά φιλομαθές κορίτσι, όμως, που σεβόταν τους γονείς του, τους έκανε το χατίρι.

6378e0163939e

Μαθήτρια ακόμη, όμορφη και κομψή, γνώρισε σε ένα συγγενικό της σπίτι στον Πειραιά τον γοητευτικό νεαρό Κρητικό αξιωματικό του Πολεμικού, Βασιλικού τότε, Ναυτικού, με τη λεβέντικη κορμοστασιά, Βαρδή Βαρδινογιάννη. Έρωτας αμοιβαίος από την πρώτη κιόλας ματιά τους. Στο δεύτερο βλέμμα ο αυθόρμητος ρομαντικός παλμός της καρδιάς είχε πλέον φωλιάσει συνειδητά στο μυαλό. Κατάλαβε, αδιαμεσολάβητα, ότι αυτός ήταν ο άνθρωπος της ζωής της.

marianna_vard_dikt

Με το που τέλειωσε το Γυμνάσιο, η Μαριάννα έφυγε για την Αμερική για να σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ στο Κολοράντο. Ακολούθησε τον Βαρδή, ο οποίος την ίδια ακριβώς περίοδο ως Σημαιοφόρος του Ναυτικού είχε σταλεί από το Σώμα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια σε αποστολή παραλαβής κάποιου από τα επισκευασμένα παλαιά πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, τα οποία παραχωρούνταν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

image28-350x447

Οι δυο τους αλληλογραφούσαν αδιαλείπτως στα ξένα, αλλά με την από κοινού αίσθηση ότι ήταν κοντά, παρότι φορές απείχαν έως και 5.500 χιλιόμετρα. Ήταν πλασμένοι ό ένας για τον άλλον, και καθένας ακολουθούσε τα χνάρια του άλλου. Καθώς λέγεται, όταν διέπλευσε τον Ατλαντικό και επέστρεψε με το παραληφθέν πολεμικό πλοίο στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας ο αξιωματικός, σχεδόν ταυτόχρονα γύρισε αεροπορικώς στην Ελλάδα και η φοιτήτρια Οικονομικών.

2-49

Το ίδιο «πήγαινε-έλα» επαναλήφθηκε, όταν ο ένστολος αξιωματικός του Ναυτικού μετατέθηκε προσωρινά για μετεκπαίδευση στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ της Αγγλίας. Πήγε μαζί του. Εκεί επιχείρησε να διδαχτεί Ιστορία της Τέχνης, που τόσο λάτρευε από παιδί. Δεν πρόλαβε να περατώσει τις πανεπιστημιακές σπούδες της. Αλλά επειδή δεν άφηνε τίποτε ανολοκλήρωτο, ούσα πλέον γιαγιά, σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Deree και έκανε τη διατριβή της στην Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield.

6378dfc182543

Η ζωή της ήταν αδιαχώριστα συναρθρωμένη με εκείνη του Βαρδή. Τίποτε δεν μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στο καρμικό σχεδόν σμίξιμό τους, που θα διαρκούσε μια ολόκληρη ζωή. Παντρεύτηκαν τον Μάιο του 1961, με κουμπάρο στη γαμήλια τελετή τον Χρήστο Λαμπράκη, συνομήλικο και γνωστό του Βαρδή από την κοινή στρατιωτική τους θητεία. Το ζευγάρι εγκαινίασε τη νέα του κοινή ζωή στο «προικώο» της Μαριάννας στην οδό Πιπίνου, στο ύψος της Πατησίων, στην Κυψέλη.

μββ-βιβ-1-350x535

Αυτό το διαμέρισμα θα αποδεικνυόταν καλότυχο. Εκεί έφεραν στον κόσμο τα τρία τους πρώτα παιδιά, πριν μετακομίσουν στην κοντινή Φωκίωνος Νέγρη. Το πρώτο σπίτι, που στέγασε τα αρχικά οικογενειακά όνειρά τους, προσημειώθηκε για το δάνειο που πήρε ο Βαρδής, ώστε να ξεκινήσει με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Νίκο, την πρώτη τους επιχειρηματική απόπειρα: Τον σταθμό ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων στους Καλούς Λιμένες, στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου.

mariana

Η Μαριάννα, μητέρα κιόλας, με τα άπταιστα αγγλικά της, εργαζόταν ως υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Για να συνεισφέρει έξτρα εισόδημα στο σπίτι, καθώς ο μισθός του αξιωματικού συζύγου της ήταν πενιχρός, δούλεψε και ως εκφωνήτρια ειδήσεων στον ραδιοφωνικό σταθμό της Αμερικανικής Βάσης στο Ελληνικό.

marianna-vardis1

Η φιλία με τη Μελίνα Μερκούρη, τα χρόνια της δικτατορίας, η Μεταπολίτευση και η επίθεση της 17Ν στον Βαρδή 

Εκείνα τα χρόνια γνώρισε και τη Μελίνα Μερκούρη, την πρωταγωνίστρια στην ταινία του Ζυλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή», η οποία ως θεατρικό μιούζικαλ θα αποθεωνόταν στο Μπρόντγουεϊ με το τίτλο «Ίλια Ντάρλινγκ». Οι δυο γυναίκες έκτισαν μια ισχυρή φιλία, που θα διαρκούσε στα επόμενα πολλά χρόνια. Πριν φύγει από τη ζωή, τον Μάρτιο του 1994, η ηθοποιός και πολιτικός την κάλεσε και της είπε: «Μαριάννα, αν επιστρέψουν τα Μάρμαρα, εγώ θα ξαναγεννηθώ». Η παρακαταθήκη της Μελίνας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έγινε όνειρο, υπόσχεση και προσπάθεια με όλες τις δυνάμεις της Μαριάννας.

