Διακομματική και διακαναλική στήριξη για τη σεξιστική επίθεση από τον Θάνο Τζήμερο στην Σοφία Ζαχαράκη

Χαμός στον αέρα του #ToPrwino: «Αφήστε να τελειώσω γαμ@το μια φορά» - Κύμα συμπαράστασης μετά την σεξιστική επίθεση στην πρώτη Υπουργό του νέου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Η Σοφία Ζαχαράκη ορκίστηκε την περασμένη Τρίτη 27/6 ως η πρώτη Υπουργός του νέου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

H πρώην υφυπουργός Τουρισμού είχε έρθει πρώτη σε σταυρούς στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής με 54.421 ψήφους στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ο Πρωθυπουργός την εμπιστεύτηκε ξανά και της έδωσε να αναλάβει αυτό το σημαντικό αξίωμα, με την ίδια να νιώθει απεριόριστη τιμή.

Ωστόσο, η Σοφία Ζαχαράκη – με αφορμή το νέο βουλευτικό της αξίωμα – δέχτηκε μια άκρως σεξιστική επίθεση από τον Θάνο Τζήμερο, ο οποίος έγραψε στα social media: «Το να είναι μία γυναίκα άγαμη και άτεκνη δεν είναι μεμπτό. Είναι όμως μειονέκτημα όταν χειρίζεται θέματα οικογένειας. Δεν έκανα το ίδιο σχόλιο όταν ήταν στα υπουργεία Τουρισμού και Παιδείας».

tzimeros-epithesi

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας απάντησε: «Εγώ θα κριθώ από την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητα μου και νομίζω και από μία δυνατότητα να διοικήσω, αν μέχρι τώρα δεν έχω δείξει κάτι. Όλες οι άλλες είναι προσωπικές μου επιλογές και δεν αφορούν κανέναν. Η αγάπη για τα παιδιά, η αγάπη για τον άνθρωπο δεν μπαίνει σε καλούπια και δεν κρίνεται από προσωπικές επιλογές».

Ζωντανά στο #ΤοPrwino μίλησε την Πέμπτη ο Θάνος Τζήμερος, ο οποίος προκάλεσε σάλο με την ανάρτησή του για τη Σοφία Ζαχαράκη.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο Θάνος Τζήμερος αρνήθηκε κατηγορηματικά τα όσα ειπώθηκαν περί σεξιστικής επίθεσης στη Σοφία Ζαχαράκη, ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης υπήρξε μεγάλη ένταση με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος «Δημιουργία Ξανά».

«Δεν με ενδιαφέρει να προβάλλω τίποτα πλέον. Έχω αποσυρθεί από την πολιτική, παραιτήθηκα από Πρόεδρος της «Δημιουργίας Ξανά», απλώς είμαι ένας πολίτης που έχει άποψη και έχει το δικαίωμα να την εκφράζει δημόσια. Αποσύρομαι από την πολιτική σε συνδυασμό με τη μιντιοκρατία είναι ένας βόθρος που αποδείχτηκε και από την επίθεση που δέχτηκα για ένα σχόλιο το οποίο χαρακτηρίστηκε χυδαία σεξιστικό. Το τι είπα το σχολιάζουν μεν, αλλά λίγοι το δείχνουν. Είπα ότι επικεφαλής του Υπουργείου Οικογένειας, είναι μια άγαμη και άτεκνη. Η κυρία Ζαχαράκη πριν από δύο χρόνια έδωσε μια συνέντευξη και είπε ότι προτεραιότητά στη ζωή της ήταν η δουλειά και οι φίλοι της, όχι η οικογένεια και τα παιδιά. Δεν είναι μεμπτό αυτό. Και δικιά μου προτεραιότητα στην ηλικία της κυρίας Ζαχαράκη ήταν η δουλειά και οι φίλοι μου, δεν ήταν η οικογένεια και τα παιδιά. Άρα μέχρι τα 51 που παντρεύτηκα και τα 53 που έκανα παιδί ήμουν άγαμος και άτεκνος. Αυτό συνιστά χυδαία σεξιστική επίθεση εναντίον μου; Αν μου έλεγε λοιπόν κάποιος ότι θέλει να με βάλει σε αυτή τη θέση (του συγκεκριμένου Υπουργείου) δε θα έλεγα ότι ήμουν ακατάλληλος αλλά όχι η καλύτερη επιλογή. Αυτή είναι η άποψή μου, ότι για σημασιολογικούς λόγους θα έπρεπε να είναι μία άλλη επιλογή, αλλά δεν είχε ίχνος σεξισμού. Θεωρώ απολύτως παράλογο η γνώμη ενός πολίτη στο facebook ως ανθυποσημείωμα μίας άλλης ανάρτησης γίνεται πρώτο θέμα» είπε, μεταξύ άλλων, ο Θάνος Τζήμερος.

