Παγκόσμια Ημέρα Αναδοχής: Η οικογένεια είναι δικαίωμα κάθε παιδιού

Ο ανθρωπιστικός οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center τιμά και φέτος, 31 Μαΐου, την «Παγκόσμια Ημέρα Αναδοχής», υπενθυμίζοντας τη σημασία της οικογενειακής φροντίδας για κάθε παιδί, ιδίως για εκείνα που η ζωή δεν τους φέρθηκε γενναιόδωρα και για διάφορους λόγους χρειάζεται να απομακρυνθούν από τους βιολογικούς τους γονείς.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Ο ανθρωπιστικός οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center τιμά και φέτος, 31 Μαΐου, την «Παγκόσμια Ημέρα Αναδοχής», υπενθυμίζοντας τη σημασία της οικογενειακής φροντίδας για κάθε παιδί, ιδίως για εκείνα που η ζωή δεν τους φέρθηκε γενναιόδωρα και για διάφορους λόγους χρειάζεται να απομακρυνθούν από τους βιολογικούς τους γονείς

Με σλόγκαν, «η οικογένεια είναι δικαίωμα κάθε παιδιού», το HFC τονίζει τη σημαντικότητα αυτής της εναλλακτικής μορφής παιδικής προστασίας, η οποία δίνει τη δυνατότητα παροχής οικογενειακής ζωής στα παιδιά που αδυνατούν να μεγαλώσουν με τη βιολογική τους οικογένεια για ένα διάστημα.

Πολλά παιδιά, αρκετά συχνά και για διάφορους λόγους χρειάζεται να απομακρυνθούν από τους βιολογικούς τους γονείς. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι γονείς αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες, που δεν τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

Αυτό μπορεί να σημαίνει παραμέληση, κακομεταχείριση, ακόμα και εγκατάλειψη των βιολογικών τους παιδιών. Κάποιοι άλλοι γονείς μπορεί να νοσούν από χρόνιες ή ανίατες ασθένειες, οι οποίες δεν τους επιτρέπουν να φροντίζουν τα παιδιά τους.

Σε κάθε μια από αυτές τις συνθήκες, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έχουν την αρμοδιότητα να μεριμνήσουν για την ασφάλεια και τη φροντίδα των παιδιών, για όσο διάστημα χρειαστεί, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα και τη βιολογική οικογένεια, με στόχο να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες και να μπορέσει και πάλι να αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών.

Σε αυτό το διάστημα, ανάδοχοι γονείς, αναλαμβάνουν το σημαντικό αυτό ρόλο εξασφαλίζοντας μια σταθερή και ασφαλή καθημερινότητα στα παιδιά.

Προσφέροντας αγάπη, σταθερότητα, καθοδήγηση και τρυφερότητα σε ένα παιδί που κατά κύριο λόγο τα έχει στερηθεί, οι ανάδοχοι γονείς, βοηθούν την εξέλιξή του σε ένα υγιές συναισθηματικά και κοινωνικά άτομο.

Το “Hope For Children” CRC Policy Center έχει αναπτύξει από το 2017 το πρόγραμμα Ανάδοχων Οικογενειών, που υλοποιείται σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας μετά από υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας και τη χρηματοδότηση του Υφυπουργείου Πρόνοιας. Από την έναρξη του προγράμματος, το HFC στήριξε πέραν των 600 ανάδοχων οικογενειών.

Μόνο για το 2022, ο αριθμός των εγκεκριμένων ανάδοχων οικογενειών παγκύπρια ανέρχεται στις 253 (ζευγάρια ή μονήρης άτομα), ενώ παράλληλα ο Οργανισμός συμμετείχε στην αξιολόγηση 173 υποψήφιων ανάδοχων.

Ωστόσο, η ανάγκη εξεύρεσης περισσότερων οικογενειών και ατόμων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αναδοχής είναι μεγάλη, καθώς καταγράφεται αύξηση στις περιπτώσεις παιδιών που απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Στόχος του Προγράμματος είναι η διασφάλιση της προστασίας, της φροντίδας και του συμφέροντος κάθε παιδιού που στερείται το οικογενειακό του περιβάλλον.

«Ο ρόλος του HFC εστιάζει στην προώθηση και υποστήριξη του θεσμού της αναδοχής μέσα από την αξιολόγηση της καταλληλότητας των υποψήφιων ανάδοχων γονέων, την εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική στήριξη των εγκεκριμένων ανάδοχων γονέων, καθώς και την παρακολούθηση και επαναξιολόγηση των εγκεκριμένων ανάδοχων γονέων με την εμπλοκή των αρμόδιων λειτουργών των ΥΚΕ» τονίζει η Εκτελεστική Διευθύντρια του “Hope For Children” CRC Policy Center κα. Άντρια Νεοκλέους.

Υπενθυμίζοντας το αυτονόητο πως κανένα παιδί δεν πρέπει να στερείται τη θαλπωρη της οικογένειας, η κα. Νεοκλέους επισημαίνει πως «η σταθερότητα που μπορεί να προσφέρει μια ανάδοχη οικογένεια σε ένα παιδί, μπορεί να το βοηθήσει να επουλώσουν τα τραύματα που του προκλήθηκαν και να του “επιτρέψει” να ζωγραφίσει ξανά με φωτεινά χρώματα το μέλλον του».

Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν αναλυτικότερα για τον θεσμό της αναδοχής μπορούν να επικοινωνήσουν με το Hope For Children στο 22103234 ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.uncrcpc.org.cy.

Δειτε Επισης

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Δημήτρης Κόκοτας-Υπέστη έμφραγμα
Η επέμβαση αφαίρεσης όγκου της Μαριαγάπης Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου»
Η επιζήσασα της τραγωδίας των Τεμπών, Ευδοκία Τσαγκλή: «Είναι επώδυνο, δολοπλόκο & κακό θρίλερ»
Emilia Vodos: «Έχω 68% αναπηρία στο αίμα. Δεν έπαιρνα τα φάρμακα & έφτασα κοντά στο να πεθάνω»
Μαριάνθη Κάσδαγλη: «Μετά το #SurvivorGR έπεσα θύμα χάκερ και έχασα όλα μου τα χρήματα»
H Δώρα Χρυσικού για τον αφορισμό της από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου: «Ήθελαν να με πνίξουν»
Ηρώ: «Ο γιος μου δέχτηκε επίθεση από συμμορία ανηλίκων και τρόμαξα πολύ»
Ζέτα Μακρυπούλια – Μιχάλης Χατζηγιάννης: H νυχτερινή έξοδος που τους έφερε ξανά κοντά
Συγκίνησαν Νιόβη Χαραλάμπους, Χριστίνα Παυλίδου & Δέσποινα Μπεμπεδέλη στην κηδεία του Νίκου Χαραλάμπους
Χρήστος Βασιλόπουλος: «Με άφησαν απλήρωτο και παραγωγός με απείλησε ότι αν το καταγγείλω»