Τα χρόνια της δεκαετίας του '60 ήταν γεμάτα από όλες τις εμπειρίες της ζωής, εύκολες και δύσκολες. Μαζί με τον Βαρδή μοιράστηκαν αγώνες και αγωνίες, φουρτούνες και νηνεμίες, χαρές και λύπες, Αυτή η πορεία την δίδαξε πως η ζωή είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές σκληρή.

vardinogianni-001

Όταν, τον Απρίλιο του 1967, η χούντα των συνταγματαρχών κατέλυσε τη Δημοκρατία, ο έντιμος δημοκρατικός, με βενιζελικές καταβολές, αξιωματικός του Ναυτικού Βαρδής Βαρδινογιάννης ύψωσε το ανάστημά του. Αντιστάθηκε στο παράνομο και καταπιεστικό καθεστώς τους, με συνέπεια να φυλακιστεί και κατόπιν να εκτοπιστεί από τους δικτάτορες στην Αμοργό. Η Μαριάννα, μέσα στην αγωνία για την τύχη του, έσπευσε να του συμπαρασταθεί στην εξορία και να μείνει κοντά του. Εμπιστεύτηκε στη μητέρα της την φροντίδα των τριών μικρών παιδιών τους, του 5χρονου Γιάννη, της 3χρονης Χριστιάνας και του 40 μόλις ημερών βρέφους Γιώργου και ταξίδεψε ατέλειωτες ώρες με ένα καΐκι για τα απρόσιτο τότε νησί των Κυκλάδων.

vardinogianni-003

Έμεινε στο πλευρό του συζύγου της επί οκτώ μήνες σε ένα δωματιάκι δίχως ρεύμα, θέρμανση και τρεχούμενο νερό. Τα βγάλανε πέρα χάρη στη γενναιοδωρία των ντόπιων νησιωτών, που τους αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Όταν επέστρεψαν στην πρωτεύουσα ο Βαρδής αποτάχτηκε από το Σώμα. Οι χουντικοί τον τιμώρησαν για την εμπλοκή του στο Κίνημα του Ναυτικού με το αντιτορπιλικό «Βέλος».

vardinogianni-002

Μετά τη Μεταπολίτευση στον Βαρδή απονεμήθηκε ο βαθμός του υποναυάρχου, που του στέρησε η χούντα. Πλέον, όμως, συμμετείχε ενεργά και επιτυχημένα σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μαζί με την αγαπημένη σύζυγό του, έφεραν στον κόσμο ακόμη δύο παιδιά: Τον Νίκο και τη Βαρδιάννα, που συμπλήρωσαν την ευτυχία της πολυμελούς οικογένειας.

Marianna_Vardinbogianni_274187

Η Μαριάννα αφοσιώθηκε στην ανατροφή και τη μόρφωση των παιδιών της, ακολουθώντας πιστά τη συμβουλή «δώσε στα παιδιά σου φτερά για να πετάξουν και ρίζες για να επιστρέφουν» της μητέρας της Ευαγγελίας. Σε παρόμοιο τόνο, με βαριά συναίσθηση της ευθύνης του γονιού, ο Βαρδής της έλεγε: «Μπορεί να επιτύχω σαν επιχειρηματίας, αλλά δεν θα το αντέξω αν αποτύχω σαν πατέρας».

Marianna_Vardinbogianni_201907071558420_3200_GIANIS_ANTETOKOYNMPO_MARIANA_VARDINOGIANI_6732019

Πέρασε μεγάλη ταραχή η σύζυγός του επιχειρηματία, όταν τον Νοέμβριο του 1990 η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν του επιτέθηκε άνανδρα με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο και τρεις αντιαρματικές ρουκέτες. Παρότι τα πυρά βρήκαν στόχο, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης σώθηκε, χάρη στην πολύ ισχυρή θωράκισή του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε. Μέσα στην αναστάτωση της παραλίγο μοιραίας αυτής περιπέτειας, η Μαριάννα έδειξε μεγάλη γενναιότητα, σθένος και ψυχραιμία.

