Ελεονώρα Μελέτη: «Νιώθεις παρείσακτη, όταν δεν μπορείς να κοινωνήσεις γιατί έχεις περίοδο»

Στο θέμα που έχει προκύψει με τον ιερέα που ετέθη σε παύση, γιατί έδωσε την άδεια να γίνουν παπαδάκια δυο κορίτσια. Η Ελεονώρα Μελέτη πήρε θέση, λέγοντας πως πρέπει να πάψει πλέον να υπάρχει διαχωρισμός ανδρών-γυναικών στη θρησκεία μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Έντυσε «παπαδάκια» δύο κορίτσια 14 ετών και αυτό ήταν αρκετό για να… σκανδαλίσει τους συντηρητικούς κύκλους της εκκλησίας, με συνέπεια μάλιστα να παυθεί και από τα καθήκοντά του.

«Ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε τον συγκεκριμένο κληρικό σε αργία από κάθε ιεροπραξία μέχρι νεωτέρας. Στόχος της απόφασης είναι να νουθετήσει τον κληρικό», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης.

Ο λόγος για τον πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο Καρυότογλου, που κλήθηκε άρον –άρον στην Αρχιεπισκοπή για να απολογηθεί για τα όσα συνέβησαν την Κυριακή της Πεντηκοστής στην Ενορία Αγίου Νικολάου Ραγκαβά.

Δύο από αυτούς τους λίγους αλλά σταθερούς ενορίτες ήταν και τα δίδυμα κορίτσια 14 ετών, τα οποία μαζί με τον αδελφό και τους γονείς τους εκκλησιάζονται σε αυτόν τον ιστορικό ναό της Πλάκας κάθε Κυριακή.

Οι ίδιες ενθουσιασμένες κράτησαν τις λαμπάδες και ουδείς από τους παρευρισκόμενους στην κυριακάτικη λειτουργία περίμενε αυτή την θύελλα αντιδράσεων.

Αρνητικά σχόλια αλλά και κύμα συμπαράστασης για τον ιερέα που έντυσε παπαδάκια 2 κοριτσάκια

Η απάντηση του ιερέα

Το #LiveNews επικοινώνησε με το στενό περιβάλλον του ιερέα ο οποίος αποσβολωμένος πληροφορήθηκε τόσο για το ντόρο που έχει προκληθεί όσο και για την απόφαση του Αρχιεπίσκοπου να τον θέσει σε αργία.

«Την Κυριακή τα μοναδικά παιδιά που υπήρχαν μέσα στον ναό ήταν τα τρίδυμα της συγκεκριμένης οικογένειας. Ο πατήρ Αλέξανδρος είπε ”ας βάλουμε και τα δύο κορίτσια να κρατούν λαμπάδες την ώρα της λειτουργίας”. Τα ντύσαμε –έξω από το ιερό- με το λευκό στιχάρι. Τα κορίτσια ενθουσιάστηκαν με την ιδέα όπως και κάποιοι από τους παρευρισκόμενους οι οποίοι ανέβασαν τη φωτογραφία στα σόσιαλ μίντια. Μετά την πήραν οι… ”Ταλιμπάν” του συντηρητισμού και την συνέχεια την γνωρίζετε», ανέφερε το περιβάλλον του ιερέα στο #LiveNews.

«Αυτά τα δύο κοριτσάκια σκεφτείτε πώς νιώθουν, ενώ υπηρετούν με την πίστη και την αγάπη τους. Υπηρετούν αυτό που συμβαίνει μέσα στην εκκλησία, δηλαδή την σχέση του Θεού με τον άνθρωπο, βρίσκονται θύματα μίας αντιπαλότητας», δήλωσε ο Παναγιώτης Υφαντής, Καθηγητής Θεολογικής σχολής Α.Π.Θ.

Όμως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που κορίτσια κρατούν λαμπάδες σε λειτουργία. Από το 1982 τα κορίτσια «παπαδάκια» έχουν καθιερωθεί από το Πατριαρχείο Αντιοχείας. Κατά καιρούς μάλιστα κληρικοί σε Χανιά και Κέρκυρα το έχουν εφαρμόσει, ενώ υπάρχουν και εικόνες στις οποίες νεαρά κορίτσια κρατούν λευκές λαμπάδες.