«Συνηθίσαμε να βάζουμε άσχετους ανθρώπους σε υπουργεία και να τους θεωρούμε managers, ενώ ουδέποτε απέδειξαν αυτή τους την ικανότητα» είπε στη συνέχεια ο Θάνος Τζήμερος, με τον Τάσο Τεργιάκη να κάνει παρέμβαση και τον πολίτικό να γίνεται κυριολεκτικά έξαλλος.

«Αφήστε να τελειώσω γαμ@το μια φορά» είπε φωνάζοντας ο Θάνος Τζήμερος, με τον Γιώργο Λιάγκα και τον Τάσο Τεργιάκη να τον καλούν να ηρεμήσει.

Η Σοφία Ζαχαράκη μετά την άδικη επίθεση που δέχτηκε από τον γνωστό πολιτικό έχει λάβει ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης τόσο από τις τηλεοπτικές εκπομπές όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έντονη αντίδραση και της Φαίης Σκορδά, όπου μαζί με την Αφροδίτη Γραμμέλη και την Έλενα Χριστόπουλου, φιλοξένησαν την επικεφαλής του γραφείου ισότητας και την βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη

Η Κατερίνα Καινούργιου τόνισε μέσα από την εκπομπή της, υποστηρίζοντας τη Σοφία Ζαχαράκη: «Δεν έχει να κάνει με τα παιδιά, μπορεί να μην έχει έρθει ακόμη κάτι στη ζωή της. Μπορεί να μην ήθελε. Είναι προσωπική της επιλογή, όλο αυτό είναι χτύπημα κάτω από τη ζώνη. Τέλος, δεν το συζητάμε άλλο. Είναι άθλιο! Τι σημαίνει οικογένεια; Εγώ δεν έχω παιδιά, δεν έχω παντρευτεί αλλά δεν έχω οικογένεια; Δεν το καταλαβαίνω, οικογένεια είναι μόνο αυτός που κάνει παιδιά; Ο αδερφός μου είναι η οικογένεια μου, το στήριγμά μου σε όλα».

Η Ματίνα Παγώνει τόνισε στο #LiveNews και στον Νίκο Ευαγγελάτο ότι η δήλωση του Θάνου Τζήμερου ήταν απαράδεκτη.

Και η Δόμνα Μιχαηλίδου θέλησε να στηρίξει δημόσια τη συνάδελφό της με μία ανάρτηση στο Instagram.

«Μετράμε μια ακόμα σεξιστική και χυδαία επίθεση. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο η Σοφία Ζαχαράκη που ως “άγαμη και άτεκνη” είναι “αδιανόητο” να τοποθετείται στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Λες και για να γίνει κανείς Υπουργός Τουρισμού θα πρέπει να είναι πιλότος ή ναυτικός για το Ναυτιλίας (και πάει λέγοντας). Πάλεψα για την παιδική προστασία τέσσερα χρόνια. Άγαμη και άτεκνη. Αγωνίστηκα για τα παιδιά και νιώθω αποστροφή στο άκουσμα τέτοιων δηλώσεων. Σκληρή δουλειά, γνώσεις, πείσμα και ενσυναίσθηση. Αυτά χρειάζεσαι για να υπηρετήσεις το δημόσιο συμφέρον. Όλα τα υπόλοιπα είναι και θα παραμείνουν αναχρονιστικά κατάλοιπα» έγραψε χαρακτηριστικά η Δόμνα Μιχαηλίδου για τη Σοφία Ζαχαράκη.