Marianna_Vardinbogianni_201902201940540_Image17

Πάντα ήταν ο ανεξίτηλος συνεκτικός κρίκος και ο ακλόνητος βράχος της οικογένειάς της. Ποτέ, όμως, δεν κόπασε το έντονο ενδιαφέρον της για τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου, καθώς και η εσωτερική συμπονετική ανάγκη της να βοηθήσει σε κάθε ευκαιρία τους ανυπεράσπιστους της κοινωνίας.

vardinogianni-0010

Καλή μητέρα, καλή σύζυγος και καλή πολίτης η ίδια, ποτέ δεν εξάρτησε το γνήσιο αλληλέγγυο προφίλ της από την οικονομική ευμάρεια του οικογενειακού επιχειρηματικού ομίλου. Δεν την ενδιέφεραν τα χρήματα. Με την ίδια όρεξη θα πρόσφερε αγάπη, ελπίδα, παρηγοριά στους ευάλωτους και τους ανήμπορους, ακόμη και να ήταν φτωχή. Ωστόσο, χάρη στην οικονομική της επιφάνεια, η αρωγή ανακούφισης και υποστήριξής της έπιασε πραγματικά ωφέλιμο τόπο.

Marianna_Vardinbogianni_284232

Η «ΕΛΠΙΔΑ» και ο αγώνας της δίπλα στα παιδιά με καρκίνο

Από το 1990, όταν δημιούργησε Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», έδωσε πρωτοπόρα τη μάχη να γιατρευτούν τα παιδιά και να κρατηθούν από την ελπίδα οι γονείς, ώστε να μπορέσουν να τα βοηθήσουν. Υπήρξε η θαρραλέα και συνειδητοποιημένη γυναίκα, που δεν δίστασε στιγμή στις πρώτες εγχειρήσεις να μπει μαζί με τους γιατρούς στο χειρουργείο, φορώντας την πράσινη ιατρική μπλούζα, για να δώσει δύναμη και κουράγιο στα πάσχοντα παιδιά -«αυτούς τους μικρούς ήρωες».

Marianna_Vardinbogianni_marianna_vardinogianni_coffee_annan

Έκτοτε, επί τρεις και πλέον δεκαετίες, ακολούθησε πιστά το προσωπικό της όραμα. Το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ». Ίδρυσε την πρώτη παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, τον Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ», το πρώτο Ογκολογικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο, την πρώτη Τράπεζα εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και ό, τι πιο σύγχρονο για την αντιμετώπιση του καρκίνου παγκοσμίως: Το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας -όλα στην Ελλάδα.

Marianna_Vardinbogianni_202205201402200_R1-05361-008A

Κατάφερε με τις δημιουργικές δράσεις της να κερδηθούν οι ζωές χιλιάδων πασχόντων παιδιών, τα οποία προχωρούν πια στη ζωή τους, σπουδάζουν, δουλεύουν, κάνουν οικογένειες. Περισσότερα από 1.000 παιδιά από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες έχουν σωθεί μέχρι σήμερα. Το Ογκολογικό Κέντρο Μαριάννα Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ έχει επιτύχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θεραπείας στον κόσμο. Τρία στα τέσσερα παιδιά γίνονται καλά, στέλνοντας το ελπιδοφόρο μήνυμα ενός πιο αισιόδοξου μέλλοντος για την υγεία της παιδικής ηλικίας.

Marianna_Vardinbogianni_julio_iglesias_marianna_vardinogianni_1999

Δεν επαναπαύθηκε στην αίσια έκβαση της λειτουργίας του Κέντρου και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της στατιστικής. Όπως πάντα, δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Σταθερά προσηλωμένη στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στόχευε να σωθούν στο 100% οι ζωές όλων των παιδιών. Καθένα που έκανε εισαγωγή, ήθελε να βγει νικητής.

Marianna_Vardinbogianni_290085

Αεικίνητη, εστίασε παράλληλα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση του πολιτισμού, της ειρήνης, της παιδείας, της υγείας, στην ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Συνεργάστηκε με πολλούς διακεκριμένους φορείς, κορυφαία πανεπιστήμια, διάσημα νοσοκομειακά ιδρύματα, διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

256800023_2157824997691112_2376792262028831639_n

Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών, εκτός από τις εκδηλώσεις που διοργάνωνε μέσω των ιδρυμάτων της ΕΛΠΙΔΑΣ, συμμετείχε επίσης σε συνέδρια και διασκέψεις, εκφωνώντας με ενσυναίσθηση ομιλίες, καθώς και σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, διεθνείς και ευρωπαϊκές συναντήσεις και εκστρατείες.

Marianna_Vardinbogianni_476458

Για την αδιάκοπη εργατικότητα, την εκδήλωση κοινωνικής μέριμνας και την απλόχερη βοήθειά της προς όσους είχαν πραγματική ανάγκη περίθαλψης, υπήρξε διεθνώς αναγνωρισμένη ως κορυφαία προσωπικότητα της ειλικρινούς συμπαράστασης προς δοκιμαζόμενους συνανθρώπους. Μια γενναία γυναίκα, που ενεργοποίησε τον αυθεντικό ανθρωπισμό της σε ακούραστο πόνημα ζωής.

Marianna_Vardinbogianni_269302

Επαινέθηκε, τιμήθηκε, βραβεύτηκε για το προσωπικό της παραδείγματα, τις αξίες, τα ιδανικά και, βέβαια, για τα επιτεύγματά της. Για την ίδια τα βραβεία δεν υπήρξαν ποτέ αυτοσκοπός. Το μόνο που ήθελε -έλεγε με ανυπόκριτη σεμνότητα- ήταν να προσφέρει στην πατρίδα της.