«Η παράδοση μας από πολύ νωρίς δεν είχε τέτοια θέματα. Τα παιδιά ανεξάρτητα από το φύλο τους μπορούσαν να συμμετέχουν στις προσευχές, γιατί προσευχή ήταν και η συγκεκριμένη. Ο ίδιος ο Χριστός την γυναίκα την αντιμετώπιζε ως ένα ον ισότιμο με τον άντρα», συμπλήρωσε ο κος Υφαντής.

«Τον ενημέρωσαν τηλεφωνικά πως τίθεται σε αργία και πως το θέμα θα το λύσει η Ιερά Σύνοδος. Ο πατήρ Αλέξανδρος αναρωτήθηκε ποιο ήταν το μεγάλο ατόπημα που του στερεί σήμερα το δικαίωμα να ιερουργεί. Φαίνεται ότι τα δύο 14χρονα κορίτσια που φόρεσαν στιχάρι και κράτησαν δύο λαμπάδες είναι από τα σοβαρότερα θέματα που έχουν να συζητήσουν στην Ιερά Σύνοδο», ανέφερε το περιβάλλον του ιερέα.

Ποιος είναι ο πατέρας Αλέξανδρος

Ο πατέρας Αλέξανδρος, που έχει προκαλέσει το κύμα συμπαράστασης, χειροτονήθηκε σε ηλικία 66 ετών. Μια συνειδητή απόφαση, η οποία πάρθηκε μετά τη σύμφωνη γνώμη των 4 παιδιών του.

Όντας συνταξιούχος εκπαιδευτικός δεν δέχτηκε να λαμβάνει μισθό ως ιερέας. «Μου αρκεί η σύνταξή μου», είπε και αμέσως ανέλαβε άμισθος εφημέριος σε μια από τις κεντρικότερες αλλά και ιστορικότερες εκκλησίες της Πλάκας.

«Είναι ιστορική γιατί χτύπησε για πρώτη φορά όταν έφυγαν οι Τούρκοι από την Αθήνα στα 1823. Χτύπησε πανηγυρικά όταν ήρθε ο Όθων στην Αθήνα και χτύπησε όταν έφυγαν και οι Ναζί το 1944», δήλωσε ο πατέρας Αλέξανδρος.

Σε αυτά τα σχεδόν 7 χρόνια που ιερουργεί έχει εφαρμόσει πολλές καινοτομίες όπως στα μυστήρια που μεταφράζει τα αρχαία κείμενα ώστε οι πιστοί να καταλαβαίνουν τα λόγια και τις ευχές της εκκλησίας. Πριν μερικούς μήνες είχε προκαλέσει και πάλι την οργισμένη αντίδραση ορισμένων επειδή είχε βαφτίσει το παιδί δύο ομοφυλοφίλων.

«Είναι ένας άνθρωπος με ήθος που ακολουθεί τις εντολές του Χριστού, πασχίζει για την αγάπη και την ελευθερία. Ενδεχομένως αυτό να ενοχλεί κάποιους που αντιλαμβάνονται τον εκκλησιαστικό θεσμό ως έναν μηχανισμό εξουσίας, ο οποίος είναι φοβικός, ψοφοδεής που με αυτό τον τρόπο περισσότερο απωθεί παρά ελκύει και ιδιαίτερα τους νέους», είπε ο Παναγιώτης Υφαντής.

Η Ενορία Αγίου Νικολάου Ραγκαβά είναι μια βυζαντινή εκκλησία λίγο πιο κάτω από τα Αναφιώτικα.

«Είναι αυτή η ψυχή των ερημιτών πατέρων. Άνθρωποι της αγάπης που δεν διέκριναν ευσεβείς και μη ευσεβείς. Πέλαγος αγάπης και αυτό μπορεί να μας διδάξει εμάς τους κληρικούς που πολλές φορές είμαστε σκληροί. Συγκινούμαι κάθε φορά που το λέω», δήλωσε ο πατέρας Αλέξανδρος.

Από τη Δευτέρα ο πατέρας Αλέξανδρος σταμάτησε να ιερουργεί έως ότου συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος.