Ανάμεσα στους πολιτικούς που θέλησαν να υποστηρίξουν δημόσια τη νέα Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ήταν και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας με μήνυμά της στο twitter έστειλε ένα οργισμένο μήνυμα.

«Ντροπή σας κ. Τζήμερε! Δεν έχω διαβάσει πιο βλακώδη δήλωση! Η οικογένεια δεν εξαρτάται από το πόσα παιδιά έχεις. Είναι αγάπη, προφανώς άγνωστη έννοια για σας» έγραψε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Θάνου Τζήμερου για την Σοφία Ζαχαράκη, την οποία χαρακτήρισε άγαμη και άτεκνη, η Ελένη Γερασιμίδου ξέσπασε εναντίον του, αποκαλώντας τον φασιστόμουτρο.

«Μου είναι φοβερά απεχθής. Ας μου κάνει μήνυση. Δεν μπορώ ούτε να τον ακούω ούτε να τον βλέπω. Δεν μπορώ να κρίνω πόσο άξια υπουργός μπορεί να είναι (σ.σ.: η Σοφία Ζαχαράκη). Ο κος Τζήμερος έπρεπε να ανήκει εκεί που ανήκει κι όχι να κάνει κάτι άλλο», δήλωσε.

«Έχουμε πολλά κρυμμένα φασιστόμουτρα. Τον έχω ζήσει, το μίσος του για κάθε τι προοδευτικό είναι εμφανέστατο. Μου είναι απεχθής πολύ».

Η ηθοποιός ανέφερε πως δεν δέχεται λογοκρισία από κανέναν. «Όταν θέλω να εκφραστώ, γιατί γράφω, εκφράζομαι όπως θέλω. Όταν ήμουν βουλευτής είχα δεχτεί bullying για την ιδεολογία μου. Κάποιος δημοσιόγραφος έβγαλε μία φωτογραφία που ήμουν στη στάση του λεωφορείου. Έγραψαν διάφορα, μου τα είπαν. «Να πάει στο σπίτι της η κατινούλα» και τέτοια», είπε.

Η Κατερίνα Μονογυιού χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Τζήμερου και τόνισε πως η Σοφία Ζαχαράκη είναι μία εργατική και αξιόλογη γυναίκα, η οποία έχει αποδείξει μέσα από το έργο της ότι μπορεί να κάνει πράγματα.

«Τέτοιου είδους συμεπριφορές δεν είναι αποδεκτές στο κοινωνικό σύνολο. Όταν αναφερόμαστε σε μία γυναίκα, όπως η Σοφία Ζαχαράκη, η επιλογή της να μην κάνει οικογένεια και παιδιά, τουλάχιστον ακόμα, είναι δικό της θέμα. Το σημαντικό είναι ότι στηρίζουμε τις επιλογές του πρωθυπουργού», είπε.

Τις δηλώσεις Τζήμερου καταδίκασε και η Ματίνα Παγώνη, η οποία υπογράμμισε ότι η Σοφία Ζαχαράκη θα κριθεί από έργο της κι όχι από τις προσωπικές της επιλογές.

«Η κα Ζαχαράκη έχει οικογένεια, με την οικογένειά της πήγε και ορκίστηκε. Το ότι δεν έχει παντρευτεί ή δεν έχει παιδιά είναι προσωπική της επιλογή και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το κρίνει. Λυπάμαι για αυτές τις δηλώσεις και θεωρώ ότι δεν αξίζει τον κόπο να ασχολούμαστε με δηλώσεις που έχουν γίνει κατά αυτό τον τρόπο», δήλωσε.