230725004310_Xatzigiannis_Vardinogianni-550x487

Όταν της απονεμήθηκε, από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το βραβείο «Νέλσον Μαντέλα 2020», αποδέχθηκε την ύψιστη αυτή διάκριση, ευχαρίστησε τον Οργανισμό και με μεγάλη συγκίνηση, πλαισιωμένη με δάκρυα χαράς, δήλωσε: «Αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε μένα. Ανήκει στη χώρα μου και το αφιερώνω στον ελληνικό λαό».

vardinogianni-1

Γνώριζε πως αυτή η τεράστια τιμή -καθώς επιλέχτηκε για τη συγκεκριμένη βράβευση ανάμεσα σε κορυφαίες προσωπικότητες υποψήφιων από 193 χώρες- της πρόσθετε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη στο έργο που επιτελούσε.

marinakis-mvardinogianni-0

Από τη φιλοσοφική κληρονομιά του θρυλικού μαύρου αγωνιστή του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ που έμεινε 27 χρόνια στη φυλακή είχε ξεχωρίσει τη ρήση του: «Όταν ανέβει κανείς ένα μεγάλο βουνό, καταλαβαίνει ότι έχει μπροστά του πολλά ακόμη να ανέβει».

marianna-vardinogianni150736

Στο πνεύμα αυτού του φωτισμένου άνθρωπου, μιας από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα, συνέχισε να αυξάνει τις προσπάθειές της και να πολλαπλασιάζει το ευεργετικό έργο της, έχοντας βαθιά επίγνωση ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την ολόθερμη υποστήριξη της δεμένης οικογένειάς τους, του συζύγου της Βαρδή, των παιδιών και των εγγονιών της...

Marianna_Vardinbogianni_201909271239500_9839_MARIANA_VARDINOGIANI_MIMIS_PLESAS_LOYKILA_KARER_2692019

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Διέθεσε 50 εκατ. ευρώ, έσωσε πάνω από 1.000 καρκινοπαθή παιδιά

Το μέγεθος της συνεισφοράς της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου γύρω της, λόγω της ευρύτητας και της πολυπλοκότητάς του, είναι δύσκολο να αποτιμηθεί επακριβώς. Ωστόσο, σχετικά με τη σημασία που είχε το έργο της για την ελληνική κοινωνία -και όχι μόνο- ενδεικτικές είναι δύο παράμετροι: Η πρώτη αφορά σε κάποια βασικά ποσοτικά δεδομένα της δράσης της. Η δεύτερη στα δεκάδες συλλυπητήρια μηνύματα τα οποία απηύθυναν επιφανείς προσωπικότητες από τον πολιτικό, θρησκευτικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Marianna_Paidi1

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υπήρξε η Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», στο πλαίσιο δράσεων του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και του Σωματείου «Σύλλογος Όραμα Ελπίδας». Από το 1999 ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, μέλος του διοικητικού συμβουλίου πολλών διεθνών κοινωνικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων και οργανισμών, ενώ συνεργαζόταν επίσης με μη κυβερνητικές οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Το έργο της είχε αποσπάσει πλήθος διεθνών διακρίσεων και βραβείων.

vardinogianni-006

Βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων δεδομένων, όπως παρουσιάστηκαν στις 23/2/2022 στην τακτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», στα 32 χρόνια της λειτουργίας του (έως το 2022), ο Σύλλογος είχε διαθέσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του Παιδικού Καρκίνου στην Ελλάδα. Με στόχο να πετύχει την πλήρη θεραπεία από τον καρκίνο σε αναλογία 4 στα 4 από τα πάσχοντα παιδιά, ενώ έως σήμερα, χάρη στην πρωτοβουλία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη έχουν σωθεί περισσότεροι από 1.000 καρκινοπαθείς ανήλικοι.

marianna-vardinogianni

Από την αρχή της λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας έχουν πραγματοποιηθεί 168.112 ημερήσιες νοσηλείες, 37.182 νοσηλείες και συνολικά 1.340 μεταμοσχεύσεις από την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών.

Μόνο το 2021 πραγματοποιήθηκαν στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» 60 μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών σε παιδιά με καρκίνο, 17.149 ημερήσιες νοσηλείες και 3.277 νοσηλείες.

Ο Ξενώνας της ΕΛΠΙΔΑΣ λειτούργησε προσαρμοσμένος στις νέες συνθήκες, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση της Πανδημίας. Συνολικά έχουν φιλοξενηθεί περισσότερες από 2.300 οικογένειες από την έναρξη της λειτουργίας του, όπου εκεί έχουν βρει ένα δεύτερο σπιτικό και αμέριστη στήριξη. Το 2021 φιλοξενήθηκαν 44 οικογένειες λόγω των συνθηκών, ενώ ετησίως φιλοξενούνται περίπου 100 οικογένειες.

Επίσης, από την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» έχουν εγγραφεί 123.500 εθελοντές δότες. Μέσα στο 2021 εγγράφηκαν 10.463 νέοι εθελοντές δότες.