«Δεν υπάρχει κάτι αντικανονικό με αυτό που έγινε»

Ο Παναγιώτης Υφαντής, καθηγητής θεολογικής σχολής ΑΠΘ, μίλησε το περιστατικό στο LIVE NEWS και στον Νίκο Ευαγγελάτο.

«Δεν υπάρχει κάτι αντικανονικό με αυτό που έγινε. Δεν είμαι εδώ για να υπερασπιστώ τον πάτερ διότι δεν έχει ανάγκη τη βοήθεια μου. Όλη αυτή η κατάσταση τραυματίζει την εκκλησία. Θέτει διαχωριστικά και χάσματα ανάμεσα σε έναν  λαό που πρέπει να είναι ενωμένος. Δεν υπάσχει καμία αντικανονικότητα. Τα παιδιά δεν μπήκαν καν στο Ιερό απλώς τα παιδιά διαδραμάτισαν ρόλο σε αυτό το δρώμενο, τη Θεία Κοινωνία. Και αντί να ευχαριστήσει, δημιούργησε όλο αυτόν τον θόρυβο».

Η παρουσιάστρια θέλησε να πάρει το μέρος του ιερέα λέγοντας πως πρέπει να πάψει πλέον να υπάρχει διαχωρισμός ανδρών-γυναικών στη θρησκεία μας.

«Εγώ δε βρίσκω κάποιο λάθος σε όλο αυτό. Θεωρώ ότι κάποιοι κανόνες της εκκλησίας, που σέβομαι απόλυτα, θα έπρεπε να αναθεωρηθούν γιατί βρισκόμαστε σε μια εποχή που δε θα έπρεπε να εξαιρείται κανείς, ειδικά από οτιδήποτε έχει να κάνει με το δρόμο του Θεού και την οικογένεια της εκκλησίας…

Όταν μια γυναίκα δε μπορεί να κοινωνήσει γιατί έχει περίοδο, εγώ που είμαι 44 μπορώ να το ερμηνεύσω, όταν όμως ήμουν 14 ένιωσα παρείσακτη. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το κοιτάξετε… Αυτό που βλέπω είναι υγιές, αυτό που ακούω όχι… Αυτά είναι κινήσεις που προσπαθούν να φέρουν τους νέους στην εκκλησία. Οι γυναίκες δεν έχουν πνευματικό υπόστρωμα; Δεν καταλαβαίνω» ανέφερε  Ελεωνόρα Μελέτη.

Δειτε Επισης

Κάτια Δανδουλάκη: «Θα ήθελα να τελειώσει η ζωή μου πάνω σε μία σκηνή. Δεν έχω δικό μου σπίτι, ζω στο νοίκι»»
Βίκυ Καγιά: «Ήταν μέσα στο σπίτι μου, κομμάτι της οικογένειας, το δεξί μου χέρι… με πρόδωσε»
Ελεονώρα Μελέτη: «Τα φίλτρα ομορφιάς των social media έχουν επιπτώσεις στη ψυχική υγεία των νέων παιδιών»
Τάσος Ξιαρχό: «Η Κόνι Μεταξά ξέρει πολύ καλά τι κάνει...ίσως καλά που χώρισε»
Θύμα χάκερ έπεσε η ηθοποιός Ντίνα Μιχαηλίδου: «Ανοήτως έβαλα τους κωδικούς μου»
Ο Γιάννης Τσορτέκης είναι σε σχέση με την πρώην σύζυγο του Δημήτρη Λάλου, Έλενα Μαυρίδου
Η απάντηση Αλέξη Κούγια για Μπιμπίλα, Ακρίτα, Κασσελάκη και Παπαδόπουλο - Στο στόχαστρο και η Σκορδά
Ξένια Καλογεροπούλου: «Μέχρι τα 12 ζούσα σε έναν παράδεισο. Δύο μέρες μετά τα γενέθλιά μου, αυτό άλλαξε»
Η Βάλια Χατζηθεοδώρου για τον χωρισμό της από τον Πέτρο Πυλαρινό: «Όλοι ήξεραν για τη ζωή μου, φρίκαρα»
Οικογενειακές στιγμές στα χιόνια της Ήβης Αδάμου και του Μιχάλη Κουινέλη με την κόρη τους, Ανατολή