Η Άννα Χατζησοφιά ανέφερε πως τα έμφυλα στερεότυπα εξακολουθούν να υπάρχουν στην κοινωνία μας, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ πως κατήργησε την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων μετά από 41 χρόνια λειτουργίας.

«Τα έμφυλα στερεότυπα καλά κρατούν. Ζούμε σε μία εποχή που η πατριαρχία αντεπιτίθεται. Βλέπουμε ότι αυξάνεται η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες. όλα αυτά δεν δημιουργούνται εν κενώ, δημιουργούνται νοοτροπίες και πολιτικές που παράγουν και αναπαράγουν τα έμφυλα στερεότυπα», είπε.

Όσο για τον Θάνο Τζήμερο, τον χαρακτήρισε ως «γνωστό σεξιστή και ρατσιστή» και καταδίκασε τις δηλώσεις του.

«Οι γυναίκες δεν είναι αναπαραγωγικές μηχανές, οι γυναίκες έχουν πολλαπλούς ρόλους και πρέπει να στηρίξουμε την ισότητα των φύλων», κατέληξε.

Ακολούθησε κύμα παρεμβάσεων στα κοινωνικά δίκτυα από στελέχη πολιτικών κομμάτων και βουλευτές, αποδοκιμάζοντας ανοιχτά τη σεξιστική ανάρτηση του κ. Τζήμερου κατά της κ. Ζαχαράκη.

Πλην συναδέλφων της βουλευτών και υπουργών της ΝΔ, στο πλευρό της νέας υπουργού τάχθηκαν ανοιχτά, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Επικρατείας, Έλενα Ακρίτα και η Άννα Χατζησοφιά από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Παύλος Χρηστίδης και η Ζέφη Δημαδάμα από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος, ο Γιώργος Καραμέρος ενώ σε ανάρτησή τους οι «Υπέροχες Γυναίκες» (ηλεκτρονική πλατφόρμα διάδρασης γυναικών) ανέφεραν πως «ούτε τα παιδιά, ούτε η μητρότητα, ούτε οποιοδήποτε κομμάτι της προσωπικής ζωής μιας γυναίκας, καθορίζει τις ικανότητές της να ηγείται».

zaxaraki-stirixi4

zaxaraki-stirixi3

zaxaraki-stirixi2

;

22

zaxaraki-stirixi1

Δειτε Επισης

Ορέστης Τζιόβας: «Λογικό ο Μάρκος Σεφερλής να χτυπιέται! Η σάτιρά του βασίζεται σε στερεότυπα και σεξισμό»
Νίκος Μωραΐτης: «Ο ομοφοβικός, πραξικοπηματίας, Πολάκης, κατάπιε σαν μουρουνόλαδο τον γκέι Κασσελάκη»
Shaya: «Είχα γυναικολογικό πρόβλημα και οι γιατροί δεν μπορούσαν να σώσουν τη μήτρα μου»
«Λύγισε» η Φαίη Σκορδά μιλώντας για τον θάνατο του πατέρα της – Η συμβουλή της μητέρας της
Υπό επιτήρηση στη φυλακή o Diddy - Υπάρχουν φόβοι για αυτοχειρία
Ο καβγάς στο αυτοκίνητο με τον Ben Affleck και τα δάκρυα της Jennifer Lopez
Νίνο: «Έχω περάσει πολλά μαύρα. Δεν μπορώ να χωνέψω πόσες φορές έπρεπε να σηκωθώ»
Ο Βασίλης Χαλακατεβάκης απαντά στο: «Είσαι μεγάλος σε ηλικία για να κάνεις παιδί»
Η Έλενα Τοπαλίδου απαντά στo: «Πώς ο πεντάμορφος Νίκος Κουρής διάλεξε την τερατίνα;»
Δύσκολες ώρες για τον Τέρη Χρυσό – Καθηλωμένος στο κρεβάτι μετά από πτώση