Έχουν βρεθεί συνολικά 186 συμβατοί δότες που έδωσαν μόσχευμα σε 186 ασθενείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, των οποίων η ζωή εξαρτιόταν αποκλειστικά από αυτό. Μέσα στο 2021 βρέθηκαν 59 συμβατοί δότες. Όλοι οι συμβατοί δότες έσπευσαν να δώσουν μόσχευμα παρά την ανασφάλεια της πανδημίας και αυτό δηλώνει μεγάλη τους ευαισθησία και υπευθυνότητα.

Ανάμεσα στους ασθενείς που έλαβαν μόσχευμα μέσα στη χρονιά που πέρασε ήταν 20 παιδιά, ηλικίας από 6 μηνών και πάνω. Μέσα στο 2021, βρίσκοντας και παρέχοντας συμβατό μόσχευμα μυελού, ο Σύλλογος βοήθησε να σωθούν 47 ασθενείς στην Ελλάδα και 12 ασθενείς στο εξωτερικό, σε ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Τουρκία, Ουγγαρία, Αγγλία, Καναδά, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ρωσία.

Ανάμεσα στα μεγάλα έργα του Συλλόγου συμπεριλαμβάνονται η πρώτη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (1993) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ο Ξενώνας της ΕΛΠΙΔΑΣ (1999) όπου φιλοξενούνται παιδιά με καρκίνο από την επαρχία και ξένες χώρες που κάνουν θεραπείες και οι γονείς τους, το Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα με το όνομα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» (2010), την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» (2014), το πρώτο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα (2020) στο οποίο έχουν ήδη εφαρμοσθεί με επιτυχία οι 10 πρώτες προηγμένες κυτταρικές θεραπείες.

Το συγκεκριμένο Κέντρο είναι το πρώτο στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στον κόσμο σε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα, που είναι εγκεκριμένα για την εφαρμογή προηγμένων κυτταρικών θεραπειών με γενετικά επεξεργασμένα κύτταρα, έχοντας λάβει την ευρωπαϊκή άδεια από τον ΕΟΦ. Πρόσφατα εγκρίθηκε και η πρώτη στην Ελλάδα κλινική μελέτη θεραπείας ασθενών με CAR-T λεμφοκύτταρα που παράγονται στο συγκεκριμένο Κέντρο.

marianna

Μεγάλη διάκριση επίσης αποτελεί και η πρόσφατη ένταξη των Ογκολογικών Τμημάτων του Νοσοκομείου στα Ευρωπαϊκά Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης για σπάνια ογκολογικά – αιματολογικά νοσήματα (European Reference Networks- ERNs).

vardinogianni__2_

Τα συλλυπητήρια μηνύματα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Αρχιεπίσκοπος ΗΠΑ Ελπιδοφόρος, υπουργοί και βουλευτές, επιχειρηματίες και προσωπικότητες ευρέως αναγνωρίσιμες έσπευσαν να απευθύνουν συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Ακολούθως παρατίθενται ορισμένα εξ αυτών
Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου:
«Ο θάνατος της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στερεί την πατρίδα μας από μια γυναίκα που ενσάρκωσε με τον πληρέστερο τρόπο την έννοια της προσφοράς στο κοινό καλό. Υπόδειγμα κοινωνικής ευθύνης και ανθρωπιστικής ευαισθησίας, προικισμένη με βαθύτατη ενσυναίσθηση και πνεύμα ανοιχτό στις απαιτήσεις των καιρών, εργάστηκε με όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, μερίμνησε για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, έσκυψε πάνω από τα προβλήματα των γυναικών, επέδειξε ανεξάντλητο ενδιαφέρον για την οικογένεια και τη μητρότητα, συνέδραμε σθεναρά στην αντιμετώπιση της φτώχειας, της ελλιπούς εκπαίδευσης, της παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Αντιμετωπίζοντας τον πάσχοντα συνάνθρωπο στη βάση της ισοτιμίας και όχι από θέση ισχύος, θέλησε να καταπολεμήσει τους παράγοντες που προκαλούν τα κοινωνικά προβλήματα και όχι απλώς να τα ανακουφίσει μέσω υλικών παροχών. Και κατάφερε, με τη φωτεινή παρουσία και την ευαγή δράση της, να γίνει ηθικό στήριγμα και προσωποποίηση της ελπίδας για χιλιάδες συμπολίτες μας.

Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, ιδρύτρια και πρόεδρος του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, το οποίο αργότερα πήρε το όνομά της, και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο 'Ελπίδα', μέλος δεκάδων κοινωνικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη αφήνει πίσω της πολυσχιδές και βαρυσήμαντο έργο, στα χνάρια των μεγάλων ευεργετών του τόπου. Αλλά κυρίως ένα παράδειγμα ανθρωπιάς, σθένους, μαχητικότητας, ευγένειας και καλοσύνης, πολύτιμο για την κοινωνία μας. Εκφράζω τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον σύζυγό της Βαρδή, στα παιδιά, τα εγγόνια και σε όλους τους αγαπημένους της».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
«Αποχαιρετούμε με σεβασμό μία μεγάλη Ελληνίδα, που ταύτισε την παρουσία της με την προσφορά στον άνθρωπο και ειδικά στα παιδιά. Γιατί η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε από τους πρωτοπόρους εκείνους οι οποίοι, στις μέρες μας, μετέτρεψαν την αποκαλούμενη «φιλανθρωπία» σε χειροπιαστό κοινωνικό έργο. Πέρα απ’ την λάμψη του ονόματός της και πέρα από την οικονομική ισχύ της οικογένειάς της.

Είχα την τύχη να είμαι φίλος και συνομιλητής της, κυρίως μέσω της γνωριμίας μου με τα παιδιά της. Και μπορώ να βεβαιώσω για την ευαισθησία και την τρυφερότητα με την οποία το μικρό της όνομα επένδυσε το βαρύ επώνυμό της. Είναι ακριβώς αυτή η ευαισθησία που, από την πολυσήμαντη δράση της για την ειρήνη, για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, θα ξεχωρίζει πάντα την αγάπη της για τους μικρούς ήρωες.

Η 'Ελπίδα' θα δίνει πάντα ελπίδα στους ανήλικους μαχητές που μάχονται για τη ζωή. Χάρη σε αυτήν, εκατοντάδες παιδιά έχουν, ήδη, νικήσει τον καρκίνο που τα χτύπησε στο ξεκίνημα της διαδρομής τους. Ενώ πολλά άλλα, θα ξαναπιάσουν, σύντομα, το νήμα της συνέχειας στο ταξίδι τους ακολουθώντας στην Ελλάδα τις πιο σύγχρονες και εξελιγμένες θεραπείες. Έχοντας, μάλιστα, δίπλα τους τις οικογένειές τους.

Η παρακαταθήκη αυτή νομίζω ότι ξεπερνά κάθε διεθνή διάκριση από τις πολλές που είχε η Μαριάννα. Όπως και κάθε άλλη γνωστή αλλά και άγνωστη συνεισφορά της στα πολλά μέτωπα στα οποία μετείχε με σταθερό τους επίκεντρο τον άνθρωπο. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα έργο ζωής. Γι’ αυτό και θα κρατά πάντα ζωντανή και ενεργή την μνήμη μιας σπουδαίας γυναίκας.

Η σκέψη μου, όπως και της Μαρέβας, είναι στον σύζυγο, στα παιδιά και στους δικούς της ανθρώπους».

Αρχιεπίσκοπος ΗΠΑ Ελπιδοφόρος
«Στην αγκάλη του Κυρίου μας, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μια αγαπητή φίλη, βρήκε ανάπαυση. Ακάματη προασπίστρια των παιδικών δικαιωμάτων, αφοσιωμένη πρόεδρος του «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», αφήνει πίσω της κληρονομιά που θα ζει για πάντα. Είθε να βρει την αιώνια γαλήνη στο βασίλειό Του».

Untitled

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ
«Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε μια ξεχωριστή διεθνής προσωπικότητα στον χώρο της φιλανθρωπίας. Ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO ανέπτυξε σημαντική δράση εντός και εκτός Ελλάδας αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον και την έγνοιά της απέναντι στα παιδιά με έμπρακτες εκδηλώσεις φροντίδας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών την τίμησε με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα για το 2020, αναγνωρίζοντας έτσι τον αγώνα της κατά του παιδικού καρκίνου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στον σύζυγό της Βαρδή Βαρδινογιάννη, στα παιδιά και τα εγγόνια της».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης
«Αποχαιρετώ με θλίψη και σεβασμό μια μεγάλη Ελληνίδα με σπουδαία προσφορά στην πατρίδα μας, τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO έθεσε στο επίκεντρο του ανθρωπιστικού της έργου την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήταν πολύτιμος αρωγός σε κάθε μεγάλη εθνική υπόθεση, όπως το αίτημα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Ως Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ” βρέθηκε επί τριάντα χρόνια στην πρωτοπορία του αγώνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και πρόσφερε στην Ελλάδα την πρώτη αμιγώς παιδιατρική μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών καθώς και το πρώτο ογκολογικό παιδιατρικό νοσοκομείο. Θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας η ευγένεια, η ανιδιοτέλεια και η αγάπη της για την Ελλάδα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας
«Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν ένας φωτεινός άνθρωπος και μια γυναίκα που χρησιμοποίησε τις δυνατότητες που η ζωή της έδωσε για την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Είχα την τιμή να τη γνωρίζω από μικρό παιδί και να είμαι Υπουργός Εξωτερικών, όταν βραβεύτηκε με το παγκοσμίου φήμης βραβείο του ΟΗΕ 'Nelson Mandela', για την προσφορά της στην ανθρωπότητα. Τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της. (φωτογραφία από την εκδήλωση στο Υπουργείο Εξωτερικών για τη βράβευση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη με το βραβείο του ΟΗΕ «Νέλσον Μαντέλα»).

Untitled


Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης
«Είχα την εξαιρετική τύχη στην ζωή μου, ως Υπουργός Υγείας, να γνωρίσω την Κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν είχα συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καλοσύνης και του μεγαλείου της καρδιάς της. Θέλω να εκφράσω στην Οικογένειά της τα πιο Ειλικρινή μου Συλλυπητήρια! Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε αγγελική ψυχή και σε όλη της την ζωή έκανε μόνον καλό στους συνανθρώπους της».

Untitled


Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης
«Με θλίψη αποχαιρετούμε μια σπουδαία Ελληνίδα, έναν σπουδαίο άνθρωπο. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε ένας φωτεινός φάρος ελπίδας και αλληλεγγύης. Το διεθνώς αναγνωρισμένο έργο της με επίκεντρο τα παιδιά, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του πολιτισμού και της ειρήνης, αποτελεί εθνική παρακαταθήκη. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Untitled


Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως
«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, διακεκριμένης φιλανθρώπου & ακούραστης υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ζωή της ήταν μια απόδειξη δύναμης, ενσυναίσθησης, προσφοράς στον συνάνθρωπο».

Untitled


Η Ντόρα Μπακογιάννη
«Έφυγε από κοντά μας μια σπουδαία, μια μοναδική γυναίκα, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη δεν ήταν μόνο μια καταπληκτική σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, που στήριζε όλη την οικογένεια, ήταν μια γυναίκα που έχει καταγραφεί στην συλλογική μνήμη ως μια μεγάλη ευεργέτης, με τεράστια κοινωνική προσφορά. Αφιέρωσε τη ζωή της στην καταπολέμηση του καρκίνου των παιδιών και έδωσε ελπίδα και στήριξη σε χιλιάδες οικογένειες. Είχε ανοίξει μια διάπλατη αγκαλιά αγάπης που τους χωρούσε όλους. 'Η ζωή ενός και μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι' έλεγε πάντα και το έκανε καθημερινή πράξη. Μέχρι την τελευταία στιγμή δούλευε ακατάπαυστα γι’ αυτό τον στόχο. Θα μας λείψει πολύ. Δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ. Τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στον Βαρδή Βαρδινογιάννη, στα πέντε της παιδιά και στα εγγόνια της».

Untitled

Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργός Τουρισμού

«Αγαπημένη μου θεία Μαριάννα, Είναι στιγμές, που τα λόγια στερεύουν. Είναι φτωχά, λίγα, αδύναμα να περιγράψουν αισθήματα, μνήμες, αγάπη, θαυμασμό. Αν κάτι πάντα σε χαρακτήριζε, αυτό θα ήταν μια αγκαλιά. Αγκαλιά αγάπης και στοργής. Αγκαλιά φροντίδας και καλοσύνης. Χωρούσε τους πάντες.

Την οικογένεια σου, τα παιδιά σου, όλα τα παιδιά που είχαν ανάγκη. Και αυτή η αγκαλιά προσέφερε ελπίδα, ανακούφιση, ζωή. Υπήρξες για εμένα σύμβολο, κίνητρο, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Ο θαυμασμός μου για το ήθος σου ήταν πάντοτε απεριόριστος. Η ανεκτίμητη προσφορά σου στην πατρίδα, το τεράστιο έργο ανθρωπιάς σου θα κρατά τη μνήμη σου ζωντανή για πάντα. Τη μνήμη μιας Μεγάλης Ελληνίδας. Σε αποχαιρετώ με αγάπη και σεβασμό» έγραψε η Όλγα Κεφαλογιάννη.

1

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής
«Τώρα η αγαπημένη μας Μαριάννα Βαρδινογιάννη θα βρει την αγαπημένη της Σόφη εκεί ψηλά. Θα μας στέλνουν την αγάπη τους και το φως τους. Στην μεγάλη και αγαπημένη οικογένεια της τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια. Το έργο της υπήρξε εξαιρετικά σημαντικό και άγγιξε όλα τα παιδιά της Ελλάδας. Η ζωή ήταν αφιερωμένη στην οικογένεια και σήμερα θρηνούν όλες οι οικογένειες. Θα θυμάμαι για πάντα τα ζεστά της λόγια στην περίοδο της πανδημίας που μας έδειξαν το φως στη δύσκολη εκείνη περίοδο. Καλό ταξίδι».

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη
«Ένας σπουδαίος άνθρωπος, μια όμορφη ψυχή, έφυγε απόψε από κοντά μας. Η κληρονομιά προσφοράς, αφοσίωσης, και αγώνα για Ελπίδα, που αφήνει πίσω η Μαριάννα Βαρδινογιάννη όμως θα συνεχίσει να ακτινοβολεί αγάπη και ανιδιοτέλεια, φωτίζοντας το μονοπάτι όσων ενέπνευσε με τη δράση της. Έκανε σπουδαία και αισθητή διαφορά στις ζωές χιλιάδων παιδιών, αμέτρητων οικογενειών. Ας αναπαυθεί η ψυχή της».

Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Παιδείας
«Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ένας σπουδαίος άνθρωπος. Μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της σε έναν σκοπό ιερό. Έκανε τα πάντα για να νικηθεί ο παιδικός καρκίνος. Έδωσε τα πάντα για το παιδί. Έγινε μάνα κι αδερφή. Οικογένεια για χιλιάδες οικογένειες. Παρακαταθήκη το πολύτιμο έργο της. Δυσβάσταχτη η απουσία της. Ανιδιοτελής προσφορά, αγάπη και ΕΛΠΙΔΑ. Αυτό ήταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Τις λέξεις αυτές θα φέρνουμε στη σκέψη μας κάθε φορά που τη θυμόμαστε. Με τίμησε με τη φιλία της και οι συμβουλές της θα είναι φάρος στη ζωή μου. Μέσα από την καρδιά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

Χάρης Θεοχάρης, υφυπουργός Οικονομικών
«Με το θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη χάνεται μια προσωπικότητα με ιδιαίτερο συμβολικό βάρος για την ελληνική κοινωνία. Αισθάνομαι βαθιά θλίψη για την απώλειά της και συλλυπούμαι από καρδιάς τους οικείους της. Καλό ταξίδι, Μαριάννα Βαρδινογιάννη».

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός υγείας, Θάνος Πλεύρης
«Ως υπουργός Υγείας είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Αφιέρωσε τη ζωή της στην προσφορά στο συνάνθρωπο και ειδικά στα παιδιά. Το έργο της τεράστιο. Παρακαταθήκη η 'Ελπίδα' και η Ογκολογική Κλινική Παίδων. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της».

Untitled

Ο πρώην υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος
«Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε μια σπουδαία Ελληνίδα, ένας άνθρωπος της συνεχούς προσφοράς. Έδωσε ΕΛΠΙΔΑ σε χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους. Με την ενέργεια και τη στήριξή της πολλά παιδιά κέρδισαν τη μάχη για τη ζωή. Στάθηκε δίπλα τους σαν δεύτερη μητέρα. Θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό. Αποτελεί παράδειγμα ανιδιοτελούς αγάπης για την Πατρίδα και την κοινωνία. Συλλυπητήρια στους οικείους της».

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης
«Με αίσθημα βαθιάς οδύνης αποχαιρετούμε την αγαπημένη μας Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, μία πραγματικά μεγάλη Ελληνίδα που αφιέρωσε την ζωή της, στην προσφορά προς την Πατρίδα και τον συνάνθρωπο της. Με τον σύζυγό της Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη δημιούργησε μία μεγάλη και δεμένη οικογένεια και υπήρξαν συνοδοιπόροι για δεκαετίες στο τεράστιο κοινωνικό της έργο, ένα έργο για το παιδί, την οικογένεια, τον πολιτισμό. Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υπήρξε από τις σπάνιες περιπτώσεις Ελληνίδων με παγκόσμια ακτινοβολία, αναγνώριση και σεβασμό από όλους. Η σκέψη μου αυτήν την ώρα είναι στον σύζυγο της Βαρδή και τα παιδιά της Γιάννη, Χριστιάνα, Γιώργο, Νίκο και Βαρδιάννα».

Ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Ανδριανόπουλος
«Η Ελλάδα πενθεί την απώλεια μιας σπουδαίας κυρίας. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε συνδέσει το όνομά της με την προσφορά. Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. Με καταγωγή από την ιστορική Ερμιονίδα, η ΜΒ υπήρξε εξαιρετική σύζυγος, μητέρα και διεθνής προσωπικότητα. Το έργο της πάντα θα ζει».

Ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του Ολυμπιακού Πειραιώς, Βαγγέλης Μαρινάκης
«Μια γυναίκα με μεγάλη καρδιά, ευαισθησία και τεράστια προσφορά και επίδραση στις ζωές πολλών ανθρώπων. Μια γυναίκα που έκανε πάντα τα αδύνατα δυνατά και δεν σταμάτησε ποτέ να μοιράζει απλόχερα ΕΛΠΙΔΑ και ΑΓΑΠΗ στους γύρω της και στα ΠΑΙΔΙΑ που τόσο αγαπούσε. Μαριάννα, η οικογένειά μου και εγώ θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το όραμα και το έργο σου, προσφέροντας στα παιδιά και στις οικογένειες του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο. Αφήνεις ένα τεράστιο κενό στις καρδιές όλων μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια Βαρδινογιάννη».

Δειτε Επισης

Φωτεινή Αθερίδου: «Πέρασα κρίση αντιπάθειας με τους γονείς μου, τώρα τους έχω αποδεχτεί & τους αγαπώ»
Ησαΐας Ματιάμπα: «Έχω κι εγώ τους δικούς μου δαίμονες, αντιμετωπίζω υπερφαγικά επεισόδια»
Πατέρας για τέταρτη φορά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο – Έγκυος ξανά η Μαράια Ριντλσπρίγκερ
Ανεστάλη ο πλειστηριασμός για την μεζονέτα του Στέλιου Διονυσίου στο Μαρούσι: «Έλεος πια. Έλεος»
Παρουσίασε μικρές επιπλοκές η Μαρινέλλα, δύο μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο
Κωνσταντίνος Αργυρός – Αλεξάνδρα Νίκα: Η πρώτη φωτογραφία του γιου τους από το μαιευτήριο
Ανθή Βούλγαρη: «Έκανα τέσσερις εξωσωματικές & σκόπευα να κάνω μία τελευταία το καλοκαίρι. Είμαι στον 6ο!»
Η συγκίνηση του Νίκου Ψαρρά για τη μητέρα του που έχασε πριν από μία εβδομάδα
Γέννησε η Φωτεινή Πετρογιάννη: «Είναι συγκινημένη, δεν σταματάει να κλαίει»
Πέθανε η Βέφα Αλεξιάδου - Άφησε την τελευταία της πνοή 91 ετών, τα ξημερώματα της Δευτέρας